Femeile între 19 și 45 de ani vor putea cumpăra vaccinul HPV la jumătate de preț. Este anunțul făcut de Alexandru Rafila cu privire la o nouă șansă împotriva cancerului de col uterin.
Femeile între 19 și 45 de ani vor putea cumpăra vaccinul HPV împotriva cancerului de col uterin la jumătate de preţ. Începând cu vineri, 1 decembrie, femeile pot procura vaccinul HPV cu prescripție de la medicul de familie.
Femeile între 19 și 45 de ani vor putea cumpăra vaccinul HPV cu o reducere de 50%
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, din 1 decembrie, femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul HPV.
„De mâine, femeile au o nouă şansă împotriva cancerului de col uterin! Începând de la 1 decembrie, nu numai fetele şi băieţii cu vârsta de până la 18 ani vor avea acces uşor la vaccinul HPV”, a anunţat ministrul Sănătăţii.
Potrivit ministrului Sănătăţii, femeile pot procura acest vaccin, prin prescripţii de la medicul de familie, cu reducere de 50%.
„Ne preocupă sănătatea femeilor, le protejăm, iar cancerul de col uterin poate fi prevenit în totalitate. Încurajăm femeile să se vaccineze, iar mamele să îşi protejeze copiii cu vârsta între 11 şi 18 ani”, a mai transmis ministrul.
Cât costă în prezent o doză de vaccin
În acest moment, în farmaciile din România o singură doză de vaccin HPV costă în jur de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 15 ani este nevoie de două doze.
Pentru fetele cu vârsta de peste 15 ani este nevoie de o a treia doză pentru o protecţie completă. Sunt peste 120 de tulpini HPV, dintre care 15 pot fi cauza cancerului de col uterin. Potrivit statisticilor, 8.000 de femei sunt diagnosticate anual în România cu un cancer ginecologic.
Cu toate că poate fi prevenit prin vaccinare, cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România. De asemenea, este al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor. Fiind al doilea cel mai frecvent la vârsta de 15-44 ani.
„Cancerele determinate de infecția HPV sunt printre puținele malignități ce beneficiază de o soluție eficace de prevenție primară. Prin vaccinarea anti-HPV. Şi, în cazul cancerului de col uterin, prin tratarea leziunilor precanceroase și canceroase depistate prin măsuri active de prevenție secundară, anume prin screening”, afirmă prof. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, președintele Societății Române de Chirurgie și Ginecologie Oncologică.