Specialistii avertizeaza ca in sudul si sud-estul tarii, precum si in jumatatea de sud a Moldovei se poate vorbi deja despre seceta moderata din cauza ninsorilor slabe. Cantitatile de precipitatii sunt sub normele climatologice, iar daca situatia se mentine asa inca o luna, va fi seceta puternica.
In sudul si sud-estul tarii, precum si in jumatatea de sud a Moldovei, se poate vorbi deja despre seceta moderata din cauza ninsorilor slabe din aceasta iarna.
"Zapada putina a fost si in sezoanele 1988-1989, 1989-1990 si 1993-1994. Iar in 2004-2005 si anul trecut a nins abia in a doua parte a iernii", spune Roxana Bojariu, climatolog la ANM. Dar acum, inca din luna septembrie, cantitatile de precipitatii au fost sub normele climatologice.
"Daca in vest, nord si centru au fost cantitati normale de precipitatii, nu acelasi lucru se poate spune si despre partea de sud a tarii. Iar daca lucrurile se vor mentine asa inca o luna, va fi seceta puternica", spune Ion Sandu, directorul ANM.
El adauga faptul ca iarna a fost uscata in aceste zone din cauza circulatiei atmosferice de la nivelul continentului. Astfel, in sezonul de iarna, precipitatiile din sudul si sud-estul tarii sunt determinate de patrunderea unor cicloni dinspre Marea Mediterana.
"Anul acesta, activitatea lor a fost slaba. Fie au migrat mult mai la sud si nu au mai ajuns la noi, fie au intalnit diverse obstacole, iar bagajul de umiditate a fost redus", explica meteorologul de serviciu de la ANM.
In schimb, vestul si nordul tarii s-au aflat sub influenta depresiunii islandeze, ce aduce aerul de deasupra Atlanticului spre nord-estul Europei. Motiv pentru care in regiunile respective precipitatiile sunt mai abundente.
Se usuca balcanii
Un urias camp de presiune aduce uscaciune
> Turcia traverseaza una dintre cele mai secetoase perioade din istoria sa recenta (in decembrie, precipitatiile au fost cu 73% mai scazute decat in mod normal), din cauza unui urias camp anticiclonic care sta de luni intregi deasupra Mediteranei. Lacurile de acumulare ale Istanbulului sunt pline la numai 50% din capacitate, iar cele de langa Bursa, la numai 8%.
Debitul raului Maritsa, de la granita cu Grecia, a scazut de la 730 la 100 mc/s. Specialistii spun ca daca nu va ploua nici luna aceasta, vor aparea probleme mari, ca de pilda uscarea semintelor deja plantate in sol.
> Grecia, unde 2,5 milioane de oameni au putea ramane fara apa si 5 milioane de hectare de culturi ar putea fi compromise, e in pericol si sa ramana fara electricitate. Nivelul apei din lacurile de acumulare a ajuns la 20a, astfel ca Grecia ar putea fi nevoita sa recurga la importuri. (Andreea Romanovschi)
O zi de februarie in care parcurile s-au umplut de tineri in pantaloni scurti, dar si de adulti care bombane ca "nu e normal".
Bucuresti, 9 februarie, 2007 - o zi de primavara in toata regula. Desi, altadata, temperaturile normale pentru aceasta perioada i-ar fi tinut pe multi la "gura" caloriferelor, cele 18 grade de ieri au indemnat multa lume sa iasa la plimbare.
In Cismigiu, indragostitii au ocupat locurile de pe banci, sub privirile mustratoare ale celor cu varste respectabile, trecuti de a doua tinerete si in prezent fara alta ocupatie.
"Nu e normal sa fie asa de cald in februarie. Sunt ingrijorata din cauza caldurii. Ne putem astepta la orice", spune C.M., ingrijitoare la o asociatie pentru copii abandonati, iesita cu un grup de pusti la plimbare. De langa ea, un tanar de 23 de ani spune ca "e foarte frumos. Asa se intampla: in unele ierni e mai cald, in altele mai frig".
Plimbaretii au renuntat la hainele groase, fulare sau caciuli si au defilat in tricouri cu maneca scurta, pantaloni trei sferturi si cu ochelari de soare.
Patinele cu rotile zornaiau pe aleile parcurilor, impinse de picioarele nerabdatoare ale copiilor si adolescentilor, iar bicicletele au scapat de aerul de rugina.
Micutii veniti in parc au redescoperit cu placere nisipul si au testat lopatelele. Altii, mai maricei, in pantaloni scurti, au luat cu asalt saltelele elastice si nu au nicio problema cu primavara timpurie. Se bucura de ea din plin.
Adio, gheata!
Se inchid patinoarele
Patinatorii din Capitala vor ramane fara patinoare artificiale incepand de luna aceasta, dupa cum anunta managerii. Primul loc de distractie pe gheata va fi inchis duminica si este patinoarul din Parcul Kiseleff.
Pe 18 februarie urmeaza sa agate patinele in cui si cei care frecventau "ghetusul" din Piata Unirii sau din Parcul Titan. La patinoarul de la Piata Moghioros va mai puteti testa abilitatile pe gheata pana pe 15 martie, iar in Gradina Cismigiu mai puteti patina pana in aprilie, daca temperaturile nu vor depasi 16 grade Celsius.
La munte
Zapada e moale si scade, dar se schiaza
In ciuda temperaturilor ridicate din zonele joase, la munte, unde frigul face in continuare legea, statiunile sunt pline, gradul de ocupare a unitatilor de cazare fiind intre 80a si 100a.
Pe toate partiile din tara se schiaza in conditii optime, insa, din cauza temperaturilor tot mai crescute, stratul de zapada se subtiaza de la o zi la alta.
Pe partiile din Predeal si Sinaia, zapada masoara 35 cm, in Masivul Postavarul - 80 cm, iar in Poiana Brasov - 60 cm. La Balea Lac nu se schiaza pe partiile de slalom, ci doar pe partia de incepatori.
Atat in Straja, cat si in Parang, chiar daca zapada este destul de moale, partiile sunt in stare foarte buna. La Arieseni, in judetul Alba, si la Ranca, in Gorj, zapada masoara 40 cm. (Mara Popescu)
Dezghet
Pescuitul la copca s-a dus pe apa sambetei
Pescarii de pe Dambovita au renuntat la ideea ca vor mai pescui la copca anul acesta. Din cauza caldurii, n-au vazut petic de gheata pe lacurile din apropierea Capitalei, cat despre raul din Bucuresti, nici nu poate fi vorba.
"Nici nu trage pestele de la caldura. L-a dereglat caldura si nu mai mananca", se declara nemultumit Daniel, 50 de ani, pescar amator care si-a intins unditele pe langa Podul Cotroceni.
El spune ca, desi avea momeala pregatita pentru pescuitul la copca, o tine si acum in frigider pentru ca n-a avut unde s-o foloseasca. Colonelul, asa cum ii spun "amaratii de prin preajma", este colonel in rezerva, pensionar si pasionat de pescuit. Sta foarte aproape de malurile Dambovitei si iese cand e cald sa dea la peste.
"Am fost de cateva ori la pescuit pe copca, dar am inghetat si nu m-am mai dus. Acum ies doar cand e cald. Dar sunt unii carora le place. Da’ degeaba, ca anul asta n-a fost gheata deloc pe aici", conchide Colonelul.