Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. Dacă Mihai Eminescu ar fi fost… britanic?
Horoscopul lui Dom’ Profesor. Dacă Mihai Eminescu ar fi fost… britanic?

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Dacă Mihai Eminescu ar fi fost… britanic?

Pe 15 ianuarie s-au născut Ioana d’Arc, Moliere, Martin Luther King, Gamal Abdul Nasser, Aristotel Onassis, Lloyd Bridges, Sa’ud Ibn Abdul, Boris Cazacu, Pavel Codiţă, Valeriu Cristea şi... Mihai Eminescu.

O zi neutră. Mai toate planetele (în astrologia clasică şi luminariile, Soarele şi Luna, se numesc tot planete) sunt într-o emisferă a zodiacului, de la Berbec la Scorpion. Numai Jupiter, retrograd, este în Fecioară, în afara acestei configuraţii celeste. Multe aspecte, cinci trine (trigoane) contra a patru cuadraturi. Luna este în creştere prin Berbec, luminată 29%.

Mă întreb adesea, dragi prieteni, şi vă propun şi domniilor voastre următoarea temă de meditaţie: de ce nu au devenit poeţii zei? Homer de ce nu a fost ridicat în ceruri şi pus între constelaţii, cum se făcea pe atunci, în antichitate?

Medicii au pe zeul Esculap, de ce nu ar avea şi poeţii pe zeul Eminescu? Ştefan cel Mare a fost făcut Sfânt cu toate păcatele lumeşti pe care le ştim cu toţii. Eminescu de ce nu poate fi sanctificat? Bogaţi şi săraci. Voievodul a făcut mânăstiri şi biserici, pentru că avea bani din jefuirea boierilor şi a răzeşilor. Eminescu, săracul nostru, a făcut cea mai mare Biserică posibilă a neamului nostru, prin opera sa, ne-a dat o limbă şi un suflet naţional!

Saint Exupery avea dreptate: „Iată secretul meu. Este foarte simplu, nu poţi să vezi bine decât cu inima. Esenţialul este invizibil pentru ochi”!

Dar, doream, dragi lupi, padawani şi hobbiţi să vă antrenez într-un joc. Se numeşte „Dar, dacă…”. L-am jucat prin Orient, acolo distracţiile se refugiau în spatele zidurilor înalte ale caselor particulare, distracţiile publice erau puţine şi acelea numai religioase. Aşa că jucam multă Canastă şi multe jocuri printre care şi „Dar, dacă…”. Un joc de societate. Unul dintre participanţi punea o întrebare: „Dar, dacă, nu se inventa roata?” Iar ceilalţi, pe rând spuneau repercusiunile acestei ipoteze: „Nu ar exista automobile!” „Nu ar exista ceasuri!” etc etc

De ziua culturii naţionale, de aniversarea zilei de naştere al lui Mihai Eminescu vă propun să jucam acest joc.

„Dar, dacă, Eminescu ar fi fost… britanic?”

Şi o să încep tot eu. Cu o biografie fantastică. Michael, britanicul, s-a născut pe 15 ianuarie 1850 în familia unui esquire. A făcut şcoala la Eton şi studii literare şi de drept la Cambridge. Încă din perioada Eton şi-a dovedit geniul literar, scria frumos, versifica uşor şi surprinzător într-o limbă engleză a secolului XIX. Debutul l-a făcut la 16 ani, într-o revistă literară „Devon Poetry”. Până la 22 de ani, când a terminat Cambridge, a publicat trei volume de versuri, o piesă de teatru şi a scris un imn. Drepturile de autor şi unele pământuri ale familiei închiriate pentru dezvoltări imobiliare i-au asigurat tânărului Michael o rentă apreciabilă, care i-a oferit independenţa financiară. În anul 1874 Michael face o călătorie în India. În următorii trei ani scrie patru volume de versuri şi un jurnal de călătorie.  Criticii sunt extaziaţi: „Shakespeare este depăşit, să ne închinăm la noua stea a limbii engleze!” Michael a făcut ceea ce trebuia făcut. A dat Marii Britanii o limbă modernă! Succese după succese, volum după volum. Averea îi creşte apreciabil, urmare drepturilor de autor din toată lumea, aşa că îşi permite să cumpere un cotidian, un oarecare „Times”. Într-un an „Times” ajunge la tirajul de trei milione de exemplare zilnic, cu distribuţie în tot Commonwelthul şi în State. Politicienii îl curtează pe Michael. Devine, în anul 1889, membru al partidului conservator şi în anul următor intră în Parlament. Cuvântările lui, dintre care una în versuri, fac ocolul Terrei. Ca urmare, în anul 1900, la împlinirea vârstei de 50, de ani este înobilat. În dragoste, după o primă iubire neîmpărtăşită (de aceea a plecat în India, ca să uite) se căsătoreşte cu o fată frumoasă şi bogată, o scoţiană din clanul Campbell, care îi face trei copii, unul mai frumos ca altul. Băieţi.

Michael are o activitate jurnalistică excepţională, încercând să oprească, să prevină declanşarea Primului Război mondial. Poezia lui „Long life to peace” este cea mai rostită din lume, chiar înaintea Crezului. Creştini, musulmani, budişti sau şintoişti recită mereu această poezie nemuritoare, cel mai frumos lucru care a fost scris vreodată.

Michael se săvârşeşte din viaţă la vârsta de 83 de ani, înconjurat de un mic clan, urmaşii lui, care îi recitau versurile. Ultimile lui cuvinte au fost: „Tăcere, acum începe misterul, adevărata poezie!”

Toate acestea au fost doar un joc, dacă Mihai Eminescu ar fi fost britanic! Aceasta ar fi fost viaţa pe care o merita.

Dar, se pare că puţini au viaţa pe care o merită! Destin, liber arbitru, şansă, noroc, coincidenţe, întâmplare? Toate acestea la un loc şi niciuna dintre ele. Le-am studiat pe toate şi mai mult decât orice astrologia şi tot stau să mă întreb, pentru că nu-mi explic un adevăr simplu: de ce mâine este, în definitiv, mereu şi mereu, o altă zi?        

BERBEC  Eşti foarte hotărât să abordezi o problemă personală, dar nu ştii dacă să mergi pe mâna cuiva din familie pentru această decizie importantă. Nu te grăbi, astăzi trebuie să te mai gândeşti! O dimineaţă agitată şi obositoare care te lasă chiar pe tine, campionul rapidităţii, fără suflu. Astăzi nu te enerva in mod disproportionat şi inutil. Este o problemă de bani, bani mai puţini decât te aşteptai. Pe care trebuia să-i primeşti sau ţi-ai făcut iluzia că o să-i primeşti. În orice caz nu ai nici un motiv să dai pe afară de fericire. Dar nici nu exagera!

TAUR   Eşti obligat să dai dovadă de calm şi răbdare pentru ca să anulezi unele aspecte nefavorabile. In orice caz, nu te poţi baza pe niciun ajutor: astăzi trebuie să rezolvi situaţiile singur! Esti obosit si nu prea ai chef de discutii. Cu nimeni. Mai bine fa-ti ordine in hartii sau in foldere. O sa gasesti ceva ce iti va da o idee grozava! În ceea ce priveşte sănătatea stelele te averizează că bei prea puţine lichide. Nu uita că o apă de bună calitate este cheia sănătăţii şi a unei vieţi lungi. Nu lăsa pe nimeni, chiar bine intenţionat, să facă pe mediatorul în problemele tale sentimentale sau de familie.

GEMENI   Ai de câştigat ceva, poate în registrul sentimental, dar  depinde de tine să ai succes şi să nu dai naştere la bârfe. Reuşita este aproape sigura, condiţile sunt însă răbdarea şi discreţia. Pe de altă parte eşti cuprins de un fel de armonie interioră care îţi place şi eşti gata să spui cele mai mari ironii, sau să judeci cinic pe oricine. Configuraţia astrală arată că este momentul potrivit pentru consolidarea situaţiei tale financiare şi profesionale. Nu ezita!

RAC  Evită împrumuturile de bani, nu risca cheltuind mai mult decât trebuie, în această perioadă nu ai venituri mari. Totuşi o veste bună, sau o surpriză plăcută din partea anturajului apropiat. Ziua de azi se desfasoara cu viteza pe repede inainte, dar tu nu trebuie sa pierzi din vedere niste amanunte si atitudini care iti pot folosi.  Ai dori ceva deosebit, o schimbare care sa-ti lumineze sufletul. Orice, numai sa ieşi din respingatorul cenuşiu cotidian. Un film sau o carte buna iti pot schimba in bine starea psihica! În a doua parte a zilei primeşti unele informaţii care te pot avantaja.  

LEU  Nu te implica în discuţii cu semnele de aer. Atenţie, în special, la Gemeni. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil, dar nu exagera cu promisiunile şi generozitatea. Nu lasa lucrurile pe maine, fa-le astazi. Intâi fă-ti un plan, apoi actioneaza cu chibzuinta. Desigur ca natura ta imperială, intelegatoare este exploatata de multi. Simti acest lucru si te inversunezi impotriva lor. Cam fara succes. Nu iti place ce faci si nici compania persoanelor cu care lucrezi, asa ca trebuie sa-ti indrepti toata atentia catre o schimbare majoră!

 FECIOARĂ    Trebuie să dai dovadă de mai multă fermitate în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.  Bea mai multă apă, dar nu rece! Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în ultima parte a zilei. Daca astazi te simti cumva zdrobit de refuzurile sefilor si ale colegilor, nu-ti risipi inutil energia ca sa demonstrezi ca ai totusi dreptate. Aspectele planetare mixte si o privire mai filozofica asupra vietii vor face ca ziua aceasta să treaca repede si fără necazuri mari. Legăturile de sânge conteaza, restul sunt nişte străini, aşa ca tot de la părinti sau fraţi, surori poţi obţine ceva bani şi poate şi o vorbă bună. Trebuie doar să încerci.

BALANŢĂ   Eşti anunţat de o nouă cheltuială importantă, un nou bir la stat. Se pare că totul se rezolvă cu bine. Simplu, nu plăteşti! Seară plăcută pentru procentul din zodie amator de valori clasice! Nimeni nu-ţi vrea raul, iar duşmanii sunt plecati. Analizeaza bine şi vei vedea ca este o situatie obiectiva. Trebuie să redescoperi şi să te apropii de dorinţele şi nevoile tale originare, de nucleul motivaţiilor tale. Vei descoperi ce departe te-a dus valul vieţii de ceea ce îţi doreai tu de fapt. Nu ar fi rău să găseşti o cale de apropiere dintre ceea ce trebuia să fie şi ceea ce este în prezent. Ziua de astăzi îţi este favorabilă.

SCORPION   Vrei să înţelegi de ce nu ai spor în ceea ce faci. Poate nu colaborezi cu cine trebuie, sau poate nu îţi pui în valoare potenţialul. Analizează la rece şi ia masuri. Seară plăcută, culturală. Ziua de astăzi este o zi plina si densa, dar si cu realizari notabile in prima parte, iar in a doua parte cu distractii si buna-dispozitie. Poate unde te simţi bine, sănătos şi cu putere de muncă! Dar nu neaparat din cauza asta. Incepe sa se configureze o noua situatie in care eşti, din nou  sarea in bucate! Dar şi seri plăcute si confortabile! Traieste intens si cu placere! Timpul trece. Parcă cu o viteza din ce in ce mai mare!

SĂGETĂTOR  Aspecte favorabile deciziilor, la muncă. De asemenea o zi profitabilă, plăcută, ba chiar interesantă sub aspectul activităţilor profesionale. Găseşti nota potrivită pentru colaborare. Fii mai convingator si insistent cind soliciti. Ca esti un tip de treaba s-a constatat de mult. Desi planeaza aupra ta un uşor aer de neincredere. Ar fi cazul sa dovedesti ceea ce poti!  Stagnezi pe o pozitie profesionala care nu prea se potriveste cu visele tale. Cu mai multa tenacitate si noroc o sa ajungi unde iti doreai. Dar trebuie să-ţi faci un plan, o strategie, neapărat! Nu mai aştepta să trecă timpul, nu te mai mulţumi cu ce cade pe jos! Începe chiar de astăzi!

CAPRICORN   Perioada zilei de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi, cu cei dragi. O veste care pare că te interesează mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Ai o mare dorinţă să te simţi bine şi confortabil. Acest lucru se poate traduce astăzi prin exagerări culinare. Mai ales în ceea ce priveşte dulciurile şi cafeaua. Eşti şi uşor repezit şi tensionat, aşa că este foarte bine să-ţi câtăreşti vorbele şi să nu faci remarci deplasate. Este o zi când eşti mai mult sentimental şi pasionat decât logic, aşa că poţi să dai curs liber imaginaţiei, mai ales pe seară. Totuşi nu este bine să porţi discuţii lungi şi savante.

VĂRSĂTOR   Domeniul emoţional este bine aspectat. Cu mai mult pragmatism şi mai puţine planuri poţi să te simţi astăzi chiar bine. Frecventează prietenii care te fac să te simţi vesel şi confortabil. Strânge-i pe toţi ai tăi în jurul tău şi laudă-i şi spune-le vorbe bune – au nevoie de asta, chiar dacă eşti ocupat. Timpul trece, copii cresc, oamenii se ofilesc, iată, momentul a trecut şi zgura parerilor de rau se adună în inimă. Evită perioada aceasta de timp, mai ales în cursul dimineţii,  să dai sau să iei bani cu împrumut, sau să faci operaţiuni financiare importante. Amână pe săptămâna viitoare când configuraţia astrologică este mai favorabilă, în acest domeniu.

PEŞTI   Simţi că nu mai poţi, că nu mai vrei iarnă, că ai nevoie de soare, căldură, muzică şi dans. Vremea e capricioasă, când cald, când ger, dar tu poţi organiza o petrecere de ziua lui Eminescu! Ar trebui sa fie pentru tine o perioada caldă, a unei zile senine şi călduroase dintr-o vară obisnuita, monotona si chiar plicticoasa, pe malul mării, în costum de baie şi cu un long drink în mână. Vezi să nu îngheţi, încă este nesuferita de iarnă, infernul în mitologia nordică. Ai parte de ceva probleme si astăzi, asta pentru palmares, dar nu intra in discutii orice s-ar intampla. Amana, pentru ca timpul rezolvă in favoarea ta. Daca tii la un sfat bun, rupe orice discutie care poate degenera în scandal cu anturajul, cunoscuti sau necunoscuti!