Hotelurile şi clădirile neîntreţinute ar putea fi preluate de stat
- Adam Popescu
- 5 decembrie 2010, 19:10
Hotelurile private sau cele ale sindicatelor, care nu sunt întreţinute, ar putea fi preluate de stat, după cum a anunţat ieri ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea.
Potrivit ministrului, statul va avea dreptul să-i exproprieze pe proprietarii clădirilor din staţiunile turistice, care nu sunt întreţinute şi care "ar trebui să fie afectate turismului, dar nu sunt puse în circuitul turistic de către proprietari".
Ministrul a făcut acest anunţ după ce a aflat de la primarul din Sângeorz-Băi, Roland Venig, că activitatea turistică în staţiune are de suferit din cauza proprietarilor de hoteluri care nu au făcut investiţii. "Am spus-o mereu şi discutăm şi în cadrul guvernului. Numai o soluţie de forţă merge: exproprierea. Am dat o lege a exproprierii acum câteva săptămâni, prin care am dat dreptul statului să exproprieze clădirile care nu sunt întreţinute din staţiunile turistice. Cred că acestea ar trebui să fie soluţiile, inclusiv sancţiunile pecuniare, prin care să -i obligăm pe proprietarii de infrastructură turistică - pe care au cumpărat-o pe nimic de cele mai multe ori -, la întreţinerea acesteia sau, în cazul în care nu se reuşeşte, pur şi simplu să-i expropriem", a arătat Elena Udrea.
"Nu trebuie să avem atât de multe complexe în faţa sindicatelor"
În plus, în opinia ministrului, privatizarea din turism a fost făcută "prost" în ultimii 20 de ani . "Faptul că nu avem turişti acum nici câţi erau pe vremea lui Ceauşescu arată cât de prost am lucrat cu turismul în ultimii 20 de ani. Noi o să încercăm să facem şi drumuri, că fără drumuri nu se poate face turism, dar, dacă infrastructura este privatizată şi se află la unii care nu au habar de turism şi ţin închise hotelurile, şi nu reuşesc să facă turism decât pe banii statului, pe ce vin pensionarii cu tichete de la guvern, acesta nu este turism balnear. Este un mod de a sifona nişte bani de către cei care administrează unităţile. Trebuie reglată cumva această problemă şi nu trebuie să avem atât de multe complexe în faţa sindicatelor şi a celor care mai administrează aceste structuri de primire. Le mai lăsăm cu câte o stea - două să nu le închidem, dar, altfel, marea majoritatea ar trebui să fie închise", a adăugat Udrea.
Deşi spune că ar trebui luate măsuri, ministrul recunoaşte că se poate reglementa foarte greu o măsură care ar avea drept consecinţă exproprierea proprietarilor: "Noi încercăm tot felul de legi, dar peste tot ni se scoate în faţă dreptul la proprietate al cetăţenilor. Doar că dreptul la proprietate al unora nu trebuie să afecteze dreptul celorlalţi cetăţeni ai României la a avea turism de calitate, oraşe frumoase. De câte ori vrem să luăm câte o măsură, ni se opune acest drept absolut la proprietate. Chiar dacă cei care au privatizat hotelurile, de cele mai multe ori, le-au lăsat în paragină, stăm şi ne uităm la ei".
În acest sens, Elena Udrea a dat ca exemplu staţiunea Herculane, unde mai multe clădiri istorice au fost privatizate şi lăsate apoi în paragină.