Hotelul Cişmigiu îşi pune patru stele

Hotelul Cişmigiu îşi pune patru stele

Din celebra clădire vor rămâne doar faţadele, care vor fi consolidate. Lucrările ar putea fi gata peste doi ani.

Transformarea Hotelului Ciş- migiu va începe în această vară, după circa doi ani de când a fost achiziţionat de compania spaniolă Hercesa, a declarat Alejandro Solano Gallego, directorul reprezentanţei din România. Procesul de reconstrucţie va demara cu o demolare.

Proiectul iniţial, care prevedea consolidarea întregului imobil, a fost modificat din cauza costurilor deosebit de mari, ceea ce a întârziat demararea construcţiei. Reprezentanţii companiei au decis să păstreze numai faţada edificiului, urmând să demoleze cu totul interiorul. Clădirea va fi finalizată în doi ani de la momentul începerii lucrărilor. Trei luni de demolări „Consolidarea clădirii era foarte scumpă şi nici nu oferea suficientă flexibilitate din punct de vedere al funcţionalităţii. Am decis astfel să demolăm interiorul şi îl reconstruim în totalitate, păstrând doar pereţii. Asta ne oferă posibilitatea să construim şi locuri de parcare şi să câştigăm mai mulţi metri pătraţi“, afirmă Alejandro Solano. Procesul de demolare va demara odată cu obţinerea autorizaţiilor şi va dura circa trei luni. „Pentru a putea demola în interior, trebuie să facem un proiect pentru consolidarea pereţilor printr-o schelă specială atât pe interior, cât şi pe exterior. Abia apoi vom începe demolarea manual, de sus în jos“, explică Liviu Taban, directorul companiei Tab Construct. Potrivit acestuia, pe faţada dinspre Brezoianu va fi instalat un sistem pentru debarasarea molozului. Resturile de la etaj vor ajunge direct în camioane printr-un cilindru cu diametrul de 50 de centimetri, iar cele din curtea interioară vor fi transportate pe o bandă.

La demolare vor participa 30-40 de muncitori calificaţi, obişnuiţi să lucreze la înălţimi mari. „Noi am mai realizat astfel de lucrări şi în alte oraşe, cum ar fi Sighişoara sau Braşov. Marea deosebire este că Hotelul Cişmigiu are pereţi de două ori mai înalţi faţă de celelalte imobile, respectiv 20-22 de metri“, spune Liviu Taban. Apartamente, birouri şi magazine Hotelul Cişmigiu urmează să devină un aparthotel de patru stele cu 67 de apartamente - cu una şi două camere. La parterul clădirii vor fi amenajate magazine pe 1.200 de metri pătraţi, iar la mezanin vor fi 800 de metri pătraţi de spaţii de birouri. Conform proiectului actual, imobilul va avea, la finalizare, 8.900 de metri pătraţi construiţi. „Targetul nostru sunt oamenii de afaceri care vor să petreacă o perioadă în Bucureşti. Preţul de închiriere va fi stabilit la finalizarea lucrărilor“, susţine directorul Hercesa. Investiţia totală se va ridica la şase milioane de euro. ISTORIC Degradarea unui simbol Hotelul Cişmigiu e prima clădire construită pe Bulevardul Elisabeta, ridicată în 1912 de Nicolas Pissiota, un arhitect cu renume în epocă. În acea perioadă, hotelul era considerat un simbol al modernizării şi occidentalizării. Familia lui Pissiota a deţinut clădirea până în 1948, când a fost naţionalizată de comunişti. Până în 1989 a funcţionat ca hotel, iar apoi a fost transformat în cămin studenţesc. Imobilul, ajuns într-o stare avansată de degradare, a fost scos din uz la jumătatea anilor ’90. Înainte de asta, o tânără a murit după ce a căzut în casa liftului, accident care a inspirat versurile unei melodii a trupei „Vama Veche“. În 2001, a reintrat în posesia urmaşilor vechilor proprietari prin semnătura primarului general de atunci, Traian Băsescu. Patru ani mai târziu, imobilul a fost achiziţionat de compania spaniolă Hercesa Imobiliare, care se străduieşte să-l transforme în bloc de apartamente care să funcţioneze în regim hotelier. Clădirea este inclusă pe lista monumentelor istorice ale României.

Ne puteți urmări și pe Google News