Evenimentul ZileiHoroscopHOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, 13 decembrie 2021. Ploaia de stele. Geminide 2021

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, 13 decembrie 2021. Ploaia de stele. Geminide 2021

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, 13 decembrie 2021. Ploaia de stele. Geminide 2021
Evită dezordinea, în gândire dar și în dispunerea lucrurilor din jurul tău. Atenție la documente, hârtii de valoare. Astăzi trebuie să dai dovadă de exactitate şi precizie în comportament.

 Pe 13 decembrie s-au născut  Karim Aga Khan IV, Gustave Flaubert, Heinrich Heine, Cristopher Plummer, Dick Van Dick, Ionel Perlea, Leonard, Mihai Cruceanu, Ovidiu Maitec.

 În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții: Lucia, fecioara din Siracuza, Dosoftei, mitropolitul Moldovei, Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest.

Tradiţional, Sânmicoară, Sf. Lucia. Este obiceiul ca în dimineaţa zilei de Sf. Lucia femeile şi fetele nu cos, ca să nu le doară ochii peste an. (Speranţia).

Tradiţii, superstiţii, obiceiuri. O legendă aruncă o altfel de lumină asupra Sfintei.

În vechime se întâmplau minuni. Se spune că prin Vrerea Domnului s-a zămislit fecioara Lucia, în frumoasa cetate a Siracuzei. Ea era foarte curată la suflet şi scrierile vechi elineşti spun că… lumina! Da, că emana din trupul ei o lumină blândă şi caldă. Dar oameni răi, cu suflete diavolești, au vrut să stingă mica lumină, dovadă vie a Puterii lui Iisus.

Rănită fiind, fecioara nu s-a săvârşit decât după ce au venit preoţii şi au împărtăşit-o. Când sufletul ei a plecat la dreapta Tatălui, corpul Sfintei a mai luminat odată foarte puternic, ca un fulger. Şi toţi cei prezenţi au simţit ca o pală caldă de vânt. Şi au slăvit cu toţii pe Sf. Treime!

Apoi a rămas în locul frumoasei şi luminoasei Lucia cea tânără, corpul zbârcit şi mic al unei babe de mai mult de o sută de ani!

Poate unde Lucia vine de la “Luce”, Lumină…

Ploaia de stele, de meteori Geminide – întotdeauna favorită printre ploile anuale de stele – este de așteptată să atingă apogeul în anul 2021 în noaptea de luni, 13 decembrie, spre marți, 14 decembrie. Geminidele sunt o ploaie de stele spectaculoasă pentru cei care urmăresc în jurul orei 2 dimineața, ora locală. De preferat dintr-o locație cu cer întunecat, fără poluare luminoasă și cer senin. De asemenea, auzim adesea de la cei care văd meteoriți Geminide în orele târzii de seară. În acest an, o Lună în creștere, care  va fi deasupra orizontului în timpul de vârf pentru vizionare. Dar va apune la scurt timp după aceea, lăsând cerul întunecat, creeînd condiții bune pentru a urmări meteorii. Astfel, cel mai bun moment pentru a urmări meteorii Geminide în anul 2021 este probabil înainte de zori – să zicem, de la ora 3 dimineața până în zori – în dimineața zilei de 14 decembrie.

Este o fereastră oarecum îngustă pentru observarea meteorilor. Dar totusi merita de aruncat o privire!

Și puteți încerca, de asemenea, să vizionați în lumina lunii. Meteorii Geminide tind să fie îndrăzneți, albi și rapizi. Cei mai strălucitori vor învinge lumina Lunii. Acest roi de meteori favorizează emisfera nordică a Pământului, dar este vizibil și din emisfera sudică. O foarte ciudată cometă, numita 3200 Phaethon este corpul de bază a Geminidelor.

Într-o noapte întunecată, în apropierea vârfului ploii de stele, puteți observa adesea 50 sau mai mulți meteori pe oră. Într-o noapte optimă pentru Geminide, este posibil să se vadă 150 de meteori pe oră. Luna nouă de pe 4 decembrie înseamnă că vârful ploii de stele coincide la doar câteva zile după faza primului trimestru. În seara zilei de 13 decembrie, Luna va fi luminată cu peste 77% și va fi deja deasupra orizontului, pe măsură ce se întunecă.

Luna va pluti pe cer spre vest de-a lungul eclipticii, printre constelația Pești, convențional în zodia Berbec, apunând în jurul orei 3 până la 4 dimineața, ora locală (ora locală oriunde te-ai afla). Acest lucru lasă câteva ore bune de întuneric înainte de răsăritul soarelui, condiție de vizionare bună a meteorilor.

Ploaia de meteori Geminide este cel mai bine de observat în jurul orei 2 dimineața, deoarece punctul său radiant – punctul de pe cerul nostru de unde par să apară, să vină meteorii – este cel mai înalt pe cer în acel moment. Ca regulă generală, cu cât constelația Gemenii urcă mai sus pe cerul tău, cu atât este posibil să vezi mai mulți meteori Geminide.

Punctul radiant al Geminidelor aproape coincide cu steaua strălucitoare Castor din Gemeni. Aceasta este o aliniere întâmplătoare, desigur, deoarece Castor se află la aproximativ 52 de ani lumină distanță de Pământ, în timp ce meteorii ard în atmosfera superioară a Terrei la aproximativ 100 km deasupra suprafeței Pământului.

Castor este vizibil lângă o altă stea strălucitoare, steaua aurie Pollux din Gemeni. Este interesant să le vezi, dar nu trebuie să găsești punctul radiant al unei ploaie de meteori pentru a vedea acești meteori.

Meteorii în ploi anuale apar în toate părțile cerului. Este chiar posibil să stai cu spatele la constelația Gemeni și să vezi un meteor Geminid zburând pe cer.

iată 6 sfaturi de la NASA pentru observatorii de meteori.

  1. Cel mai important lucru, dacă ești pus pe observarea meteoriților, este un cer senin și întunecat.
  2. Ora de vârf a nopții este în jurul orei 2 dimineața pentru toate părțile globului. În 2021, Luna este încă sus la acel moment, dar va apune la scurt timp după aceea. Vizitați Sunrise Sunset Calendars pentru a găsi orele apusului lunii(asigurați-vă că bifați caseta orelor apusului lunii) pentru locația specifică a domniilor voastre. Mă refer la românii de pretutindeni, care îmi pun multe întrebări pe astfel de subiecte. Încercați să urmăriți când Luna este jos pe cer, pe cale să apune. Sau urmăriți după apusul lunii (în jurul orei 3 dimineața) până în zori.
  3. Când privești meteoriți, este bine să aduci un prieten. Apoi doi dintre voi puteți urmări în direcții diferite, împărțiți cerul în două. Când cineva vede unul, strigă „Meteor!” Această tehnică vă va permite să vedeți mai mulți meteori decât va vedea o persoană care urmărește singur, sfătuiește NASA. Personal am experimentat de mai multe ori acest procedeu cu până la patru persoane. Nu merge, meteorii se mișcă foarte rapid!
  4. Asigurați-vă că vă acordați cel puțin o oră (sau mai mult) timp de observare. Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca ochii tăi să se adapteze la întuneric.
  5. Fiți conștienți de faptul că meteorii vin adesea în rafale, în grupuri, intercalate cu acalmie.
  6. Echipamente speciale? Telescop, binoclu? Nu este nevoie. Poate aduceți un sac de dormit, sau o pătură pentru a vă încălzi. Un termos cu o băutură caldă și o gustare este întotdeauna binevenit. Planificați să vă întindeți pe spate într-un hamac, un șezlong, o grămadă de fân sau o pătură pe pământ. Întinde-te pe spate confortabil și privește în sus. Meteorii vor apărea în toate părțile cerului. Tot sfaturi NASA. De obicei cel mai strălucitor și mai mare meteorit apare exact când ești cu cafeaua la gură, sau mesteci din sandviș.

Dacă ora de observare de la 2 dimineața nu este practică pentru tine, iar Luna în creștere a anului 2021 în perioada de vârf a ploii de stele te descurajează, nu renunța! Sigur, nu vei vedea atât de mulți meteori Geminide la începutul serii, când constelația Gemeni se află aproape de orizontul estic și – în 2021 – când va fi o Lună strălucitoare pe cer. Dar s-ar putea să aruncați o privire, deoarece orele de seară sunt cel mai bun moment pentru a încerca să prindeți un păstor de pământ.

Un păstor de pământ, așa zice NASA, este un meteor care se mișcă încet, de lungă durată, care călătorește orizontal pe cer. Păstorii de pământ sunt rar văzuți, dar se dovedesc a fi deosebit de memorabili, dacă ar trebui să fii suficient de norocos să prinzi unul. Eu, în toată cariera mea de astronom amator nu am văzut decât doi și asta demult, acum 50 de ani.

3200 Phaethon este o cometă solidă, din rocă. Mai mult un asteroid. Oamenii de știință cred că sodiul gazos de pe suprafața asteroidului îl face să acționeze ca o cometă. Fragmentele aruncate de 3200 Phaethon se prăbușesc în atmosfera superioară a Pământului cu aproximativ 130.000 km pe oră, pentru a se vaporiza sub forma unor meteori Geminide colorați.

În perioade de 1,43 ani, acest mic obiect de tip asteroid de 3 mile (5 km) diametru se plasează  extrem de aproape de Soare (la 1/3 din distanța lui Mercur), moment în care radiația termică intensă îl face să producă și mai multe fragmente în fluxul său orbital.

A existat o mare emoție în jurul 3200 Phaethon, în anul în 2017, deoarece acest obiect era relativ aproape de Pământ în jurul nopților de vârf al ploii de meteori Geminide. A ajuns la 6,4 milioane de mile (10,3 milioane de km, 26 de distanțe lunare) pe 16 decembrie 2017.

Concluzie: Ploaia de meteori Geminide din 2021 atinge vârful în noaptea de 13-14 decembrie. E o Lună strălucitoare în cea mai mare parte a nopții. Înainte de zori, 14 decembrie, este probabil cea mai bună perioadă pentru observarea acestor meteori în acest an, dacă este senin și nu există poluare luminoasă.

Am deschis discuția despre Geminide pe DOA și spre surpriza mea nu am găsit ecou. Mi s-a explicat că ploile de stele sunt pentru amatori. Profesioniștii folosec telescoape, radiotelescoape, cu cât mai mari cu atât mai bine, obiectele lor de interes fiind la multe milioane de ani lumină. Acolo se pot face descoperiri importante, mi-a spus unul dintre oamenii de știință.

Am fost oarecum mirat, dar nu este nimic ilogic, doar mâine este o altă zi!

 HOROSCOP   13 decembrie 2021

BERBEC   Experiența te conduce către soluții corecte la problemele de astăzi. Dar, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg – fii gata, ca prin ajustări succesive, să salvezi situaţia! Astăzi evită noul şi mulţumeşte-te cu soluţiile verificate. O zi cam dubioasă, cu plusuri şi minusuri, supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante. Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.  Problemele personale nu sunt bine aspectate. Nu aborda subiecte controversate, mai ales cu cei dragi!

TAUR    Zi densă de muncă, importantă pentru viitorul unui proiect, sau al unei afaceri.  Paradoxal, dar tot ceea ce începi în această zi de luni, 13, poate aduce rezultate bune pe termen lung! Sau o veste bună despre familie, rude, prieteni. O nouă idee de afacere, o propunere interesantă, sau o nouă relaţie! Din toate poţi să profiţi cu ceva. Ca aspect emoţional, simţi nevoia unei perspective din care să analizezi realizările şi insuccesele din ultimul timp, cât, mai ales, raporturile cu partenerii tăi, de afaceri sau sentimentali, raporturi care nu te încântă prea mult. Oare sunt, toate, problemele tale? Nu cumva te-ai încărcat, la serviciu şi acasă, cu sarcini, cu datorii care nu sunt ale tale? Bune întrebări! Ia analizează tu puțin!

GEMENI   Evită dezordinea, în gândire dar și în dispunerea lucrurilor din jurul tău. Atenție la documente, hârtii de valoare. Astăzi trebuie să dai dovadă de exactitate şi precizie în comportament. O zi bună în ceea ce priveşte domeniul sentimental. Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi carisma proprie a nativilor din zodie, profita de favorurile stelelor, cu bucurie şi optimism. Domeniul emoţional este astăzi bine aspectat. Poate cea mai bună zi a săptămînii în acest domeniu, al sentimentelor.  Cheltuielile făcute astăzi le vei numi mai tîrziu investiţii inspirate. Te bucuri de o abilitate specială fiind şi cu intuiţia şi carisma personală bine aspectate.

RAC   Este momentul să abordezi marile decizii, marile schimbări. Conjunctura te favorizează, mai rămâne să ai tu soluții logice și fezabile! Trebuie să acționezi, vremea contemplării a trecut! Configuraţia astrologică îţi conferă un dar, dacă se poate spune aşa, a comunicării aproape telepatice şi o disponibilitate, o subtilă incitare a altora către destăinuiri şi confesiuni. Gama informaţiilor vehiculate este foarte mare: de la simpla bârfă de alcov, până la importante şi confidenţiale date economice şi politice. Depinde de tine, (liberul arbitru funcţionează întotdeauna) ca să sortezi datele şi să le foloseşti la momentul oportun.

LEU  E necesar să asculţi oamenii cu atenţie şi în tăcere, îmbiindu-i la vorbă. Emoţional, este o perioadă nesigură şi încerci să compensezi prin adunarea de informaţii. Să știi pe ce lume ești! Astăzi programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Mai ai răbdare şi nu forţa finalizarea unei situaţii, ci justifică întârzierea cu un zâmbet şi o ridicare din umeri : „C’est la vie, c’est la guerre”, adică în țara lui Caragiale: „asta-i via, asta-i gara!” Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii.

FECIOARĂ  Ești mai optimist decât credeai tu că poți să fii! Nu ai niciun motiv, nu ai nicio veste bună, nu ai câștigat la pariuri, dar starea de bine nu are motive, vine din interiorul tău! Dimineaţa poţi întâlni o oarecare opoziţie într-o problemă. Nu reacţiona imediat, pentru că situaţia se poate rezolva de la sine. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu, dar nu te deplasa, după căderea întunericului. Te găseşti într-o colectivitate favorabilă care îţi  aprobă ideile. Acest lucru mai pe seară, timp în care poate vrei să mergi şi la un spectacol.

BALANŢĂ   Se apropie vacanţa de Crăciun, astăzi fă rezervările şi ia măsurile necesare ca perioada să fie o reuşită. Spre sfârşitul zilei te poţi interesa de prieteni şi rude, să mai schimbi o vorbă! Astăzi este o zi de activitate şi succes.  Ai, în sfîrşit, feed back-ul acţiunilor tale din ultimul timp, răspunsurile pe care le aşteptai din domeniul relaţiilor de afaceri si sociale şi al interacţiunilor dintre diferiţi oameni cu care ai comunicat în ultimul timp. Mănâncă raţional, la ore decente, respectă-ţi stomacul şi el te va servi cât va putea!

SCORPION   Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă iar tu te simţi bine. Dimineaţa e favorabilă unor proiecte importante. Trebuie, numai, să te concentrezi foarte bine, astăzi pari obosit şi puţin distrat! Trebuie, numai, să te concentrezi foarte bine, ai o mare putere de focalizare, dar, pe termen scurt. Astăzi nu te grăbi, nu te enerva, nu lua decizii importante. Zâmbeşte, nu vorbi mult, ascultă şi lucrurile se vor aranja de la sine. Dacă conduci, adică dacă conduci un automobil, nu sunt probleme. Evită, însă, căderea serii, întunericul cu ale sale creaturi.

SĂGETĂTOR   Respiră adânc, numără în gând până la zece… Ai probleme, este evident! Fii mai prudent şi mai organizat, te împrăştii în prea multe direcţii, te apuci de prea multe lucruri deodată! Dacă nu este ziua ta de naştere, limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important.  Zi bună pentru discuţii, planuri, planificări, analize, şedinţe, bilanţuri – tot ceea ce ţine de un management performant, fie că este vorba de o multinaţională sau de propria bucătărie, birou sau living. Un fenomen meteo sau o întârziere a unei persoane sau obiect îţi strică buna dispoziţie, dar nu pentru mult timp! Astăzi ai o zi bună, dar atenţie la deplasări sau călătorii!

CAPRICORN   Astăzi eşti prea ocupat, nu trebuie să te mai enervezi în plus! E o situaţie obiectivă, nu te stresa inutil, păstrează-ţi calmul şi aşa poate poţi găsi soluţiile optime la problemele tale. Temperează-ţi colegii prea focoşi, pe cei care se trezesc vorbind pe lângă subiect. Plăceri şi frivolităţi în perspectivă. Poate pleci în oraș, poate îţi oferi o seară distractivă. Eşti popular şi bine dispus şi cauţi să ai şi tu locul tău. E loc pentru toată lumea! Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului.  Zi favorabilă noilor înţelegeri, clarificării unor probleme, călătoriilor scurte. Ai sentimentul împlinirii dar şi senzaţia că „mai sunt multe de făcut”!

VĂRSĂTOR  Nu prea îți sunt boii acasă. Ai griji! Oferă-ţi o pauză. Poate la o cafea bună, cu o prietenă şi cu vorbe multe. Seară dinamică, poate la un film nou, la bridge, sau la prieteni. Sunt favorizate numai activităţile de rutină, evită orice schimbare de program sau de tabiet. Nu da curs invitaţiei ci spune că eşti ocupat şi reprogrameză. După amiază ai, totuşi, de rezolvat nişte probleme. Pe plan emoţional, în amor, tăcerea este mai importantă uneori decât un discurs elocvent. O zi obositoare pe total, dar până la urmă foarte plăcută. Nu ai ce să-ţi reproşezi! Seară deosebită în compania celor dragi, dar de fapt cu mai multe versiuni, care de care mai interesantă.

PEŞTI   O zi bună în ceea ce priveşte domeniul sentimental. Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi carisma proprie a nativilor din zodie, profita de favorile stelelor, cu bucurie şi optimism! Trebuie, mai ales, să fii foarte clar, exlicit, în exprimarea sentimentelor. Trebuie să ţii seama de sfatul dezinteresat al stelelor care favorizează propria ta zodie şi ocupă-te mai mult de propriile interese. Cruţă-te de eforturi mari. După excesul de comunicare speculativă, din zilele trecute, te retragi treptat astăzi în cochilia confortabilă a lipsei verbului. Dacă ai… cochilie! Probabil că nu! Poate pentru că eşti martor la unele evenimente mai puţin plăcute pe care nu poţi să le controlezi.

 

 


Accesează: