Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 12 decembrie 2022. Sf.Spiridon, un banc cu Hrușciov și sfaturi pentru camionagii somnoroși
HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 12 decembrie 2022. Sf.Spiridon, un banc cu Hrușciov și sfaturi pentru camionagii somnoroși

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 12 decembrie 2022. Sf.Spiridon, un banc cu Hrușciov și sfaturi pentru camionagii somnoroși

Domeniul sentimental este bine aspectat, așa că poți organiza o seară plăcută. Astăzi, mai toată ziua ți se dă dreptate. Tragi concluzia că nu ai pierdut timpul și că experiența contează!

 

 

12 decembrie

 

 

 

Pe 12 decembrie s-au născut Frank Sinatra, Edward G. Robinson, Dionne Warwick, Emerson Fittipaldi, Connie Francis, Iolanda Balaş, Iosefini, Viorel Mărginean.

 

Tradiţional, în calendarul creștin-ortodox este Sf. Spiridon, Spiridon, făcătorul de minuni. Sânmicoară.

 

Sfântul prin tradiţie făcător de minuni, Spiridon, este protectorul ciubotarilor, al cizmarilor (şi prin extensie al tuturor lucrătorilor în piele). Este respectat şi de femei, pentru a nu face o ”minune” în sens negativ, ”schimbând lucrurile lor, din bune, în rele”! Uneori este considerat unul dintre Filipi, Lupul Şchiop”. Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 527.

 

Sf. Spiridon se ţine, că el face multe minuni şi bune şi rele. (Speranţia)

 

Ei bine, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, Sf. Spiridon provine din Cipru, s-a născut în a doua jumătate secolului III, unii spun pe la 270 iar numele lui însemna în greaca de pe atunci „coş, sau coşuleţ împletit”.

 

Ciudat acest lucru, dar numai pentru cine nu cunoaşte. Există un vechi proverb elen din părţile Ciprului care într-o traducere aproximativă ar suna cam aşa: „eşti înţelept şi iscusit de potriveşti lucrurile cum se împleteşte un coş de răchită!”. Dar prostimea a socotit altfel, că este vorba despre căciulița Sfântului, care seamănă cu un coșuleț, că doar la atâta a dus-o capul. Așa că Sf Spiridon este zugravit peste tot cu o căciuliță împletită, foarte modernă, de altfel (vezi fotografia de titlu).

 

Este un Sfânt Părinte participant la Primul consiliu ecumenic şi cel mai important, de la Niceea, din 325. S-a ilustrat acolo, la Niceea, prin contribuţii deosebite la stabilirea canonului creștin, astfel ca să fie compatibil cu imperialii romani. A trăit mult, unii spun până, sau mai mult, de 80 de ani.

 

Dar legenda spune că Domnul Dumnezeu l-a sortit pe Sf. Spiridon cu darul de a face minuni şi după săvârşirea din această viaţă.

 

Este singurul sfânt din creştinătate, care, la rugăciunile creştinilor, îşi părăseşte racla şi se oboseşte alergând cât îl ţin puterile să ajute oamenii. De aceea îmbrăcăminte sfântului se ponoseşte iar condurii, pantofii de mătase se tocesc şi uneori sunt plini de noroi şi de iarbă lipită pe ei.

 

Racla de argint a Sf. Spiridon se află astăzi la Catedrala din Corfu, iar astăzi, de fapt, în fiecare 12 decembrie, părinţii slujitori de acolo schimbă îmbrăcăminte ponosită şi pantofii tociţi, uneori chiar rupţi, ai Sf. Spiridon. Îmbrăcămintea veche este dăruită, cu dragoste creştină, unor parohii sau mânăstiri din Grecia sau din străinătate, din lumea ortodoxă.

 

Acum mii de ani, în această perioadă a anului druizii, preoţii religiei naturale europene, făceau ”minuni”. Cel mai adesea, scamatorii şi iluzionism. Iosefini, iluzionistul de geniu, a fost născut în această zi. Dar unul dintre ei, Alesul, adică Merlin, chiar făcea minuni!

 

Merlin, pentru cine nu ştie, este un titlu, nu un nume. Noaptea era lungă şi druizii îşi arătau puterea magică pe care o vor folosi ca să aducă Soarele înapoi. Mici reprezentaţii de cabarat, sau de circ, spre mulţumirea şi veselia sătenilor. Noaptea era lungă şi lupii aproape. Este bine să fii prieten cu şeful lor, nu?! Din nou, iarăşi, mereu, Lupul Şchiop!

 

Dragi jupânițe și cinstiți jupâni, am citit un articol deosebit de interesant al filosofului și scriitorului Roger-Pol Droit. A apărut în ”Les Echos”. De la un timp, nu știu de ce, mă uit mai mult în presa franceză, cu vasul amiral, pentru mine, ”Le Figaro”.

 

Ei bine, Roger-Pol atrage atenția asupra celor săraci. Pornind de la motivul evanghelic că a lor va fi împărăția cerurilor. Probabil că așa este la catolici, la noi este cu ”cei săraci cu duhul”. Fericirile.

 

Filosoful francez observă corect că mileniul trei a adus o creștere alarmantă a numărului celor săraci. În Franța, în lume și mai ales la noi, în România. Ceea ce este surprinzător, este constatarea, bazată pe studii sociologice și statistici multianuale, că este mai eficient să dai săracilor bani, decât locuri de muncă. Adică vechiul proverb cu peștele și undița nu mai funcționează la acest început paradoxal de mileniu trei.

 

Lucrurile se schimbă, spune filosoful. Dacă ieri cei săraci erau slabi și rahitici, astăzi sunt obezi umflați de carbohidrați, grăsimi, hormoni și dulciuri, toate de foarte proastă calitate.

 

De fiecare dată, corpul suferă. Din cauza lipsei de îngrijire, de atenție, de mijloace. Dar cel mai mult suferă spiritul, pentru că nimic nu este mai toxic ca lipsa posibilităților, resemnarea deprimantă, sentimentul că ești uitat, întotdeauna umil și fără nicio speranță.”

 

Articolul lui Roger-Pol Droit m-a împresionat. Mai ales prin lipsa de soluții. El vorbește de eșecul civilizației actuale, de o lume inumană. Nu știu de ce m-am gândit imediat, așa fac eu conexiunile, la un raport intern al UE despre creșterea consumului de alcool în Balcani, cu adresă la România, unde consumul de alcool pe cap de locuitor s-a dublat față de perioada înainte de 1990. Sărăcia este o scuză pentru alcoolism? Românii au băut mult și necugetat, întotdeaună.

 

Avem circumstanța atenuantă că așa este obiceiul pământului, poate. Marele Deceneu a dat foc la vii, ca să-și țină dacii, cât de cât, treji. Problema României nu este niciuna, decât bețivenia majorității locuitorilor. De aici, de la alcool, provin toate relele și pagubele. Care sunt resorturile care împing românul să-și bea mințile, să devină alcoolic? Bună întrebare, dar dacă ne uităm la statistică, motivele sunt mult mai multe, acum, decât înainte de 1990.

 

Situația asta îmi amintește de un banc, cu Nikita Sergheevici Hrușciov și John Fitzgerald Kennedy. Se spune că cei doi se înțeleseseră asupra împărțirii lumii, la ONU. Hrușciov a vrut să sărbătorească și a cerut vodcă. Kennedy a cerut un pahar cu sifon. Hrușciov a râs de el și i-a spus că vremea prohibiției a trecut. Kennedy, catolic practicant, i-a spus că toți americanii sunt cumpătați și că nu o să găsească pe străzile Washingtonului niciun bețiv. Hrușciov, deja după o vodcă mare, a sărit cu gura: dacă văd un bețiv pe stradă, pot să-l împușc? Sigur că da, a spus Kennedy. A doua zi, toate ziarele urlau: un gangster mic, gras și chel, a împușcat, pe străzile din Washington, toată ambasada sovietică!

 

Dar nu bancuri doream să vă spun. Ci despre un mic articol scris de Stephanie Vozza, care mi-a atras atenția prin nonconformismul ei. Iată:

 

Dacă ai dormit opt ​​ore noaptea trecută și te-ai trezit obosit, există un motiv pentru asta. Minutele contează mai mult decât orele când vine vorba de calitatea somnului. De fapt, dacă ați fi dormit cu 30 de minute mai puțin, probabil că v-ați simți mai împrospătat, spune Dean Croke, analist principal la DAT Freight & Analytics, o piață de transport de marfă la comandă.

 

Timp de mai bine de două decenii, Croke a predat cursuri de știință a somnului  pentru camionagii și lucrătorii în ture, ajutându-i să aibă un somn de mai bună calitate cu mai puține ore în pat. După cum vă puteți imagina, programele de somn ale camionagiilor trebuie să aibă un scop.

Construim programe biocompatibile, care sunt programe concepute în jurul somnului uman”, spune Croke. „ În ziua unui șofer, se întâmplă tot felul de lucruri bune. Șoferii bine odihniți fac cu aproximativ 10% mai multe mile pe săptămână dacă sunt învățați cum să doarmă.”

Croke a fost șofer de camion în Australia, unde a parcurs aproximativ două milioane de mile pe drum. „Când eram acolo, am pierdut câțiva șoferi care au adormit la volan și au murit”, spune el. „Am văzut partea întunecată a industriei de camioane din perspectiva privării de somn. Este o lume destul de grea dacă calitatea somnului nu este foarte bună.”

Aceleași principii care ajută camionagii să-și îmbunătățească somnul, pot ajuta pe oricine să se simtă mai bine odihnit.

Primul lucru de înțeles este că minutele contează. Croke spune că toți am fost păcăliți să ne gândim că mai mult somn înseamnă un somn mai bun, dar acest lucru este incorect. Creierul nostru doarme în cicluri de aproximativ o oră și jumătate, iar calitatea somnului vine din arhitectura somnului.

Dacă ar fi să ne conectăm creierul cu electrozi pentru scalp, așa cum o fac în studiile despre somn, ai vedea diferite impulsuri electrice între neuronii din creier”, spune Croke. „Se traduc în diferite niveluri de somn.”

La aproximativ 30 de minute după ce adormi, creierul intră într-o fază de somn profund reparator. În această etapă, organismul trece printr-un ciclu de reparare și sistemul imunitar este întărit. Somnul profund durează între 30 și 75 de minute, după care creierul tău începe să se trezească. Închei acel ciclu de somn cu un vis și o mișcare rapidă a ochilor (REM).

Întregul tău corp intră într-o stare de paralizie, dar creierul tău bâzâie de electricitate”, spune Croke. „Somnul adânc se ocupă de oboseală. Somnul REM se ocupă cu memoria și starea de spirit, arhivând amintirile și eliminând din creier lucrurile de care nu are nevoie.”

Dacă alarma te trezește dintr-un ciclu de somn profund, vei avea inerție de somn. „Este nevoie de aproximativ 20 de minute și o cafea tare pentru ca inerția de somn să dispară din creier și apoi poți continua ziua”, spune Croke. „Momentul de somn este absolut critic.”

În timp ce cinci cicluri de somn de 90 de minute ar fi ideale, Croke spune că le poți despărți, dormind două cicluri la rând și trei cicluri mai târziu în timpul zilei.

Învățăm oamenii despre aspectele terapiei comportamentale ale somnului, adică nu te stresa din cauza asta”, spune el. „Puteți și trebuie să dormiți strategic.”

Croke spune că corpul este programat să doarmă de două ori pe zi, noaptea și din nou la opt ore după ce te trezești. Al doilea somn ar trebui să fie un pui de somn de 30 de minute, sau 90 de minute, pentru a profita de ciclurile de somn și pentru a evita trezirea în timpul somnului profund.

Este important să ai ora de culcare. Croke recomandă companiilor de camioane să aibă șoferii care să înceapă lucrul la aceeași oră în fiecare zi.

În camioane, asta este opusul a ceea ce se întâmplă cu adevărat”, spune el. „Dar dacă aveți aceeași oră de începere în fiecare zi, implicit aveți aceeași oră de somn. Creează un ”somn ancoră” la aceeași oră în fiecare zi, care vă ajută să obțineți un somn constant, o recuperare a forțelor.”

Dacă ai o săptămână care te epuizează, Croke spune că poți compensa în weekend.

Creierul este incredibil de rezistent”, spune el. „Vei recupera rapid dacă ai două perioade de somn bun la sfârșitul săptămânii. Eu o numesc „regula doi și șapte”. Dormiți două perioade consecutive în fiecare săptămână pentru a scăpa de datoria de somn din săptămâna precedentă.”

După două perioade de somn bun, creierul elimină datoria de somn și poți începe luni dimineața proaspăt.

Ceea ce se întâmplă cu majoritatea oamenilor este că nu primesc cele două cicluri de somn; ar putea primi doar unul”, spune Croke. „Există un somn rezidual în acea dimineață de luni. Și asta se adaugă la datoria de somn până la sfârșitul săptămânii viitoare. Și se construiește treptat și se construiește și se construiește în timp.”

Pentru camionagiu, datoria de somn și inerția de somn pot fi periculoase. De fapt, Croke spune că accidentele au loc adesea în prima oră de pauză dacă nu a fost programată corespunzător. „Se datorează faptului că s-au trezit din somn adânc, iar creierul era încă în patul de dormit”, spune el. „Învăț șoferii să doarmă în blocuri de o oră și jumătate. Șapte ore de somn este mai rău decât șase ore de somn, deoarece șapte ore nu este un multiplu de o oră și jumătate.”

Fără să știu de acest articol îi urmam de mult sfaturile. De fapt urmam programul cățeilor. Dorm noaptea de la ora 3 la ora 9 și ziua încă vreo 90 de minute după amiază de pe la ora 3. Interesant ciclul acesta de 90 de minute. Cât durează un film!

 

Acum, că tot îl pomenim astăzi pe Edward G. Robinson, se spune că marele actor american era de origine română, adică evreu din România – o să mă uit la ”Key Largo”, o capodoperă a genului, asta până mâine, ora 00:00, când intru pe Skype cu familia și prietenii din State și Canada. Cu speranța că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

 

HOROSCOP    12 decembrie 2022

 

 

BERBEC  Dacă depinde de tine, amână tot ceea ce pare important şi mai ales dacă este în legătură cu planurile tale de viitor. Dă curs şi rezolvă problemele urgente, minore. O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă, aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie. Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi micile confesiunile mincinoase. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia pot rezolva situaţia.

TAUR  Domeniul sentimental este bine aspectat, așa că poți organiza o seară plăcută. Astăzi, mai toată ziua ți se dă dreptate. Tragi concluzia că nu ai pierdut timpul și că experiența contează! Astăzi este ziua în care stelele te avantajează să termini proiecte sau acţiuni care au fost amânate, reprogramate sau întârziate. Sau, cel puţin să faci paşi esenţiali către finalizarea proiectelor. Se apropie sărbătorile de iarnă, mai e puțin și vine Crăciunul şi stelele din nou sunt favorabile călătoriilor şi distracţiilor, vai, aşa de plăcute dar care consumă aşa de mult timp. Nu lăsă pe mâine când poţi să laşi pe poimâine, dar la un moment dat lucrurile se aglomerează şi intri în criză de timp, ceea ce îţi este specific.

GEMENI  Ai oarecare nesiguranţă, astăzi, neaşteptată şi nerecomandabilă. Trebuie să treci repede peste starea aceasta, dar este de înţeles, vremurile sunt aspre şi trebuie neapărat să prevalezi. Dimineaţa trebuie să te ocupi de problemele altora. Totuşi, ai o informaţie pe care o aşteptai de mai mult timp şi care te avantajează. Seară plăcută, poate la un film nou, poate la un spectacol. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la rude, la familie, sau la prietenii buni, la anturajul apropiat, în general.  O zi, o perioadă plină de inspiraţie şi idei noi. Nu te implica în conflicte deschise cu alți Gemeni sau cu Berbecii.

RAC Configuraţia astrologică te avantajează în folosirea iscusită a unor veşti sau informaţii. Atenţie la presă şi la reţelele de socializare, poţi avea unele date de excepţie. Nu le pierde! Este o perioadă favorabilă celor din zodie care caută un loc de muncă sau doresc o situaţie profesională mai bună. Perioada iti este favorabilă, in general. Ziua de astăzi face să-ti crească energia, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp.

LEU   Astăzi nu ai şanse foarte mari, nu te stresa, însă, mâine este o nouă zi în care poţi avea mai mult noroc. Însă, o parte dintre Lei pot realiza ceea ce îşi propun, cel puţin statistic vorbind. Ai un program aglomerat, cu multe de făcut, dar astazi este bine sa vorbeşti mult fără să spui mare lucru şi să nu iei decizii importante. Te pricepi… când vrei! Nu-ţi lipseşte ambiţia şi energia, dar în conjunctura actuală, astrală şi de la locul de muncă, nu-ţi foloseşte la nimic, singura cale de urmat este „politica struţului”.

FECIOARĂ    Astăzi persoanele născute în semne de foc şi aer îţi sunt binevoitoare şi te ajută, în special Leii şi Săgetătorii, dar este bine să eviţi pe cei născuţi sub semne de apă şi pământ. O zi care se anunţă obişnuită, dacă nu te-ar nelinişti veştile rele din presă. Vezi-ţi de treburile tale, de familia ta, de programul tău şi gândeşte bine, pozitiv. Binele la bine trage!  Sfera comunicării este afectată dar şi evenimentele şi emoţiile în sensul întârzierii şi a estompării lor, mai ales in sfera personala, a propriilor interese. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente.

BALANŢĂ   Configuraţia astrologică îţi este favorabilă, în special în ceea ce priveşte noile idei, noile proiecte, noile căi de urmat. Trebuie doar să îndrăzneşti, norocul ajută pe cei curajoşi! O zi de miercuri în care nu te simţi chiar extraordinar, dar cu puţin bun simţ si refuzând problemele, o s-o scoţi la capăt! Cum să refuzi problemele? Simplu, învaţă sa spui, nu! Nu, nu ştiu, nu pot, nu mă duce capul! Nu te da mare în probleme pe care nu le ştii, cu toate că talentul Balanţelor este să se dea mare ca să placă şi să obţină armonia de care are atâta nevoie…

SCORPION   Lasă „înţepăturile” şi laudă-i pe cei din jur, dacă merită, concentrează-te cu entuziasm şi optimism pe ceea ce ai de făcut.  Domeniul sentimental este astăzi bine aspectat de stele. Ori problema cu care te confrunţi astăzi este foarte complexă, ori, din cauza oboselii, nu te poţi concentra. Şi într-un caz şi în celălat nu aştepta să intri în criză de timp, cere ajutor. Cu toate ca vremea si vremurile te influenţează negativ şi treci printr-o perioadă mediocră, fă în aşa fel ca să nu fie vizibil pentru anturaj. Cam de multă vreme duci un fel de viaţă dublă şi lucrul ăsta a început să se ştie şi să plictisească până şi pe proprii prieteni.

SĂGETĂTOR    Ai unele probleme personale şi de familie şi simţi nevoia să le discuţi cu cineva. Îţi trebuie un sfat bun, o perspectivă obiectivă asupra problemei. Mai caută puţin şi vei găsi persoana. Astăzi a venit timpul să-ţi faci un plan, să analizezi şi să sintetizezi. Configuratia astrologică arata că poţi coopera bine cu semnele de aer şi foc, un Leu te poate ajuta decisiv într-un domeniu sensibil al activităţii tale. Evită, dacă poţi, Racii şi Peştii. Astăzi dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Aproape nimic nu te poate întrista sau perturba.

CAPRICORN   Dimineața este mai aglomerată, dar seara pare relaxantă și distractivă. Astăzi nu intra în discuții cu Berbecii sau Leii, în general cu semnele de apă și foc, care pot să-ți facă probleme. Ai o mare dorinţă de a dărui şi chiar faci mici cadouri, aşa, fără motiv, sau din simplul motiv că aşa vrei tu. Spiritul Crăciunului.  Nu fă confidenţe despre viaţa ta personală, despre proiectele tale de viitor, mai ales la serviciu sau la muncă, sau unde activezi. Nu uita că ceea ce este important pentru tine este să placi celor din jur! Sigur, în primul rând este siguranţa proprie!

VĂRSĂTOR   Energia ta nativă o poți folosi astăzi pentru organizarea vieții de familie, de cuplu, acest domeniu fiind bine aspectat. Stabilește programul de Crăciun, obține consensul. Astăzi ai ceva mai mult noroc decât în mod obişnuit. Iar configuraţia astrologică indică că ai noroc în toate domeniile, fie financiar, fie sentimental. Ai grijă, norocul este înşelător! Este cazul să nu mai fii aşa de încordat şi de tensionat.  Relaxeaza-te şi încercă să nu mai porţi de grijă altora, mai ales că, până la urmă, mai mult îi încurci decât îi ajuti.

PEŞTI   Ai făcut unele economii sau aștepți să primești niște bani. Te gândești cum să-i împarți mai bine. Stelele te sfătuiesc să împarți suma în două, o parte pentru casă, alta pentru Crăciun. Eşti într-o perioadă de reconstrucţie sentimentală şi ziua de azi e nimerită să-ţi lămureşti unele lucruri şi mai ales să te înţelegi pe tine, structura modului în care înţelegi dragostea. Configuratiile şi aspectele planetare oferă posibilitatea rezolvării unor vechi probleme. Călătoriile nu sunt sub un semn fast. Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea îţi este pusă la încercare.

 

 

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: