Evenimentul Zilei > Politica > Revoltător! Act de antisemitism în cimitirul evreiesc. Declarația deputatului i-a șocat pe toți
Revoltător! Act de antisemitism în cimitirul evreiesc. Declarația deputatului i-a șocat pe toți

Revoltător! Act de antisemitism în cimitirul evreiesc. Declarația deputatului i-a șocat pe toți

Situație revoltătoare în municipiul Huși. Joi, mai mulți oficiali au efectuat o vizită la cimitirul evreiesc din Huși pentru a vedea mormintele devastate ale evreilor. Conducerea județului (prefectul Eduard Popica, președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, dar și parlamentarii Adrian Solomon și Aurel Cãciulã, împreunã cu un deputat, reprezentant al Comunitãții Evreieșți, Silviu Vexler) a sosit la acest cimitir pentru a stabili dacă dărâmarea acestor morminte reprezintă un act de antisemitism.

Edilul Ioan Ciupilan a fost singurul care nu a admis faptul că dărâmarea mormitelor reprezintă o acțiune ostilă față de evrei. Ba mai mult, primarul s-a supãraț și pe deputații vasluieni, care susțineau ideea unei posibile acțiuni voluntare a unor bezmetici.

Cu toate că edilul a avut o atitudine suspect, replicile cu adevărat șocante au venit din partea deputatului Silviu Vexler: „Dar Corneliu Zelea Codreanu unde s-a nãscut? Nu la Huși?”, s-a adresat acesta cãtre parlamentarii vasluieni, insinuând, în mod grav și complet iresponsabil, cã ceea ce s-a petecut în cimitir ar fi vreo „reminiscentã” legionarã din leagãnul local al fostelor „Cãmãși Verzi”.

 „Nu existã, domnule! Dar ne întoarcem acum cu zeci de ani în urmã? Cine știe ce individ beat a fãcut prostia asta. Nici vorbã de legionari”, a replicat Aurel Cãciulã. „Cred cã am luat-o razna cu toții, încercând sã facem din tântar armãsar”, a reacționat și primarul Ciupilan.

Imaginile din cimitirul vandalizat sunt cu adevărat șocante. Zeci de pietre funerare  au fost doborâtre. Pe fiecare dintre acestea se vedeau observa pozele cu evreii înmormântati acolo, dar și emoționante mesaje încrustate, în memoria celor decedați.

„Mamã scumpã, nu ți-ai pierdut credință și speranța în niciun moment și ți-ai sacrificat întreaga viatã pentru cei dragi. Copiii nu te vor uită niciodatã”, stã scris pe piatră funerarã a unei husence, Itei Roză Winderman, decedatã în 1954. Acesta a fost unul din mormintele care au nu au fost vandalizate, scrie vremeanouă.

Cu toate că au fost produse pagube semnificative, primarul Ciupilan rămâne la părerea că totul putea fi produs și de vânt sau procesul înghet-dezgheț. Costache Clim, care deține funcția de președinte al Comunitãții Evreiești din Huși este moderat în declarații. „Nu pot spune cã a fost vorba despre un act antisemit. Cred cã niște indivizi fãrã educație au fãcut asta”, a spus Costache Clim.

Cu toate acestea, deputatul Silviu Vexler a avut o racție destul de dură. Acesta părea convins cã a fost vorba despre un act antisemit, iar între el și edil au început să apare contre.

La un moment dat a fost atât de radical, cãci s-a adresat înspre parlamentarii vasluieni, fãcând o precizare deosebit de gravã. „Dar Corneliu Zelea Codreanu unde s-a nãscut? Nu la Huși? Sã ne gândim la asta”, a fost afirmația iresponsabilã a parlamentarului. “Cred cã am luat-o razna cu toții, încercând sã facem din tântar armașãr”, a reacționat și primarul Ciupilan.

„Pietrele funerare sunt cãzute mai demult, dacã ne uitãm bine de-a lungul cimitirului, vedem cã au mai căzut și altele. Aici este un grup compact, m-am uitat la ele și nu pot sã mã pronunț cã sunt date de un om, cã-s date de vânt, cã-s date de alunecare de teren. Pentru acest lucru avem specialișți ai statului, specialiști în domeniu, care vor face anchetã și vor trage concluzie, în urmă unei expertize.

Din punctul meu de vedere, nu cred cã este vorba despre un act de vandalism sau antisemitism. Niciodatã nu aș putea sã cred asta. Cred cã cel mai bine ar fi din partea tuturor, sã nu tragã concluzii pripite, sã aparã tot felul de declarații în preșã, cã a fost o mânã criminalã, cã nu știu ce… Din punctul de vedere al modului în care sunt realizate (pietrele funerare, n.r) sunt foarte subțiri, deci fãrã niciun pic de rezistentã. Aceste modalitãți de prindere, pe un fier beton de 5 cm, pe o pastã de beton, de ciment mai bine zis, e posibil oricând, în urmă înghetului-dezghețului, sã se desprindã, iar codul portocaliu de vânt, pe care l-am avut acum 2 sãptãmâni sau când a fost, e posibil sã le fi dat jos, uitându-mã cã multe sunt în același sens (doborâte, n.r.)”, a spus primarul.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: