Carbohidrații au adesea o reputație proastă și există multă confuzie între carbohidrații buni și carbohidrații răi, mai ales dacă scăderea în greutate este scopul nostru. În primul rând, ce sunt carbohidrații și de ce avem nevoie de ei?
Potrivit nutriționistului Kirsten Oddy, carbohidrații sunt un tip de macronutrient, alături de proteine și grăsimi, care se găsesc într-o varietate de alimente și băuturi. „Avem trei tipuri principale de carbohidrați: fibre, amidon și zaharuri”, explică ea.
„Fibrele și amidonul sunt carbohidrați complecși, în timp ce zaharurile sunt carbohidrați simpli. Carbohidrații complecși sunt sursa preferată de energie a organismului și ne ajută să ne alimenteze sistemul nervos, mușchii și organele. Carbohidrații simpli, pe de altă parte, sunt digerați mult mai repede și trimit explozii imediate de glucoză în fluxul sanguin, adesea cu valoare nutritivă mică.”
Carbohidrații buni versus carbohidrații dăunători
În timp ce dietele sărace în carbohidrați sunt populare pentru pierderea în greutate, eliminarea tuturor carbohidraților vă poate lăsa cu energie scăzută și poate provoca chiar deficiențe de nutrienți.
De aceea este important să consumați o dietă echilibrată din toate cele cinci grupe de alimente (Fructe, legume, cereale, alimente proteice și lactate) pentru a obține vitaminele și mineralele de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect. În acest articol vorbim cu Oddy despre diferențele dintre carbohidrații buni și carbohidrații răi și de ce o dietă echilibrată este importantă pentru sănătatea ta.
Nu toți carbohidrații sunt creați la fel și unii sunt mai sănătoși decât alții. Carbohidrații găsiți în alimentele pe bază de plante – carbohidrații complecși – sunt carbohidrați „buni” și sunt adesea plini de nutrienți, cum ar fi tărâțe și fibre, care vă pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la susținerea metabolismului.
Alimentele benefice organismului
În timpul procesării, tărâțele și germenii cerealelor integrale sunt îndepărtate, ceea ce elimină și fibrele, vitaminele, mineralele și antioxidanții, ceea ce înseamnă că aceste alimente au valoare nutritivă mică. „Aceste tipuri de carbohidrați sunt adesea etichetate drept fiind problematici, dar nu toți carbohidrații simpli sunt nesănătoși. Unele fructe sunt compuse din carbohidrați simpli, dar conțin totuși o varietate de nutrienți sănătoși”, spune Oddy.
Potrivit lui Oddy: „Alegerea unei varietăți de carbohidrați complecși în fiecare zi este genială pentru a hrăni microbiomul intestinal, promovând un sistem digestiv sănătos. Acești carbohidrați complecși vor avea un impact mai mic asupra nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este deosebit de important pentru cei cu diabet sau sindromul ovarului polichistic (PCOS).
Nivelurile stabile ale zahărului din sânge vă vor menține energia și starea de spirit stabilă pe tot parcursul zilei. „Pe de altă parte, studii recente arată că persoanele care consumă alimente care conțin carbohidrați de calitate scăzută au un risc crescut de boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare”, spune ea.
Mâncatul a prea puțin sau a prea mulți carbohidrați poate fi la fel de nesănătos și este asociat cu o mortalitate crescută, a descoperit un studiu publicat în Lancet. Este important să rețineți că nu toți carbohidrații sunt alegeri „nesănătoase”, adaugă Oddy.
„Carbohidrații simpli sunt prezenți în multe alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele și laptele. Carbohidrații simpli la care trebuie să fii atent sunt alimentele procesate sau alimentele cu adaos de zaharuri. Să te bucuri de toate alimentele și mesele cu moderație este normal și sănătos. Cuvântul cheie aici este moderație”, a spus acesta potrivit Live Science.