Suma uriașă care i-ar costa pe operatorii europeni blocarea Huawei. UE, la mâna tigrului asiatic

Suma uriașă care i-ar costa pe operatorii europeni blocarea Huawei. UE, la mâna tigrului asiatic

Excluderea echipamentelor telecom Huawei în Europa ar aduce costuri uriașe pentru dezvoltarea internetului 5G, în dauna operatorilor europeni

O eventuală interdicție în Europa a echipamentelor de telecomunicații din China ar genera costuri suplimentare de aproximativ 55 de miliarde de euro în detrimentul operatorilor europeni de telecomunicații pentru a implementa 5G, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de grupul industrial al GSMA.

Gigantul telecom chinez Huawei a fost plasat, în 16 mai, de Statele Unite pe lista neagră, fiind împiedicat să mai aibă acces la furnizorii americani, o decizie care a  perturbat întregul sector de tehnologie de profil, notează Le Figaro. Washingtonul consideră că Beijingul ar putea folosi Huawei pentru scopuri de spionaj, suspiciuni negate cu înverșunare de producătorul chinez. Dacă Australia și Noua Zeelandă au decis să excludă Huawei din rețelele mobile de generația a cincea, care sunt în curs de desfășurare, țările europene progresează în mod fragmentar în această decizie. Iar Rusia a anunțat că Huawei a semnat un acord cu operatorul MTS pentru dezvoltarea tehnologiei 5 G în această țară.

GSMA, o asociație care reunește aproximativ 750 de operatori și producători de telefoane mobile din întreaga lume, a efectuat un studiu luna trecută pentru a evalua impactul pentru operatorii europeni, pentru care Huawei este un furnizor important, cu privire la potențialele restricții privind aprovizionarea acestora de către producătorii de echipamente din China.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă faptul că studiul, pe care Reuters l-a putut consulta, arată că o astfel de măsură ar genera costuri suplimentare de circa 55 de miliarde de euro pentru operatorii de telecomunicații din regiune, ar rezulta o întârziere medie de 18 luni în comparație cu programul inițial în desfășurarea celei mai recente generații de telefonie mobilă, care ar trebui să permită noi utilizări în domenii importante precum sănătatea conectată, vehiculele conectate sau „orașele inteligente”.

Această întârziere ar fi legată, în parte, de dificultățile întâmpinate de alți producători de echipamente - Ericsson, Nokia și Samsung - pentru a satisface toată cererea. Ar putea fi explicată și de timpul necesar pentru ca anumiți operatori să asigure trecerea la echipamente noi. În ansamblu, conform acestui studiu, întârzierea care ar afecta Europa în implementartea 5G ar putea duce la un deficit economic de aproximativ 45 de miliarde de euro până în 2024.