Goldman Sachs, una dintre cele mai importante instituții financiare la nivel mondial, și-a anunțat clienții că, din cauza războiului comercial între SUA și China, piața economică planetară ar putea fi afectată și, astfel, s-ar putea intra în recesiune.

Donald Trump a inițiat în urmă cu mai bine de un an un război economic împotriva Chinei, pe care a acuzat-o că manipulează yuan-ul, moneda națională a guvernului de la Beijing. Președintele american a crescut tarifele pentru bunurile pe care China le exporta către SUA, decizie care a provocat o reacție similară din partea autorităților de la Beijing.

Pe 1 august, Trump a anunțat că va impune un tarif de 10% pe produse fabricate în China în valoare de 300 de miliarde de dolari începând cu 1 septembrie, ceea ce a provocat stoparea oricărei achiziții din partea chinezilor a produselor agricole americane.

Ne așteptăm ca tarifele anunțate pentru importurile de 300 de miliarde de dolari din China să intre în vigoare”, a scris Goldman Sachs într-o scrisoare către clienții săi, informează Reuters.

Banca de investiții și-a micșorat previziunea în privința creșterii economice a SUA la 1,8% și a crescut astfel impactul pe care tensiunile economice între cele două mari puteri îl poate avea.

Una peste alta, am crescut estimarea impactului pe care războiul comercial îl va avea asupra creșterii economice”, a scris Goldman Sachs în scrisoarea semnată de trei dintre economiștii săi, Jan Hatzius, Alec Phillips and David Mericle.

Instituția financiară nu se mai așteaptă astfel să se ajungă la o înțelegere înaintea alegerilor prezidențiale care sunt programate în SUA în noiembrie 2020. În plus, intrarea în recesiunea a SUA ar putea avea un efect de domino la nivel global.

Este de notat faptul că Goldman Sachs a fost una dintre instituțiile cel mai puternic afectate de criza economică din perioada 2007-2008. Atunci, doar o infuzie de capital în valoare de 10 miliarde de dolari a guvernului a garantat supraviețuirea Goldman într-o mutare care i-a scandalizat pe americani a acea vreme.