Hoţul strigă: „Hoţii!”. Experți de la Chișinău, despre noua sperietoare a Kremlinului

Hoţul strigă: „Hoţii!”. Experți de la Chișinău, despre noua sperietoare a KremlinuluiVladimir Putin și Alexei Miller/ Sursa foto: kremlin.ru

Republica Moldova. Kremlinul lansează informații false despre pregătirea unei intervenții militare în regiunea transnistreană, în contextul în care știe foarte bine că Republica Moldova nu are capacitate pentru o astfel de operațiune. Experții Watchdog explică ce se ascunde în spatele unor astfel de știri răspândite de Moscova.

Kremlinul își reactivează vechile stratageme

Conform expertei Tatiana Cojocari, administrația de la Kremlin alimentează o himeră veche  în care Republica Moldova ar fi agresorul, iar Federația Rusă - protectorul.

„Această tactică este implementată deja de 30+ de ani prin care se demonizează Chișinăul că ar avea intenții agresive față de populația din Tiraspol. Când de fapt, știm foarte bine că, conflictul dintre Chișinăul și Tiraspol nu a fost pornit de oameni, ci de politicienii pro-ruși, ajutați de Moscova, care nu doreau să piardă puterea și conducerea regiunii o dată cu destrămarea Uniunii Sovietice”, susține Cojocari.

Experta consideră că oamenii din stânga Nistrului încep să înțeleagă că Rusia nu este pacificatoare, ci pericol de securitate.

„În contextul agresiunii ruse în Ucraina, populația din stânga Nistrului are nevoie mai mult ca niciodată de protecția și ajutorul guvernului său de la Chișinău ca să se simtă în siguranță si să trăiască în pace. Mai mult, tot mai mulți locuitorii ai malului stâng al Nistrului își văd viitorul anume în componența Republicii Moldova și nu a Rusiei”, menționează experta.

Sursa: watchdog.md

Hoțul striga: „Cine-i hoțul”?!

Expertul Andrei Curăraru spune că Rusia ar pregăti următorul pas pentru destabilizarea regiunii. Mai mult, analistul vorbește despre trei provocări puse la cale în stânga Nistrului.
„Rusia ar putea regiza un sabotaj sau un atac cu drone, prezentat ca fiind din partea Moldovei. Acest lucru le-ar oferi pretextul pentru a escalada tensiunile și a justifica o intervenție „de protecție” în Transnistria. Acuzații suplimentare de sabotaj energetic. Dacă MGRES cedează din cauza problemelor tehnice și trecerii la cărbune, Moscova va da vina pe Chișinău. Asta ar devia atenția de la propriile lor eșecuri. Ar provoca mai multă ostilitate între Transnistria și Moldova. Escaladarea propagandei. Retorica anti-moldovenească s-ar putea intensifica. Cu mesaje despre „amenințări militare” din partea Chișinăului. Scopul este să radicalizeze populația transnistreană, să blocheze orice dialog și să amplifice tensiunile din societate”, susține Curăraru.

Serviciul rus de Informații Externe declară că Sandu ar fi cerut elaborarea unui plan de preluare a controlului asupra regiunii. Aceeași sursă spune că autoritățile de la Chișinău și-ar dori astfel să pună capăt „prezenţei ruse de menţinere a păcii în regiune".

Într-o reacție pe rețelele de socializare, instituția prezidențială califică informațiile drept un fals.

„Este fals că autoritățile Republicii Moldova ar pregăti acțiuni militare în Transnistria sunt dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere”, se arată în reacția Președinției, prin vocea lui Adrian Băluțel, șeful administrației prezidențiale.