Fotbalul mare este încă în vacanţă, însă peste doar câteva zile copiii sunt aşteptaţi să ia din nou cu asalt terenurile Şcolii de Fotbal „Leonte Ianovschi“ din Piteşti, aflată chiar în curtea Stadionului „Nicolae Dobrin“. „Fabrica de fotbalişti“ din Trivale reprezintă cel mai prolific centru de copii şi juniori din România. „Acum avem şi cel mai modern centru din ţară“, se făleşte profesorul Mihai Ianovschi, şeful complexului şi cel care l-a descoperit pe Adrian Mutu – vedeta naţionalei. Mihai duce mai departe munca începută acum o jumătate de veac de tatăl său, Leonte – omul care l-a dat fotbalului pe nemuritorul Nicolae Dobrin.

În curând, crede Mihai Ianovschi, şcoala de fotbal pe care o conduce va oferi un nume important pentru granzii campionatului: „Pregătesc un alt Adi Mutu. Avem mulţi copii buni, dar vă rog să mă înţelegeţi că nu vă pot da niciun nume. Dacă ar auzi, părinţii lor ar înnebuni! Nu te-ai mai înţelege nici cu ei, nici cu copilul!“.

AMINTIRI


Tehnicianul a arătat echipei EVZ poarta la care actuala vedetă a echipei naţionale a României a învăţat să dea goluri la foc automat

În spatele clădirii care adăposteşte şcoala de fotbal, lipit de unul dintre pereţi, stă rezemat un cadru din fier. E ruginit şi aduce vag cu o poartă de fotbal. „E chiar o poartă! Şi nu oricare poartă“, ne bagă şi mai mult în ceaţă Mihai Ianovschi. „E poarta la care Adrian Mutu a şutat prima oară! Am făcut-o la un atelier din câteva ţevi pe care le-am sudat între ele. Aşa erau atunci vremurile“, continuă profesorul.

Generaţia lui Mutu, Coman şi Neaga a fost cea mai valoroasă pe care „meşterul“ Ianovschi a zămislit-o. Cei trei amintiţi, dar şi Dancia, Codrea ori Chiţa vin uneori şi le fac cadou copiiilor ghete, mingi, echipament. „E extraordinar! Nici măcar nu sunt obligaţi, dar ştiu că şi ei au avut parte de acelaşi tratament când erau copii“, povesteşte acelaşi Ianovschi.

Stelistul Bogdan Stancu şi-a pierdut tatăl la 14 ani!

Dacă bătrânul Leonte îl are ca etalon al efortului său pe marele Dobrin, iar Mihai – pe Mutu, Mihăiţă, a treia generaţie a dinastiei Ianovschi, se poate lăuda şi el cu un nume important: internaţionalul Bogdan Stancu, atacantul Stelei. „La 14 ani, când tatăl său a murit, Bogdan Stancu a suferit un şoc. Nu a mai vrut să audă de fotbal. Am umblat după el mult timp până l-am determinat să revină la antrenamente. Era un talent, nu-l puteam lăsa să se piardă“, ne-a dezvăluit Mihăiţă.

Mihăiţă a umblat pe maidane

În vârstă de 58 de ani, Mihai Ianovschi le-a insuflat oamenilor pe care îl coordonează o regulă de bază în meseria de căutător de talente. „Să nu aştepţi ca un copil să vină la teren. Umblă tu după copii. Căutaţi, căutaţi, căutaţi!“, îi îndeamnă Ianovschi pe cei care vor să găsească viitoarele staruri ale României. „Pentru a găsi copii talentaţi, Mihăiţă, fiul meu, a stat toată toamna la şcolile din Piteşti şi pe maidane, care, din păcate, sunt din ce în ce mai puţine“, spune Ianovschi senior. 

99 de goluri 
a marcat Mutu în Serie A. Astăzi, atacantul Fiorentinei are ocazia să-şi rotunjească zestreaDECLARAŢII

„La 14 ani, când tatăl său a murit, Bogdan Stancu a suferit un şoc. Nu a mai vrut să audă de fotbal. Am umblat după el mult timp până l-am determinat să revină la antrenamente. Era un talent, nu-l puteam lăsa să se piardă.“
Mihăiţă Ianovschi, antrenorul care l-a descoperit pe Bogdan Stancu, atacantul Stelei

„Câteodată, îmi vine să las pe altcineva în locul meu, iar eu să mă ocup doar de antrenamentele celor mici. Să mă duc să caut copii, ca pe vremuri. Eu şi cu Mugur Isărescu (n.r. – guvernatorul Băncii Naţionale) ce mai suntem în funcţie de atâta timp!“
Mihai Ianovschi, antrenorul care l-a descoperit pe Adrian Mutu 


PROFESORI

Mihăiţă Ianovschi, coleg cu Bărbulescu
 
Mihai Ianovschi conduce şcoala de fotbal din Trivale de 18 ani. Recunoaşte că munca de administrator l-a consumat mai mult decât activitatea de descoperire şi pregătire a copiilor. De-a lungul timpului, prin mâinile sale au trecut sute de talente. „Unii s-au pierdut, alţii au confirmat“, constată Ianovschi. Profesorul face şi o mărturisire: „Simt că am obosit. Câteodată, îmi vine să las pe altcineva în locul meu, iar eu să mă ocup doar de antrenamentele celor mici. Să mă duc să caut copii, ca pe vremuri. Şefia asta m-a omorât. Eu şi cu Mugur Isărescu (n.r. – guvernatorul Băncii Naţionale) ce mai suntem în funcţie de atâta timp!“.

Foste glorii lucrează la şcoală

Peste 300 de copii, împărţiţi în 12 grupe de vârstă, sunt struniţi de Mihai Ianovschi şi de oamenii săi. Dascălii au nume sonore: Mihai Ianovschi junior, Mihai Ariciu (băiatul fostului portar al formaţ iilor FC Argeş şi FC Baia Mare), Dan Silvăşan, Gheorghe Cristian (ex-portar al echipei naţionale în anii ’80), Viorel Moiceanu („arma secretă“ a Argeşului din „era Halagian“), „cangurul“ Augustin Eduard (fost component al naţionalei de juniori a României care cucerea „bronzul“ la Mondialele din 1981) şi Ilie Bărbulescu (campion al Europei cu Steaua, în 1986). 

FALĂ

„Noi nu avem academie, ca alţii, avem şcoală“

 Copiii de la Şcoala de Fotbal „Leonte Ianovschi“ beneficiază de o bază sportivă la care râvnesc multe echipe din Liga I. Trei terenuri artificiale de minifotbal sunt la dispoziţia micuţilor zi de zi. „Nu ne putem plânge de nimic. Noi nu avem academie, ca alţii, avem şcoală – adică locul unde se deprind bazele fotbalului. Nici nu e corect să spui academie. E ca şi cum ai vorbi despre o formă superioară de pregătire, iar copiii n-ar învăţa cum să lovească mingea, ci să facă alte artificii“, spune, mândru, Mihai Ianovschi.

Te-ar putea interesa și: