Românii vor scoate mai mult din buzunar în această iarnă pentru întreținerea locuințelor. Conform specialiștilor, prețul gigacaloriei va crește. Depinde de Primăria Capitalei cu cât.
În acest moment, costul real al gigacaloriei este de aproximativ 1000 de lei. Suma este plătită, "frățește", de bucureșteni (o treime) și de Primărie (două treimi).
Consiliul General al Municipiului București va decide dacă prețul va fi majorat sau nu.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, spune că bucureștenii plătesc acum doar o treime din costurile de distribuție, transport și pierderi, iar această cotă ar putea crește.
Banii se duc pe subvenții
Edilul a mai declarat că bugetul Primăriei București este în prezent unul de subzistență. Trei miliarde de lei, cam 50% din buget, este alocat subvențiilor pentru termoficare și transportul în comun.
Nicușor Dan a precizat că bucureștenii acoperă direct doar o treime din prețul gigacaloriei și că noul Consiliu General va discuta despre o posibilă majorare a prețului căldurii pentru populație.
Consiliul General nou va lua decizia
Primarul nu este deloc mulțumit. Bucureștenii plătesc, în acest moment, 330 lei din prețul gigacaloriei.
"Deci e un raport unu la doi între cât plătesc bucureștenii și cât plătește primăria. Evident că noi plătim tot din taxele și impozitele bucureștenilor. E o decizie pe care o s-o ia Consiliul General nou, cel care va fi învestit peste o săptămână. O să avem o discuție pe tema aceasta”, a mai spus edilul.
În București, cel mai scump
Dacă la București prețul gigacaloriei este de 1.000 de lei, la nivel național, prețul suportat de consumatori variază între 250 și 600 de lei. Până în anii 2021-2022, bucureștenii achitau 120 de lei pe gigacalorie, sumă majorată treptat la 330 de lei.
Compania Municipală Termoenergetica a început să pregătească rețeaua de termoficare pentru iarnă. Instalațiile de alimentare cu apă caldă sunt încărcate, iar probele de presiune sunt efectuate pentru a preveni incidentele în apartamente și subsoluri.