HUNEDOARA. În ultimele luni, furturile de materiale feroase au scăzut considerabil. În schimb, spargerile de maşini au crescut cu 30%.
Recesiunea economică i-a determinat pe „magneţi” (hoţii de fier vechi - n.r.) care trăiau din furturile de pe platforma combinatului de la Hunedoara să se reorienteze. În timp ce unii au ales să-şi intensifice „colecta” de fier vechi, alţii le fac concurenţă „şuţilor” la spargerile de maşini. Potrivit Poliţiei Hunedoara, în ultimele luni a scăzut numărul furturilor de fier vechi, dar a crescut cel al spargerilor de maşini.
„Producţie” sporită în vreme de criză
„Magneţii” din Hunedoara trăiau din banii obţinuţi pe fierul vechi furat de la combinatul siderurgic, pe care îl predau la centrele de colectare, de unde era apoi răscumpărat tot de către combinat. Odată cu criza economică şi reducerea numărului de comenzi, combinatul siderurgic nu a mai cumpărat fier vechi, iar preţul a scăzut de patru ori. În plus, majoritatea centrelor de colectare s-au închis în toamna anului trecut, după ce le-au fost suspendate autorizaţiile de funcţionare. Astfel, hoţii de fier vechi au fost nevoiţi să se reorienteze.
Potrivit Poliţiei Hunedoara, în ultimele luni ale anului trecut, furturile de fier vechi au scăzut cu aproape 80%. „În primele două luni ale acestui an avem cu 30% mai multe furturi din autoturisme şi societăţi comerciale decât în perioada similară a anului trecut. Chiar săptămâna trecută am prins un grup care furase din 21 de autoturisme. Ne aşteptăm ca numărul cazurilor de acest gen să crească în continuare”, afirmă comisarul Nicola Petruş, comandatul poliţiei.
Pe de altă parte, Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului (IJJ) Hunedoara semnalează o creştere semnificativă a cantităţilor de fier vechi furate. „În primele două luni, a crescut de două ori, chiar mai bine, cantitatea de materiale feroase şi neferoase recuperată de la persoanele care au comis furturi”, spune locotenentul Nicolae Răducu, purtător de cuvânt al IJJ. Explicaţia vine, indirect, de la Alexandru Roncea, un tânăr de 24 de ani, care locuieşte într-o cocioabă de la baza haldei de zgură. „Tre’ să cărăm mai mult. La scoarţă o scăzut preţul de la 10 lei pă kil la numa 4 lei. Tre’ să trăim şi noi nu?”, spune Alexandru.
În 2001, reprezentanţii Poliţiei Hunedoara estimau că între 1.500 şi 2.000 de persoane trăiau doar de pe urma furturilor de fier vechi.
Iar în perioada 2004-2006 se ajunsese la stadiul în care siderurgiştii le cereau poliţiştilor să facă ceva pentru că se trezeau noaptea cu cetele de hoţi în secţii şi se uitau neputincioşi cum furau piese importante din angrenajele industriale, unele chiar aflate sub tensiune electrică.