Magnatul rus Oleg Tinkov și-a oferit recent prima navă de acest tip din lume. Pentru a naviga pesemne departe de apele suprapopulate din Caraibe.
La mijlocul acestui an, iahtul „La Datcha SeaXplorer 77” a ieșit din șantierele constructorului olandez Damen Yachtind din Vlissingen, pentru teste pe mare.
Luxoasa navă, cu o lungime de 77 de metri, care a costat cocheta sumă de 87 milioane de euro, a fost cumpărată anul trecut de miliardarul rus Oleg Tinkov. Un efort nu prea mare pentru Tinkov care deține o avere estimată la peste 2,3 miliarde de euro.
Pentru moment, tendința este de a închiria acest iaht bogaților lumii care s-au plictisit de navigat prin apele calde și vor să dea o raită acasă la pinguini și la urși polari.
Pentru suma de 740.000 de euro pe săptămână (fără a mai pune la socoteală taxele serviciilor și plata echipajului-24 de oameni plus căpitanul ) , iahtul „La Datcha” poate fi rezervat online pentru expediții nordice.
La acest preț, doritorii pot profita de șase cabine luxos amenajate, de două jacuzzi (la interior și la exterior), de o saună, sală de masaj, sală de sport complet echipată, etc.
Iahtul găzduiește și două elicoptere, un mini-submarin, material de scufundare și două scutere de zăpadă, pentru ieșiri pe banchize.
Cu o autonomie de patruzeci de zile, nava este capabilă să rupă un strat de gheață cu o grosime de 40 de centimetri, devenind astfel primul spărgător de gheață privat din lume.
Iahtul va fi o parte integrantă a programului „La Datcha” lansat de Oleg Tinkov, constând în oferirea de expediții extraordinare VIP-uri din întreaga lume.
„Pământul este atât de mare și viețile noastre sunt atât de scurte încât trebuie să explorăm lumea cât putem”, a declarat entuziast miliardarul într-un interviu pentru Forbes, în iunie 2019.
El însuși a declarat că intenționează să petreacă douăzeci de săptămâni pe an la la bordul acestui iaht, începând cu o călătorie în Insulele Kurile și în Kamceatka.
Problema este că Oleg Tinkov se află în libertate supravegheată la Londra, sub spectrul extrădării în Statele Unite pentru fraudă fiscală.
În plus, el a mai anunțat, în luna mai, că suferă de o boală necruțătoare.
Dar și în ce privește liniștea viitorilor pasageri ai iahtului, Consiliul Arctic pentru protecția mediului marin (PAME) nu are vești tocmai bune.
Traficul maritim în zona polară arctică a crescut cu 25% în perioada 2013-2019.
Anul trecut, nu mai puțin de 1.687 de nave au tranzitat regiunea.
În mijlocul cargourilor, petrolierelor și al vapoarelor de pescuit care străbat zona arctică profitând de topirea ghețurilor, călătoria iahtului „La Datcha” s-ar putea dovedi mult mai puțin solitară decât s-ar crede.
Foto: Damenyachting