Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 6 decembrie 2021. Sfântul Nicolae și Hanuka
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 6 decembrie 2021. Sfântul Nicolae și Hanuka

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 6 decembrie 2021. Sfântul Nicolae și Hanuka

Oare praful de pușcă nu este un amestec? Amestecul de băuturi, dar și de oameni diferiți, pare a fi periculos. Astăzi încearcă să nu te amesteci cu cei care nu sunt ca tine.

6 decembrie

 

 

 

Pe 6 decembrie s-au născut Joseph Louis Gay-Lussac, Dave Brubeck, Gunnar Myrdal, Alexandru Stark, Henri Catargi, Gheorghe Păun.

Sinaxar, Sf. Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni.

 

Să fiți sănătoși, cu toții, nu numai Niki și Nicoletele !

 

Sărbătoare creştină deosebit de importantă, ea deschide şirul celebrărilor grupate în jurul solstiţiului de iarnă. „Moş Nicolae” este protectorul şi dăruitorul copiilor. Dar şi al corăbierilor, al oştenilor şi chiar al tâlharilor. Exista obiceiul vechi ca în această zi şeful statului să graţieze un deţinut, un hoţ, un tâlhar. Până și Ceaușescu a respectat obiceiul, mai ales că era onomastica lui. Dar Herr Johannis von Hermannstadt este un corp străin în fruntea țării, un alopat, nu știe datinile și obiceiurile românești.

Sf. Nicolae este un Sfânt cu Puteri mari date de Dumnezeu, un Sfânt bătrân, cum este şi anul. Protector al Soarelui şi gestionar al iernii, se spune că ninge doar când vrea Moş Nicolae – „îşi scutură barba”.

Este un exemplu că bătrânii nu sunt deloc „expiraţi” că au locul lor în economia Lumii şi a Universului și nu batjocură pentru infractorii tineri. Un loc important, dacă dau dovadă de înţelepciune, generozitate şi iubire de oameni…

Sf. Nicolae mai are o semnificaţie profundă. El era bogat şi provenea dintr-o familie bogată, dar nu-i era ruşine să ajute pe cei săraci şi disperaţi. Cu discreţie şi în secret, fără să se laude! Şi îi ajuta şi pe hoţi, le cumpăra libertatea. Dar nu orice fel de hoţi, ci doar pe aceia care furau de mâncare, sau cărţi, aşa de rare şi de scumpe, împinşi de sărăcie şi de foame. Dar şi de dorinţa de a cunoaşte. Hoţ de cărţi! Ce meserie ciudată şi aproape acceptabilă, în sensul că poate fi înţeleasă şi iertată mai uşor. De către mine, de exemplu. Politic corect este tot o infracţiune, dar când am fost eu politic corect? Bună întrebare!

Sf. Nicolae era dat exemplu bogaţilor zgârciţi, împreună cu Luca 18:24,25 : „Cât de greu vor intra cei care au averi în împărăţia lui Dumnezeu! Că mai lesne este a trece cămila prin urechile acului decât să intre bogatul în împărăţia lui Dumnezeu.”  Acum, trebuie să remarc cu cinism că numai un singur episcop creștin a devenit celebru pentru dărnicia lui. Ceilalți…

Episcopul Nicolae a fost şi un exemplu de inteligenţă şi înţelepciune. Un politician versat şi iscusit. Pentru că religia era politică şi politica era religie. Poate, şi astăzi – în unele țari, în spațiul musulman, cu siguranță. A participat la marele consiliu de la Niceea din 325, la chemarea împăratului Constantin cel Mare, după mine și după mulți alții, cel mai important consiliu din istoria creştinătăţii.

Scopul acelui consiliu era adaptarea dogmei creştine în aşa fel încât să poată fi religie de stat în Imperiul Roman. Sunt multe de spus, poate odată o să le scriu, dar, pe scurt, Sf. Nicolae era adeptul unui Iisus „născut, nu făcut, din aceiaşi substanţă cu Tatăl” iar Arie ţinea la ideea că Iisus este un „evreu care a făcut minuni”. Era evident că romanii nu ar fi acceptat un zeu… evreu!

Aşa că Nicolae îl ia la palme pe Arie, la propriu, îl întrerupe şi îi spune episcopului Osie de Cordoba, care conducea sinodul, să pună la vot pentru că Arie a renunţat la cuvântul său, pentru că se ţinea de falcă! Şi a câştigat cu o majoritate bună! Alte surse istorice, Eusebiu din Cezareea, de exemplu, spun că Ep. Nicolae l-a ciomăgit pe Arie cu toiagul episcopal în care se sprijinea, Nicolae având la Niceea o vârstă înaintată, s-a săvârșit din această viață în anul 342 în vârstă de peste 80 de ani. În orice caz, Arie a luat bătaie de la Nicolae!

Cred că este un exemplu foarte bun, pentru că uneori trebuie să dai dovadă de fermitate! De unde şi partea ameninţătoare a lui Moş Nicolae, care promite copiilor neascultători – un băţ!

 

6 decembrie este Ziua Națională a Suomi, Finlanda cea mândră – în anul 1917, dârjii finlandezi s-au declarat independenți față de Rusia, erau un ducat în componența țaratului.  Pentru că sunt în mod oficial ”prieten al Finlandei” o să aprind în noaptea aceasta două lumânări în fereastră. Legenda spune că este un vechi obicei finic, localnicii care aprindeau noaptea două lumânări în fereastră arătau că sunt gata să-i găzduiască și să-i ascundă pe ”jäger” tinerii partizani finlandezi care luptau împotriva stăpânirii străine. Tare aș vrea să-mi bată și mie cineva în fereastră ca să adăpostesc luptătorii împotriva dictaturii și stăpânirii străine. Vise, năvalnice vise… Până atunci ascult Epic Music pentru că Music Makes You Braver !

 

În seara acesta se termină Hanuka. Am vorbit cu unul dintre băieții lui Isaac Yaffe, este ofițer în Hagana, acum se cheama IDF. Mi-a spus că printr-o coincidență de mare mirare și-au găsit rude în Filipine. M-am mirat și eu, la fel de tare. Iată explicația.

În timpul celui de al Doilea Război mondial, când evreii din Europa, în special din Germania și din țările ocupate au încercat să emigreze și să pătrundă în țări din întreaga lume, mulți i-au respins. Totuși o țară îndepărtată i-a primit cu brațele deschise.

O națiune specială, din întreaga lume, a acceptat poporul evreu și a oferit protecție. Filipine, sub conducerea președintelui Manuel L. Quezon, nu a putut să stea deoparte când se zvoneau atâtea lucruri îngrozitoare despre cum îi tratau germanii pe evrei, dar și pe alte naționalități. A vrut să ajute. El a simțit că este „lucru corect de făcut”. Quezon nu s-a întrebat de ce alte țări nu au ajutat. Repet, el a făcut ceea ce i-a dictat conștiința lui de creștin practicant. Peste 1.300 de evrei au fost salvați datorită curajului și hotărârii lui Quezon de a face ceea ce trebuie, atunci când toți ceilalți nu ar fi făcut-o.

În Talmud se spune că oricine salvează o viață, este ca și cum ar fi salvat o lume întreagă. Are sens. Imaginează-ți câți evrei sunt în viață astăzi, deoarece 1.300 de evrei au fost salvați în timpul Holocaustului de un singur om. Copii, nepoți, strănepoți. A salva o persoană înseamnă a-i salva și viitorii urmași. Dar contează nu numai salvarea în sine, ca proces spiritual. Binele aduce bine. Vreo sută dintre evreii salvați erau oameni cu stare și legături internaționale. Au fost coloana vertebrală a reconstrucției Filipinelor și a frumosului oraș Manila după terminarea teribilului război. Au adus investitori din America prin ”Joint” și au obținut împrumuturi colosale cu dobândă nesemnificativă. Când s-a pus problema decorării unor dintre ei, au refuzat cu multă politețe spunând că ei respectă legea poporului lor și ca au o obligație morală față de Filipine pe care se străduiesc să o plătească. Binele se răsplătește cu bine, răul cu rău. Lex talionis, legea talionului.

 

Atunci mi-am amintit ce mi-a spus, mai demult, marele rabin Ovadia: ”Măi Radule, măi, dacă mai aveați evrei în țară nu lăsau ei să-și bată joc străinii de România în halul ăsta, că-și băteau joc și de ei, de evrei!”  

 

Lex talionis, sigur că da, ca un fel de Karmă, care aduce Samsara: mâine este, obligatoriu, o altă zi!

 

 

HOROSCOP    6 decembrie 2021

 

BERBEC   Ai fost pe lista lui Moş Nicolae! Ai primit un cadou! Cu toate că pare că ești în criză de timp, astăzi reuşeşti să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, salvând situația. Atenţie la un partener sau “prieten”. Saturn afectat indica o indiscretie. Supraveghează-ţi regimul alimentar, nu bea băuturi foarte reci şi vei reuşi să eviţi răceala si viroza. Oricum, ştii că ai alergie la prostie, aşa că nu intra în discuţii inutile. Lumea este aşa cum este şi nu o s-o faci tu mai bună, sau mai inteligentă. Vorba veche spune că cel deştept cedează. Sigur, este doar o vorbă, un simbol. Care simbolism nu se aplică întotdeaună că doar nu o să laşi tu tâmpiţii să prevaleze. Cu sănătatea stai bine astăzi, în orice caz mult mai bine decat cu banii.

TAUR  Astăzi trebuie să fii foarte atent la propunerile care ți se fac. Astăzi aspectele generale ale horoscopului tău tranzitat arată că preocuparea ta majoră este să menţii „status quo”  –  poate este vorba de o situaţie sau o pozitie actuală care te avantajează. Ai multe de terminat, dar şi unele inexactităţi din trecut te bântuie şi te întrebi de ce ţi se întâmplă tocmai ţie. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba. Oricum, pretenţiile celor din anturajul tău prezent şi trecut sunt cam mari… Fii mai strâns la pungă şi mai calculat în tot ceea ce înseamnă cheltuială, consum, aruncatul cu banii! Banii făcuţi uşor se termină la fel de uşor, iar cei munciţi nu ajung niciodată. Nu „economisi” nu pune banii la bancă ca să-i îmbogăţeşti pe bancheri, dar nici nu-i arunca pe fereastră. Fii chibzuit şi cumpătat. Investeşte, cumpără obiecte de valoare, trăieşte bine!

GEMENI    Oare praful de pușcă nu este un amestec? Amestecul de băuturi, dar și de oameni diferiți, pare a fi periculos. Astăzi încearcă să nu te amesteci cu cei care nu sunt ca tine. După o perioadă nu prea bună ai, în sfârşit, o zodie fastă. Realizări mici, însă pline de bucurii. Te poți simţi foarte bine citind o carte sau vizionând un film bun, asta acasă, târziu. Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei dragi.  Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Transformări în bine, la serviciu şi acasă.  Atenţie mărită la sfârşitul zilei când sănătatea îţi este pusă la încercare, mai ales din cauza oboselii. Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei fi dezamăgit modul în care o sa te ajute colegii, prietenii, rudele. Mai multe proiecte si obligatii uitate se pot face simţite.

RAC   Eşti mulţumit pentru că Moş Nicolae a trecut pe la ghetele tale! În limite acceptabile şi decente, astăzi poți să reușești în mai tot ce faci, deoarece ai o configurație favorabilă. Succese aproape neaşteptate în carieră sau în familie. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt favorabile. Poate este vorba de recunoaşterea unor eforturi trecute. Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă, semn de foc, probabil Leu, Berbec sau Sagetator,  te va ajuta. Astăzi este o perioadă splendidă ca să începi proiecte noi, să legi noi prietenii. Nu te lăsa impresionat(a) de ceea ce se discută. Investeşte în relaţii de afaceri şi în dragoste. Pentru un procent dintre Raci: o ocazie de parvenire socială îţi iese în cale, o invitaţie la o sindrofie fiţoasă.  Nu este obligatoriu să o ratezi, aşa cum faci cu multe lucruri din superficialitate sau din prudenţă, dar nici nu te omori cu firea dacă nu-ţi iese. În unele ocazii trebuie să dai dovadă de diplomaţie ca să eviţi conflictele inutile, de altfel.

LEU   O zi norocoasă, care trece repede, așa cum sunt lucrurile bune. Îndreaptă-ți atenția către profesia sau meseria ta. Cere ce ți se cuvine.  Dar nu uita familia, prietenii, cei dragi, în general! Împărtăşeşte-i şi pe ei din norocul tău! Spiritul gregar şi „conducerea colectivă” nu au făcut parte niciodată din opţiunile tale. Poate fi o perioadă favorabilă şi odihnitoare, pentru un procent din feline.  Cum am spus în repetate rânduri: nu da şi nu lua bani cu împrumut, astrele nu  favorizează speculatiile financiare. Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te pe undeva şeful local, leul conducător. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai mare importanţă. Mici probleme cu sănătatea, care, însă se vor rezolva repede, dar mai bine măsoară-ţi tensiunea arteriala. Stai puţin, fumează o ţigare (numai dacă fumezi) la o cafea bună şi gândeşte-te – gândeşte-te la tine.

FECIOARĂ   Cu Mercur bine aspectat, conjunctura te avantajeză ca să fii elocvent. Astăzi poți să obții ceva important de la o persoană din anturaj, dacă reușești să aduci suficiente argumente logice. Totul este posibil, dar nu orice este permis! Aşă că nu mai râde ca la poarta nouă ci apucă-te de treabă. Poate fi şi o periodă de meditatie şi acumulări. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză  aprofundată. Noi evenimente sau propuneri vor face perioada interesantă. Nu trebuie să neglijezi propriul confort nervos – o activitate prea tumultoasă  face să nu obţi rezultatul dorit. Invata sa te relaxezi sa te odihnesti, sa-ti „incarci bateriile”. Inconjoara-te de lucruri frumoase si de oameni placuti. Confortul spiritual este cheia succesului tau. O problemă personală îşi va găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici îţi indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a unor probleme financiare mai vechi.

BALANŢĂ   Un Geamăn sau un Leu, sau alte persoane din semne de aer și foc te pot ajuta decisiv. Este bine să nu te bazezi astăzi pe nativii născuţi în semne de apă și mai ales pe cei de pământ. Zi dedicată în special rezolvarii problemelor personale. Dragostea este bine aspectata. Schimbări în bine, la şcoala, la serviciu şi în dragoste. O veste, in a doua parte a intervalului, iti  face mare plăcere.  Este indicat să dai mai multă atenţie problemelor de familie, ale anturajului apropiat. Nu discuta în contradictoriu cu cei dragi, vei constata că sunt bine intenţionaţi. Mercur iti aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza! O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia ta să fie justă.

SCORPION    Stelele îți sunt favorabile. Mai ales dimineața, când se pare că ai capul limpede și ești gata să iei hotărâri inspirate. Atenția ta se îndreaptă către o situație mai veche, importantă. În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu mai mulţi oameni, un colectiv de oameni. Nu da ocazia formării unor opinii colective. Foloseste cu isteţime resursele pe care le ai. Se apropie un termen, un prag, si poți avea nevoie de toate resursele tale. Te simti mai tot timpul obosit si plictisit. Mâncarea naturală (evită alimentele ce provin din plante mutate genetic), vitaminele cu minerale şi sucuri naturale din fructe la care se poat adăuga ceiuri din plante româneşti te ajută să treci de această perioadă cu vitalitatea mai scăzută. dorinţele tale bune se pot realiza, în sfârşit. Nimic din ce a fost nu mai este! Dar amintirea lucrurilor bine făcute şi a trăirilor puternice nu te părăseşte. Ai un prilej sa refaci miracolul de Sf. Nicolae.

SĂGETĂTOR    La mulţi ani! Sigur, dacă este ziua ta… Poate că este ziua ta de naştere, sau onomastica. Fă cinste tuturor, iar dacă nu este ziua ta, ia parte cu entuziasm la sărbătorirea de Sf. Nicolae. Bucuriile şi distracţiile sunt aşa de rare! Transforma “încăpăţânarea” ta proverbială în tenacitate şi termină proiectele pe care le-ai început. Fii pragmatic. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile. Sufletul tău bun te împinge spre compromisuri. Este şi aşa bine, fii generos cu cine merită.  Dimineaţa ai o problema cu o factură. Cel mai probabil nu ai bani să o achiţi. Nici o problemă, pune-o lângă celelalte neachitate pentru că “Necinstit nu este cel care este sărac ci cel care cere prea mult” – spune o vorbă veche din Azerbaidjan.

CAPRICORN   Astăzi ai un fel de îndemânare în a spune lucruri cum trebuie, exact cui trebuie. Comunicarea nu este punctual tău forte, dar azi ești inspirat. Poate pentru că Sf. Nicolae te protejează! Lucruri aproape fără importanta, detalii cotidiene iti vor arata ca esti un norocos si un rasfatat al cursei vietii. Totuşi, e un mare haos pe cerul horoscopului tau. Asa ca ţine „low profile”, adică ciocu mic, joc de glezne si zambetul lipit pe buze ca se apropie Ignatul Capricornilor sub forma unor probe, obstacole sau praguri. Lasă totul în urma ta spune Pluton, maestrul regenerării, prezent la tine în zodie cam o generaţie, începe să trăieşti cu adevărat şi transformă-ţi pasiunea în profesie. Pentru că tu nu poţi să faci ceva dacă nu-ţi place cu adevărat. Nevoia imperioasă să fii în armonie cu anturajul, cu mediul, cu lumea te conduce către concluzia că totul are o legătură şi că vrei să faci parte din ceva important şi permanent. Indrazneste si poti reuşi!

VĂRSĂTOR   Ideile tale pot fi de mare folos astăzi, uneori viziunea ta “utopică” aduce succes. O zi de sărbătoare, plăcută şi interesantă. Sf.Nicolae. Seară deosebită în compania celor dragi, poate la un spectacol. O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se discută din nou despre vechi proiecte şi idei. Discuţii, în general sterile. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Lasă orice decizie privind locul de muncă pentru săptămâna viitoare. Relaţiile de familie se ameliorează lent, dar sigur, pentru cei care au avut o oarecare “răceală” în sentimente. Este  o perioadă de timp propice pentru planuri de viitor, pentru sărbătorile Crăciunului şi ale Anului Nou. O veste bună va fi urmată de una şi mai buna, fără să fie din acelasi domeniu.

PEŞTI     Îţi plac sărbătorile şi zâmbeşti cu tot sufletul la gândul că se apropie Crăciunul. Astăzi participi cu multă veselie şi implicare la petrecerea organizată de o alianţă de Nicolae şi Nicolete. Simţi un oarecare grad de exaltare în preajma sărbătorilor religioase. Dacă vrei să găseşti o căsuţă şic, sau un apartament pe cinste, acum este momentul. Esti avantajat in tot ce tine de afaceri imobiliare sau de speculatii cu terenuri. Dar ca sa-ti iasa afacerile din cap, ceva dramatic ţi se întâmplă. Poate îţi rupi o unghie, poate uiţi cardul acasă, când pleci la cumpărături. Magnitudinea neplaceri  depinde de modul şi capacitatea ta de a înţelege lumea.  Dacă cobeşti, la rău tragi.   Pe total, ziua este o perioadă pentru reflecţii calme şi meditaţii liniştite şi puţină distracţie în mijlocul acestei… activităţi susţinute. Nu este o perioada foarte favorabila calatoriilor sau schimbarilor majore. Este un timp de reincarcare a bateriilor, in care confortul şi  modul de viaţă românesc iti fac bine şi te fac să priveşti viitorul cu speranţă.