Horoscopul lui Dom’ Profesor – 11 aprilie 2024. Despre flori
- Radu Stefanescu
- 10 aprilie 2024, 22:15
11 aprilie
Horoscopul lui Dom' Profesor. Pe 11 aprilie s-au născut Joel Gray, Jill Gascoine, James Parkinson, Sir Henry Creswicke Rawlinson (a descifrat cuneiformele), Samuel Schwabe, Tricia Helfer, Virgil Mazilescu, Mirela Fugaru.
Pe 11 aprilie, în calendarul creștin-ortodox fix sunt sfinţii: Calinic de la Cernica, Antipa şi Trifina.
O sărbătoare ciudată în ”Kalendar”, în calendarul vechi al poporului: Sărbătoarea Dinţilor. Este aşa de veche că nu s-a calchiat nicio sărbătoare creştină. Doar se spune că Sf. Antipa, pe care îl pomenim astăzi, „e vindecător de dinţi şi de măsele”.
La sfârşitul neoliticului, pe ambele maluri ale Dunării și până la Carpații Păduroși erau două mari uniuni de triburi. În Vest, tribul Lupului, iar în Est, până la marea cea mare, tribul Şarpelui. Prin contopirea acestora s-a ajuns la daci, numiți de Herodot geți, o ramură a tracilor și urmașii agatârșilor, probabil refugiați din Troia. Să ne amintim de simbolul, stindardul, dacilor: capul de lup cu corp de şarpe cu solzi, aluzie la cele două totemuri, arhetipuri, contopite într-un animal mitic.
Ambele animale totemice aveau... dinţi! Şi ce dinţi! Armele dacilor au imitat colţii totemurilor. Era o mare onoare să porţi armele totemice!
De atunci a rămas o vorbă „omul are viaţă, cât are dinţi!” După cum raportează Laura Hood, în ”The Conversation" :
Florile pot fi mai vechi decât dinozaurii – dar oamenii de știință nu pot fi de acord cu privire la momentul în care au evoluat
Florile pot părea delicate – dar plantele cu flori, ceea ce oamenii de știință numesc angiosperme, sunt unul dintre cele mai de succes organisme evolutive de pe planetă. Cuprinzând peste 350.000 de specii cunoscute , ele domină sistemul ecologic, modelează rețele trofice și joacă un rol vital în producția de oxigen. În plus, multe dintre ele sunt culturi comerciale valoroase – gândiți-vă la trandafiri, mac și roșii.
Te-ai întrebat vreodată când au evoluat florile pentru prima dată și ce s-a întâmplat de-a lungul a milioane de ani de evoluție pentru a cultiva aceste specii frumoase? Cercetările recente aduc noi perspective acestei dezbateri de lungă durată între oamenii de știință.
Când te gândești la fosile, probabil te gândești la dinozauri și amoniți – creaturi cu oase sau cochilii dure care au rămas păstrate în stâncă în ciuda schimbărilor geologice uriașe. Dar florile cu petale fragile și polen minuscul pot fi, de asemenea, conservate prin sigilare în chihlimbar, cristalizate sau carbonizate.
În general, cele mai convingătoare dovezi fosile sunt din perioada Cretacicului timpuriu (acum aproximativ 132 de milioane de ani). Cu toate acestea, cele mai vechi dovezi ale unui boboc floral au o origine jurasică (acum aproximativ 164 de milioane de ani). Se numește Florigerminis jurassica și a fost găsit în China. Dar nu toți oamenii de știință sunt de acord că este o angiospermă, din cauza diferitelor definiții ale organelor florale.
Florile pot fi păstrate în detalii izbitoare. Picurând seva de copac și rășină au fosilizat petalele și polenul unei flori fosile într-o pădure de conifere din Marea Baltică în urmă cu aproximativ 34-38 de milioane de ani. Aceasta este cea mai mare floare fosilă conservată în chihlimbar, măsurând aproximativ 3 cm în diametru și de aproximativ trei ori mai mare decât majoritatea fosilelor florale, arătând detalii frumoase ale acestei flori străvechi. Vezi fotografia din titlu.
Jurasic sau Cretacic?
Momentul evoluției florilor este încă o chestiune de dezbatere între oamenii de știință, dar majoritatea oamenilor de știință se află într-una din cele două tabere: Jurasic sau Cretacic.
Analizele folosind date moleculare (ADN sau secvențe de proteine) sugerează că florile ar putea fi mult mai vechi decât arată înregistrările fosile – o origine jurasică (acum 145 de milioane de ani) sau chiar triasică (acum 201 de milioane de ani).
Organismele din diferite clade majore (un grup de organisme care descend dintr-un strămoș comun) ar putea converge pe măsură ce evoluează. Dar oamenii de știință nu sunt întotdeauna de acord cu privire la care organisme aparțin cărei linii evolutive. Deci, trebuie să combinăm toate informațiile de care dispunem pentru a obține o înțelegere mai nuanțată a evoluției florilor.
Descifrarea trecutului prin date moleculare
Este important pentru oamenii de știință să știi când și cum au apărut plantele cu flori și când s-au îndepărtat de alte plante. Ne-ar ajuta să înțelegem modul în care angiospermele s-au adaptat la diferite medii, interacțiunile lor cu alte organisme și răspunsul lor la evenimente geologice majore, cum ar fi schimbările climatice și extincțiile în masă.
O tehnică pe care oamenii de știință o folosesc pentru a determina momentul evenimentelor evolutive este „ceasul molecular”. Acest concept a apărut din înțelegerea faptului că mutațiile genetice tind să se acumuleze într-un ritm constant atât în timp, cât și în specii. Rata mutației poate fi asemănată cu ticăitul constant al unui ceas.
Variațiile secvențelor de gene între diferite specii pot ajuta să le spună oamenilor de știință când s-au îndepărtat de un strămoș comun. Pentru a construi un ceas molecular, cercetătorii analizează segmente de gene care au fost conservate de-a lungul evoluției unei specii.
De exemplu, cercetătorii pot estima când angiospermele moderne și rudele lor cele mai apropiate, cum ar fi gimnospermele , s-au separat comparând ADN-ul lor. Coniferele sunt un exemplu de gimnospermă. Oamenii de știință pot estima, de asemenea, cât de îndepărtată este relația dintre două specii de angiosperme comparând ADN-ul lor.
Punerea laolaltă a puzzle-ului
Caracteristicile fizice ne pot spune multe despre evoluția timpurie a florilor. Oamenii de știință examinează plantele fosile și observă schimbările treptate ale structurilor precum frunzele, florile și semințele în timp. Compararea anatomiei lor permite cercetătorilor să identifice asemănările și diferențele dintre speciile dispărute și cele încă vii sau speciile din diferite clade.
Cu toate acestea, această abordare are limitări. Trăsăturile biologice care par similare pot fi un rezultat al evoluției convergente , indicând modificări ale caracteristicilor pentru adaptarea la mediu, mai degrabă decât similitudine genetică.
De exemplu, aripioarele balenelor și peștilor au evoluat independent pentru înot. Aceste aripioare le pot face să semene, dar nici măcar nu sunt aceeași clasă evolutivă: balenele sunt mamifere și peștii nu. În mod similar, aripile păsărilor, ale liliecilor și ale unor insecte precum fluturii și-au dezvoltat fiecare capacitatea de a zbura, dar au diferențe uriașe în anatomia și genele lor.
Abordarea matematică poate ajuta, de asemenea
Există, de asemenea, o abordare matematică pentru estimarea vârstei angiospermelor – de exemplu, folosind metoda Bayesian Brownian Bridge (BBB). Acest model statistic este o formulă științifică care utilizează distribuția fosilelor în timp pentru a estima vârsta unui grup.
Folosind metoda BBB , o echipă internațională de cercetare a descoperit că originea angiospermelor susține o ipoteză pre-cretacică. Aceasta înseamnă că florile ar fi putut evolua alături de dinozauri și au supraviețuit.
Această descoperire susține, de asemenea, ipoteza lui Charles Darwin despre flori - că acestea s-au schimbat rapid în perioada Cretacicului. Proiectul a arătat că traiectoria evoluției angiospermelor a avut o creștere semnificativă a acumulării de descendență (adică ramurile unei familii au prezentat o creștere semnificativă a noilor familii) între 125 de milioane și 72 de milioane de ani în urmă.
Înțelegerea originilor angiospermelor oferă oamenilor de știință informații valoroase despre rețeaua complicată a vieții de pe planeta noastră. De asemenea, poate ghida eforturile în agricultură și conservare. Așadar, data viitoare când vă minunați de o floare frumoasă sau vă bucurați de un fruct suculent, amintiți-vă că povestea angiospermelor este o poveste despre rezistență, adaptare și frumusețe – multe dintre acestea încă așteaptă să fie descoperite.
Acum vă rog să mă scuzați, trebuie să intru pe DOA, este mare agitație pe acolo. O să vă spun mâine de ce, dacă este interesant, nu am cum să știu ce au în cap astronomii. Dar mă bucur întotdeauna când o enigmă este dezlegată, mă face să mă simt bine și cu încredere în geniul uman, cu speranță că poate fi mai bine, doar mâine este în definitiv o altă zi!
NOTĂ Un cititor a trecut printr-un mare necaz. Să-l lăsăm să-l spună:
”Daca considerati oportun, poate publicati un mic avertisment pt. proprietarii de pisici, NU SCOATETI PISICA IN BALCON DESCHIS.
Aveti o audienta mare, poate asa salvati cateva pisici, si pe proprietarii si copiii care le iubesc de la o tristete fara margini.
In Memoriam Garfield.”
Horoscopul lui Dom’ Profesor – 11 aprilie 2024
BERBEC Se poate şi mai bine. Viaţa ta sentimentala nu este suficient de intensa pe cât ai dori. Astăzi trebuie să dai dovada de discreţie, diplomaţie şi eleganţă în relaţiile sentimentale. Totodată, în afaceri, realizezi că este greu să ramâi obiectiv, mai ales în această perioadă de timp în care păpuşarii işi scriu scenariile pentru viitor. O perioadă complexă, dar care perioadă nu este complicată?!
TAUR Nu prea ai ţinere de minte în relaţiile sentimentale. Inţelegerile trecute trebuie mereu reînnoite, atat in afaceri cât şi in dragoste, altfel partenerii işi cam "uită obligaţiile"! Pentru tine este o perioadă complexă, dar care poate fi chiar monotonă. Eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită pe cât posibil discuţiile cu persoane importante, sau discuţiile în contradictoriu cu partenerii şi/sau asociaţii, mai ales despre proiecte de viitor, proprietăţi sau posesiuni comune.
GEMENI Trebuie sa continui cu aceleaşi metode verificate de până acum, schimbările repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele. Astăzi tenacitatea şi răbdarea aduc succes! Astăzi este o perioadă în care eşti mai tot timpul în grabă. Atenţie sporită mai pe seară, mai ales dacă conduci. Dacă eşti nevoit să călătoreşti, evită să o faci după cădera întunericului. Vorbeşte mult, dar nu spune nimic !
RAC Astăzi trebuie să respecţi legile, scrise sau nescrise! Nu încerca să impui anturajului propriul tău sistem de referinţă, ci mai bine respecta regulile jocului ca să obţii ceea ce vrei. Nu sunt semne de accidente majore, sau cutremure devastatoare, dar zgura socială şi duşmanii ascunşi încep să facă o presiune asupra desfăşurării viitorului. În prezent ai ajuns într-o poziţie pe care o consideri echilibrată, dar vai, foşgăiala din jurul tău îţi atacă temeiul. Încă o dată, nu este nimic acut sau foarte ameninţător, dar picătura chinezească începe să cadă...
LEU O atitudine solidară de genul „toţi o să avem de câştigat” este mai recomandabilă în această zi. Relaţiile cu persoanele născute în semne de aer şi foc sunt astăzi armonioase şi plăcute. Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze. O informaţie în legătură cu nişte bani, dar nu spera că se rezolvă imediat. Toată perioada este sub semnul, care, de fapt nici nu este negativ, al amânării şi al întârzierii.
FECIOARĂ Cu toate că problemele tale te influenţeaza negativ şi treci printr-o perioada proastă, fă in aşa fel ca să nu fie vizibil pentru anturaj. Joacă puţin teatru şi o să te simţi mai bine! Evită astăzi discuţiile seriose şi strategice cu femeile. Cu un compliment bine plasat poţi schimba cursul discuţiei. Nu da curs propunerilor extravagante, odihneşte-te şi relaxează-te.
BALANŢĂ Astăzi, zi de austeritate, încearcă să nu scoaţi niciun ban din buzunar. Cheltuielile făcute poţi să le treci direct la pagube. Limitează-te la activităţile obişnuite, nu ieşi din rutina ta. O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în ideea că se pot finaliza vechi proiecte şi idei. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Dedică ziua familiei, cuplului şi încearcă să descifrezi relaţiile şi scopurile fiecărui membru al familiei. Oferă-le ajutorul.
SCORPION Simţul tău agresiv ţinut prea mult în frâu şi încăpăţânarea ta se pot răzbuna astăzi. Atenţie la discuţiile aprinse cu cineva din anturaj de la care vrei sa obţii ceva important. Multiplele cuadrate fac ca astăzi mai nimic să nu-ţi convină. La asta se adaugă şi o stare de lehamite şi plictiseală existenţială, cum nu ai mai avut de mult.
SĂGETĂTOR Bănuitor cum eşti, vezi comploturi peste tot. Dar, nu, azi nu ţi se pun scobitori în pâine, nici sare în cafea. Zambeşte celor din jur! Sunt mulţi care te plac, ba cineva, chiar, te iubeşte! Evită lucrurile importante, schimbările de strategie şi întâlnirile hotărâtoare. Ca direcţie principală a dezvoltării viitorului, configuraţia astrologică indică păstrarea unui statu quo şi acumulări sigure, dar lente.
CAPRICORN Azi poţi descoperi aspecte interesante ale anturajului, familiei. Fiecare are un secret, asta face viaţa pasionantă. Înţelegi mai bine unele situaţii, atitudini. Cunoaşterea înseamnă putere! Lasă lucrurile să se întâmple. Este bine să amâni tot ce este nou şi neînceput, mai ales în a prima parte a zilei. Ar trebui să fie o zi liniştită, în care poţi înregistra realizări cu dinamică pozitivă, atât în mijloace financiare cât şi în trăiri existenţiale.
VĂRSĂTOR Eşti dispus, azi, să te ocupi de problemle tale importante, pe care le-ai tot amânat. Eşti într-o perioadă de repliere, de găsire de repere pe care să te sprijini în continuare. E de bine! Cu toate că ţi se propun diferite proiecte interesante, trebuie să analizezi cu atenţie substratul fiecărei afaceri în parte. Uneori o activitate ce pare foarte profitabila poate să atragă intervenţia unor persoane puternice, dar nemulţumite de ceea ce se întâmplă.
PEŞTI Alungă furia şi oferă-ţi o zi plăcută. Toată lumea suferă din cauza birocraţiei şi a corupţiei, nu te enerva inutil, mai bine fă haz de necaz. Pentru că râsul este ultimul refugiu! La serviciu, în orice domeniu ai activa, astăzi nu este indicat să te laşi ghidat de simpatia pentru cutare sau cutare coleg. Fără să fii mitocan, poţi să refuzi cu multă graţie. Cel mai probabil este vorba de un împrumut de bani „până după Paşte”.