Hunedoara: restanţe de 2,3 milioane de lei la apă

Hunedoara: restanţe de 2,3 milioane de lei la apă

Câteva zeci de locatari ai unor apartamente aflate încă în proprietatea Primăriei Hunedoara deţin aproape 20% din datoria totală înregistrată la întreţinere la nivelul oraşului. Majoritatea datornicilor locuieşte în cartierul Micro 7, pe strada Trandafirilor.

La ora actuală, Primăria Hunedoara deţine 400 de apartamente, închiriate unor familii care nu dispus de banii necesari achiziţionării lor. Conform estimărilor ApaProd Hunedoara, câteva zeci dintre aceste familii deţin aproape 20% din suma totală pe care operatorul de apă – canal o are de recuperat de la toţi consumatorii casnici. "Suma totală pe care o avem de recuperat de la asociaţiile de proprietari din oraş e de aproximativ 2,3 milioane de lei. Câteva zeci de familii, mai toate locuind cu chirie în apartamente ale primăriei, adună undeva între 350 – 400.000 de lei. Suma reprezintă aproape 20% din banii pe care îi avem de luat de la beneficiarii persoane fizice care locuiesc la bloc", spune purtătorul de cuvânt al ApaProd, Bogdan Leucuţa, adăugând societatea a fost nevoită să sisteze din nou furnizarea apei către datornici.

Recorduri de zeci de mii de lei

Potrivit evaluărilor efectuate de ApaProd, există persoane care nu şi-au mai plătit întreţinerea de mai bine de 10 ani, restanţele sărind în unele cazuri de 20.000 de lei. Până acum, "recordman-ul" este Dorinel Ştefan cu o datorie de 26.400 de lei noi, din care 70% reprezintă costurile pentru apă şi canalizare. "Am 56 de ani, sunt sudor şi nu mă mai angajează nimeni. În 1999 am fost disponibilizat de la Termorep, iar de atunci n-am mai avut bani şi de întreţinere. Am şapte copii. A trebuit să-i cresc. Acum sper să mai vină vara, să mai merg la cules de ciuperci sau fructe şi să mai fac un ban să mai dau la taxe. Pe de altă parte nici nu înţeleg cum au crescut aşa de mult. Anul trecut în toamnă aveam 180 de milioane datorie, iar acuma am 260 de milioane. Dacă mi-ar oferi cineva de lucru m-aş duce chiar şi-n Japonia", spune bărbatul pe un ton uşor resemnat. Cam în aceeaşi situaţie este şi familia Hanzi. Aurelian Hanzi lucrează cu ziua, iar soţia are un salariu de 600 de lei ca femeie de serviciu la un liceu din oraş. Cei doi au trei copii, iar, cu cinci ani în urmă, datoriile lor la întreţinere au luat-o razna ajungând acum la 23.000 de lei. Asta pentru că una dintre fetele lor a început să fie suspectată de cancer de colon. "Cinci ani am tot umblat pe la medici, până să ajungem la un domn profesor la Cluj – Napoca şi să rezolvăm problema într-o săptămână. Între timp, n-am mai avut bani şi pentru taxele comune. Soţul meu lucrează cu ziua, iar eu am salariul pe care-l am. Mi-au luat apometrul cei de la asociaţie dar, recunosc, am pus eu altul, pentru că nu-mi pot lăsa copiii să meargă nespălaţi la şcoală", spune Florica Hanzi

Feluri şi feluri de datornici

Doar trei asociaţii de proprietari/locatari din Hunedoara, toate situate pe strada Trandafirilor, adună restanţe către ApaProd în valoare de 330.000 de lei. În cazul unei asociaţii, nouă dintre chiriaşi au cumulat restanţe de aproape 90.000 de lei. "Am încercat toate metodele posibile. S-a ajuns şi la stadiul în care unul dintre cei afectaţi pe nedrept de o sistare de apă să ne spargă sediul asociaţiei. Unii sunt într-adevăr săraci şi încercăm să-i mai păsuim. Alţii au de unde să plătească, dar nu vor. Am dat şi în judecată şi am şi câştigat vreo 60 de procese ale căror sentinţe urmează să fie puse în executare. Am avut însă şi cazuri în care instanţa a constatat că oamenii în cauză nu au de unde să plătească, i-a declarat insolvabili şi a rămas situaţia nicicum. La unii chiar le luăm apometrele, dar degeaba. Se rebranşează la loc şi au apă în continuare", povesteşte administratorul asociaţiei, Florica Şarpe.

Primăria ridică din umeri

La ApaProd Hunedoara vorbesc însă doar cifrele de pe tabelele cu datornici. "E o situaţie dificilă cu aceşti chiriaşi ai primăriei pentru că adună restanţe foarte mari la apă şi canalizare, iar, din acest motiv, credem că şi primăria, ca proprietar al acelor spaţii de locuit, ar trebui să se implice pentru rezolvarea problemei. Nu se mai poate merge în acest ritm, pentru că, la rândul nostru, avem furnizori de plătit şi salarii de achitat pentru oamenii care prestează servicii pentru un oraş întreg", spune Bogdan Leucuţa. Primarul Hunedoarei, Ovidiu Hada, spune însă că nu poate face mare lucru. "Contractele de închiriere şi legislaţia nu ne permit să-i evacuăm pe chiriaşi doar pentru că au restanţe la întreţinere. Asociaţiile de proprietari trebuie să-i acţioneze în judecată, iar după ce sentinţele rămân definitive, să meargă mai departe cu procedurile legale", conchide primarul Hada.

Ne puteți urmări și pe Google News