Șeful IBM: AI nu duce la concedieri, de fapt

Șeful IBM: AI nu duce la concedieri, de faptInteligența Artificială / Sursa foto: Dreamstime.com

Directorul general al IBM spune că nu intenționează să „scape” de niciun programator din cauza inteligenței artificiale

Șeful IBM: AI nu duce la concedieri, de fapt. Pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de pierderea de locuri de muncă legate de inteligența artificială, directorul general al IBM, Arvind Krishna, spune că firma nu va pierde niciun programator ca urmare a acestei tehnologii.

Potrivit lui Krishna, AI va crește productivitatea programatorilor cu 30%.

Șeful IBM: Voi angaja mai mulți

„Nu am nicio intenție de a scăpa de niciunul dintre ei”. „Voi angaja mai mulți”, a spus el despre programatorii companiei, marți, la conferința Fortune's CEO Initiative.

De asemenea, Krishna a declarat că firma sa intenționează să crească numărul de posturi de ingineri software și de vânzări în următorii trei-patru ani, eliminând în același timp posturile de resurse umane din back-office.

Acest lucru înseamnă că au fost create mai multe locuri de muncă decât cele pierdute ca urmare a AI, a spus el, adăugând: „Creșterea a fost de aproximativ 8.000. Scăderea a fost de aproximativ 800”.

AI automatizează sarcinile de nivel inferior

„Primul lucru pe care îl poți automatiza este un loc de muncă repetitiv, de fucționar”, a declarat Krishna. El a continuat spunând că, în timp ce AI ar putea automatiza între 10 și 20% din sarcinile de „nivel inferior”, este puțin probabil să automatizeze întregul loc de muncă al cuiva.

Krishna a declarat anterior că firma sa nu va mai face angajări pentru posturile care ar putea fi înlocuite de AI.

„Aș putea vedea cu ușurință 30% din acestea fiind înlocuite de AI și automatizare într-o perioadă de cinci ani”, a declarat Krishna pentru Bloomberg în luna mai, referindu-se la aproximativ 7.800 de locuri de muncă din cadrul diviziei de resurse umane a IBM.

Pentru context, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la impactul AI asupra locurilor de muncă. Potrivit unui raport realizat în luna mai de platforma de sondaje Pollfish, aproximativ 8 din 10 lucrători americani intervievați erau îngrijorați că adoptarea AI va duce la reduceri salariale.

CEO-ul Microsoft, de aceeași părere cu cel al IBM

În luna mai, Goldman Sachs a prezis că AI va perturba peste 300 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial, în timp ce McKinsey a estimat în iulie că AI va transfera cel puțin 12 milioane de americani către un alt domeniu de activitate până în 2030.

Cu siguranță, CEO-ul IBM este însoțit de alți lideri din domeniul tehnologiei, cum ar fi CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, care susțin că AI nu va elimina locuri de muncă datorită creșterii productivității.

De asemenea, studiile au demonstrat că AI crește productivitatea lucrătorilor, cu un impact mai mare asupra lucrătorilor mai puțin calificați.

Potrivit unui studiu din aprilie care a utilizat instrumente de inteligență artificială pentru a echipa reprezentanții serviciului de asistență clienți, lucrătorii cu cele mai puține calificări au înregistrat o creștere de 35% a productivității, în timp ce lucrătorii care au calificări mai înalte au înregistrat o creștere a productivității „mai aproape de 0%”.

Între timp, un studiu similar realizat în septembrie pe consultanți în management a constatat că cei cu performanțe sub medie au obținut un spor de productivitate de 43%, în timp ce cei cu performanțe peste medie au obținut doar 17%, potrivit BusinessInsider,