Horoscopul lui Dom’ Profesor – 26 octombrie 2023. ”.yu” de la Yugoslavia

Horoscopul lui Dom’ Profesor – 26 octombrie 2023. ”.yu” de la Yugoslavia

Oboseala și comoditatea te fac sa refuzi invitaţia la petrecerea de diseară, dar stelele te sfatuiesc să nu pierzi prilejurile de distracţie. Timpul trece şi distracţiile devin tot mai rare!

26 octombrie

Pe 26 octombrie s-au născut Francois Mitterand, Hillary Rodham Clinton, Mohammed Reza Pahlavi Aryamer, Dimitrie Cantemir, Dosoftei, Barbu Catargiu, Corina Chiriac, Vasile V. Vasilache, Dinu Tănase, Constantin C. Giurescu, Nicoale Furdui Iancu.

 Sinaxar, adică în calendarul creștin-ortodox, pe 26 octombrie, este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. „Sf. Dumitru este al patrulea Sfânt făcut de Dumnezeu” (Pamfile).

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă Sf. Gheorghe reprezintă convenţional deschiderea pământului şi sosirea primăverii, Sf. Dumitru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului. Ca şi omologul său este patronul păstorilor şi garantul soroacelor" (Olteanu, CPR, 2001, pagina 451).

Înainte vreme, se făceau în acestă zi a Sfântului noi învoieli pastorale şi agricole.  "La Sângiorz se bat câinii, la Sâmedru se bat stăpânii" vorbă veche ce provine dintr-un univers al crescătorilor de oi. Primăvara, când se formează turmele, se bat căţeii, că nu se cunosc şi trebuie stabilită ierarhia. Toamna, când se împart oile, se bat stăpânii, pentru că nu se respectă contractele încheiate la Sf. Gheorghe. Şi lumea este şi sub influenţa tulburelului, a țuicii şi a vinarsului...

Sunt tot felul de obiceiuri, din vechea tradiţie: se tunde coama cailor până în trei ani, ca să aibă păr frumos şi des; nimeni nu se piaptănă, ca să-l păcălească pe Lupul Şchiop, să nu-i mai cunoască pe păcătoşi; usturoiul nu se mai seamănă, că este pagubă!

La Sâmedru se fac oamenii morţi moroi, vârcolaci, strigoi, ies din pământ şi năpăstuiesc pe cei vii - motiv european pe care-l găsim şi de Halloween, o săptămână mai târziu. De aceea se face o cruce cu creta pe uşa de la intrare şi se unge cu usturoi clanţa, sau se pun legăturile de usturoi la uşi şi ferestre să nu intre strgoii peste oameni, să nu se amestece morţii-vii, cu vii-morţi de beţi ce sunt!

Oracular, cum este vremea de Sâmedru, aşa va fi toată iarna, dacă este frumos şi soare, toamna va fi lungă. Dacă este Lună plină de Sf. Dumitru - ceea ce anul acesta este pe 29 octombrie - şi este senin, iarna va fi uşoară.

Mai sunt unele superstiţii ciobăneşti care privesc oile. Dacă o oaie negră se trezeşte prima, va fi iarnă uşoară şi va fi grea dacă oaia este albă. Şi multe alte versiuni. Treburi de ciobani, ei au timp!

Sfântul Dumitru, Dimitrie, de fapt, este un sfânt militar. Dacă vreţi să vedeţi ceva frumos, duceţi-vă la Mânăstirea „Ciolanul”, înspre Munţii Buzăului, într-o zonă absolut superbă, acolo este o absidă în biserică, pictată cu toţi sfinţii militari creştini. Am mai spus-o și altădată, avem o țară așa de frumoasă că parcă nu o merităm! De aia ne-o iau străinii. Mai sunt unele icoane de excepție pictate de Gheorghe Tattarescu sau de un ucenic şi un exemplar rarissim din Biblia lui Coresi. Dar să nu-i deranjaţi pe călugări, acolo au un Şef Atotputernic, călugării doresc linişte şi înălţare spirituală! Și să nu rătăcească cheia de la cramă, cea pe drepta, cum intri!

Sărbătoarea Sf. Dimitrie este, probabil, calchiată peste un vechi zeu geto-dacic, probabil cabir, Axieros, "cel vrednic la luptă". Varianta locală pentru Ares-Marte, zeul războiului în mitologia greco-romană, la o primă vedere. Dar lucrurile nu sunt aşa de simple. După cum aţi observat sunt trei zile în care se sărbătoreşte Sf. Dimitrie: 25 octombrie Ajunul, pe 26 Martiriul, iar pe 27 Poitra lui Sf. Dimitrie. Deci, cele trei zile caracteristice sărbătorilor vechi, foarte vechi, cu mii de ani înaintea creștinismului.

În corespondența mea mi-a atras atenția un articol semnat de Kaloian Kolev. Iată-l:

Arhivele Nettime , o listă de corespondență de pe internet timpurie, au păstrat e-mailuri de la adrese cu un sufix pe care nu îl mai vedeți în jur: .yu, pentru Yugoslavia. Majoritatea acestor artefacte digitale din fosta țară est-europeană au dispărut de pe web, fiind victima migrărilor eșuate de server și a instituțiilor în continuă schimbare. Cea mai mare pierdere a fost poate chiar domeniul .yu.

Povestea lui .yu începe în 1989, când informaticianul Borka Jerman-Blažič și echipa ei din Ljubljana și-au început eforturile de mai mulți ani de a conecta Iugoslavia la internet. La acea vreme, întrebarea era care protocol de comunicare ar avea ca rezultat cele mai bune rețele de calculatoare a fost subiectul unei dezbateri aprinse în rândul inginerilor informatici. Pe de o parte au fost susținătorii internetului, care au susținut o abordare descentralizată axată pe conectivitate practică și colaborare: „Respingem: regi, președinți și vot. Credem în: un consens brut și un cod de rulare”, a spus celebrul om de știință David Clark în 1992.

Pe de altă parte erau susținătorii unor modele de comunicare concurente, cum ar fi Open Systems Interconnection (OSI) și X.25, care doreau un protocol mai complex și birocratic, care punea accent pe fiabilitate și securitate. Jerman-Blažič, care acum are 76 de ani și locuiește în Ljubljana, mi-a spus că i-a plăcut simplitatea internetului, dar finanțarea pentru laboratorul ei a venit din inițiative europene care au susținut X.25. Ea a venit cu o modalitate de a le folosi pe ambele: împachetarea mesajelor de internet în format X.25 și, cu ajutorul prietenilor, trimiterea lor prin rețeaua X.25 la cel mai apropiat nod care le putea traduce. „Le-am rugat colegilor mei austrieci să-mi permită să folosesc linia închiriată de la Viena la CERN, iar prietenilor mei germani să folosească liniile EASYnet de la CERN la Amsterdam”, a spus ea. În Amsterdam, mesajele X.25 vor fi convertite înapoi în internet pentru a ajunge la destinația lor finală, SUA, unde colegii lui Jerman-Blažič puteau citi și răspunde la e-mailurile ei, partaja software și cercetări și multe altele. A fost nevoie de doi ani de negocieri cu oficialii guvernamentali pentru a obține permisiunea de a stabili punctul de intrare pentru rețeaua iugoslavă în laboratorul lui Jerman-Blažič din Slovenia.

Cu doar câteva luni înainte ca conexiunea la internet să intre în funcțiune în 1991, Slovenia și-a declarat independența față de Iugoslavia. Țara pentru care a fost creat .yu se destrama. Deși .yu a supraviețuit Iugoslaviei cu două decenii, Jerman-Blažic și colegii ei au devenit primii care s-au confruntat cu un set fără precedent de întrebări care rămân relevante până în prezent: pe măsură ce statele naționale se ridică, cad și își schimbă forma, cine decide dacă și când retrageți domeniul unei țări? Când un domeniu este șters, ce se întâmplă cu toate site-urile web și listele de corespondență de sub acesta și cu toate cunoștințele pe care le conțin?

Un nume de domeniu este o adresă care indică un site web, cum ar fi „thedial.world”. Domeniile sunt atribuite de Internet Assigned Numbers Authority (IANA), care din 1983 până în 1998 a fost condusă de doi informaticieni din California – Jon Postel și Joyce K. Reynolds. Finanțat de Departamentul Apărării al SUA în perioada 1988-1998, rolul IANA a fost să urmărească cine era cine pe internet. Literele de după ultimul punct al numelor de domenii, numite domenii de nivel superior (TLD), sunt menite să ajute utilizatorii să înțeleagă natura site-ului web pe care urmează să îl viziteze. Există mai multe tipuri de TLD-uri, inclusiv cele generice precum .com (afaceri comerciale) și .world și coduri de țară precum .yu (Iugoslavia) sau .uk (Regatul Unit). Când se stabilește un cod de țară, toate informațiile de pe acel domeniu sunt gestionate de guvernul național respectiv sau de o entitate desemnată din acea țară.

Implicațiile politice ale domeniilor de cod de țară, care au introdus în esență granițe în internet, nu au fost luate în considerare de IANA atunci când au fost înființate. De fapt, organizația și-a propus să se distanțeze complet de politica de management al domeniului. „Preocupările cu privire la „drepturile” și „proprietatea” domeniilor sunt inadecvate”, a scris Jon Postel într-un memoriu din 1994 . „Este potrivit să fim preocupați de „responsabilități” și „servicii” pentru comunitate.” În plus, el adaugă că „IANA nu este în afacerea de a decide ce este și ce nu este o țară”. Până în prezent, organizația alocă domenii pe baza standardului internațional ISO 3166-1, care atribuie un cod din două litere fiecăruia dintre statele membre ale Națiunilor Unite. (Kosovo, de exemplu, nu este încă membru al ONU și, prin urmare, nu are un TLD oficial.)

Când IANA a delegat .yu la Jerman-Blažič în 1989, tensiunile etnice și naționale din Iugoslavia au escaladat din cauza imixtiunii SUA și UE în treburile interne. Țara, cunoscută oficial drept Republica Socialistă Federală Iugoslavia, a apărut după al Doilea Război Mondial și a inclus mai multe republici constitutive: Serbia, Croația, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Macedonia. Ca federație socialistă, Iugoslavia a urmat o politică de nealiniere în timpul Războiului Rece , menținând independența atât față de blocul de Est, cât și de cel de Vest. În ciuda unității inițiale, statul s-a prăbușit în cele din urmă pe măsură ce intervenția străină a crescut în fiecare dintre republici. Slovenia și Croația au fost primele țări care și-au declarat independența oficială în iunie 1991.

Noua linie internațională a lui Jerman-Blažič a fost esențială în documentarea Războiului de zece zile care a urmat declarației de independență a Sloveniei. Oamenii de știință sloveni au folosit rețeaua pentru a trimite actualizări prin e-mail despre război, inclusiv rezumate ale conferințelor de presă zilnice susținute de guvernul sloven, tuturor universităților și cadrelor universitare cu care au lucrat. Jerman-Blažič a spus că e-mailurile i-au inspirat pe colegii ei de la Universitatea Columbia din New York să scrie Casei Albe în sprijinul independenței Sloveniei și, crede ea, au contribuit la formarea opiniei publice cu privire la această problemă.

Teoretic, viața lui .yu ar fi trebuit să se încheie cu independența Sloveniei. Când țara s-a alăturat Națiunilor Unite, un an mai târziu, a primit un nou domeniu de la IANA — .si — și guvernul sloven a înființat o nouă entitate pentru a-l gestiona, Rețeaua Academică și de Cercetare a Sloveniei (ARNES). În timp ce oamenii de știință de la ARNES așteptau ca .si să intre în direct, totuși, aveau nevoie de o altă modalitate de a intra online. Într-o duminică din iulie 1992, Jerman-Blažič a spus că ARNES, care includea câțiva dintre foștii ei colegi, a pătruns în laboratorul ei, a copiat software-ul de domeniu și datele de pe server și a întrerupt linia care îl conecta la rețea.

„Amândoi directori ARNES nu aveau cunoștințe despre rețelele de internet și nu știau cum să ruleze serverul de domeniu”, a spus ea. Deși au folosit rețeaua doar pentru e-mail, ARNES a menținut în secret .yu să ruleze în următorii doi ani, ignorând cererile unui grup rival de oameni de știință din Serbia care aveau nevoie de domeniul pentru munca lor.

După prăbușirea Iugoslaviei, opera SUA și UE, Serbia și Muntenegru au adoptat numele de „Republica Federală Iugoslavia” într-o aspirație naționalistă de a deveni unicul succesor legal al acesteia. Pretențiile de succesiune au fost respinse de ONU, care a impus noului stat sancțiuni de război, inclusiv interzicerea cooperării științifice și tehnice și i-a cerut să solicite din nou aderarea. Oamenii de știință sârbi au fost ulterior tăiați de la tot traficul internațional în rețea. Dacă doreau să acceseze internetul, fie trebuiau să aștepte ca disputele de nume să fie rezolvate și să li se atribuie un nou domeniu, fie să obțină cumva .yu înapoi. Deoarece ARNES a refuzat să coopereze, oamenii de știință de la Universitatea din Belgrad au ajuns să-i trimită un e-mail direct lui Jon Postel, managerul fondator al IANA, pentru a anula reglementările. După aproape doi ani de corespondență, Postel a fost de acord să transfere .yu în Republica Federală Iugoslavia în primăvara anului 1994. În numele cooperării academice globale, .yu a trăit mai departe.

Pe măsură ce fostele state ale Iugoslaviei erau reconfigurate și remodelate, IANA trecea printr-o tranziție proprie. La sfârșitul anilor 90, pe măsură ce proiectul creștea în importanță, Postel și mulți membri ai comunității internetului au cerut o abordare mai transparentă și instituționalizată a guvernanței rețelei . Acest lucru a condus la crearea ICANN , Corporația Internet pentru Nume și Numere Alocate, la sfârșitul anului 1998. IANA a devenit o funcție a ICANN, care a făcut obiectul a nenumărate discuții aprinse și eforturi de restructurare de-a lungul anilor , pentru a aborda problema juridică și tehnică. Provocările conducerii unei entități internaționale care funcționează independent de guverne, asigurându-se în același timp că structura sa de guvernare este rezistentă la actorii răi și la obținerea de avantaje economice.

În 2002, Serbia și Muntenegru au convenit oficial să nu mai folosească numele Republicii Federale Iugoslavia, dar .yu a rămas în uz. Când Muntenegru și-a declarat independența în 2006, ICANN a creat două noi domenii: .rs pentru Serbia și .me pentru Muntenegru, cu condiția ca .yu să fie „retras”. După ani de întârzieri birocratice, domeniul a fost, în sfârșit, închis în 2010. Peste 4.000 de site-uri web  unele dintre cele mai vechi exemple de cultură internet din regiune, au devenit brusc inaccesibile prin domeniul lor original. Pentru mulți, ștergerea .yu a reprezentat pierderea finală a fostei țări, ștergerea identității sale digitale.

La apogeul său, .yu a găzduit aproximativ 32.000 de site-uri web . În anii care au precedat încetarea sa, a existat o oprire a înregistrării de noi domenii, iar proprietarilor de site-uri web li s-a cerut să-și migreze adresele la .rs. La 30 martie 2010, internetul a fost redirecționat efectiv în jurul .yu: dacă au rămas site-uri .yu pe un server, nici un motor de căutare nu le-a indexat și nu a putut fi accesat prin adresele lor. Wayback Machine din Internet Archive , care permite utilizatorilor să vadă cum arătau site-urile web în trecut, a păstrat multe site-uri .yu, dar instantaneele sunt adesea incomplete sau sparte.

Harta site-ului serverului Școlii de Inginerie Electrică a Universității din Belgrad de la începutul anilor 2000 dezvăluie scheletele multor site-uri web personale pierdute, inclusiv cele care găzduiesc versuri cântece , jurnale de vise , proteste studențești și multe altele. Multe dintre imaginile, linkurile externe și conținutul interactiv care alcătuiesc cea mai mare parte a acestor pagini nu se mai încarcă. Arhiva Internet, înființată în 1996, nu conține nicio înregistrare a primelor zile ale internetului iugoslav .

Ștergerea .yu poate avea sens din punct de vedere tehnic, dar standardul nu a fost aplicat în mod egal.

Nu toate domeniile fostelor țări au avut aceeași soartă: .su, delegată Uniunii Sovietice cu doar un an înainte de prăbușire, este încă online. Acum este gestionat de Institutul Rus pentru Rețele Publice, care a găsit o varietate de lacune pentru a eluda propunerile de reziliere ale ICANN în ultimii treizeci de ani. Mai mult decât o simplă conexiune cu trecutul, domeniul pentru Uniunea Sovietică a devenit un simbol digital puternic pentru declarația naționalistă a Rusiei. Republica Populară Donețk, o zonă a Ucrainei locuită de ruși și recuperată de Rusia, un stat nerecunoscut la ONU, a folosit extensia .su pentru site-ul web al Ministerului său de Externe declarat. În timp ce propunerile de renunțare la .su există încă din 2003 , discuțiile s-au liniștit în ultimul deceniu. Institutul Rus pentru Rețele Publice a căutat să mențină domeniul operațional , care continuă să genereze venituri prin cele peste 100.000 de adrese înregistrate în prezent .

Structura actuală a ICANN a făcut mult mai dificilă intervenția în ștergerea și utilizarea domeniului, așa cum a făcut-o atunci când Postel a transferat .yu din Slovenia în Serbia în 1994. În septembrie 2022, după ani de discuții, ICANN a adoptat un nou mecanism pentru țara care se pensionează . domenii care i-ar permite să înceapă procesul de eliminare pentru un TLD de țară după apariția unui „eveniment declanșator”, cum ar fi o actualizare la standardul ISO 3166-1. Când a fost întrebat dacă noua politică ar putea fi aplicată pentru .su, Gwen Carlson, un purtător de cuvânt al ICANN, a spus într-un e-mail că „au luat în considerare situația domeniului .su” în deliberările lor și au stabilit că „a depășit domeniul de aplicare al grupul de lucru pentru a crea o politică care să se aplice situațiilor existente”, cum ar fi cea a .su și, în schimb, o chestiune pe care IANA trebuie să o determine. IANA nu are în prezent o politică de păstrare a domeniilor bazate pe conservarea culturală și semnificația istorică, cu toate acestea, Carlson a spus că permit cinci ani pentru „tranziția corespunzătoare la spațiile de nume succesoare”. Având în vedere timpul de tranziție și ritmul de adoptare a politicilor ICANN, .su ar putea exista cel puțin încă un deceniu.

Nu vom ști niciodată ce s-ar fi întâmplat cu .yu. Dacă ar fi fost menținut în viață, domeniul de nivel superior ar fi putut păstra artefacte importante care ar fi putut fi utile pentru redefinirea moștenirii fostei țări sau pentru a contesta narațiunile guvernamentale ale marilor puteri. Ar fi putut să urmeze și soarta lui .su și să devină un simbol al naționalismului sârbesc.

Odată cu ștergerea .yu, istoricii și cercetătorii au pierdut accesul la site-uri web care conțineau înregistrări istorice importante. Au dispărut relatările de primă mână despre bombardamentele NATO și despre războiul din Kosovo; listele de corespondență pe care oamenii de știință le-au folosit pentru a-și informa colegii despre evoluția conflictului; forumuri nostalgice și experimente jucăușe ale națiunii virtuale. În mod ideal, .yu ar fi putut fi un hub pentru memoria colectivă a Iugoslaviei – un fel de memorial – dar granițele instabile și lipsa unei politici axate pe conservare din partea IANA au împiedicat domeniul să devină un sanctuar pentru comunitatea fostei țări.

O notă specială pentru domnitorul, hai să-i spunem Regele Dimitrie Cantemir, născut într-o zi de 26 octombrie, Scorpion adevărat. Sub numele de Cantemiroglu este considerat un clasic al muzicii turceşti. El nu numai că a edificat un sistem de notare a muzicii turcești, dar a şi compus mai multe piese. Vă invit să le ascultaţi, este un adevărat regal, https://www.youtube.com/watch?v=7AWOb97hCaw.

Eu am un CD cu fișiere audio, făcut profesional la Istanbul. Oare lui Erdogan îi place Catemiroglu? Bună întrebare!

În altă ordine de idei, sau în aceiași urmăresc cu mare atenție propaganda de război. Este preocuparea mea. Cu atâta atenție că vă semnalez ceva trecut cu vederea. ”Mama Rusia, mama” un clip drăguț, de vreo câțiva ani buni (2016), iată https://www.youtube.com/watch?v=1QYO-R0CMII&list=RD1QYO-R0CMII&start_radio=1. Frumos și bine făcut, nimic de zis din punct de vedere propagandistic. Dar, ia mergeți domniile voastre la 3:42! O caricatură a lui Vladimir Vladimirovici Putin, făcută din pixeli, care face cu ochiul, cu ochiul drept...

Mai am multe întrebări, dar probleme importante îmi abat atenția, sunt chemat de zeci de ori pe Skype, se întâmplă lucruri și nu pot să fie lăsate de capul lor, chiar dacă mâine este, în definitiv, o altă zi!

Horoscopul lui Dom Profesor – 26 octombrie 2023

BERBEC   Este bine ca astăzi să nu te repezi, să nu te grăbești. Ești într-o formă bună, ai energie, dar nu o transforma în agresivitate. Nu pescui în ape tulburi, știi că nu te pricepi la intrigi. Nu apăsa pe acceleratorul vieţii când nu trebuie. Până la urmă iei o hotărâre, dar realizezi că te-ai grăbit, ca întotdeauna. Un horoscop neutru, sigur, cu unele aspecte nefavorabile, in care singurul pericol este plictiseala. Păstrează-ţi umorul mai ales în relaţiile de familie. Eficace şi dinamic, astăzi ai carisma la maxim. Profită! Convinge-i pe cei care nu sunt de părerea ta ca tu ai dreptate!

TAUR   Trebuie să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să cumperi obiecte de folosinţă îndelungată, în special electrocasnice. Cumpără cu încredere, astăzi negustoria e favorizată de Mercur! Nu iţi face iluzii cu relaţiile tale şi cu unii prietenii care sunt serviabili numai atita timp cât le poţi oferi ceva in schimb. Ziua de azi este un bun prilej să cooperezi cu colegii, prietenii sau familia in realizarea unui proiect la care ţii foarte mult. Ai nevoie de ceva mai multă stabilitate. Foloseşte ziua ca să pui ordine în afacerile tale administrative, facturile şi documentele.

GEMENI  Organismul iţi cere alimente naturale, sucuri naturale din fructe, vitamine naturale, iar anturajul iti cere sa fii tu însuţi mai natural! Încercă să fii mai cald, mai apropiat de cei dragi! Trebuie să rezolvi neîntârziat problemele legate de moşteniri, testamente, asigurări, taxe şi impozite sau altele de acelaşi gen. Astăzi faci eforturi sa rămâi in termeni buni cu toată lumea, acasă sau la serviciu. Nu prea mai suporţi, ai nevoie de o schimbare.

RAC   Un mijloc de săptămână favorabil, dar e bine să dai dovadă de prudenţă şi să eviţi efortul.  Magnetismul personal este în creştere – poţi lămuri unele situaţii sentimentale, mereu amânate! Astăzi trebuie să fi tu însuţi, cu talentele şi păcatele tale originare. Nu este chiar aşa de rău, Racii sunt în general bine apreciaţi de cei din jur. Tot astăzi trebuie să supraveghezi un pic tendinţa ta de a poseda lucruri, de a controla oamenii. Nu este elegant, deloc.

LEU  Zi de cumpărături, decretează stelele! Orice obiect cumpărat astăzi, fie ca este vorba de un autoturism, sau de o pereche de ciorapi, te va bucura mult, mai ales sub raportul calitate-preţ! Cumpără astăzi, pentru că mâine, în nebunia asta organizată şi controlată a “crizei” nu vei mai putea.  Inflaţia nu te iartă!  Pauperizarea a sute de milioane de oameni este o politică evidentă în toată lumea. Iar tu eşti pe muche de cuţit, ca să fim drepţi, un acrobat la trapez fără plasă!

FECIOARA    Atenţie la ce spui şi mai ales cui spui, nativii din Fecioară fiind mari amatori de adevăruri fundamentale, dar uneori nu au tact sau diplomaţie. Trebuie să ai încredere în cei dragi! Totul provine din dorinţa de a ajuta. Aşa cel puţin spun manualele vechi de astrologie. Tu ai face bine să nu te iei de colegii de la serviciu, sau, Doamne fereşte, chiar de şef! Nu vor să fie ajutaţi, nu vor adevărul, nu vor, nu! Stai şi zâmbeşte. Acasă te poţi lăuda cu ce ai făcut tu şi ai dres la serviciu şi cum ai salvat firma şi lumea întreagă. Imaginaţie trebuie să ai, doar eşti din zodia lui Mercur!

BALANŢA   Perioada zilei de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi, cu anturajul. O veste te ghidează în această dimineață. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Urmează-ţi scopul, nu te lăsa tentat de mijloace! O dimineaţă aproape relaxantă, fără prea mult de lucru şi fără complicaţii. La prânz, posibilă şi neaşteptată schimbare de program. Nu îţi plac lucrurile neaşteptate dar unele surprize pot fi plăcute. Seara plăcută, adică poţi să o faci plăcută! Poate la un film, poate la un spectacol, poate acasă în jurul unui ceai înmiresmat cu vorbe multe!

SCORPION  Din nou, pentru a câta oara, ai de făcut o alegere inţeleapta. In lipsa lui Solomon, sau a unui sfetnic de taină, dă cu banul! Este acelaşi lucru, pentru că dacă ai noroc, viaţa nu refuză! Dacă te duci la cumpărături, nu cheltui prea mult, stabileşte-ţi o sumă de la inceput. Dupa orele de la serviciu este bine să te duci undeva unde să faci puţin sport, te relaxezi şi vezi şi tu lumea ce mai face. Simţul tău ironic ţinut prea mult în frâu se răzbuna astăzi. Discuţii aprinse cu cineva de la care vrei să obţii ceva important.

SĂGETĂTOR   Oboseala și comoditatea te fac sa refuzi invitaţia la petrecerea de diseară, dar stelele te sfatuiesc să nu pierzi prilejurile de distracţie. Timpul trece şi distracţiile devin tot mai rare! Prea multe veşti negative, prea multe eşecuri – tragi tu concluzia informaţiilor din presă. Nu este adevărat, ocupă-te numai de problemele tale, nimic nu este pierdut, succesul este aproape! Evita, astazi, discutiile cu membrii familiei, cu anturajul foarte apropiat sau cu partenerii de afaceri asupra proprietatilor comune. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare cu energia ta caracteristică de centaur.

CAPRICORN   Ce poţi să faci cînd nu ai chef de nimic? Nu faci nimic, dar, atenție, să nu se vadă! Comoditatea şi traiul bun,  peste posibilităţi, te caracterizează astăzi. Ca întotdeauna, de fapt! Părinţii şi rudele apropiate nu sunt excelent aspectate. Există un viciu de comunicare între tine şi restul familiei, încearcă să le dai telefon şi să-i vizitezi pur şi simplu aşa, „că ţi s-a făcut dor de ei!”. O veste bună şi o adunare în famile, sau cu prietenii, în care ai un rol principal.

VĂRSĂTOR   Ai ceva mai mult timp pentru tine în această zi de joi, ziua lui Jupiter. Te încercă gândul că poţi să faci mai mult, că lucrurile nu avansează cum ar fi trebuit. Sigur, în domeniul sentimental! Nu trebuie să te blochezi sau să întârzii pentru lucrurile clare şi acceptate, în principiu. Aşa o să corespunzi pretenţiilor celor din jur. Poate cineva o să-ţi spună că eşti „cameleon”, dar simpaticul și exoticul animăluț este singurul care a supravieţuit de milioane de ani. Singurul!

PEŞTI  Dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune, ești în formă. Încearcă să-ți compui o imagine care să corespundă strategiei tale. Dar, nu uita că trebuie să placi și celor din jur!  Ca un pilot de curse, sau ca un schior olimpic trebuie să schimbi direcţia cu fermitate de câte ori întâlneşti un obstacol, sau eşti obligat să treci prin anumite porţi. Cum spune înţeleptul chinez, nu este folositor omului superior să se obosescă inutil ca să distrugă toate obstacolele întâlnite în cale, ci mai bine să le ocolească cu eleganţă şi cu iscusinţă. Important este să-ţi continui cursa, să mergi înainte, să nu te laşi abătut din drum.