Evenimentul Zilei > Politica > Iarnă cu căldură mai ieftină pentru unii abonați. Cu cât scade gigacaloria
Iarnă cu căldură mai ieftină pentru unii abonați. Cu cât scade gigacaloria

Iarnă cu căldură mai ieftină pentru unii abonați. Cu cât scade gigacaloria

Prețul subvenționat al gigacaloriei, în această iarnă, pentru abonații RADET Constanța scade, de la 275 de lei, la 250 de lei. Decizia a fost luată în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal, valoarea subvenției alocată de primăria Constanța fiind de peste 60 milioane de lei.

Consilierii locali au votat, cu 15 voturi pentru, ale PSD, și opt abțineri, ale PNL, “Proiectul de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizată de către RADET Constanța pentru perioada 1 noiembrie 2019 -30 aprilie 2020 în municipiul Constanța”. În acest fel, abonații RADET vor plăti 250 de lei pe gigacalorie, față de 275 de lei cât plăteau până acum.

Consilierii au aprobat și subvenția de 268 de lei pentru aceeași perioadă. Diferența dintre prețul local, format din prețul de producere, tarifele de transport, distribuție și furnizare a energiei termice destinată consumului populației, și prețul local pentru populație al energiei termice facturată acesteia, se suportă din bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Constanța. IMpactul financiar depășește suma de 60 milioane de lei.

În timp ce consilierii locali PNL au acuzat, în ședința CLM, că ieftinirea gigacaloriei este o măsură discriminatorie și electorală, Decebal Făgădău a susținut că „liberalii au dat un vot ciudat, nu pot suporta un preț al ineficienței sistemului energetic național care vreme de 30 de ani nu s-a reformat”.

Din cauza faptului că CET și RADET sunt în insolvență, primăria Constanța derulează, acum, mai multe procese de  preluare a rețelei de transport termic, de absorbție a fondurilor europene pentru redimensionarea și modernizarea acestei rețele precum și investiții în rețeaua de distribuție a energiei termice.