Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR, 23 noiembrie 2021. Scutul din centrul galaxiei
HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR, 23 noiembrie 2021. Scutul din centrul galaxiei

HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR, 23 noiembrie 2021. Scutul din centrul galaxiei

Conflict dintre ceea ce vrei şi ceea ce ţi se oferă de viaţă. Nu forţa găsirea unei soluţii, temporizează. Nu lua decizii importante. Amână tot ceea ce poţi, în acest început de săptămână, este doar marți.

23 noiembrie

 Pe 23 noiembrie s-au născut Harpo Marx, Billy the Kid, Boris Karloff, Manuel de Falla, Franco Nero, Paul Celan, Grete Tartler, Petru Comărnescu, Sorin Ovidiu Vîntu.

În calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii: Antonie de la Iezerul-Vâlcea, Amfilohie din Iconia şi Grigorie din Acraganda. Nimic în „Kalendar”, dacii se pregăteau de Anul Nou.

Ceva împiedică particulele care se mișcă cel mai rapid din univers să intre în centrul galaxiei noastre.

Centrul Căii Lactee ar putea fi chiar mai bizar decât credeau astronomii, potrivit unui nou studiu. S-a discutat mult pe DOA.

O echipă de cercetători de la Academia Chineză de Științe din Nanjing a investigat o hartă a razelor gamma  – forma de radiație cu cea mai mare energie din univers, care poate apărea atunci când particulele de mare viteză numite raze cosmice, intră în coliziune cu materie obișnuită.

Harta a dezvăluit că ceva din apropierea centrului galaxiei pare să accelereze particulele la viteze uluitoare – foarte aproape de viteza luminii – și să creeze o abundență de raze cosmice și raze gamma chiar în jurul centrului galactic. Cu toate acestea, chiar dacă centrul galactic aruncă o furtună constantă de radiații de înaltă energie în spațiu, ceva în apropierea miezului Căii Lactee împiedică o mare parte a razelor cosmice din alte părți ale universului să intre. După cum s-a raportat raportat pe 9 noiembrie în revista Nature Communications.

Cercetătorii au descris efectul ca fiind o „barieră” invizibilă, un fel de scut, care este dispus în jurul centrului galactic și care menține acolo densitatea razelor cosmice semnificativ mai scăzută decât nivelul de bază observat în restul galaxiei noastre. Cu alte cuvinte: razele cosmice pot ieși din centrul galactic, dar le este aproape imposibil să intre.

Cum funcționează această barieră cosmică sau de ce există, rămâne un mister. Oricum, din punctul de vedere al astrologiei nu are nicio importanță.

Centrul galaxiei noastre este situat la aproximativ 26.000 de ani lumină distanță de Pământ, vizibil în constelația Săgetător. Este un loc dens, aglomerat, unde sunt de peste un milion de ori mai multe stele decât în restul galaxiei. Galaxia se rotește în jurul unei găuri negre supermasive de aproximativ patru milioane de ori masa Soarelui. Ceea ce v-am spus sunt ipoteze, teorii științifice, la fel ca și materia neagră și multe altele. Zburdălnicii ale spiritului oamenilor de știință. Nimic concret, nimic observabil, nicio dovadă. Oricum, repet încă odată, observațiile astronomice sunt călătorii în timp, deoarece observăm astăzi de pe Pământ ceea ce s-a întâmplat acum multe milioane sau miliarde de ani la distanțe colosale, în cosmos. Arheologie cosmică.

Oamenii de știință au bănuit de mult că această gaură neagră, numită Săgetător α, sau poate un alt obiect din centrul galactic, accelerează protonii și electronii până la viteza aproape de viteza luminii, creând raze cosmice care se transmit prin toată galaxia noastră și mai departe în spațiul intergalactic. Aceste raze interacționează cu câmpurile magnetice din galaxia noastră, creând un ocean de particule de înaltă energie care este aproximativ uniform ca densitate în întreaga Cale Lactee. Această supă constantă de particule se numește marea razelor cosmice.

În noul lor studiu, cercetătorii au comparat densitatea razelor cosmice din această mare cu densitatea razelor cosmice din centrul galactic. Razele cosmice nu pot fi văzute direct, dar oamenii de știință le pot găsi în hărțile cu raze gamma ale spațiului, care arată efectiv unde razele cosmice s-au ciocnit cu alte tipuri de materie.

Folosind date de la Telescopul Fermi, echipa a confirmat că ceva din centrul galactic acționează într-adevăr ca un accelerator de particule gigant, aruncând raze cosmice în galaxie. Posibilii vinovați includ Săgetătorul α, deoarece găurile negre ar putea, teoretic, să accelereze anumite particule în spațiu, chiar și atunci când înghit totul în jurul lor. Alți candidați ar fi rămășițele supernovelor antice, sau chiar presiunea vântului stelar, puternic, de la numeroasele stele înghesuite în centrul galactic.

Dar harta a dezvăluit și misterioasa „barieră”, o zonă clară în care densitatea razelor cosmice scade semnificativ la marginea centrului galactic. Sursa acestui fenomen este mai greu de identificat, au spus cercetătorii, dar poate implica amestecul de câmpuri magnetice din apropierea nucleului dens al galaxiei noastre.

De exemplu, norii densi de praf și gaz din apropierea centrului galactic ar putea colapsa în ei înșiși, comprimând câmpurile magnetice de acolo și creând o barieră rezistentă la razele cosmice, a sugerat echipa în lucrarea lor. Sau, poate vânturile stelare de la nenumăratele stele din centrul galactic împing înapoi împotriva mării razelor cosmice, la fel ca vântul solar.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla exact ce se întâmplă în adâncurile bizare ale galaxiei noastre, spune revista Nature Communications.

Pentru mine, și acum și pentru toți astronomii de pe DOA nu este nicio taină. Am scris, cu ceva timp în urmă, despre un fenomen asemănător, dar de anvergura sistemului solar. Undeva, dincolo de centura Kuiper, există o sferă de foc, născută din ciocnirea vântului solar cu radiația galactică. Această sferă protejează sistemul solar de radiația cosmică de bază și este o condiție primordială pentru existența vieții pe Pământ. În centrul galaxiei fenomenul este amplificat de mii și milioane de ori, din cauza densității mari de sori și a prezenței giganticei găuri negre. QED

Astronomul mongol (am uitat cum îl cheamă dar îi zic Ulan Bator și este foarte mândru) mi-a spus, ironic: ”Patriarhule, ai stricat afacerea chinezilor, probabil că ar mai fi cerut banii mulți pentru cercetări suplimentare de câțiva ani, ca să ajungă la fraza ta!” I-am răspuns că eu nu îmi pot permite să pierd timpul, sunt un particular, nu lucrez la stat!

Așa că, în privința timpului, am pretenţia să apuc măcar ziua de mâine, pentru că nu-i aşa, este o altă zi!

 HOROSCOP    23 noiembrie 2021

 BERBEC    Pregăteşte-te pentru vacanţă, sărbătorile sunt aproape! Preţurile sunt mai mari decât ai prevăzut, te încurcă un pic, dar, banii vin şi se duc, investiţia în bucurie este sănătate curată! In nici un caz astăzi să nu fii zgarcit, patima care te apuca cand nu trebuie. In primul rand la sentimente. Apoi la râs. Că despre bani nu putem vorbi, pentru că nu ne plac melodramele! Treci printr-o perioada de schimbari, poate de aceea banii sunt mediocru aspectaţi. Iar banii sunt ca un fel de energie, un mijloc, nu un scop în sine!

TAUR    Noul, noutatea, schimbarea nu-ţi sunt favorabile. Evită să cumperi ceva. Astăzi trebuie să dai dovada de echilibru şi inspiraţie în relaţiile cu cei din jur, ca să eviţi unele momente jenante. Evita, astazi, discutiile cu membrii familiei, cu anturajul foarte apropiat sau cu partenerii de afaceri asupra proprietatilor comune. Dacă ai vreo idee, pune-o in aplicare fără multă vorbă. Astăzi trebuie sa dai curs incapăţânării zodiacale care te caracterizeaza. Incăpăţânare care bine investita se numeste tenacitate si poate aduce in viitor dividende foarte frumoase. Spirituale sau materiale, depinde in ce investeşti.

GEMENI   Astăzi trebuie să fii foarte atent la dinamică, la viteza cu care te mişti. Trebuie să eviţi micile incidente şi/sau posibile accidente domestice. Adică, fereşte-ţi degetele şi braţele! Apare un aspect malefic, o cuadratura, dar se poate să fie doar o influenta negativa generală, o perioada mai neconfortabila care se intinde pe cateva zile, o indispozitie, ca sa zicem asa, si mai putin un necaz concentrat. Trebuie sa fii foarte atent la cheltuielile facute aiurea si cu gândul in alta parte. Cel mai bine ar fi sa iesi in oras fara bani şi cărţi de credit. Plimba-te, nu cheltui !

RAC   Nu-ţi organiza viaţa după cum bate vântul, după reclame şi promoţii pentru mărfuri proaste. S-ar putea să faci o mare greşeală! Astăzi fii deştept, gândeşte bine şi poţi avea de câştigat. Ai nevoie permentă de bani ca sa-ti satisfaci micile si mai marile capricii, dar acest lucru este un motor si o motivatie. Vremea capricioasă te avantajeaza şi te inspiră să începi noi proiecte, să ai noi idei. Eşti intr-o perioada creativa. Nu te lua după cei bogaţi, oricum ei nu intră în Împărăţia Lui!

LEU   Dimineaţă densă, atenţie să nu-ţi depăşeşti domeniul de competenţe. Eşti favorizat pe plan sentimental, aşa că, solo fiind, uită-te bine în jur, poate întâlneşti pe cineva, cumva, undeva. O mică supărare, dar pe total perioada, ziua, iţi este favorabilă. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nici o importanţă. Ia, din timp, masurile care se impun, ca sa nu intri in criza de timp. Din trecutul tău apare o situatie uitata, dar pe care poti sa o rezolvi rapid cu ajutorul anturajului, colegii sau prietenii.

FECIOARĂ   De dimineaţă, conjunctura pare că-ţi aduce noroc. Mai în toate domeniile. Dar este bine să ţii cont şi de sfaturile prietenilor, ale membrilor familiei, poate au o părere obiectivă, realistă. După program relaxează-te, odihneşte-te, dormi şi visează frumos! Nu te băga în sufletul şi problemele altora. Oferă-ţi ajutorul numai dacă este cerut cu insistenţă. Pentru un timp este bine să păstrezi judecăţile de valoare şi sentintele pentru uzul propriu. Dacă eşti obosit, te duci şi te culci, asta este toată filozofia şi Marele secret al Universului!

BALANŢĂ   Astăzi, marți, trei ceasuri rele, dar nu se mai știe care, este bine (şi stelele te favorizează) să termini tot ceea ce poţi şi să nu laşi în urmă prea multe lucruri. Poate, o veste bună de la cineva din jurul tău. Sfaturile bune duc la rezultate bune. Sprijină-te pe prieteni. Un prieten, la rândul său, îţi solicită ajutorul. O perioada buna, pe care o meriti. Metodic si cu geniul armoniei cum esti – ai certe calitati pe care perioada aceasta de timp le pune in valoare. Daca cauti ceva de lucru, sau ceva mai bun, atunci ai toate sansele sa le gasesti in următoarea perioada, care începe astăzi.

SCORPION    Nu face pe politicianul. Adică, nu fii nesimţit! E mai corect să spui cuvintele magice: „uite, dragă, am greşit, iarta-ma”! Încearcă să îndrepţi, sau să compensezi, dar cere-ţi şi iertare! Ai o bună capacitate de concentrare şi un randament bun de muncă. Profită din plin. Este bine şi stelele te favorizează să termini tot ceea ce poţi şi să nu laşi în urmă prea multe lucruri. Trebuie să ai încredere în promisiuni si sa pastrezi vie speranta, dar nu te implica total.  Multe surprize plăcute si altele mai putin agreabile – spun veştile, pe seară. Un incident neplăcut în a doua jumatate a zilei poate fi evitat cu prudenţă şi respectarea regulilor, mai ales de circulaţie.

 SĂGETĂTOR   Ai avut un vis prevestitor, iar acum ţi se confirma viziunea. Lipsa timpului te obligă doar la activităţile curente. Evită eforturile fizice şi deplasările care nu sunt absolut necesare. Ia-o mai uşor, nu te ambala peste măsură, că nu este cazul. O veste aşa-şi-aşa îţi îndreaptă atenţia către o relaţie sau o afacere din trecut. Astazi nu lua decizii importante şi nu programa întâlniri. Limitează-te la activităţile de rutină şi la oamenii pe care îi cunoşti foarte bine.

CAPRICORN  Ar putea sa fie o noua redistribuire a afinităţilor selective. Nu lua hotăriri pripite, urmăreşte ce se întâmplă. Atenţie la vremea melancolică care îţi adoarme simţurile şi vigilenţa! Evită eforturile fizice şi deplasările care nu sunt absolut necesare. Uranus din Berbec iti aduce o oportunitate neşteptată. Nu te grăbi, dar nici nu refuza. O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţă, aşa încât decizia să fie justă.

VĂRSĂTOR    Conflict dintre ceea ce vrei şi ceea ce ţi se oferă de viaţă. Nu forţa găsirea unei soluţii, temporizează. Nu lua decizii importante. Amână tot ceea ce poţi, în acest început de săptămână, este doar marți. Nu te implica în promisiuni. În orice caz, responsabilităţi crescute, acasă şi la serviciu, te bagă în corzi. Ai nevoie de mai mulţi bani şi nu ştii de unde. Problema pare a găsi o rezolvare temporară mai pe seară. Tot atunci îţi dai seama că nu poţi trăi din amintiri şi ca veşnicele tale comparaţii nu-ţi fac decât rău.

PEŞTI   Conjunctura este favorabilă, în special la cumpărăturile de roadele toamnei. Cu tact şi calm poţi evita neplăcerile cotidiene. Zâmbeşte şi nu te lăsa provocat! Proiectele începute în această zi pot aduce rezultate excelente. Totuşi este bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doresti sa cumperi echipamente pentru menaj. Ultima jumatate a zilei este mai putin prielnică, dar cu moderaţie, mai ales la cheltuieli, poți evita neplăcerile.