Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR, 14 martie 2022. Unde sunt Căștile Albastre? Bună întrebare!
HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR, 14 martie 2022. Unde sunt Căștile Albastre? Bună întrebare!

HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR, 14 martie 2022. Unde sunt Căștile Albastre? Bună întrebare!

Astăzi nu te grăbi să spui minciunele frumoase şi motivaţii savante. Nu o să te creadă nimeni, poţi fi doar ridicol. Zâmbeşte, gândeşte şi oferă soluţii la probleme, nu explicaţii la eşecuri!

 Pe 14 martie s-au născut Johann Strauss, Albert Einstein, Michael Caine, Rita Tushingham, Alexandru Macedonski, Aurel Giurumia, Iurie Darie, Carmen Galin, Cecilia Cuţescu-Stork.

Pe 14 martie, sunt Sfinţii: Benedict de Nursia şi Alexandru preotul din Pidna Nimic în ”Kalendar”.

Ziua de 14 martie este considerată ca ziua numărului Pi = 3,1415926535… poate unde 14 martie anunță, cu exact o săptămână înainte, instalarea primăverii, o primăvară care revine mereu, mereu repetând un ciclul cosmic, dar mereu altfel. Dar explicaţia este mult mai simplă, dezarmant de simplă! Martie, 14, adică 3,14, numărul Pi!

Uneori explicaţiile sunt dezarmant de simple.

Alteori sunt mai complicate. Nu cu mult timp în urmă am trimis o întrebare unui cunoscut care lucrează pentru ONU. Întrebam unde sunt Căștile Albastre, care după părerea mea ar trebui să intervină pentru stingerea conflictului și menținerea păcii în Ucraina. Am primit, ieri răspunsul, pe care îl împărtășesc cu domniile voastre:

 

”Tot personalul militar care lucrează sub denumirea Casca Albastră este în primul rând membri ai propriilor armate naționale și apoi sunt detașați să lucreze sub comanda și controlul ONU.

Avem peste 97.000 de angajați în uniformă ONU care provin din peste 120 de țări. Ei provin din națiuni mari și mici, bogate și sărace. Ei aduc diferite culturi și experiență la locul de muncă, dar sunt uniți în hotărârea lor de a promova pacea. În prezent, majoritatea trupelor provin din țări africane și asiatice, în timp ce contribuția țărilor occidentale este în ușoară creștere.

ONU a desfășurat personal militar pentru serviciul în operațiunile de pace  din 1948, când Consiliul de Securitate a autorizat desfășurarea de observatori militari ONU în Orientul Mijlociu pentru a monitoriza Acordul de armistițiu dintre Israel și vecinii săi arabi.

Personalul militar al ONU poate fi chemat să:

 • Protejează civilii și personalul ONU;
 • Monitorizează o frontieră în litigiu;
 • Monitorizarea și observarea proceselor de pace în zonele post-conflict;
 • Asigură securitate într-o zonă de conflict;
 • Asigurarea securității în timpul alegerilor;
 • Asistă personalul militar dintr-o țară cu pregătire și sprijin;
 • Asistența foștilor combatanți în implementarea acordurilor de pace.

 

Una dintre cele mai mari schimbări pe care le-a văzut ONU pentru menținerea păcii în cei peste 70 de ani de existență a fost natura din ce în ce mai multidimensională a operațiunilor ONU de menținere a păcii. Forțele militare de menținere a păcii ale ONU sunt adesea desfășurate în medii inospitaliere, îndepărtate și periculoase, unde se confruntă cu o scară fără precedent de provocări, în special atunci când protejează civilii, sub amenințări asimetrice.

Căștile Albastre, în calitate de membri ai propriilor armate naționale, sunt detașați să lucreze cu ONU pentru perioade în mod normal de până la un an pe teren, sau doi-trei ani la sediul ONU. Orice întrebări despre munca pentru ONU în calitate de militar ar trebui să fie adresate mai întâi în propria țară a solicitantului.

Cel mai comun tip de menținere a păcii ONU este militarul de infanterie. Cu toate acestea, avem nevoie din ce în ce mai mult de personal specializat pe care îl numim „facilitatori”. Acești militari calificați includ ingineri, care, de exemplu, au putut ajuta la reconstrucția după cutremur din Haiti, sau la construirea de noi drumuri în Sudanul de Sud. De asemenea, avem nevoie de elicoptere și echipajele acestora, deoarece ne permit să ne extindem zona de influență și să fim mult mai vizibili. Alți facilitatori specialiști includ companiile de transport, comunicatorii și personalul medical.

Operațiunile moderne de menținere a păcii sunt adesea foarte complexe și impun cerințe mari asupra personalului pe care îl desfășurăm. Sunt necesare niveluri ridicate de pregătire înainte de desfășurare, iar ONU lucrează îndeaproape cu țările care contribuie la trupe pentru a oferi cel mai bun ajutor și sfaturi posibile. Trupele trebuie să știe ce să facă dacă se află într-o ambuscadă, de exemplu, și trebuie să fie capabile să răspundă în mod corespunzător.

Este nevoie de timp considerabil pentru a desfășura trupe și suntem adesea întrebați de ce nu avem o rezervă permanentă.

ONU poate desfășura personal militar numai atunci când există o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care îi autorizează să facă acest lucru. Consiliul de Securitate va spune cât de mulți militari sunt necesari, iar Cartierul General al ONU va menține legătura cu statele membre pentru a identifica personalul și a le disloca. Acest lucru poate dura timp – adesea mai mult de șase luni de la data rezoluției pentru a pune militari și echipament la sol.

După cum a spus fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, ONU este „singura brigadă de pompieri din lume care trebuie să aștepte să izbucnească incendiul înainte de a putea achiziționa o mașină de pompieri”. O rezervă permanentă sună logic, dar ar fi costisitor să ai o forță de câteva mii de oameni în standby permanent. Deși este nevoie de timp, este mult mai practic să generezi personal militar odată ce s-a dat aprobarea. Acest lucru ne asigură, de asemenea, că recrutăm personal cu pregătire adecvată și abilități lingvistice relevante pentru locul în care sunt desfășurați.

Pentru a-și implementa sarcinile mandatate, trupele noastre trebuie să se pregătească în mod adecvat, începând uneori cu mult înainte de desfășurare. Această pregătire acoperă fiecare aspect al menținerii păcii ONU, cum ar fi asigurarea disponibilității echipamentului necesar și adecvat. De asemenea, este esențial ca forțele de menținere a păcii să fie instruite în mod corespunzător, pentru a numi câteva, în protecția civililor, utilizarea forței și regulile de angajare. De asemenea, o înțelegere aprofundată a conduitei și disciplinei este o cerință cheie de formare.

Politici privind pregătirea, performanța, comandă și control.

 • Ghidurile de implementare pentru protecția civililor (POC) pentru componenta militară în misiunile de menținere a păcii oferă un obiectiv clar pentru componenta militară atunci când vine vorba de POC.
 • Reguli de implicare: Acest document oferă autoritate pentru utilizarea forței și explică politica, principiile, procedurile și responsabilitățile legate de utilizarea forței. Pentru fiecare misiune sunt elaborate reguli specifice de angajare.
 • Trupelor noastre de pe teren li se cere să-și pună în aplicare mandatul cu cel mai mare profesionalism, dăruire și demnitate, adesea cu sacrificii personale semnificative. Din păcate, Blue Helmets a fost acuzată de acte de conduită necorespunzătoare, inclusiv de exploatare și abuz sexual. Aceste acte reprobabile sunt un afront la valorile de protecție pe care le susține menținerea păcii ONU. Toate actele de abatere sunt inacceptabile și interzise. Faceți clic aici pentru Codul de conduită al ONU  .

Sistemul ONU de pregătire a capacității de menținere a păcii (PCRS) urmărește să stabilească un proces mai previzibil și mai dinamic de interacțiune între sediul ONU și statele membre pentru consolidarea pregătirii și desfășurarea la timp a capacităților de menținere a păcii cu calitățile potrivite.

Există patru niveluri de pregătire în PCRS:

 • Nivelul 1: O țară care contribuie la trupe face un angajament oficial pentru o unitate și oferă lista echipamentelor majore și de auto-susținere și certificarea finalizării instruirii de bază și a controlului drepturilor omului. Statele membre sunt încurajate să includă intervalul de timp al disponibilității și durata de desfășurare pentru fiecare capacitate promisă.
 • Nivelul 2: Pe baza cerințelor operaționale ONU, angajamentele de la Nivelul 1 pot fi ridicate la Nivelul 2 după ce o evaluare și o vizită de consiliere au fost efectuate de o echipă de la Cartierul General al ONU.
 • Nivelul 3: În urma unei evaluări satisfăcătoare, unitățile care au atins un grad rezonabil de pregătire sunt ridicate la Nivelul 3.
 • Nivelul de desfășurare rapidă (RDL): După ce a atins nivelul 3, țara care contribuie la trupe se poate angaja să se desfășoare în termen de 60 de zile de la solicitarea sediului ONU.

Deocamdată nu există nicio solicitare a Consiliului de Securitate pentru desfășurarea de Căști Albastre în Ucraina. Nimeni de la ONU nu credea că poate izbucni un război în Europa, în general trupele noastre sunt calibrate pentru Africa și Asia”

 

Aș avea multe de comentat, dar nu doresc să mai adaug un motiv de disconfort în plus. Să-I mulțumim Domnului că mâine este în România o altă zi de pace!

 

HOROSCOP   14 martie 2022

 

BERBEC  Astăzi ocupă-te numai de problemele tale! În mod paradoxal, te foloseşti mai mult de compromis şi defensivă. Probabil că rapiditatea şi agresivitatea caracteristice te-au obosit prea mult! O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie.

TAUR   Auzi lucruri favorabile, un zvon, o promisiune de succes! Eşti pe calea cea bună. Nu renunţa tocmai acum, nu schimba nimic. Ai potenţial, poţi să reuşeşti şi eşti motivat în ceea ce faci. Nu-ti pune nădejdia în ajutorul familiei sau al anturajului, trebuie să te descurci singur. Mare monotonie în acestă perioadă, cu toate că ai acelaşi program supraâncărcat, sau tocmai de aceea, exceptând zvonul auzit. O realizare notabilă în a doua jumătate a zilei, mai ales pentru nativii din primul decan. Nu te lăsa copleşit de rutina zilnică, căuta să te distrezi şi să ai noi cunostiinte sau chiar prieteni. Atenţie la regimul alimentar şi la viroze.

GEMENI  Astăzi ai un control bun asupra emoţiilor tale. Chiar ai nevoie, pentru că ziua îţi rezervă situaţii complicate, din care poţi să ieşi doar prin rapiditate şi originalitate, calităţi zodiacale. Nu rata ocaziile din cauza comodităţii sau a superficialităţii caracteristice zodiei. Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar nu te implica total. Unele surprize plăcute, dar până la urmă previzibile – din partea copiilor sau a fraţilor mai mici. Pentru un procent din Gemeni, cei din primul decan: în scenariul pe care-l construiesti lipsesc unele amanunte, dar fiind vorba de afaceri şi bani nu trebuie să uiţi niciun detaliu.

RAC  După muncă sau şcoală, e necesar să rezolvi unele probleme urgente, treburi de luni, cum ar fi cumpărăturile de completare, după consumul din weekend. Ai timp şi de puţină distracţie! Rezistenţa zodiei te ajuta sa faci faţă diversităţii de probleme şi să gaseşti soluţii, măcar temporare, pentru problemele cotidiene. Sanatatea este bună, iar cei din nordul ţării să fie atenţi la ceaţă şi la umezeală, la zăpadă, lapoviţă şi ploaie, ceva de natura elementului apă.  Sa nu te aştepţi la prea mult ca să nu fii dezamăgit!

LEU  Dimineaţa ai o nouă perspectivă, “vezi în mai multe dimensiuni”! Vanitatea proprie de rege al junglei e satisfăcută din plin. Ai numai de câştigat, dar nu muşca mâna care îţi dă de mâncare! Cu o zodie bine aspectată, ar trebui ca ziua de 14 martie să fie pentru Lei şi Leoaice o zi plăcută. Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar nu te implica total. Unele surprize plăcute, dar până la urmă previzibile, din partea copiilor sau a fraţilor mai mici. Orice început este greu şi nesigur. Se poate să primeşti scurte veşti neaşteptate de la membrii familiei şi/sau de la prieteni.

FECIOARĂ  Astăzi nu te grăbi să spui minciunele frumoase şi motivaţii savante. Nu o să te creadă nimeni, poţi fi doar ridicol. Zâmbeşte, gândeşte şi oferă soluţii la probleme, nu explicaţii la eşecuri! Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea iţi este pusă la încercare. O problemă personală îşi poate găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie.  Spaţiile largi te aşteaptă: în natură şi în viaţa proprie. Trebuie să ai mai multă încredere în fortele proprii şi să nu ceri ajutor decât când este absolut necesar. Așa o sa eviţi refuzurile şi decepţiile!

BALANŢĂ   Eşti într-o formă bună şi poţi obţine şi confortul spiritual dacă reuşeşti să închei o alianţă sau, măcar, un armistiţiu cu cei, după caz, din familie, colegii, prietenii, cei din jurul tău. O veste bună poate fi urmată de una nu tot aşa de bună. Un Taur şi un Săgetător te pot ajuta să treci o cumpănă. Un incident neplăcut în a doua parte a perioadei poate fi evitat cu prudenţă şi respectarea regulilor. Mai ales cele de circulaţie. Străluceşti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit. Poate un spectacol, pe seară, pe net. Ultimile ore ale perioadei, ale zilei, sunt favorabile evenimentelor sociale sau pentru legarea unor relaţii umane.

SCORPION   Fii mai atent şi exact, concentrează-te, ca să nu uiţi termene, date importante, care privesc problemele tale personale. Mai multă prudenţă cu cei care doresc doar să se folosescă de tine.  Ceva dramatic ţi se întâmplă. Poate îţi rupi o unghie, poate te loveşti în cot, poate vine mama-soacră în vizită! Magnitudinea neplăcerii depinde de cât de pozitiv gândeşti. Dacă cobeşti, la rău tragi. Ai nevoie de ceva nou, neapărat! Frenezia noului te ţine puţin, după care revii la obişnuinţa cotidiană. Zi de cumpărături de completare şi poate chiar de ceva nou, relativ important pentru tine! Nu încerca să controlezi evenimentele din viaţa prietenilor impunând date şi planuri de măsuri.

SĂGETĂTOR   Astăzi trebuie să te menajezi un pic, mai ales evită efortul fizic. Pe planul relaţiilor umane este timpul unor clarificări. Pune lucrurile la punct înainte să-ţi scape de sub control! Astăzi dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Aproape nimic nu te poate întrista sau perturba. Mergi înainte pe drumul tău însorit, chiar dacă afară este încă frig, şi se anunţă vreme rea, fără să-ţi pese foarte mult de ceea ce se întâmplă în jur. Atitudinea ta este pragmatică şi utopică în acelaşi timp, performanţă rară şi notabilă, însă poţi să ratezi cu uşurinţă câteva ocazii. Dar, cui îi pasă!

CAPRICORN  Redu ritmul activităţii, fă un armistiţiu cu timpul şi ocupă-te de lucruri frumoase care îţi plac – hobby, artă – după program, dacă munceşti, sau înveţi. Respectă-te, ca să fii respectat! Cu toate ca vremea si vremurile te influenţează negativ şi treci printr-o perioadă mediocră, fă în aşa fel ca să nu fie vizibil pentru anturaj. Cam de multă vreme duci un fel de viaţă dublă şi lucrul ăsta a început să se ştie şi să plictisească până şi pe proprii prieteni. Mai multa discreţie nu strică! Adică joci un rol şi uneori îţi cade masca. Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Singurul care se pricepe este Destinul. Aşteaptă!

VĂRSĂTOR  Ai tendinţa, negativă, să vezi defecte şi necazuri, catastrofe şi ameninţări, peste tot! Problema este la tine, viaţa e aşa cum o vezi tu. Zâmbeşte larg şi pune-ţi ochelarii de voie bună! Brusc, nativii din Vărsător realizează că nu au cu ce să se îmbrace. Această influenţă pamânteasca asupra unei zodii de aer poate să însemne ceva! De asemenea, trebuie să dai jos kilogramele care nu stau deloc bine pe tine. Cu toate că Vărsătorii sunt, în general, zvelţi. Nu cu cine ştie ce cură ciudată şi cu medicamente periculoase, ci cu sala de gimnastică, sauna şi multă… foame! Trage de fiare, fugi prin parcuri, şi lumea iţi va părea mai frumoasă şi mai zveltă! Perioada zilei de astăzi este benefica pentru tratamente medicale de tot felul, proceduri cosmetice de întreţinere, chiar intervenţii chirurgicale.

PEŞTI  Astăzi ai o mare nevoie de tandreţe, de înţelegere, aprobare şi răsfăţ, fă în aşa fel, încât, această presiune sentimentală să găsescă neapărat cooperarea partenerului, sau partenerei tale. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri, sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii. Perioada zilei de astăzi nu este foarte rea, dar nici cea mai buna din anul acesta! Mai este un aspect minor negativ, dar pe care îl interpretez ca pe o obosela cronică sau o oarecare stare de disconfort faţă de vreme, vremuri şi oameni. Odihneşte-te mai mult şi oferă-ţi mediul şi anturajul care îţi face plăcere.