ICCJ judecă astăzi contestaţia lui Viorel Hrebenciuc la decizia de arestare preventivă
- Ioana Tomescu
- 5 noiembrie 2014, 07:47
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) judecă astăzi contestaţia depusă de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, la decizia prin care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul retrocedărilor.
Viorel Hrebenciuc a fost arestat preventiv în data de 29 octombrie, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic şi cumpărare de influenţă, spălare a banilor, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, începând cu aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, împreună cu deputatul Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărâre judecătorească a Tribunalului Covasna.
Viorel Hrebenciuc ar fi exercitat presiuni asupra conducerii Romsilva, pentru ca instituția să nu se mai opună în justiție ca presupusul moștenitor Paltin Strurdza să intre ilegal în posesia a 43.000 de hectare de teren împădurit. El urma să primească în schimb, spun procurorii, 12.000 de hectare de pădure.
Câteva zile mai târziu, Hrebenciuc a fost acuzat că ar fi încercat să afle informații secrete din dosarele DNA, prin Dumitru Iliescu, fostul șef al SPP, care susţinea că ar fi avut un informator printre procurori. O altă acuzaţie la adresa fostului deputat PSD a fost aceea că şi-a folosit influenţa faţă de Dan Şova, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.
În dosarul retrocedărilor ilegale au fost arestaţi preventiv şi Paltin Sturdza şi fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei. Cercetat pentru acuzația de spălare de bani, Andrei Hrebenciuc a depus în data de 24 octombrie o contestaţie faţă de decizia de arestare preventivă, contestaţie care a fost însă respinsă.
În acelaşi dosar, Lorand Andras Ordog şi Gabriel Uţă, magistraţi la Tribunalul Covasna, acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sunt cercetaţi în stare de libertate. Iniţial, cei doi magistraţi erau cercetaţi sub control judiciar, însă Intsnţa Supremă a ridicat ulterior această măsură.