Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR  22 august 2022. După Sindromul Stendhal și Efectul Proust, iată Paradoxul lui Olbers.
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR  22 august 2022. După Sindromul Stendhal și Efectul Proust, iată Paradoxul lui Olbers.

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR  22 august 2022. După Sindromul Stendhal și Efectul Proust, iată Paradoxul lui Olbers.

Eşti bine-dispus şi ai o mare putere de muncă, dar te apasă grijile legate de serviciu. Tot azi poţi să primeşti un răspuns favorabil pentru una dintre problemele la care te gândeşti mult.

22 august, luni

 

 

Pe 22 august s-au născut Claude Debussy, John Lee Hooker, Ray Bradbury, Klaus Brambach, Panait Istrati, Alexandru Piru, Gheorghe D. Anghel.

 

„Evenimentul Zilei” din 22 august 1485 a fost bătălia finală a Războiului celor Două Roze. A avut loc pe câmpia Bosworth Field, în Leicestershire. Trupele lui Henric al VII-lea au zdrobit, într-o luptă extrem de sângeroasă, armata lui Richard al III-lea Plantagent, care a fost ucis pe câmpul de onoare.

 

„Dau un regat pentru un cal!”. L-a dat şi odată cu regatul şi-a dat şi viaţa! Oare ce voia să facă regele cu calul? Să fugă, să adune armata dezorientată, sau să continue lupta disperată? Bune întrebări!

 

În calendarul creștin-ortodox, pe 22 august, sunt Sfinţii: Agatonic, Zotic, Zinon, Teoprepie şi Severian.

 

Nimic în calendarul tradițional, sau în „Kalendar”, dar ceva se întâmpla acum multe mii de ani.

 

Tradiţia iniţiatică spune că în această zi vara are maximum de putere. Copii născuţi în această zi sunt predestinaţi unor cariere de conducători, pot deveni persoane importante.

 

În această zi, acum mai bine de şase mii cinci sute de ani în Ţara Sumer şi mai târziu în Ţara Ta-Kemt, (Egipt), ei bine, în Sumer, legendarul leagăn al omenirii, aveau loc ceremonii fabuloase care se prelungeau până noaptea târziu. Pentru că totul se sfârşea când sacerdoţii coborau din vârful marelui zigurat, probabil cel de la Ur, după observaţii atente ale cerului, aducând poruncile zeilor pentru anul care urma.

 

Se pare că există o justificare ştiinţifică, pentru că mult regretatul Harald Alexandrescu îmi spunea că în aceste zile din august atmosfera este clară, foarte clară, permiţând observaţii perfecte ale cerului.

 

La aceste lucruri mă gândeam noaptea trecută, observând cerul. Sunt câteva nopți bune de observație, cer senin, fără nebulozități și turbulențe. Un astrolog care nu observă cerul este doar un performer, un simulant, nu un astrolog! Stelele, corpurile celeste, indică, arată, îți vorbesc, îți șoptesc secrete, dacă le știi limba. Mă uitam la M31, Nebuloasa Andromeda, când, brusc mi-am amintit de paradoxul lui Olbers! 

Dacă Universul este infinit şi stelele sunt corpuri cereşti asemenea Soarelui, de ce noaptea cerul e întunecat, neavând o luminozitate cel puţin apropiată de cea din timpul zilei? Ar trebui să fie stea lângă stea, dacă numărul lor este infinit, așa cum Universul este infinit.

 

Paradoxul este atribuit astronomului german Heinrich Wilhelm Matthäus Olbers, în fotografia de titlu, care l-a formulat în anul 1823. Deşi Olbers a fost primul care a enunțat această întrebare în rândul oamenilor de ştiinţă în secolul al XIX-lea, există dovezi istorice ce arată că astronomii şi-au pus aceeaşi problemă înainte de Olbers.

Primul care a fost interesat a fost Galileo Galilei, care s-a întrebat de ce este întuneric noaptea, când ar trebui să fie lumină de la infinitatea de stele. Apoi, Johannes Kepler, care, inspirat de observaţiile lui Galilei, scria despre luminozitatea cerului pe timp de noapte în lucrarea sa Dissertation cum Nuncio Sidereo din anul 1610. Kepler trăgea concluzia că întunericul specific nopţii contrazicea concepţia specifică vremurilor, anume că Universul este infinit în timp şi spaţiu. Din punctul lui de vedere undeva se afla o margine, pe care oamenii nu o puteau detecta deoarece nu existau instrumente astronomice suficient de puternice.

 

Dacă Universul ar fi infinit în timp şi spaţiu şi ar fi populat de un număr infinit de stele, distribuite uniform în toate direcţiile, atunci cerul pe Pământ ar trebui să fie noaptea tot la fel de luminat ca şi ziua.

De-a lungul timpului au fost formulate mai multe posibile explicaţii ale paradoxului. Iată:

Justificarea conform căreia apa din atmosferă dispersează lumina solară şi ne face să vedem cerul albastru şi luminos nu este un răspuns complet pentru acest paradox, mai ales că atmosfera are pe timp de noapte o compoziţie aproximativ identică cu cea din timpul zilei.

O presupunere care s-a făcut prin secolul XIX este că praful interstelar şi norii de gaz aflaţi în spaţiul dintre Terra şi stele absorb lumina acestora, împiedicându-ne să observam totalitatea stelelor. Explicaţia se dovedeşte greşită, deoarece calculele estimative cu privire la cantitatea de materie interstelară ce ar trebui să existe în Univers pentru a se produce fenomenul de mai sus arată că în situaţia în care presupunerea ar fi adevărată, atunci şi Soarele ar fi înconjurat de un nor de praf.

Faptul ca numărul stelelor este finit ar putea fi şi el un răspuns la paradox. Totuşi, există un număr suficient de stele pentru a putea lumina plenar bolta cerească. Deci nici acesta nu pare a fi răspunsul.

Universul nu are o distribuţie uniformă a materiei. Stelele sunt concentrate în galaxii, iar galaxiile în roiuri de galaxii. Din această afirmaţie putem trage concluzia că cerul este mai întunecat noaptea deoarece în spatele unei stele pot exista, ascunse pentru noi multe altele. Este o presupunere care nu poate fi încă totalmente contrazisă, dar are un puternic caracter de sofism.

S-a adus în discuție și materia neagră, care ar obtura o parte din stele, dar deocamdată este doar o teorie, se caută această materie iluzorie de zeci de ani, fără niciun rezultat.

 

Cea mai plauzibilă explicaţie vine din faptul că Universul a avut un început în spaţiu şi timp, estimat la vreo 14 miliarde de ani.

Explicaţia cea mai bună pentru paradoxul lui Olbers este însă legată de vârsta Universului şi a corpurilor cereşti din componenţa acestuia. Stelele au o durată de viaţă limitată, de ordinul a 5-10 miliarde de ani. Unele se nasc abia acum, altele deja s-au stins. Lumina altora poate nici nu a ajuns încă la noi.

Vorba Poetului: ”…era pe când nu s-a zărit, azi o vedem și nu e!” Cu alte cuvinte, totalitatea stelelor nu poate lumina bolta cerească terestră în același timp. Pe de altă parte, faptul că Universul este în expansiune, produce modificări în radiaţia pe care noi o receptăm de la stele.

Deoarece, se pare că, spaţiul se dilată, stele se îndepărtează de noi şi lumina suferă un fenomen de deplasare spre roşu, efectul Doppler-Fizeau, ajungându-se ca radiaţia emisă cândva de stea în domeniul vizibil să fie receptată pe Terra sub forma de radiaţie în infraroşu.

Cerul nu este deloc întunecat dacă îl privim în alt domeniu al undelor decât cel vizual. Radioastronomii au descoperit aşa-numita radiaţie cosmică de fond, care este uniform repartizată pe suprafaţa boltei cereşti. Să ne amintim de lungimea de undă de 21,12 cm, Vocea Universului, radiația atomilor de hidrogen, cel mai răspândit element din Univers.

Paradoxul lui Olbers ne spune că trăim într-un Univers ce are o vârstă finită şi deci nu a existat dintotdeauna, asa cum știința, această religie revizionistă, a afirmat multă vreme. Big Bang-ul atât de drag oamenilor de știință din prezent, este o adaptare a cosmogeniilor religioase, care, mai toate, de pe tot globul și din toate timpurile, afirmă că a exista un moment zero, în care Universul, Pluriversul, a început să existe, a fost creat!

Totodată, faptul că Universul are un început în timp și se află în expansiune, se dovedeşte benefic pentru existenţa noastră, deoarece în lipsa expansiunii și a unei durate limitate de viață a stelelor, cerul ar putea fi de 180.000 de ori mai luminos decât este acum, condiţii în care lumea ar fi arătat cu totul altfel decât astăzi! Probabil că viața, așa cum o știm, nu ar fi fost posibilă în condițiile de lumină permanentă!

Paradoxul lui Olbers are o importanță pentru astrologie. Justifică principiul de bază al astrologie, care afirmă că orice are un început și un sfârșit și că începutul, de exemplu, data nașterii este importantă, poate determina cursul vieții. Care este limitat. Timpul este finit.

Da, timpul este finit, dar nu se va termina mâine, mâine este cu speranță sigură, o nouă zi!

 

 

 

HOROSCOP      22 august 2022

 

BERBEC   Astăzi, zi de austeritate, încearcă să nu scoaţi niciun ban din buzunar. Cheltuielile făcute poţi să le treci direct la pagube. Limitează-te la activităţile obişnuite, nu ieşi din rutina ta! Totuşi căldura relaţiilor umane şi spiritul viu şi drept al zodiei te apără să intri pe curs de coliziune cu vreun coleg, sau şef. Mai este şi căldura! Moderaţie în relaţiile cu semnele de pământ. Seară relativ liniştită chiar dacă Marte, protectorul tău, este plecat în concediu!

TAUR  Se poate şi mai bine. Astăzi trebuie să dai dovada de discreţie, diplomaţie şi continuitate, schimbările repetate şi bruşte nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele. Te repezi ca la coridă, ceea ce nu este nici profitabil şi nici frumos! Ori, frumosul şi o anumită încetineală majestuoasă te prind bine. Sigur, în lumea asta nebună care nu mai ţine seama de ritmurile naturale, trebuie să te repezi şi tu. Dar mai rar! La serviciu eşti solicitat suplimentar, este spre sfârşitul lunii, trebuie ceva terminat, ceva s-a încurcat şi numai tu i-ai ieşit în cale şefului. Însă,  ceea ce începi în această zi poate aduce rezultate bune.

GEMENI   O atitudine solidară şi defensivă de genul „toţi o să avem de câştigat” este recomandabilă în această zi. Nu prea ai ţinere de minte în relaţiile sentimentale, vezi să nu faci încurcături! Ziua este favorabilă unor proiecte sau afaceri noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii. Arăţi bine – o duci bine! Pe plan sentimental eşti foarte confuz în discurs, dai explicaţii neserioase, evident false şi te simţi ridicol. Poţi să eviţi situaţia jenantă, fii direct, dar nu dur, zâmbeşte, dar fii concis şi sincer. Da, dar parcă poţi?!

RAC  Relaţiile cu persoanele născute în semne de aer şi foc sunt astăzi armonioase şi plăcute. Inţelegerile trecute trebuie mereu reînoite, atat in afaceri cât şi in dragoste, lumea uită! Nu-i copleşi pe cei din jur, nu-ţi impune astăzi părerile chiar dacă ai dreptate. Dar dreptatea este aşa de relativă!  Mai lăsă-i şi pe alţii să aibă dreptate, aşa, pentru frumuseţea jocului. Cu toate ca iţi place sa rezolvi lucrurile clar si net, astazi trebuie sa dai dovada de multa abilitate, diplomatie şi poate puţina ipocrizie.

LEU   Simţul tău imperial ţinut prea mult în frâu şi nerăbdarea ta se pot răzbuna astăzi. Atenţie la discuţiile aprinse cu cineva din anturaj de la care vrei sa obţii ceva important. Nu exagera! Evită împrumuturile de bani, nu juca la jocurile de noroc, treci pe strada cealaltă când vezi un cazino sau un birou de pariuri – în această perioadă eşti sănătos dar nu şi norocos. Fă-ţi o cafea, sau un ceai, stai puţin şi reflectează, nu tot ce se întâmplă este sub controlul sau influenţa ta. De fapt poţi determina foarte puţine lucruri. Dacă nu ai altă idee, poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, scurte călătorii, cumpărături.

FECIOARĂ   Eşti bine-dispus şi ai o mare putere de muncă, dar te apasă grijile legate de serviciu. Tot azi poţi să primeşti un răspuns favorabil pentru una dintre problemele la care te gândeşti mult. Trebuie să dai dovadă de calm, toleranţă şi răbdare pentru ca să anulezi unele aspecte nefavorabile. In orice caz, nu te poţi baza pe niciun ajutor: trebuie să rezolvi problemele singur! Segmentul de timp în discuţie pare a fi o perioadă încurcată, dar nu negativă.

BALANŢĂ   Astăzi trebuie să eviţi asumarea de promisiuni, angajamente şi responsabilităţi pe termen lung. E momentul să-ţi faci mai mulţi prieteni in cadrul activitaţii profesionale, sau unde activezi. Trebuie să ai încredere limitată în promisiuni. Ceea ce  vreu să-ţi spun este să fii mai îngăduitor cu propria persoană. Majoritatea scenariilor şi planurilor de viitor, atat la serviciu cât si in viaţa personală, suferă din cauza unor întarzieri. Fără frică şi fără complexe poţi rezolva astăzi unele situaţii considerate delicate.

SCORPION  O zi trepidantă, plină de nerv, chiar pe căldura asta. Profesional, trebuie să aloci ceva mai mult timp legăturilor umane sau de afaceri pierdute din vedere. Poţi afla noutăţi interesante! Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în ultima parte a zilei. Se poate să primeşti niste veşti şi să te nelinişteşti din cauza unor probleme cu taxe, impozite, proprietăţi şi/sau moşteniri. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci. Dacă ai luat o hotărâre, apăi ţine-te de ea, fă ceea ce trebuie!

SĂGETĂTOR   Sunt ocazii şi… ocazii! Astăzi este bine să te gândeşti de mai multe ori înainte să profiţi de o astfel de ocazie! Nu te încânta numai de prezent, vezi care sunt urmările în viitor!  Relaxează-te, asta este toată filozofia şi ar fi bine să-ţi cruţi forţele începând chiar de astăzi, pentru ca alţii nu prea se gândesc la asta. O zi în care socializezi pe net sau la mobil mai tot timpul. Poate, pentru un procent dintre nativi, vizite şi întâlniri, dar până la sfârşitul zilei poți realiza că nu ai pierdut-o degeaba, ziua de azi.

CAPRICORN  Astăzi nu te împărţi în prea multe direcţii, nu fugi după doi, sau mai mulţi iepuraşi odată! Fă-ţi o ordine de priorităţi şi respect-o! Pe plan sentimental stai în defensivă, ai răbdare! Astăzi sinergia şi configuraţia planetelor te avantajează în dragoste şi relaţiile sociale, dar sunt mai puţin favorabile la bani şi glorie.  Influenţele planetare confuze şi amestecate ca o salată ghiveci orientală iţi indică să ai astăzi o atitudine placută şi să nu te enervezi fără rost!

VĂRSĂTOR   Sunt zile în care visele par că se ating cu realitatea. Depinde doar de tine să ai azi o asemenea zi, stelele îţi sunt favorabile! Ai intuiţie şi pari a fi stăpân pe situaţie, ai şi noroc! Carisma personala, „magnetismul animal” cum spunea Franz Mesmer, este in creştere, dar trebuie să-l utilizezi cu abilitate şi inteligenţă. Domeniul sentimental fiind avantajat nu trebuie să-ţi faci probleme, ci sp le rezolvi convenabil. Pentru tine. Se apropie un prag, un examen, se apropie nişte termene şi nu ai banii necesari. Vezi de pe acum de unde să faci rost, nu lăsa pe ultima zi!

PEŞTI   Cu toate că vremea călduroasă te influenţeaza negativ şi treci printr-o perioada mediocră, fă in aşa fel ca să nu fie vizibil pentru anturaj. Joacă puţin teatru şi o să te simţi mai bine! Câştig prin titluri de valori, valută, cambii, poate şi la afaceri legate de piese de schimb, jucării şi/sau tutun.  Trebuie să te bazezi mai mult pe anturaj, mai ales pe cei mai în vârstă şi bine-intenţionaţi, pe seniori, cei care nu mai au de ce să ia parte la „competiţie”, pentru că ori au o poziţie privilegiată ori… nu le pasă!