Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR  3 octombrie 2022. Timpul este greșit înțeles de marea majoritate a oamenilor
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR  3 octombrie 2022. Timpul este greșit înțeles de marea majoritate a oamenilor

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR  3 octombrie 2022. Timpul este greșit înțeles de marea majoritate a oamenilor

Viaţa îţi surânde. Ai unele ocazii, posibilităţi, pe care nu trebuie să le ratezi. Dar, teme-te de latura imperfectă a caracterului tău, nu exagera, nu lua hotărâri pe care să le regreţi!

3 octombrie

 

 

Pe 3 octombrie s-au născut Louis Aragon, Serghei Esenin, Chubby Checker, Titus Munteanu, Mircea Drăgan, Ioan Groşan, Teodor Burada.

 

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii Dionisie Areopagitul şi Teoctist. Nimic în „Kalendar”.

 

Evenimentul Zilei” din 3 octombrie 1906 a fost că semnalul de ajutor, pe mare, pământ şi în aer a fost stabilit la „SOS”, în codul Morse, trei puncte, trei linii, trei puncte. El înlocuia mai vechiul CDQ, uneori explicat, în glumă, ca fiind „Come Damn Quick!”, „veniţi dracului, repede!”. Şi astăzi mai există discuţia dacă SOS înseamnă „Save Our Ship”, „salvaţi corabia noastră” sau „Save Our Souls”, „salvaţi sufletele noastre”!

 

Din nefericire, folosirea masivă a semnalului SOS, a fost prilejuită de ceva la care nimeni nu se putea gândi, scufundarea Titanicului, nava care se credea de toată lume că nu putea să fie scufundată! Mai multe nave aflate în apropierea Titanicului au crezut că măreaţa navă făcea exerciţii de salvare, cu „noul cod”.

 

Vedeţi, domniile voastre, secolul XIX nu s-a terminat în 1899 ci odată cu scufundarea Titanicului pe 15 aprilie 1912. Cu Titanicul s-a scufundat şi secolul XIX, mentalitatea mecanicistă că omul poate face lucruri care dacă sunt cu atât mai mari şi mai puternice pot să învingă natura!

 

Tot despre ocean o să vorbim, în continuare, dragi lupi, padwani şi hobbiţi. De fapt, despre două oceane. „Taina celor două oceane.” Este o carte, un roman SF, scris de sovieticul Grigori Borisovici Adamov. Şi un film, cam slăbuț, alb-negru, din anul 1955. De fapt, vorbim despre Abrams Gibs, adevăratul nume al scriitorului. Biografia scriitorului este controversată, ca mai tot ce ţine de trecutul URSS. Se pare că provenea dintr-o familie de evrei cu mulţi copiii şi că a făcut parte din cercuri bolşevice de foarte tânăr. Un autodidact, într-adevăr fantastic, în ceea ce a reuşit să înveţe singur. Gurile rele spun că avea ceva legături cu NKVD.

 

În luna mai 1939 este lansată la Moscova, într-un tiraj imens, 220.000 de exemplare, prima ediţie din „Тайна двух океанов” – “Taina celor două oceane”.

 

Periodic, recitesc cărţile copilăriei. Este un procedeu de a retrăi acele timpuri şi de a te încărca cu energia de atunci. Sigur, este un proces mult mai complicat… timpul este greșit înțeles de marea majoritate a oamenilor.

 

Am în față, de fapt țin în mână , “Taina celor două oceane”. Este o carte copertată, în carton gros, verde, cu ilustraţii prin imprimare: un submarin fantastic, monştrii adâncurilor, caracatiţe gigantice. Este ediţia din anul 1957, de la “Editura Tineretului”, de “numai” 30.000 de exemplare. Tiraje-mamut, imposibil de egalat astăzi, care se epuizau în câteva zile.

 

Subiectul romanului este aventura submarinului militar fantastic “Pionier”, dotat cu tunuri ultrasonice şi fabricat dintr-un metal rezistent la… orice! Mai mult, submarinul este propulsat cu motoare rachetă ce funcţioneză cu hidrogen şi oxigen, produse prin electroliza apei. Cartea este interesantă, dă foarte multe informaţii despre oceanografie, istorie, chimia oceanelor, fizică, geografie, zoologie etc. Parcă citeşti o enciclopedie. Bun, în ziua de astăzi nu are nicio căutare, copiii şi adolescenţii caută distracţie, nu informaţii şi educaţie!

 

Cam la asta mă gândeam când mi s-au aprins toate beculeţele. Am sărit din pat şi am căutat febril prin “Britannica”. Enciclopedia. Da, aşa era!

 

Misiunea formidabilului submarin “Pionier” era să ajungă la 23 august 1939 la Vladivostok, să întărească decisiv flota Pacificului.

Această dată este des repetată în roman, se fac eforturi supraomeneşti, cu riscul vieţii echipajului, ca data de sosire la Vladivostok să fie respectată!

 

Vă întreb pe domniile voastre, ce a fost pe 23 august 1939? Vă spun tot eu: semnarea, la Moscova, a Pactului Molotov-Ribbentrop, a tratatului de neagresiune dintre Germania nazistă şi URSS. Cu anexele secrete, care împărţeau Europa de Est între cele două puteri! Și România, desigur. Care tratat, a stârnit nemulţumirea altor puteri. Toate aceste puteri erau şi sunt gata de jaf şi cucerire. Atât, nu este vorba de nicio ideologie, de nicio filosofie. Recent a fost dezvăluit că tratativele dintre Germania și URSS începuseră în ianuarie 1939. Dar, aveau un termen de finalizare, deadline, cum se spune astăzi: 23 august 1939!

 

Tratatul dintre Stalin şi Hitler i-a dat mână liberă celui din urmă, care a declanşat războiul peste o săptămână, la 1 septembrie 1939. Germania și URSS au ocupat Polonia, apoi URSS s-a implicat în Războiul de Iarnă contra Finlandei.

 

De ce vă spun toate acestea domniilor voastre?

 

Vedeţi, obişnuirea, din timp, a publicului, a marilor mase, cu anumite evenimente importante, care urmează să fie declanșate de cei mari și tari, este o strategie tocmai din timpul Imperiului Roman. Îl bănuiesc pe Adamov că a difuzat şi a ambalat în SF ceea ce i s-a spus să scrie: atenţie, suntem pregătiţi pentru o ripostă în Extremul Orient începând cu 23 august 1939! Coincidenţa este absolut exclusă!

 

Aşa că, fiţi atenţi, dragii mei, la ceea ce spun acoperiţii, sau descoperiţii ofiţeri din presă. De cele mai multe ori spun adevărul, cel care li se spune să-l publice, iar talentul lor de a prezice viitorul mă face invidios! Parol, mon cher! De exemplu, războiul din vecini! Nu vorbesc ei despre el de parcă ar fi Pythia, baba Vanga și mama Omida, împreună? Bună întrebare!

 

Atenție la media, preveniți înseamnă pregătiți, pentru că vrem, nu vrem, mâine este o altă zi!

 

HOROSCOP     3   octombrie   2022

 

BERBEC   Dacă depinde de tine, amână tot ceea ce este important şi mai ales ce este în legătură cu planurile tale strategice. În domeniul financiar, totuşi, stelele te avantajează atât cât e necesar. Trebuie să ţii seama de sfatul dezinteresat al stelelor care, totuşi, parţial, favorizează propria ta zodie şi ocupă-te mai mult de propriile interese. Sunt favorizate numai activităţile de rutină, evită orice schimbare de program sau de tabiet.

TAUR  Dimineaţa este obositoare, e luni, chiar dacă eşti, sau nu, la serviciu. Mai pe seară poţi avea o surpriză, plăcută, sau nu, după starea ta de spirit, adică după cum ţi se pare ţie! Noi situaţii şi proiecte apar astăzi şi sunt de genul care solicită atenţia ta imediată. Eşti înclinat emoţional să faci cheltuieli foarte mari (gîndeşte-te de două ori înainte de a băga mîna în buzunar). Pe total o zi aproape favorabilă!

GEMENI   Dacă ai un obstacol de trecut, concentrează-te, stelele îşi fac partea lor, te favorizează. Da, este ziua în care trebuie. Pe toate planurile ai noroc, atât cât îţi trebuie să reuşeşti! Ziua este dinamică şi densă, de aceea nici nu ştii cînd va trece. Cruţă-te de eforturi mari. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu, dar nu te deplasa, după căderea întunericului.

RAC   Astăzi trebuie să împarţi apele, să alegi binele de rău, adevărul de minciună. Treci printr-un proces de evoluţie spirituală şi te comporţi ca atare. Dar, nu uita de treburile cotidiene! O veste bună de departe şi o dezamăgire minoră. Sigur, ca să se petreacă aceste lucruri, trebuie să ai un program aglomerat de muncă, de investigaţie; poate şi întâlniri, care, după cum arată poziţiile lui Mercur şi Marte, sunt mai dese în a doua parte zilei. Astăzi chiar ai ce face!

LEU  Configuraţia astrologică te avantajează în folosirea iscusită a unor veşti sau informaţii. Atenţie la net şi la reţelele de socializare, poţi avea unele date importante. Nu le pierde! Gama informaţiilor vehiculate este foarte mare: de la simpla bârfă de alcov, până la importante şi confidenţiale date economice şi politice. Toată ziua, dar mai ales la prânz şi pe seară – atenţie sporită la cheltuieli şi la promisiunile făcute. După excesul de comunicare speculativă, din zilele trecute, te retragi treptat astăzi în poziţia defensivă confortabilă a lipsei acţiunii şi a discuţiei

FECIOARĂ    Viaţa îţi surânde. Ai unele ocazii, posibilităţi, pe care nu trebuie să le ratezi. Dar, teme-te de latura imperfectă a caracterului tău, nu exagera, nu lua hotărâri pe care să le regreţi! Ziua de astăzi prezintă un prilej benefic şi chiar profitabil.  Cu toate că este întârziat de Saturn, nu este un prilej de scăpat! Dimineaţa poţi întâlni o oarecare opoziţie într-o problemă, aproape sigur fiind vorba, sau în legătură cu autoriăţile, domeniul public, în general. Nu reacţiona imediat, pentru că situaţia se poate rezolva de la sine. După cum se spune, “sau moare măgarul, sau pierde samarul”!

BALANŢĂ   Astăzi  ai oarecare nesiguranţă şi reţinere, neaşteptate şi nerecomandabile. Poţi să treci repede peste starea aceasta, poate este ziua ta de naştere şi trebuie să sărbătoreşti cu bucurie! Ai multă treabă, multe de făcut. Oare sunt, toate, problemele tale? Nu cumva te-ai încărcat, la serviciu şi acasă, cu sarcini, cu datorii care nu sunt ale tale? Te găseşti, pe seară, într-o colectivitate favorabilă care îţi  aprobă ideile.

SCORPION    O zi plăcută, cum nu ai mai avut de mult, dar trebuie să vrei şi tu să fie aşa. Lasă reţinerea şi laudă-i pe cei dragi, concentrează-te cu entuziasm şi optimism pe ceea ce ai de făcut. O nouă idee de afacere, o propunere interesantă sau o nouă relaţie! Din toate poţi să profiţi cu ceva. Ca aspect emoţional, simţi nevoie unei perspective din care să analizezi realizările şi lipsurile din ultimul timp, cât mai ales, raporturile cu anturajul tău profesional, raporturi care nu te încântă prea mult.

SĂGETĂTOR    Dacă nu suporţi concurenţa sentimentală şi eşti şi gelos pe deasupra, astăzi, pe seară, trebuie să stai acasă şi să te uiţi la tv. Este patetic, dar aşa eviţi să-ţi faci nervi şi inimă rea! Eşti pus in fata unei decizii. Daca ai fi bancher aş zice că este portofoliul de credite, dacă ai fi politician ar fi o noua strategie de imagine, daca ai fi un tycoon al mediei ti-aş spune ca este vorba de grila de programe. Dacă eşti ca mine, un om cinstit, dar modest în pretenţii, atunci poate că te gândeşti la ce să renunţi ca să te menţii în cursa pentru supravieţuire.

CAPRICORN    E necesar să eviţi excesele, exagerările, de orice fel, şi să nu-ţi asumi niciun risc. Mai ales dacă eşti în cautare de mai mulţi bani, de o nouă poziţie sau situaţie, trebuie să fii prudent! După amiază ai, totuşi, de rezolvat nişte afaceri. Pe plan emoţional, în amor, tăcerea este mai importantă uneori decât un discurs elocvent. Astăzi, nu uita să… taci!  O zi obositoare pe total, dar până la urmă foarte plăcută. Nu ai ce să-ţi reproşezi!

VĂRSĂTOR    Astăzi  nu ai şanse foarte mari, nu te stresa, mâine este o nouă zi în care poţi avea mai mult noroc. Însă, o parte dintre nativii insistenţi pot avea succesul dorit, statistic vorbind! Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Mai ai răbdare şi nu forţa finalizarea unei situaţii, ci justifică întârzierea cu un zâmbet şi o ridicare din umeri.

PEŞTI   Cauţi să ai parte de multă înţelegere şi căldură sufletească din partea celor dragi. Treci printr-o perioadă mai dificilă şi solidaritatea celor din jur este ca un balsam pentru sufletul tău. Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.  Problemele personale nu sunt bine aspectate. Dar, trebuie să fii mai optimist şi să gândeşti pozitiv, dacă chiar vrei să te simţi bine!