Puțină lume știe că ceea ce s-a întâmplat în 1989 la Timișoara a fost precedat de o tentativă similară la Iași.
De la începutul lunii septembrie 1989 atât Securitatea cât și Armata au început să primească semnale conspirative din partea unor cetățeni basarabeni care le propuneau o acțiune comună în vederea dezlipirii Basarabiei de URSS. Cele două instituții de forță știau că există grupuri de patrioți români în Basarabia care nutreau asemenea năzuință.
Dar nu știau care din ele sunt controlate de KGB și care din ele sunt sincere. URSS domina din punct de vedere informativ situația, iar românii se temeau pe un eventual răspuns pozitiv va declanșa un conflict major între Moscova și București. În septembrie 1989 Nicolae Ceaușescu trebuia să vină la Iași pentru deschiderea anului universitar.
Securitatea avea informația că un grup organizat de sovietici urma să pătrundă în România sub acoperirea turistică și să acționeze în vederea provocării unor manifestații de protest. Istoricul Alex Mihai Stoenescu susține că deși Securitatea a luat măsuri complexe de blocare a oricărei posibilități de protest, în mod ciudat, serviciul de protecție din jurul lui Ceaușescu slăbește vigilența și câteva zeci de persoane ajung la el.