Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. Trăiască Republica Liberland!
Horoscopul lui Dom’ Profesor. Trăiască Republica Liberland!

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Trăiască Republica Liberland!

Pe 25 septembrie s-au născut William Faulkner, Dmitri Şostakovici, Michael Douglas, Robert Bresson, Mark Hamill, Christopher Reeve, Panait Cerna, Călin Turcu, Simion Pop şi Maria Tănase!

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Eufrosina, Pafnutie Egipteanul, Serghei de la Radonej.

În „Kalendar” este a doua zi a Filipilor de toamnă, a serbărilor Lupilor.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi o informaţie din presa internaţională mi-a atras atenţia. Este vorba de Republica Liberland. Nu căutaţi pe hartă, sau pe lista ONU, nu există, de fapt. Este opera unui politician ceh, pe nume Vit Jedlicka, un “băiat deştept” de 31 de ani. După cum anunţă “The Washington Post”, sub semnătura lui Adam Taylor, Republica Liberland a fost declarată la 13 aprilie anul acesta şi cuprinde cam 5-6 kilometri pătraţi dintr-un cot al Dunării între Croaţia şi Serbia. Teritoriu în dispută dintre cele două state. Foarte amuzate la început, cele două state l-au pus pe ceh pe lista neagră şi l-au arestat de câte ori a trecut pe teritoriul lor. Sigur, i-au dat drumul după 24 de ore, dar l-au “chinuit” cu muzică naţională sârbo-croată, dată tare, muzică pe care cehul nu poate să o sufere. Jedlicka a declarat presei că a fost “torturat” dar croaţii au spus că este muzica populară din ţara lui, Liberland, aşa că dacă este patriot, trebuie să-i placă!

Băiat deştept, vorba lui Băse, cehul ăsta! Are, până în prezent 378.000 de persoane care au cerut cetăţenia şi un paşaport Liberland. Pe care le vor primi în schimbul a “10.000 de merite Liberland, care înseamnă servicii acordate guvernului Liberland, servicii diplomatice şi de consulat, sau… donaţii de bani, la rata de schimb un dolar = un merit Liberland.” Deci, cehul ar fi în situaţia să încaseze 378.000 x 10.000 $ = 3.780.000.000 $ ! Bun, cetăţenii din Liberland nu îşi plătesc taxele şi impozitele pentru că sunt libertarieni ca şi fondatorul statului, aşa că, probabil, nu vor plăti nici taxa de cetăţenie! Dar, mă tem că, Vit Jedlicka a încasat deja banii de la 9.647 sirieni şi 1,922 libieni, oameni aflaţi la ananghie, sau nu erau banii lor, ceea ce dă o dimensiune interesantă “afacerii statului Liberland”!

Mă gândesc dacă să nu reinventez şi eu afacerea proprietăţilor pe Lună sau pe Marte, ca să fiu în ton cu pasiunea mea, astrologia. Vă garantez, dragi lupi, padawani şi hobiţi că se vor găsi mulţi amatori să cumpere terenuri pe Lună! Dar, după cum spunea un bun prieten, abilitatea mea de a face bani pentru mine este zero. Pentru alţii, pentru ţară, da, am adus milioane de dolari! Nu mă pricep la “afaceri”, mă pricep la afaceri!

O notă specială pentru Maria Tănase. Pe care o pomenim astăzi. Aş dori să o aud mai mult la radio, să-i aud melodiile din maşinile care trec, de la ferestrele blocurilor, sau ale vilelor.

Am avut marele privilegiu să asist la concertul ei special dat pe scena ARLUS în 1959. Eram un copil, dar de atunci nu am mai văzut o sală mai plină şi un public mai entuziast. Apoi m-a uimit modul cum cânta Maria Tănase. Cum plimba microfonul fix cu stativ de fontă, greu, de-a lungul şi de-a latul scenei ca pe un iubit căzut pe câmpul de onoare. Pentru prima dată în viaţă am auzit şi văzut un public care cânta împreună cu solista, într-un imens cor. Oamenii plângeau, necunoscuţii se îmbrăţişeau, râdeam şi plângeam în acelaşi timp. A fost o mare sărbătoare românească!

Uitasem să vă spun că la balcon, în rândul întîi, era şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, cu familia. Nu s-a intonat imnul, nu s-au luat măsuri speciale. A plâns şi a râs împreună cu noi. Sigur, când a plecat i s-a făcut loc, lumea era politicoasă şi elegantă în acele timpuri, doar îşi făcuse educaţia între cele două războaie mondiale şi avea şi cei şapte ani de acasă!

Să nu vă supăraţi, dragi padawani şi hobbiţi, dar nu mai pot să adaug nimic lângă Maria Tănase! Ce să alături lângă cel mai mare diamant al muzicii româneşti?

Mă duc să pun nişte discuri vechi "Electrecord" la bătrînul meu pick-up „Supraphon”, ca să ascult muzică adevărată, pe Maria Tănase în "Ciulendra" şi astă poate până mâine, apoi o să mă uit puţin în nebuloasa Andromeda, dacă nu sunt nori şi asta pentru că mâine este, în definitiv o nouă zi! 

 

BERBEC  Ziua de astăzi este favorabilă în toate, mai puţin în domeniul sentimental. Niciun obstacol în perspectivă, negociază, căuta alianţe şi acceptă, dacă nu se poate altfel, mici compromisuri. O întâlnire importantă la mijlocul zilei, la prânz, te face să îţi freci mâinile de mulţumire. Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, de apartament, de cămin, în general.

TAUR  O posibilă schimbare. Analizează bine înainte să porneşti pe un nou drum. Ceea ce începi azi poate aduce, însă, rezultate bune. Nu lua visurile drept realitate, promisiunile drept garanţii! Nu intra în discuţii asupra patrimoniului comun, sau a unor proprietăţi pe care le împarţi cu alţii. Afacerile sentimentale sunt moderat aspectate, mai curînd spre bine, sănătatea la fel. 

GEMENI  Azi este bine să fii mai sigur pe tine, mai hotărât!  Totuşi, e bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să cumpări materiale noi pentru finisajele, sau reabilitarea casei tale. Ascensiunea ta din ultimul timp şi ultimile mişcări profitabile atrag invidii şi bârfe. Domeniul dragostei şi al relaţiilor sociale nu este aspectat, deschizînd cutia Pandorei, a neprevăzutului. 

RAC   Ceva pare că te reţine astăzi, dar este ziua ideală pentru vizite la prieteni, după orele de program. Puteţi petrece clipe plăcute împreună, vorbind mult şi depănând amintiri din vacanţe! Nu te poţi substitui lor, nu poţi impune propriile gusturi, dar poţi să te simţi bine! Promovează-ţi cu îndrăzneală interesele şi solicită ceea ce ţi se cuvine. Stelele îţi sunt favorabile şi intuiţia ta funcţionează excelent,

LEU   Sunt mari, sau mai mici interese în joc! Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în cursul dimineţii. Gândeşte de zece ori şi vorbeşte o singură dată! Primeşti şi nişte veşti care te încurcă! Este şi o zi cînd se pot petrece evenimente neplăcute în sfera familiei şi a prietenilor, care sunt malefic aspectate. Fiecare are modul lui de a reacţiuna, fiecare este o persoană diferită de tine având propria scară a valorilor şi propriile aspiraţii. 

FECIOARA   Configuraţia astrală avantajează proiectele personale şi/sau domeniul sentimental. Azi trebuie să folseşti diplomaţia şi politeţea, pe care, de altfel, ştii foarte bine să le pui în valoare. Fii foarte atent la surselor tale de venituri. Analizează, sintetizeză, decide şi controlează. Poate este vremea să-ţi diversifici activitatea. Vin vremuri foarte grele, probabil că economia se va prăbuşi, şi tot oamenii cinstiţi o să sufere, aşa că trebuie să te pregăteşti de pe acum. 

BALANŢA    E puţin cam târziu să te cuprindă regretele pentru greşelile din trecut. Încercă să eviţi aceste momente jenante când îţi plângi de milă! O zi cam melancolică, dar te poţi distra pe seară! Nu te apuca de lucruri noi mai ales din afara sferei tale, cel puţin în această perioadă. Sunt avantajate, însă, întâlnirile de afaceri sau sociale, discuţiile, negocierile, vizitele pe eveniment – tot ceea ce ţine de comunicare în economic-social-politic-dragoste. 

SCORPION    Magnetismul personal este în creştere – poţi lămuri unele situaţii, sau să faci unele alegeri. Pe plan profesional trebuie să iei imediat unele măsuri, decizii care nu mai suferă amânare. Totuşi ai o veste despre nişte pagube, nişte pierderi de bani. La o verificare mai atentă vei vedea că pierderile respective nu sunt nici aşa de mari şi ca nici nu te interesează pe tine personal în mod deosebit. Aşa că ia lucrurile uşor, dar nu duce vorba, nu trîmbiţa veştile prietenilor, colegilor, rudelor, cunoscuţilor şi necunoscuţilor. Nu aşa devii interesant şi popular. 

SĂGETĂTOR   Nu prea eşti stăpân pe logica vorbelor tale. Dacă te hotărăşti să spui minciunele amoroase, fii atent la cum potriveşti cuvintele. Amorul este favorizat astăzi, dar comunicarea, nu! Profesional vorbond, trebuie să-ţi modulezi afacerile de aşa natură încât varietatea şi diversitatea mare a surselor de venit să asigure încasări relativ constante – este concluzia zilei de astăzi. Pe de altă parte nu spera şi nu ai teamă, se schimbă totul dar nu se urneşte nimic sau nu se schimbă nimic dar totul se transformă. Aparenţele înşeală, cel mai adesea…

CAPRICORN  Comunicarea este avantajată. Stelele îţi conferă un dar al negocierii şi al convingerii. Nu te pierde în discuţii sterile, ci mergi direct la miezul problemei. Stelele indică, nu obligă! Stelele spun că ar fi bine să-ţi evaluezi exact coordonatele afacerilor producătoare de resurse şi să iei măsurile care se impun. Nu apare nici o ameninţare serioasă, nici în stele, nici pe piaţă. În perioada menţionată afacerile de inimă (nu cardiologice) sunt mediu aspectate, aşa încît este bine să te limitezi la activităţile de rutină şi la prospectări.  

VĂRSĂTOR   Trebuie să dai dovadă de calm, toleranţă şi răbdare pentru ca să se anuleze unele aspectele nefavorabile. In orice caz, nu te poţi baza pe niciun ajutor: trebuie să rezolvi problemele singur! Îţi este mult mai convenabil să fi producătorul şi regizorul piesei cotidiene decât unul dintre actorii de pe scenă. Poate o să ai mai puţină glorie şi aplauze, dar cu siguranţă mai multă stabilitate şi mai mulţi bani. 

PEŞTI    Cu toată situaţia financiară precară, astăzi eşti foarte entuziast şi optimist. Prietenii te apreciază pentru că buna ta dispoziţie este contagioasă, benefică şi… rară în aceste timpuri! Eşti dispus să porţi conversaţii lungi, despre subiecte diverse. Mercur in aspecte şi toane bune te influenţează favorabil si debitul verbal are volumul unei Niagare. Pe total: zi favorabilă ideilor noi, sau unor noi planuri de dezvoltare.  După masa de prânz evită întîlnirile de afaceri strategice sau plăţile cu numerar.