Forțele siriene au amplasat mine anti-personal lângă frontierele cu Libanul și Turcia, țări în care numeroși sirieni încearcă să se refugieze, pentru a scăpa de conflictul din Siria. Acuzația a fost făcută astăzi de organizația de apărare a drepturilor omului, Human Rights Watch, care se bazează pe mărturiile unor refugiați sirieni în Turcia și Liban.
”Să utilizezi mine anti-personal denotă un comportament fără scrupule”, a afirmat Steve Goose, director adjunct al HRW. Acesta spune că „nu există absolut nicio jsutificare pentru folosirea acestui tip de arme de către orice țară, în orice circumstanțe, indiferent de obiectiv”.
HRW cere armatei sirienie să înceteze să folosească minele anti-personal, care sunt ineficiente din punct de vedere militar și nu folosesc decât la uciderea sau rănirea civililor, potrivit BBC. Organizaţia a precizat că un fost deminor al armatei siriene a informat că el şi un grup de prieteni au înlăturat aproximativ 300 de mine din zona Hasanieih, la începutul lui martie, de-a lungrul drumurilor folosite de refugiaţi pentru a ajunge în Turcia.
Un băiat de 15 ani a relatat cum şi-a pierdut un picior din cauza unei mine, după ce a încercat să-și ajute un prieten, rănit într-un atac guvernamental din Homs, să treacă graniţa spre Liban. "Eram la mai puţin de 50-60 de metri de trecerea frontierei când mina a explodat", a povestit acesta, adăugând că prietenul său a murit.
Nu se cunoaște proveniența minelor anti-personal folosite de regimul sirian, însă se presupune că ar fi, în majoritate, de fabricație rusească. Cel puţin 7.500 de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările violente care au însoţit mişcarea populară declanşată acum un an împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, conform ONU.