Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. De ce ardeți cărțile?
Horoscopul lui Dom’ Profesor. De ce ardeți cărțile?

Horoscopul lui Dom’ Profesor. De ce ardeți cărțile?

Pe 13 aprilie s-au născut: Lord Frederick North, Sir Robert Watson-Watt, Thomas Jeffreson, Samuel Becket, Sir Arthur Travers Harris, Edward Fox, Lucky Seven, John Braine, Gari Gasparov, Maurice Ronet, Ron Perlman, Erick Avari, Allison Williams, Emil Pop, Marius Sabin Peculea, C.D. Zeletin, Sergiu Nicolaescu.

În calendarul fix creştin ortodox sunt Sfinţii: Artemon, Cvintilian, Dada şi Elefterie Persul. În cel mobil, este Denia Canonului Mare.

„Ardeţi, imediat, toate cărţile”! De cîte ori s-au folosit, oare, aceste vorbe în decursul istoriei?  De mii, de zeci de mii de ori. 

Nu a existat despot, dictator, fürer sau alt tip de „strong men ca să nu interzică cel puţin o carte. Din diferite motive. Ideologice, politice, rasiale, religioase, sau pur şi simplu pentru că nu i-a plăcut!

Iar prostimii i-a plăcut să ardă cărțile!  Poate pentru că pentru că paralelipipedele de hârtie și carton, icoanele culturii, sunt inflamabile! Și întotdeauna a existat o ură, o furie, a celui prost. Nu-ți trebuie un doctorat ca să dai foc la o carte. Până și ultimul redus mintal poate acest lucru, iar de-a lungul istoriei sunt multe episoade.

Şi acest lucru nu este numai istorie. Nu înseamnă numai incendierea Bibliotecii din Alexandria, Inchiziţia, rugurile fasciştilor din 1938, epurarea stalinistă, sau revoluţia culturală din China, sau lista cărţilor interzise de securişti.  Să ne uităm în jur. Să ne amintim de "Versetele satanice" ale lui Salman Rushdie, interzise pe o bună parte a globului şi capul autorului pus la mare preţ.  Adică la şapte milioane dolari, la propriu, nu la figurat. De caricaturile interzise de nişte caricaturi. De crimele odioase comise la Paris și în mai toată lumea contra celor care scriu cărți, sau le desenează.

De ce a existat o respingere violentă, în mod constant, a unor idei, informaţii sau trăiri materializate sub forma unor cărţi ? Este vorba de putere. Cărţile sunt un „vector de condiţionare a psihicului uman.  Tradiţional, cărţile sunt folosite în procesul de învăţământ.

Inofensivele, coloratele paralelipipede de hîrtie sunt cea mai periculoasă armă psihică a tuturor timpurilor.  Este normal ca puternicii absoluţi ai vremii să se teamă de cărţi, ca de nişte rivali, clonaţi în mii de exemplare şi lăsaţi  nestingheriţi să-şi facă munca de convingere, de subminare a puterii absolute.  

In prezent, o bună parte a omenirii este confruntată cu asaltul mass-mediei electronice şi în primul rînd a vizualului sub forma subculturii de tip comics, televiziune, panouri, megaspectacole şi internet. Sunt şi ele modalităţi de condiţionare, s-ar putea spune foarte eficiente modalităţi de condiţionare a opiniei publice. 

Subcultura video se adresează maselor.  Mai mult:  dă impresia maselor că pot conduce societatea,  că participă la luarea unor decizii, că rezolvă propriile probleme. Dă impresia că se participă la eveniment. 

Mass-media a debutat cu un surogat de carte: ziarul zilnic. În condiţiile unor democraţii autentice în evidentă ascensiune economică şi care foloseau „transparenţa.  Transparenţa totală este folosită numai de cei foarte puternici, care se ştiu stăpîni pe situaţie. Este un mod de a spune:  "uite, noi suntem aceştia, cu calităţile şi defectele noastre;  mîine zburăm în Lună !". Iar în ziarul de a doua zi: "După cum v-am anunţat, am ajuns pe Lună!" 

Respectarea promisiunii făcute este cel mai puternic argument pe scara obţinerii sau menţinerii supremaţiei politice, economice sau religioase. 

Într-o societate în care se ştiu şi se respectă regulile jocului şi aceasta conduce aproape obligatoriu la un grad ridicat de bunăstare, transparenţa  ţine într-un procent decent corupţia, crima organizată, şantajul şi intimidarea.

Istoric vorbind cărţile se adreseau, bineînţeles, unei populaţii care ştia să citească.   Subcultura video se adresează… tuturor.

Prima carte de care se ştie că a fost interzisă şi arsă de mai multe ori, în câteva mii de ani, a fost celebra “Carte a lui Toth”, „manuscrisul care îţi permitea să priveşti Soarele în faţă”. 

Se estimează vechimea manuscrisului la peste 20 000 de ani, copiat şi răscopiat în secret.   A fost probabil opera unei civilizaţii pierdute, dispărute într-o singură noapteEste sigur că manuscrisul original, scris chiar de Marele Zeu Toth, protectorul ştiinţelor, artelor şi magiei, primul inventator a scrierii, a fost în posesia faimosului faraon Ramses al II-lea (1279-1213 î.Hr.). 

Se spune că manuscrisul arăta că omenirea a venit pe Pământ dintr-o planetă localizată în Centura lui Orion, că omul are puteri secrete şi modul lor de trezire, că anumite structuri în formă de piramidă au efecte speciale, că se pot construi fiinţe mecanice şi aparate de zburat şi cum se procedează, că există anumite combinaţii de minerale şi plante cu efect  toxic sau curativ şi care sunt, că există o magie a vorbei, că mari adunări de oameni, chiar ostile, pot fi stăpânite cu un gest, că se pot comunica gândurile la distanţă,  etc.etc. 

“Putea fi un Memorator,  pierdut de un extraterestru sau scris în Atlantida” –  a spus  I. Sanderson, cunoscut specialist în „exobiologie

După cum arată scriitorul francez Jacques Bergier, “Cartea lui Toth” a adus pierzania posesorilor care nu erau de os domnesc sau magicieni iniţiaţi. “Cartea lui Toth”, considerată  prea periculoasă pentru societatea umană, a fost distrusă definitiv în anul 360 î.Hr. chiar la porunca Zeului Toth, după cum arată stela Metternich. 

Dar răul fusese făcut, pasajele despre condiţionarea psihică şi folosirea magiei în politică fuseseră preluate în secolul VI î.Hr. de Zoroastru în infama sa carte “Bozorgh-e-Koss”. Omenirea nu mai putea fi ţinută în frîu.  Dar oare cine supraveghează omenirea

Se pare că înaintea noastră au mai existat  patru civilizaţii (pe Pămînt sau aiurea) care au pierit, poate, din cauza unui abuz de ştiinţă şi tehnologie. Civilizaţii care şi-au pierdut umanitatea, s-au autodistrus.  Amintirea dureroasă a hecatombelor civilizaţiilor pierdute putea foarte bine să conducă la o conspiraţie care supravegheză să nu se producă greşelile trecutului. 

Această ideologie, uşor, dacă nu mai mult paranoică, dar suspect de adevărată, se regăseşte în scrierile lui, şi amintim doar câţiva, fără o ordine anume: Joseph de Maistre, Saint-Yves d’Alveydre, René Guénon, Jacques Bergier, Lyall Watson, Charles Berlitz, Robert Charroux şi Erich von Däniken.  Toţi aceşti scriitori admit existenţa unei Tradiţii mult mai vechi decît Istoria şi existenţa unor centre de putere care deţin această Tradiţie.  Anumite ramuri ale ştiinţei, anumite tehnologii, invenţii sau descoperiri, dar şi propriile informaţii şi date, când devin publice, sunt considerate periculoase de către Tradiţie. Probabil. Și atunci sunt distruse ”centrele de putere”, biblioteci întregi. Am mai povestit despre aceasta și altădată.

Dar ce se întâmplă când este arsă cartea unui om care are o altă atitudine decât cea așteptată de mulțime, sau de mai puțina mulțime?

Mă refer la faptul că există zvonul, l-am luat și eu din presă, că ”se ard cărțile lui Cărtărescu”. Că s-a ars o carte, sau mai multe, este mai puțin important. Sper că este doar un zvon, nu o realitate. Dar actul în sine, intenția iconoclastă, spune multe.

Nu, nu o să comentez scandalul cu ”smerenia taximetriștilor”, pentru că nu înțeleg despre ce este vorba. De ce acum? Eu și alții ca mine am luat poziție când trebuia, în scris, înainte de începerea lucrărilor, când proiectul se dezbătea public. Mă gândesc că poate fi o strategie de alegeri, suntem în an de alegeri, pentru stârnirea publicului, pentru radicalizarea lui și împărțirea lui în mod convenabil spre un vot primitiv, emoțional, negativ, ca de atâtea ori până acum.

Sper, cred, îmi place să cred, că, ceea ce au făcut cei 34 este o reacție, o atitudine antisistem. Artiștii, de pe tot globul, au fost primii care au reacționat împotriva capitalismului sălbatic și a faraonismului mondial, sau local. Și nu de acum, de zeci de ani. Dar și tinerii antreprenori gen Mark Zuckeberg și Elon Musk, dar și seniorul, oracolul din Omaha, Warren Buffett. Barack Obama a luat și el atitudine, recent, acum câteva zile, contra capitalismului sălbatic.

Aș dori tare mult să apară un cântecel frumușel, cu vreo sută de oameni, artiști care contează, cu refrenul: ”Lui Allah îi place nisipul, nisipul și spațiile mici!” Poate așa se va renunța la proiectul faraonic al celei mai mari moschei din Europa, în București, într-un spațiu creștin, unde musulmanii s-au jurat pe ochi, ficați și în numele urmașilor că nu or să ridice niciodată clădirea unei moschei. Efendi Erdogan știe prea bine acest lucru, de semnătura statului turc pe firmane și înscrisuri, ceea ce nu a fost anulat niciodată, dar poate să obțină ceea ce nu au visat toți sultanii timp de cinci sute de ani, prin cooperarea clasei politice ”românești”.

O moschee mare în București înseamnă Califat. Înseamnă cooperarea și aprobarea statului român la islamizarea mulțimii, pentru că o mare moschee are în primul rând rol de convertire, de răspândire, prin orice mijloace, a islamului.

Sau, este, din nou, o strategie de relații publice ca să se abată atenția presei și a publicului de la… altceva!

O să trăim, voi mai mult, dragi lupi, padawani și hobbiți, eu, cât o vrea Bunul Dumnezeu și o să vedem. Dar, nu putem accepta moscheea din București. Sub niciun motiv, politic corect, libertatea religiilor, drepturile omului, sau altceva. Să aplicăm în primul rând drepturile noastre, politicul nostru corect, libertatea religiei noastre! Dacă doriți să mai beți bere adevărată cu micul în gură, friptura de purcel sfârâind pe grătar și să mai vedeți fete decoltate!

Acum, vă rog eu frumos, uitați-vă și la zodia domniilor voastre că muncesc mult și îmi place să cred și cu spor, la întocmirea acestui horoscop pe zodii. Haide, că nu avem toată ziua la dispoziție, pentru că timpul zboară, mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

BERBEC  Primeşti o mulţime de informaţii, de veşti. Trebuie să dai dovadă de organizare şi de iscusință şi să foloseşti datele care te avantajează în mod direct. Nu lăsa pe mâine treburile de astăzi! Trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi.  Lasă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în nici un fel. Ai nevoie de ceva mai multă stabilitate. Foloseşte ziua ca să pui ordine în afacerile tale administrative. Dacă ai propria afacere trebuie să fi foarte atent la noile reglementări, la controale adică şi la noii furnizori sau noii clienţi.

TAUR   Astăzi conjunctura indică un plan sentimental foarte încărcat, cu situaţii noi care pot ridica probleme greu de rezolvat. Mici atenționări din partea anturajului, din cauza neatenţiei tale. Oricum, totul sau aproape totul iese pe dos, întârzie sau se amână. Frustrarea asta te impiedică să fii fericit şi să te bucuri de micile momente care formează starea de reculegere şi de trăire spirituală în această perioadă premergătoare sărbătorilor pascale. Trebuie sa începi să înţelegi că dragostea, confortul şi fericirea sunt elementele fundamentale ale existenţei tale. Restul – contează mai puţin! Pentru un procent dintre Tauri: eficace şi dinamic, astăzi ai carisma personală la maxim. Profită! Pune pe curs critic acţiunile care te interesează. Sau la bal, sau la spital!

GEMENI   Dispunerea aspectelor te ajută să faci ceva ordine şi să aduci logica carteziană în propriile gânduri. Este bine, pentru că, de ceva timp încerci să faci faţă unei enervari fără motiv. O zi în care trebuie să dai dovadă de conservatorism. Nu lăsa nicio schimbare să te tenteze – nu vinde, nu cumpăra, nu investiţi, nu împrumut. Nu apăsa pe acceleratorul vieţii când nu trebuie. Îţi trebuie o trăire, ceva care să te motiveze, să-ţi crescă pulsul şi interesul. Trebuie să te ocupi mai mult de anturajul apropiat, de cei din jurul tău, de familie, ca situaţiile actuale să nu degenereze în probleme mai greu de rezolvat. Oricum, tu nu poţi să stai într-un loc mult timp!

RAC   Există o latură defensivă în zodia ta care se activează imediat ce apare o problemă.  Dar, ai noroc şi azi poți să treci repede peste stadiul defensiv la contraatac. Fii realist şi obiectiv! In această perioadă este bine să te abţii de la o atitudine considerată pe orice meridian agresivă. Pentru un mic procent : pericol de incident sau chiar accident mai pe seară, sau pătimeşti din cauza unei indiscreţii. Oarecare prudenţă nu strică astăzi. Nu cochetezi cu dezastrul, dar cineva, ceva, cumva ar vrea să ai informaţii greşite. Totuşi, o bună parte din zodie are o perioadă bună pentru promovarea intereselor personale. Pentru unii Raci este un bun prilej să facă mici reparaţii acasă, sau măcar să redecoreze camera. Se apropie Sf. Paşti şi lucrul acesta trebuie să se vadă!

LEU  Trebuie să dai dovadă de calm şi răbdare ca să anulezi unele aspecte nefavorabile, singularități. In orice caz, nu te poţi baza pe niciun ajutor: astăzi trebuie să rezolvi problemele singur! Mare atenţie la legăturile amoroase – să nu iei ţeapa – degeaba! Leii şi Leoaicele mai trebuie să zacă un timp la umbra luminii artificiale de la locul de muncă – nu este o perioadă benefică pentru schimbări, mai ales din cele la care te gândeşti. O zi relativ favorabilă, marcată de monotonie. Toată foşgăiala asta cotidiană te irită cumplit şi te gândeşti că te distrage de la adevăratele tale scopuri şi idealuri. Astăzi eşti foarte selectiv şi monosilabic în exprimare. Cel mai adesea se poate scoate de la tine doar un mormăit. Uneori, rar, aprobator. Jungla de beton pare liniştită aşa că şi tu poţi să dormitezi!

FECIOARA  Ai energie şi eşti bine dispus. Reuşeşti să termini treburile la timp şi în condiţii bune! Poţi să-ţi odihneşti neuronii, fie la un film plăcut, poate o comedie, sau la o vorbă cu prietenii. Activităţile sociale şi artistice sunt benefice pentru frumoasele şi misterioasele native din Virgo (Fecioara) cum se mai numeşte zodia celor harnici, curaţi şi cu geniul detaliului. Soarele formează aspecte favorabile în special pentru feciorele şi flăcăii care se ocupă cu comerţul agricol şi alimentar. Te ocupi cu planurile de viitor, pentru Sf.Paști. Stai acasă de sărbătorile Pascale şi mai poţi face un ban în plus! Dar şi un mic concediu la Viena sau Paris ar fi un lucru de neuitat – poate o dată în viaţă. Fă-i soţiei, sau iubitei, cadou un buchet de flori, aşa, fără nici un motiv, decât ca să-i spui că este aleasa ta şi o iubeşti!

BALANŢA   Astăzi ai un moral de oţel, o formă de zile mari şi mintea pusă pe treabă. Urmăreşte cu atenţie dezvoltarea intereselor tale sentimentale. Pentru că dacă nu este dragoste, nimic nu este! Magnetismul personal al nativilor este în creştere – puteţi rezolva uşor problemele sentimentale.  Nu exagera cu mesele abundente, supraveghează-ţi sănătatea nu uita că încă suntem în postul mare. Poţi, însă, configuraţiile sun favorabile, pleca într-o vacanţă, o călătorie mai lungă – chiar cu avionul. Bazează-te numai pe informaţiile turistice verificate – nu pe reclame. Dar şi oraşul în care locuieşti este fabulos în perioada sărbătorile primăverii. Strict interzis să te ocupi după prânz de probleme de serviciu! Relaxează-te, distrează-te, leneveşte! Şi pregăteşte-te ritual, sufleteşte, pentru sărbătorile, cele mai mari de peste an, din calendarul creștin mobil!

SCORPION   Veşti bune care privesc viitorul tău imediat. Urmează-ţi în continuare instinctul, intuiţia, prima impresie! Astăzi reuşeşti să rezolvi în condiţii favorabile un impas, o problemă mai veche. Ziua de azi trebuie sa-ti aminteasca de vorba populara „strângeţi hora nu fiţi hoţi, că de nu, vă tai pe toţi”. Adică trebuie să faci apel la solidaritatea socială a prietenilor. Sau, altfel spus, le ceri nişte bani cu împrumut! Pentru tine, este o zi foarte bună sub cele trei aspecte explicite: bani, sănătate şi dragoste. Unele veşti te îngrijorează, dar pentru scurt timp. Un prieten pare în dificultate, dar situaţia nu este chiar aşa de gravă pe cât se teme el. Steaua violenta Deneb şi buna Regulus par a fi deocamdată în echilibru, aşa că perioada nu este de bănuit să fie martora unor evenimente foarte neplăcute. In special este vorba de anumite situaţii care par mai grave dacât sunt de fapt.

SĂGETĂTOR   Nu lăsa nicio schimbare să te tenteze, nu vinde, nu cumpăra, nu călători, nu-ti face noi prieteni! Problemele cu  banii se pot rezolva, liniștește-te, relaxează-te şi culcă-te drevreme! După o perioadă în care s-au acumulat unele nerealizări, astăzi este o perioadă în care roata norocului se mai învârteşte şi în favoarea ta. Nu că nu ai fi un răsfăţat al Fortunei, dar în viată totul se plăteşte, dar niciodată nu şti când şi cu ce plăteşti.  De aceea se spune că sunt perioade mai bune şi mai rele. Aşa le socotim noi. Din punctul de vedere al Cosmosului totul are rezultanta zero, totul este în echilibru.  Perioada menţionată îţi permite regruparea forţelor şi redistribuirea lor. Nu trebuie să faci nici o mişcare bruscă sau dramatică, care ar fi nerecomandabile. Omul superior aşteaptă greşeala celuilalt şi se foloseşte de ea, spune înţeleptul chinez. Tot un înţelept chinez, probabil unul care a încasat multă bătaie şi ştie ce vorbeşte spune că retragerea la timp pregăteşte victoria următoare.

CAPRICORN    Azi trebuie să-ţi regăseşti echilibrul interior şi pacea sufletească de care ai atâta nevoie! Nu te lasa impresionat de zvonuri şi perspective sumbre, zâmbeşte şi rezolvă-ţi problemele tale. Visurile şi aspiraţiile se pot realiza în acesată perioadă mai ales dacă eşti mai comunicativ. La serviciu, sau unde îţi desfăşori activitatea, trebuie să dai dovadă de concentrare şi să nu pierzi timpul. Ai mult de lucru şi trebuie să termini la termen. O zi obositoare, mai ales prin aglomerarea activităţii, a vizitelor şi a întîlnirilor. Dar, o seară plăcută cu cei dragi cu planuri şi proiecte de viitor.  Evită să ai ceva de împărţit cu cei născuţi sub semnele Berbec şi Gemeni. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci. Trabajo, no – fiesta, si, muncă, nu – vacanţă, da, adică! Aşa că mai bine, după program, rămâi acasă ca să faci în linişte proiecte pe unde o să fii de Înviere.

VĂRSĂTOR  Este cazul unei stabilizări a situaţiei sentimentale. Calitaţile zodiei, în care spontenaitatea şi energia sunt de menţionat, te ajută astăzi să ai succes în domeniul relaţiilor umane! Încerci sentimente complexe şi nu este vorba doar de iubire şi pasiune. Parcă te simţi mândru şi onorabil când vezi că poţi realiza ceva cu multă muncă, cinste şi profesionalism. Bravo! Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Astăzi nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile în suspensie. Ţine-o tot aşa!

PEŞTI   Fiind vorba despre nişte probleme personale, veştile primite astăzi nu trebuie anunţate în public, ci analizate cu discreţie. Dar, o veste primită spre sfârşitul zilei te interesează mult. Astăzi Jupiter afectat te face să-i scoţi din minţi pe cei care au nenorocul să se afle în preajma ta.  Mofturile şi capriciile pe care le faci, ca să nu mai vorbim de energia pe care o risipeşti în acest scop este demnă de o cauză mai bună. Evită pe cât posibil discuţiile cu colective de persoane, sau discuţiile în contradictoriu cu partenerii şi/sau asociaţii, mai ales despre proprietăţi sau posesiuni comune. După ce ai jucat toată dimineaţa celebrul rol de avocat al diavolului, la propriu ca şi la figurat, este normal ca anturajul să nu prea mai te ţină la inimă.  Totuşi un procent relativ mare din nativii din zodia Peştilor au o zi bună, ba chiar plăcută!