HRW acuză folosirea de muniție americană în ultimele atacuri de la Beirut

Beirut. Sursa foto: x.com

Organizația Human Rights Watch încearcă să blocheze livrările americane de arme către Israel. După lovitura israeliană care l-a vizat pe liderul terorist Wafiq Safa, ONG-ul a anunțat că este prima dată când se confirmă utilizarea de muniție fabricată în SUA în atacuri asupra Libanului. Este vorba despre lovitura care ar fi dus la moartea a 22 de persoane și rănirea altor 117.

Atacuri cu muniție americană

Atacul de joi noapte a lovit un complex de apartamente în cartierul dens populat Basta, din Beirut, dărâmând clădirea și distrugând mașinile și interiorul reședințelor din apropiere.

A fost cea mai puernică lovitură din ultimul an asupra capitalei Libanului, de când au început luptele între Hezbollah și Israel.

Un oficial de la fața locului a declarat că echipele de salvare au fost active toată noaptea pentru a găsi supraviețuitori și pentru a recupera morții de sub dărâmături. El a mai spus că în clădire locuiau mai mulți oameni decât de obicei, pentru că era locul în care fuseseră strămutate persoanele care își pierduseră casele din cauza bombardamentelor israeliene din sudul Libanului și din suburbiile sudice ale Beirutului.

Bombardarea clădirii l-a vizat pe Wafiq Safa, unul din capii Hezbollah

Clădirea, care a fost una dintre cele două blocuri lovite în centrul Beirutului joi seara, se bănuia că îl adăpostește pe liderul terorist Hezbollah Wafiq Safa, șeful unității de legătură și coordonare a grupului și responsabil cu colaborarea cu agențiile de securitate libaneze. Conform Reuters, Safa a supraviețuit.

Resturi ale unei muniții de atac direct (JDAM) fabricate în SUA au fost găsite în dărâmăturile clădirii de apartamente prăbușite vineri după-amiază. Jdams sunt kituri de ghidare construite de compania aerospațială americană Boeing, care se atașează la bombe mari „neghidate” de până la 900 kg, transformându-le în bombe ghidate prin GPS.

Folosirea armelor americane în aceste atacuri, condirmată

Resturile de armament au fost verificate de divizia de criză, conflict și arme a Human Rights Watch și de un fost tehnician de bombe militar american.

„Modelul șurubului, poziția sa și forma restului sunt consistente cu aripa unui kit de ghidare JDAM fabricat în SUA pentru munițiile aeriene din seria Mk80”, a declarat Richard Weir, cercetător senior în divizia de criză, conflict și arme a Human Rights Watch, după ce a vizionat o fotografie a fragmentului.

Seria Mk80 cuprinde trei clase de bombe, cea mai mică având aproximativ 227 kg și cea mai mare având aproximativ 910 kg.

Beirut, atacuri. Sursa foto: x.com

„Utilizarea acestor arme în zone dens populate, cum ar fi aceasta, pune civilii și obiectele civile din zona imediată în pericol grav de daune imediate și durabile,” a spus Weir.

Jdams este una dintre cele mai folosite muniții a Israelului

Armele americane au fost esențiale pentru războiul Israelului în Gaza și Liban, Jdams fiind în mod special una dintre cele mai solicitate muniții de către Israel de la SUA. O investigație anterioară realizată de Guardian a constatat că un Jdam a fost folosit într-un atac care a ucis șapte lucrători din domeniul sănătății, considerat o încălcare a dreptului internațional de către Human Rights Watch.

Atacul de joi marchează prima dată când se confirmă utilizarea unei muniții fabricate în SUA într-un atac asupra centrului Beirutului din 2006.

Statele Unite, infuzie de arme către Israel

Statele Unite au fost supuse unei critici severe pentru continuarea ajutoarelor militare către Israel, care s-au ridicat la 17,9 miliarde de dolari anul trecut. În septembrie, mai mult de o duzină de organizații pentru drepturi au semnat o scrisoare comună adresată președintelui american, Joe Biden, cerându-i să suspende transferurile de arme către Israel, invocând utilizarea munițiilor americane în atacurile din Gaza împotriva civililor.

Israel se află în prezent într-un proces la Curtea Internațională de Justiție, intentat de Africa de Sud, care acuză Israelul de comiterea de „acte genocidare” în războiul său din Gaza.

Populația, surprinsă de ultimele atacuri

Oamenii care locuiau în apartamentele lovite și care au supraviețuit păreau încă să fie în stare de șoc vineri după-amiază.

Basta este un cartier de clasă muncitoare, în mare parte musulman sunnit, renumit pentru antichitățile și arhitectura sa tradițională. În sezonul de vârf, turiștii sunt adesea văzuți plimbându-se prin zonă și prin piața sa, unde se vând antichități și mobilă.

Peste 2.100 de persoane au fost ucise și peste 10.212 rănite în Liban de când Hezbollah a tras rachete asupra Israelului pe 8 octombrie 2023 „în solidaritate” cu atacul Hamas din ziua precedentă.

Majoritatea au fost uciși începând cu 23 septembrie anul acesta, când Israelul a anunțat o nouă fază în războiul său cu Hezbollah, pe care a numit-o Operațiunea Săgețile Nordului.