Evenimentul ZileiActualitateHUZUR pe bani publici. PAVILIONUL EXPOZIȚIONAL din Mamaia, un mastodont construit după vrerea lui Nicușor Constantinescu, pentru nunți și cumetrii ale apropiaților PSD

HUZUR pe bani publici. PAVILIONUL EXPOZIȚIONAL din Mamaia, un mastodont construit după vrerea lui Nicușor Constantinescu, pentru nunți și cumetrii ale apropiaților PSD

HUZUR pe bani publici. PAVILIONUL EXPOZIȚIONAL din Mamaia, un mastodont construit după vrerea lui Nicușor Constantinescu, pentru nunți și cumetrii ale apropiaților PSD
Pavilionul Expozițional din Mamaia, uriașul imobil în care se desfășoară târguri, zile ale recoltei, evenimente politice organizate exclusiv de PSD, nunți, botezuri, cumetrii, funcționează ilegal. Oficial, proprietar este Consiliul Județean Constanța dar în realitate nici astăzi, clădire nu este intabulată, nu are autorizație de stingere la incendiu și nu a plătit niciodată impozite și taxe locale în valoare de peste jumătate de milion de euro.

Grozăvia a fost descoperită de actuala conducere a Consiliului Județean Constanța care a constatat că lucrarea care, inițial, în 2004, trebuia ridicată cu 4 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, a fost finalizată cu 9 milioane de euro, bani împrumutați de la bancă de CJ Constanța, imediat după ce Nicușor Constantinescu a preluat șefia administrației județene. Și asta pentru că noul președinte al CJ Constanța a modificat proiectul,  sfidând Uniunea Europeană, în 2005, când comisarul european Jonathan Scheele  i-a cerut înapoi 1,2 milioane euro pentru îndeplinirea defectuoasă a proiectului. A rămas memorabil incidentul jenant când Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre i-au intors, la propriu, spatele, trântind ușa în urma lor.

Nicușor Constantinescu modifica proiectul Pavilionului Expozițional, precum Nicolae Ceaușescu, Casa Poporului

 Vicepreședintele CJ Constanța, Claudiu Palaz, povestește.“I-a convenit lui să facă scara pe stânga, acolo a făcut-o. A vrut să facă o cameră în plus, a făcut-o. Modificarea proiectului trebuia să fie făcută și în documente, dar ți-ai găsit”. Iar la final, nici nu s-ar fi făcut recepția la primărie.. “Nicușor Constantinescu nu a ținut cont, a fost o ambiție a lui. Putea obținea repede avizele de modificare pentru că primar era Radu Mazăre, nu avea nicio piedică. Nu a vrut și gata. Nu știu ce a urmărit. Probabil că nu dorea să plătească impozit pe Pavilion. Noi am fost să luăm niște hârtii în acest sens de la Primărie și am constatat că nu s-a plătit impozitul pe clădire, niciodată”.

Mii de vizitatori, săptămânal, în pericol. Pavilionul Expozițional nu are autorizație de stingere la incendiu

Și neregulile au luat-o la vale, generând probleme în lanț. Nesemnând procesul verbal de finalizare, nu s-a putut face intabularea clădirii, cadastrul. “Acesta e paradoxul. E al nimănui. Nu sunt făcute  documentele ca să arătăm că este al Consiliului Județean”, spune vicepreședintele CJ Constanța, Claudiu Palaz. Imobilul nu are nici autorizație de stingere la incendiu. Deși în incinta imobilului de aproape 8000 de metri pătrați au loc târguri, cele mai multe organizate de Camera de Comerț Constanța. Autorizațiile ISU se eliberează, cel mai probabil, pe trei zile. “Acum, noi am făcut cadastru, trebuie să modificăm proiectul. Ceea ce nu a făcut Nicușor acum 10 ani va trebui să reluăm noi. Să autorizăm clădirea. Și pentru ISU. Să intre în legalitate. Cam asta e nebunia, moștenirea pe care a lăsat-o referitor la Pavilion, Nicușor Constantinescu. Totul, pe banii Consiliului Județean, evident”.

Sevil Shhaideh, nășită de Nicușor Constantinescu și Liviu Dagnea la Pavilionul Expozițional

Pavilionul Expozițional era în administrarea Fundației culturale Fantasio, având ca acționari, cu câte 50%, Consiliul Județean Constanța și Consiliul Local Constanța. A fost perioada de huzur în care “evenimentele culturale” constau în nunți, botezuri, cumetrii,  cele mai multe, ale apropiaților PSD, consilieri, deputați, membrii de partid. Nicușor Constantinescu l-a nășit la Pavilion pe deputatul PSD Radu Babuș, actual membru în Comisia de control SRI. Iar împreună cu Liviu Dragnea, a nășit-o pe Sevil Shhaideh, fostul și actualul ministru al Dezvoltării. Școlile de vară ale PSD aveau loc aici, în fiecare an.

"Au uitat! să plătească 500.000 de euro, taxe locale

Potrivit reprezentanților Serviciului Public de Taxe și Impozite  Locale (SPITL), pentru perioada 2009-2014, Fundația culturală Fantasio ajunsă, datorită Curții de Conturi, in atenția DNA cu Nicușor Constantinescu în frunte, datorează bugetului local peste 20 milioane de lei, taxe pe clădire. “Din punct de vedere juridic vom face tot ce este posibil pentru a executa aceste sume și ne vom îndrepta, în instanță, împotriva celor care sunt membri ai fundației respective” au declarat, pentru EVZ, reprezentanții SPITL Constanța.Fiind în pușcărie, Nicușor Constantinescu nu a putut fi contactat.

 

 

 

 


Accesează: