Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 18 ianuarie 2023. Scurte știri
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 18 ianuarie 2023. Scurte știri

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 18 ianuarie 2023. Scurte știri

Astăzi trebuie să eviţi să faci declaraţii complete sau să discuţi mult. Modul tău de abordare nu este nici indicat, nici de succes. Eşti prea direct. Mai multă diplomaţie!

18 ianuarie

 

 

 

Pe 18 ianuarie s-au născut Cary Grant, Kevin Costner, Oliver Hardy, baronul Montesquieu, Ioan Slavici, Bogdan Lobonţ, F.Brunea-Fox.

 

Tradiţional, Atanasia ciumelor, Chirilă şchiopu, Ciuma găinilor.

 

„Cronologic, în afara sfinţilor sărbătoriţi la 18 ianuarie, sunt recunoscuţi ca sfinţi-vindecători Haralambie 10 februarie, Marina 17 iulie, Pantelimon 27 iulie, Cosma şi Damian 1 noiembrie, Varvara 4 decembrie, Sava 5 decembrie şi Nicolae 6 decembrie. Ca o caracteristică a lor putem menţiona focalizarea sacralităţii în direcţia stăpânirii unei singure afecţiuni de către fiecare dintre ei.” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 63.

 

Adică fiecare sfânt acţionează ca un doctor specialist. Atanasie şi Chiril vindecă ciuma găinilor. „Ciuma găinilor” ce să fie oare? Mi-o amintesc pe bunica Eugenia, din mândrul neam Zavera-Zamora, care îşi arunca pantofii ca să fie mai iute la treabă. Uneori îi murea câte un coteţ de găini. Bunica punea să se săpa o gropă mare, cu var cât cuprinde şi îngropa găinile. Apoi spăla cu leşie coteţul. Când o întrebam ce s-a întâmplat îmi răspundea cu năduf: „Aviara, maică, ducă-se pe pustii!”

 

„Ciuma găinilor”, gripa aviară, este cunoscută de foarte mult timp. Nu este o invenţie sau o ameninţare modernă, cum încearcă să ne convingă unii medici cu interese financiare în vânzarea de vaccinuri.

 

Am primit curierul de Bruxelles. Majoritatea conținutului este despre Davos. Am ales pentru domniile voastre scurte știri, unele nu au apărut în presă.

 

BUDAPESTA UE respinge rezultatele consultării naționale a Ungariei privind sancțiunile Rusiei.  Comisia Europeană a respins luni rezultatele consultări guvernamentale a Ungariei privind sancțiunile UE împotriva Rusiei, care au fost publicate în weekend. 97% dintre participanți s-au pronunțat împotriva sancțiunilor UE.

 

BERLIN  Germania este în favoarea unui tribunal special pentru a-i urmări pe liderii ruși. Ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a declarat în favoarea propunerii Ucrainei de a înființa un tribunal special pentru urmărirea penală a crimelor de război comise de Rusia.

 

MADRID  Jumătate dintre spanioli sunt în favoarea concesiunilor teritoriale făcute de Ucraina către Moscova. Unul din doi spanioli consideră că războiul din Ucraina ar trebui să se încheie cât mai curând posibil, chiar dacă asta înseamnă că ucrainenii ar trebui să cedeze „o parte din teritoriu” Rusiei și să facă „concesiuni” Moscovei, potrivit unui nou sondaj european.

 

STOCKHOLM  Este „prea devreme” să spunem când Suedia va adera la NATO, potrivit premierului suedez. Turcia încă blochează procesul de aderare. Șeful guvernului suedez, însă, speră că acest lucru se va face „cât mai curând posibil” și a desemnat summitul NATO de la Vilnius din iunie ca o posibilă dată de referință.

 

HELSINKI  Finlandezii se luptă să se hotărască cu privire la imigrație.  Un finlandez din cinci nu poate să se hotărască atunci când vine vorba de a decide dacă guvernul ar trebui să relaxeze regulile de imigrare, a constatat un sondaj recent.

 

PRAGA  Platforme online majore: Elon Musk nu ar trebui să „subestimeze eforturile UE”. Pe măsură ce autoritățile de reglementare monitorizează îndeaproape Twitter și respectarea acestuia cu regulile de protecție a datelor, Elon Musk nu ar trebui să subestimeze eforturile Comisiei de a trage la răspundere marile platforme, a avertizat comisarul european pentru transparență și democrație, Věra Jourová.

 

LONDRA • BRUXELLES  Nouă speranță falsă în negocierile pentru Protocolul privind Irlanda de Nord. Întrucât promisiunea de consens și acord privind Protocolul privind Irlanda de Nord de luni (16 ianuarie) s-a dovedit a fi o altă speranță falsă, Londra și Bruxelles-ul își reiterează angajamentul de a „găsi soluții împreună”.

 

VARSOVIA • BERLIN  Germania va instala bateriile Patriot în Polonia în zilele următoare. Bundeswehr , armata Germaniei, va începe transferul sistemelor de apărare aeriană Patriot pe teritoriul polonez în zilele următoare, în urma unui acord încheiat între Berlin și Varșovia, luna trecută.

 

PARIS Franța va fi prima țară care va include dreptul la avort în constituția sa, ceea ce va trimite un semnal puternic femeilor din întreaga lume, a  declarat Albane Gaillot, de la Planning Familial, pentru EURACTIV.

 

ATENA  Premierul grec Kyriakos Mitsotakis i-a avertizat luni pe deputații săi să fie pregătiți să se confrunte cu „turburări” înaintea alegerilor naționale, o declarație interpretată de opoziție drept „teamă” față de noile dezvăluiri referitoare la scandalul interceptărilor telefonice.

ROMA  Qatargate: Judecătorii italieni consideră că fiica lui Panzeri trebuie predată Belgiei. Fiica europarlamentarului Antonio Panzeri este la un pas de a fi predată autorităților belgiene, iar peste 240.000 de euro au fost sechestrați din conturile ei bancare.

 

LISABONA  Profesorii portughezi fac grevă după negocieri eșuate . Opt sindicate au condus luni o grevă a profesorilor care va dura 18 zile după ce Ministerul Educației a amânat datele negocierilor la termenul limită pentru retragerea unor propuneri prezentate în negocierile anterioare.

 

BRATISLAVA  Lipsa de transparență descoperită în sectorul energetic slovac. Potrivit datelor publicate de Eurostat, consumul de energie al Slovaciei a arătat o creștere în decembrie , ceea ce a fost o surpriză pentru mulți, deoarece datele anterioare sugerau că a existat o scădere a consumului de energie în țară.

 

ZAGREB Un iaht deținut de oligarhul uzbec Alisher Usmanov, care se află sub sancțiuni occidentale în calitate de aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a dispărut de la acostarea sa din Adriatica centrală a Croației.

 

SOFIA Bulgaria insistă să găzduiască conferința mondială privind clima. Bulgaria nu a renunțat la ambiția de a găzdui cea de-a 29-a Conferință privind schimbările climatice (COP29) în 2024, a declarat luni Ministerul Afacerilor Externe pentru EURACTIV Bulgaria.

 

PODGORICA  Muntenegru va organiza alegeri prezidențiale pe 19 martie. Muntenegrenii își vor vota președintele într-un scrutin care îl va provoca pe veteranul în exercițiu Milo Djukanović, care a ocupat diverse posturi de top în micuța țară candidată la UE din Balcanii de Vest din 1991.

 

TIRANA  Tinerii albanezi au cel mai mic venit disponibil din Europa, pe măsură ce conflictul de migrație continuă. Unul dintre motivele exodului în masă al tinerilor albanezi ar putea fi legat de faptul că aceștia au cel mai scăzut nivel de venit disponibil din Europa, potrivit noilor date publicate de Eurostat.

 

PRISTINA   Kosovo nu va accepta niciodată asocierea sârbilor deoarece încalcă constituția.  Ministrul de externe al Kosovo, Donika Gervalla, a reiterat că ţara nu va accepta niciodată o Asociaţie a Municipalităţilor Sârbe cu puteri executive, încălcând Constituţia.

Pe foile roz de pelur din curier, care sunt FYEO se întrevede o situație comică. Marea majoritate a europenilor nu este dispusă să accepte măririle de prețuri cauzate de sancțiunile contra Moscovei. La Praga 350.000 de persoane au manifestat împotriva măsurilor UE, iar rezultatul consultării maghiare a arătat că 97% din populație este împotriva sancțiunilor care măresc nejustificat costul vieții. Din ce în ce se aude mai tare părerea că Ucraina trebuie să facă unele cedări de teritorii, cele locuite de ruși. O să trăim și o să vedem, dar vă spun eu că Vova Zelensky o să aibă soarta lui Saddam, Occidentul o să-l lase din brațe și o să dea vina pe el pentru toate nenorocirile. Singura lui scăpare este să-și însceneze moartea, o explozie bine pusă la punct și să se facă nevăzut împreună cu frumosa lui soție și copiii. Îi indic eu un paradis tropical că nu-l mai găsește nici Hercule Poirot acolo. Că se zice că ar avea câteva miliarde bine puse, unele din afacerile cu familia Biden. Ei, o să trăim și o să vedem dacă teoria conspirației, un pamflet astrologic, nimic serios, o glumă proastă, se adeverește, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

 

 

 

HOROSCOP   18 ianuarie 2023

 

 

BERBEC  Încerci să schimbi modul tău de abordare a cheltuielilor, ca să faci economie. Vitalitatea ta este în creştere, dispui de o mare cantitate de energie şi timpul îţi pare a fi prietenos. Astăzi  ai simţăminte pastelate şi suave. Aşa că te poţi duce la cumpărături, ca să te enervezi de creşterea preţurilor cu toate că s-au anunţat solduri, discounturi sau cum vrei să denumeşti păcăleala asta. Fiind zodie de foc, protectorul zodiei militarilor, a sportivilor şi a chirurgilor, ei bine, Berbecul cel incăpăţânat este astăzi plin de energie. Cu Mercur in zodia Capricornilor ai toate şansele să te faci mai greu înţeles, asta spus diplomatic. Asta inseamna la Berbeci că nu prea suportă autoritatea, şefii de orice fel ar fi, partenerul de viaţă mai în vârstă, părinţii. Astăzi nu lua nicio decizie importantă, eşti pe cale să te grăbeşti şi cine se grăbeşte – greşeşte!

 

TAUR  Zi favorabilă implicării tale în rezolvarea unor probleme urgente. Implică-te personal, dar trebuie să ceri şi ajutor pentru că soluţiile unor probleme nu intră în competenţele tale. Rezervă, în zona sau domeniul în care ai decizie, ziua numai activităţilor de rutină. Astăzi nu este indicat să începi noi afaceri sau noi relaţii. De asemenea nu este bine să pleci în călătorie. Dacă totuşi eşti hotărât pentru o plecare, este bine să pleci mâine dimineaţă. Excepţie fac cei care au rezervat biletul de călătorie din timp. Nu aveau cum să ştie! În ceea ce priveşte relaţiile sentimentale, astăzi ai nevoie mai mult decât oricând, sigur, în săptămâna aceasta, de sprijinul partenerului(ei). Eşti într-o perioadă vulnerabilă şi de aceea trebuie să te bazezi pe oamenii pe care îi iubeşti.

 

GEMENI   Astăzi, mai ales, trebuie să respecţi legea şi în special normele de circulaţie. Dacă este să semnezi o hârtie oficială, citeşte-o cu multă atenţie, chiar dacă crezi că ştii ce conţine. Viziunea, filozofia ta de viaţă, este astăzi apreciată atât la birou, la serviciu, sau unde îţi desfăşori activitatea, fie acasă. Oamenii au din ce in ce mai multă nevoie de lucruri şi idei concrete, stabile, de repere fixe pe care să se sprijine în haosul acesta care ne înconjoară. O după-amiază activă, după o dimineaţă incertă şi obositoare. Astăzi, nu lua şi nu da bani cu împrumut. Evită băncile. Nu uita de promisiunile facute. Aspecte profitabile, mai ales în domeniul sentimental. Foloseşte în mod creator o veste sau o informaţie de la prieteni sau din presă, care, pe termen lung, îţi poate aduce oarece mulţumire.

 

RAC  Invită-ţi prietenii la o discuţie, la o plăcintă, sau cafea. Poţi să le spui problemele şi proiectele tale şi să le ceri sfatul şi sprijinul. Stelele arată că poţi primi ajutorul solicitat. Eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Fii atent la promisiunile care le faci, nu da speranţe inutile. Zi favorabilă călătoriilor, mai ales cele scurte. Ai şansa, modalitate şi oportunitatea să faci noi cunoştiinţe profitabile în domeniul tău de activitate. Rigoarea logică şi tenacitatea de care rareori dai dovadă, totuşi, astăzi, te ajută să convingi. Dinamica procesului pe care îl desfăşori te poate scoate uşor din domeniile în care eşti stăpân. Evită să derapezi, ca să nu fi ridicol. Seara, dă curs comodităţii şi dorintei de confort, relaxeaza-te putin, pentru ca ai o perioada viitoare putin comoda.

 

LEU    O zi obositoare, dar în care poţi să duci la bun sfârşit un volum mare de lucrări. Cu toate că ai un randament bun, se pare că eşti în criză de timp. O veste bună, despre nişte bani. Dacă ai hotărât ceva, porneşte cu încredere şi speranţă, sorţii iţi sunt favorabili, chiar dacă soluţia pare riscantă. O zi socială până la capăt. Vizite şi întâlniri, dar până la sfârşitul zilei vei realiza că nu ai pierdut-o degeaba.  Mănâncă sănătos, mănâncă natural – nu uita de miere, iaurt şi seminţe – cei trei stâlpi ai vieţii lungi, după cum se spune în Tibet. Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile să se rezolve singure. Astăzi ai convorbiri „între patru ochi” cu un număr mare de persoane. Lucrurile devin mai serioase decât în mod obişnuit. Realizezi şi înţelegi sensul ascuns al celor ce discuţi şi ce doresc de fapt persoanele respective să-ţi comunice.

 

FECIOARĂ   Astăzi trebuie să eviţi să faci declaraţii complete sau să discuţi mult. Modul tău de abordare nu este nici indicat, nici de succes. Eşti prea direct. Mai multă diplomaţie! O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Stelele spun că variaţiile bruşte de presiune, temperatură şi umiditate sunt duşmanii tăi cei mai mari. După tine însuţi, bineânţeles, care fumezi cam mult şi nu te odihneşti suficient – ba, în ultimul timp te şi enervezi aiurea … Gata cu imprudenţele! Fii conservator în idei şi reţinut în exprimare. Atenţie la regimul alimentar şi reduu numărul de ţigarete. Oricum se scumpesc şi ele şi medicamentele, aşa că nu este nicio afacere să cheltuieşti dublu!

 

BALANŢĂ   A venit timpul să suni pe vechiul tău prieten din copilărie. Este o zi în care trecutul este important şi poţi să te simţi bine depănând amintiri şi schimbând informaţii şi impresii. Nu mai îţi încărca imaginaţia cu scenarii de coşmar, pentru că nu or să aibă loc, în nici un caz. Horoscopul tău, pe termen lung, este bun şi foarte bun. Nimic foarte neplăcut sau nimic foarte rău. Toţi ai tăi sunt bine şi după horoscopul tău vei avea numai motive de bucurie şi mândrie.  Dar imaginaţia ta nu poate fi strunită aşa de uşor pentru că este ca un incendiu în savană. Trebuie să fii liniştit şi calm cu toate că stelele şi mai ales Luna te împung ca să-ţi mărească stresul cotidian. Principiile negativă trebuie arse. Sala, sauna, masaj, dar şi ceaiuri liniştitoare (tei şi sunătoare, neapărat plante din România).

 

SCORPION   După o noapte în care neliniştea şi gândurile nu te-au lăsat să dormi suficient, ai o zi densă în care trebuie să te organizezi bine. Trebuie să soliciţi sprijin de la colegi, prieteni. Trebuie să fi mai vigilent şi mai pe fază decât de obicei ca să eviţi o pierdere. Aspectele negative sunt în casa banilor şi a proprietăţilor şi în cea a prietenilor şi a relaţiilor sociale – aşa că trebuie să-ţi îndrepţi atenţia şi să-ţi pui abilităţile la maximum pe aceste domenii. Pe de altă parte ai posibilitatea să te relaxezi şi să te odihneşti, să te simţi bine – este o perioadă de timp când aspectele lui Venus te fac mai drăgălaş şi vesel tare de tot. Dar şi mai dificil şi încăpăţânat! Este un timp excelent să dai dovadă că banul nu conteză când este vorba să te simţi bine – să te duci la sauna, să faci masaj cu ulei de cocos, să dansezi la lumina lumânărilor şi să mănânci bine, dar nu mult. Nimic cu mult efort, nimic care să te obosescă, nimic neplăcut – ăsta este sensul plăcerii la nobilii romani şi ei ştiau câte ceva despre plăceri. Când poţi, înconjoară-te de lucruri frumoase şi de oameni interesanţi – aceasta este cheia tinereţii fără bătrâneţe şi a unei vieţi plăcute şi sănătoase.

 

SĂGETĂTOR    Dacă ai de susţinut un examen, de făcut o prezentare la un interviu, în general, de trecut un prag, aceasta este ziua. Eşti harnic şi motivat, iar conjunctura stelelor indică succes.  Afacerile obişnuite, de rutină, sunt avantajate. Ascultă şi ia aminte. Fii precis, concis şi eficient. Evită discuţiile cu anturajul apropiat despre viitor. Carpe Diem! Nu uita că viitorul şi trecutul sunt categorii filozofice – trăim tot timpul în prezent. Atenţie la o posibilă dispută în familie sau în anturaj cu partenerii, sau colegii. Dacă lucrurile se înfierbântă, poţi invoca o durere de măsele sau o întâlnire extrem de importantă – nu lăsa ca situaţia să se deterioreze – amână tot ce nu poţi stăpâni! Ai de luat mai multe decizii, care de fapt sunt într-un lanţ logic de hotărâri.   Prima impresie, prima părere este cea bună!   Da curs intuiţiei astăzi, lasă logica pe mâine !

 

CAPRICORN   Astăzi dispui de o mare capacitate de efort şi de forţa calmă, senină, care caracterizează, uneori, zodia. Concentrează-te pe problemele tale urgente, nu te dispersa păgubos şi ineficient. Astăzi continuă, pe alt registru, disponibilitatea ta pentru comunicare si usurinţa transpunerii în vorbe a unor trairi. Emoţional, simţi instinctiv dorinţa să fi cât mai mult în prezenţa celor la care ţii cu adevărat şi care îţi simt căldura sufletească şi îţi răspund pe măsură la gesturile tale tandre şi semnele tale de consideraţie. Pe de altă parte simţi o mişcare centrifugă de izolare, mai ales în a doua parte a zilei, pe seară, o nevoie de singurătate şi solitudine în care vântul pustiului să-ţi vindece rănile sufleteşti. Cele două tendinţe sunt în echilibru dinamic şi de aceea probabil că vei trece succesiv prin stări similare cu cele descrise. Trece!

 

VĂRSĂTOR  O zi care se anunţă liniştită. Poţi să faci în voie cumpărăturile şi să te ocupi şi de problemele celor apropiaţi. Trebuie să dai atenţie formei fizice, să faci puţin sport, sală. Concesiile trebuie să le faci faţă de tine, chiar faţă de tine!  Uită un pic de convenţiile sociale, de obligaţii şi de vorbe… Confiscat de toate aceste acte reflexe ai uitat tocmai de tine… Ai impresia că ceea ce faci tu hotărăşti? Oare? Nu eşti cumva marioneta momentului ? Nu faci cumva ceea ce trebuie să faci? Ai uitat de tine, dragă prietene şi stelele sancţioneză acest lucru… Acum că ţi-am adus aminte că exişti poţi începe cu adevărat să trăieşti din plin. Succes!

 

PEŞTI    Conjunctura, Neptun, arată că astăzi rezolvi, sau faci ceva, de care te simţi mândru. Poţi să primeşti şi laude, dar nu le aştepta. Bine că tu eşti mulţumit şi de aceea te simţi bine! Fie că vrei, fie că nu, fie că ştii, fie că nu, eşti – fie în centrul unor probleme şi situaţii importante şi interesante, fie până la urmă totul este lăsat în coadă de peşte şi amânat, cum se face de obicei prin Balcani. Teoretic, rezolvarea acestor probleme se face prin logică carteziană şi judecată rece şi profesională şi mai puţin prin jocul întâmplării, spune Luna în aspecte disarmonice. Pe de altă parte, indiferent de jocurile Destinului, trebuie să ai în vedere propriile interese şi strategiile pe termen lung. Ai un permanent „dor de ducă”, o mică escapadă la cumpărături sau o excursie la munte nu ar fi rele de loc. Dar parcă poţi?!