Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. Bonsaiul de Crăciun
Horoscopul lui Dom’ Profesor. Bonsaiul de Crăciun

Horoscopul lui Dom’ Profesor. Bonsaiul de Crăciun

Pe 19 decembrie s-au născut Edith Piaf, Leonid Brejnev, Bronislav Huberman, Ion Sima, George Enache. Pe 20 decembrie s-au născut Robert Van der Graaf, Uri Geller, Kiefer Sutherland, Gigliola Cinquetti, Marian Râlea, George Apostu, Venjamin Costache.

Tradiţional, pe 19 decembrie este Ajunul Ignatului. În această noapte creaturile nopţii conduse de vrăjitoare malefice umblă să ia belşugul casei. De aceea se presară mei şi sare împrejurul casei, a hambarelor şi a curţii. (Speranţia).

Marele antropolog şi etnograf german Julius Lips arăta similitudinea unor obiceiuri dintre diferitele popoare. Se referea la cerşetorie. 

Pe la sfârşitul neoliticului au apărut în ţinuturile noastre primele acumulări de produse, în special alimente pentru iarnă. Cei mai harnici şi mai abili reuşeau să facă rezerve pentru iarnă. Alţii, din diverse motive, între care se găsea şi lenea, nu puteau să pună nimic deoparte. Cam pe la timpul solstiţiului de iarnă cei urgisiţi de soartă nu mai aveau cum să-şi procure de ale gurii şi urlau, în sensul propriu al cuvântului, de foame. Cete de „urlători” înconjurau sălaşurile celor mai norocoşi. 

Cei "bogaţi" împărţeau puţinul lor cu ceilalţi, unii răniţi de animale sălbatice sau triburi duşmane, alţii cu prea mulţi copii. Dar, uneori, se lăsa cu jaf şi omor. 

Trecând vremea, „urlătorii” s-au transformat în „colindători”. Sărăcimea şi puturoşii satului „colindau” pe cei harnici şi avuţi ca să primească şi ei ceva de hrană. Dacă nu primeau, „urlau”, fluierau, înjurau şi scuipau – blesteme ţărăneşti de pasaj.
Dâra de mei şi de sare are rolul unei bariere magice. Sarea şi meiul sunt produse, reprezintă rodul unei munci! Hărnicia împotriva lenei. Rodul muncii împotriva obrăzniciei puturoşilor. 

Cerşetoria rituală, în mii de ani, a luat forme din ce în ce mai sofisticate, preluând motive creştine şi devenind, prin lungimea în timp a practicării ei, un obicei folcloric. 

Dar, rămâne tot cerşetorie!

În calendar, pe 20 decembrie, este Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul. Înainteaprăznuirea Naşterii Domnului.

Tradiţional, Ignatul, Crăciunul ţiganilor, Înătoarea.

Cu circa două zile înaintea solstiţiului de iarnă, Ignatul reprezintă urma unei vechi şi importante sărbători, probabil a anticei religii paneuropene. 

Considerat astăzi numai sub aspectul gastronomic al "sacrificării" (conforma regulilor europene, sau…nu)  porcilor, Ignatul era „ziua în care trebuie să vezi neapărat sânge”. (Olteanu) 

Originar, o zi a jertfelor către Soare, ca acesta să se întoarcă, să crească pe bolta cerească şi să aducă din nou căldura şi bunăstarea. Oamenii din cele mai vechi timpuri au avut surprinzătoare cunoştiinţe despre mersul corpurilor cereşti, pentru că această cunoştere le garanta supravieţuirea, stabilirea calendarului, datele de vânătoare, de semănat, cunoaşterea datelor inundaţiilor şi a ploilor. 

În Sumer, unde a început istoria, se credea că Soarele, Luna şi planetele sunt chiar zeii cei puternici, sau o reprezentare elaborată a lor. Aşa că şi calculul şi interpretarea „semnelor de pe cer” era esenţială, pentru că descifra voinţa şi porunca zeilor. Era, evident, vorba despre Astrologie, prima religie şi cea mai înaintată ştiinţă, pe atunci.

La începutul istoriei jertfele erau umane. Era o mare cinste să fii jertfit! De exemplu, dacii selectau pe cei mai buni, mai curajoşi, mai curaţi şi mai frumoşi dintre ei pentru a fi „aruncaţi în suliţe” ca soli către Zamolxe. Creşterea Soarelui pe bolta cerească era un semn că jertfa a fost acceptată şi legământul dintre oameni şi zei va mai dura un an de zile. 

Treptat jertfa umană a fost înlocuită cu diferite animale. Porci şi cocoşi. Sau găini. Cocoşi. De culoare neagră. Pentru că întunericul trebuie jertfit ca să crescă ziua. La Delphi, la oracol, jertfele umane au fost înlocuite cu statui spre slava şi încântarea muzeelor de astăzi. 

La noi a rămas scrificarea porcului de orice culoare, religie sau orientare sexuală ar fi! Creştinismul nu a reuşit să acopere decât cu pojghiţa denumirii acestă sărbătoare veche „păgână”, adică ţărănească.

Sunt nenumărate şi ciudate rău obiceiurile de Ignat! Interdicţiile sunt năpraznice. Pentru orice greşeală – moartea! Este ca şi cum ai trece pe roşu şi dacă te prind, îţi taie capul! La început probabil că aşa era. Apoi a fost un simulacru, că altfel se făcea pustiu prin sate. Noroc că obiceiurile s-au pierdut în mare parte, le-au uitat ţăranii, că prea erau afară din cale! 

Au mai rămas doar interdicţiile: „să nu munceşti, să nu speli, să nu coşi, să nu găteşti”! Astea le-au plăcut la ţărani!

Ce nu mi-a plăcut mie, este ceea ce văd la televizor. Nu, nu mă uit, trag cu ochiul. Şi am văzut în marea tragere cu ochiul un tip, sau se vorbea despre el, nu mi-am încărcat memoria cu numele, putred de bogat, care şi-a făcut un cavou cu multe etaje, cu lift şi alte facilităţi. Bun, că este o blasfemie şi o negare a spiritului creştin, asta fără nicio îndoială. Vanitatea aceasta nemăsurată îi asigură sufletului bogătanului un cazan cu smoală. Cu lift, direct in infern. Oricum, bunul Iisus a spus că mai curând intră o cămilă prin borta acului, decât un bogat în împărăţia Lui! Dar ceea ce mă doare cel mai mult, este ruperea de ceea ce este normal şi româneşte, negarea tradiţiei şi a tot ce însemnă moştenire naţională. Nefericitul respectiv sau alţii ca el, probabil, că, în loc de brad de Crăciun, ar prefera un bonsai împodobit cu beteală de aur!

 

BERBEC   Gânduri de vacanţă de Crăciun! Nu mai sta, ai putea profita: sâmbătă lasă totul baltă şi închiriează nişte patine. Oxigen turbo garantat pentru minte şi suflet! Duminică, zi de relaxare! Sâmbătă eşti vulnerabil la frig, mai mult decât deobicei. Fiind semn de primăvară, te zgribuleşti şi îţi piere pofta de viaţă. Astăzi evită expunerea la frig şi fii atent la gheaţă. Duminică trebuie să faci, neapărat, ceva care îţi place mult, poate să te duci la un concert, poate o prăjitură cu cafea scumpă, sau pur şi simplu să stai în pat, ce îţi place mai mult!  

TAUR   De la o vreme te-ai cam lenevit şi nu eşti tu acela, ba nici energie se pare că nu prea mai ai multă. Ieşi puţin afară, în frig şi umezeală, ca să vezi ce bine este în casă, la adăpost! Sâmbătă ocupă-te de îngrijirea personală, SPA, masaje, manichiură, stilist etc etc. Sâmbătă seara sunt ceva petreceri la orizont, trebuie numai să alegi. Duminică, probabil, o să te trezeşti la prânz, aşa că abia dacă ai timp să pregăteşti programul de săptămâna viitoare, programul de Crăciun. Pentru că în jungla asta de beton cine nu are un plan este devorat de timp.
 
GEMENI  Eşti cam nehotărât şi nu ştii dacă să mergi pe mâna cuiva din familie pentru vacanţa de Crăciun. Si stelele cred că trebuie să te mai gândeşti şi să vezi dacă este bine şi pentru tine! Horoscopul tau te sfatuieste să ceri sfatul şi sprijinul unui prieten experimentat, inainte ca ceilalţi să se prindă că nu ştii să te descurci. Poate că este vorba de petrecerea de sâmbătă seara, de excursia de Crăciun, sau de team building-ul de care eşti responsabil, ceva de genul ăsta. Duminică eşti foarte bun la vorbe. Poţi să ţii discursuri cu cronometrul în mână. Totuşi, evită să vorbeşti mult şi fără rost, fii mai precis ca să obţii rezultate.

RAC   În acest weekend eşti pe cale să culegi roadele pe care le-ai plănuit de mult. Numai că nu iese chiar cum vrei tu şi va trebui să mai munceşti. Bine este că mai este puţin până la Crăciun! Îţi este greu, parcă lucrurile ar trebui “unse”. “Unsoarea” este compusă din gândul bun şi facerea de bine. Deconectarea, relaxarea este o artă pe care trebuie să o practici duminică. Că eşi obosit, obosit cronic, asta probabil că o ştii. Nu trebuie să faci din vacanţa de Crăciun o cursă cu obstacole printre fripturi şi ţuică. Poate te duci la biserică, este aşa de frumos – spiritul tău are nevoie de liniştea dată de atingerea divinului.  

LEU   Crezi că cineva te nedreptăţeşte şi ai dreptate. Motivul este invidia şi nu prea ai cum să lupţi cu ea. Păstrează-ţi calmul şi continuă. Până la urmă vor recunoaşte că eşti cel mai… leu! Relatiile cu persoanele nascute in semne de aer si foc sunt in acest weekend armonioase, dar nu prea grozave cu cei nascuti in semne de apa si pamant. Duminică nu uita că o anumia rutină se cere în profesie sau meserie şi se numeşte metodă, dar in dragoste trebuie să aduci mereu ceva nou, ca să-i intreţii veşnic flacăra !

FECIOARĂ  Ai, sau nu ai, încredere în familie şi prieteni, aproape nu contează. Deşi crezi că te vei descurca singur într-o problemă dificilă, este scris că nu vei putea fără ajutorul celor apropiaţi. Sâmbătă – micile infumurari pe care le afisezi pot fi interpretate ca un succes pe care de fapt nu l-ai avut. Cineva, probabil din Fecioară sau Săgetător  încearcă să te ajute, să-ţi intre în graţii. Sâmbătă seara eşti invitat, se pare, la o petrecere veselă, poate la un nativ din Capricorn, poate la o petrecerea de „repetiţie de Crăciun”. Du-te, distrează-te, o să te simţi bine, spune conjunctura astrologică. Duminica – zi de ordine şi curăţenie!

BALANŢĂ   Îţi pilotezi cu măiestrie destinul printre prăpăstii şi curbe în ac de păr! Dar, în weekend, trebuie să dai Cezarului, ce este al Cezarului, să-ţi achiţi datoriile de suflet către cei dragi! Duminică nu trebuie sa forţezi lamurirea unor situatii, deoarece atuul pe care te bazezi, analiza detaliului, gândirea rece, logică şi uşor cinică nu te ajuta prea mult.  O persoană care te-a dezămăgit, sau evitat, în ultimul timp încercă în acest weekend să-şi răscumpere păcatele. Că doar vine Crăciunul şi trebuie să dăm dovadă de bunătate! 

SCORPION   Weekendul îţi aduce o veste şi o poveste. Depinde de tine cum să gestionezi corect situaţia. O evaluare echilibrată îţi salvează timp şi bani. Nu te grăbi, dar nu intra în criză de timp! Seară de duminică culturală. In acest weekend faci schimbarile la care te gandeai de mai mult timp, care privesc dispunerea şi ergonomia camerei tale şi de ce nu, a bucătariei şi a livingului. Asta, probabil, ca să pui bradul pe care l-ai cumpărat în evidenţă. Duminică eşti avantajat, aşa că poţi să găseşti cu uşurinţă soluţii la problemele gospodăreşti care te preocupă.
 
SĂGETĂTOR  Ai de câştigat ceva, poate în registrul sentimental, dar  depinde de tine să ai succes şi să nu dai naştere la bârfe. Reuşita este aproape sigura, condiţile sunt însă răbdarea şi discreţia! Sâmbătă ai tendinţa, pentru unii suparatoare, de a fi permanent in ofensiva, sa tii la parerea ta si sa nu  faci concesii sau compromisuri nimanui. Pastreaza-ti calmul şi umorul. Duminica poti sa primesti o veste in doi peri despre o reuniune de familie, sau cu prietenii, la care te aşteptai să fii invitat. 

CAPRICORN   În weekend ai un eveniment de care depinde cum îţi vei petrece vacanţa de iarnă, cu cine vei petrece zilele libere. Bazează-te pe instinct, fii calm, zâmbitor şi competent şi poţi câştiga! Nu te grăbi, ia mai multe date, mai ales dacă este vorba de derularea vacanţei de Crăciun. Se poate să primeşti scurte veşti neaşteptate de la membrii familiei şi/sau de la prieteni. Surprize plăcute şi mai puţin placute, situaţii care evolueaza spre intorsaturi neaşteptate, dar comice până la urmă, sunt deliciile weekendului.

VĂRSĂTOR   Demonstrezi că armonia şi colaborarea pot exista între caractere opuse. Eşti îndrăgostit, sau vrei să demonstrezi bunele intenţii în această perioadă, dominată de Spiritul Crăciunului. Eşti în vacanţă, cu sufletul şi trupul şi vrei să te bucuri cu fiecare fibră a ta. Daca astazi te simti cumva zdrobit de refuzurile prietenilor si ale anturajului, în general, nu-ti risipi inutil energia ca sa demonstrezi că ai totuşi dreptate. Duminica trebuie sa eviti asumarea de angajamente si responsabilitati pe termen lung, sa nu faci promisiuni bombastice pe care apoi să le regreti.   

PEŞTI  În weekend ai un dar special să transformi urmarea unor evenimente neplăcute în favoarea ta, în interesul tău. Isteţime sau viclenie, este mai puţin important, principalul e că funcţionează! Cineva încearcă, fără succes, să te enerveze! Nu incepe azi nimic nou. Mici îmbunătăţiri şi transformări favorabile ale unei situaţii, veşti bune de departe. Seară de sâmbătă relaxantă şi plăcută. Poate la un film, poate la un concert, poate la un club neagresiv, plăcut şi nepoluant. Ai de unde alege, stelele propun, tu decizi! Duminica este zi de aranjat bradul şi decoraţiunile de Crăciun.