HOROSCOP Pe 21 septembrie s-au născut H. G. Wells, Stephen King, Leonard Cohen, Larry Hagman, Marius Popp, Păuniţa Ionescu, Iosif Sârbu, Valeriu Sterian, George Crin Laurenţiu Antonescu.

 

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Codrat şi Proorocul Iona. Nimic în „Kalendar”.

 

Zi fastă. Ultima zi de vară, vară care ţine de la solstiţiul de vară, la echinocţiul de toamnă. Mâine, 22 septembrie, la ora 23:01:45, este echinocţiul de toamnă, Soarele, descendent, taie ecuatorul celest, sursă Obseratorul Amiral Urseanu sub semnătura dr. Harald Alexandrescu. Bun, s-ar putea considera și ziua de mâine că este tot de vară, echinocțiul cade aproape de miezul nopții. Nu în fiecare an.

 

HOROSCOP  Marturisesc că am şi am avut prieteni buni mulţi astronomi. Îmi lipsesc enorm şi îmi sângerează sufletul după Irina Predeanu şi Harald Alexandrescu. Acum, aceşti buni prieteni studiază stelele de aproape, din Mâna lui Dumnezeu. Îmi lipsesc discuţiile interminabile, proiectele la care lucram împreună, apariţiile în public şi la televizor, care făceau mare audienţă.

 

După cum îmi lipseşte Amir Mushirzadeh, doctor în matematică, astronomie şi filozofie, şeful de la Nur-e-Dasht, celebrul observator Lumina Deşertului, ultimă redută a ştiinţei adevărate în calea explicaţiilor absurde, şi el plecat acum câțiva ani, către stele, la venerabila vârstă de 102 ani.

 

Erau astronomi de vârf şi persoane foarte inteligente şi instruite. Poate că aici este explicaţia, de ce ei acceptau să discute corect şi elegant despre astrologie, iar alţi oameni de ştiinţă resping a priori astrologia, cu cuvinte jignitoare. Sufletele mici, chiar cu doctorate, sunt obtuze şi intolerante!

 

HOROSCOP  Îmi amintesc lungile discuţii avute cu Harald în cupola observatorului din Bucureşti. Pe atunci nu era turbulenţa asta atmosferică, nici luminozitatea nocturnă a oraşului, se mai puteau face observaţii bunicele cu marele refractor ecuatorial al amiralului. Dar, importante erau discuţiile noastre. Eu aduceam cafeaua, Harald biscuiţii. Făcuţi în casă, după o reţetă portugheză. Dacă nu ştiaţi, Harald s-a născut în Portugalia, era cu câţiva ani mai mare ca mine. Familia lui a fost un exemplu de patriotism, de atitudine corectă şi de poziţie verticală pe calea istoriei. Diplomaţi, care au refuzat nazificarea României. Harald avea o slăbiciune pentru locul lui natal, pentru Portugalia. Mereu îmi povestea, despre una şi despre alta, istorii lusitane. Eu îi răspundeam cu poveştile mele din Orient, întâmplări adevărate, sau pilde cu Nastratin Hogea. Aveam ce discuta cu Harald.

 

În amintirea Capricornului Harald Alexandrescu, un asteroid îi poartă numele. O corespondentă mi-a scris că Harald nu se purta frumos cu colegii, mai ales cu femeile și țipa la femeia de serviciu de la Observator. Nu am ce obiecta, probabil că așa a fost, dar nu pot să nu-mi amintesc vechiul proverb persan care spune că: cu un rege, trebuie să te porți ca un rege, cu un soldat, ca un soldat, cu un cerșetor, ca un cerșetor.

 

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobiți destul de mulți mi-ați scris. Să scriu mai mult, să încep odată noua rubrică, să deschid o școală de jurnalistică, să dau exemplu de ziaristică constructivă, să fac un partid că lumea ar avea încredere în mine, să mă implic mai mult etc etc.

 

Alo, alo, dragii mei, vorbiți cu un pustnic! Îmi sunt străine vanitățile și averile. Nu scriu ca să motivez lumea, așa scriu eu, pentru că așa sunt eu, altfel nu pot să scriu. Sunt un om normal, care judecă după morala mic burgheză și cei șapte ani de acasă, plus o viață de călătorii. Nu doresc să schimb lumea, sunt în afara ei. Am câteva mii de cititori, mereu aceiași. Pe domniile voastre. Mă bucur și consider că mi-am făcut datoria dacă vă prind în magia stării de bine și vă dau niște informații interesante. Un doctor nu poate face o națiune întreagă bine, dar își poate ține pacienții lui sănătoși. Așa fac și eu.

 

Dar nu despre asta doream să vă scriu, ci despre o teorie a conspirației, auzită în weekend de la niște oaspeți străini. Germani.

 

HOROSCOP  Din industria filmulului, caută pe aici niște exterioare, niște locații, pentru un film istoric de mare anvergură. Din una, în alta, s-a adus în discuție și multele catastrofe naturale petrecute acum, într-un timp scurt. Regizorul german, un tip greu, cu multe premii și vreo duzină de filme mari la activ, din nefericire la noi nu se distribuie filmele nemțești, a zâmbit pe sub mustața teutonă și m-a întrebat: ”Mein Herr, chiar crezi că fenomenele astea sunt naturale?”

 

Hopa, zic, o teorie a conspirației! Pe scurt urganele și cutremurele sunt provocate artificial ca să se dea de lucru, să se învioreze economia mondială. Sau, sunt arme în dezvoltare, în experimentare.

 

HOROSCOP  Nu cred că este chiar imposibil să declanșezi un uragan, sau un cutremur. Se știe că exploziile nucleare pot declanșa cutremure, vezi experiența nord-coreeană iar un tir de lasere care încălzește brusc anumite zone ale atmosferei pot produce uragane. Regizorul mi-a arătat o secvență pe Mac-ul lui. 

 

Așa mi-am amintit de omul care aduce ploaia, care …a existat cu adevărat.  Charles Mallory Hatfield nu a fost invenţia vreunui autor dramatic: el s-a născut la sfîrşitul secolului XIX în statul Kansas, S.U.A.  si pînă prin 1910 a fost vînzător de maşini de cusut. Apoi, ca orice american care se respectă, a avut o idee. Cum să producă ploaia! Observase că întotdeauna după marile bătălii apar furtuni întovărăşite de ploi abundente. Hatfield era de părere că fumul produs de praful de puşca era cauza care înclina balanţa naturii.

 

HOROSCOP De altfel, şi vrajitorii pieilor roşii, cînd chemau ploia,  pe lînga dansurile şi  cîntecele folclorice respective, aveau la îndemana un foc de tabară enorm, în care aruncau din cînd în cînd substanţe magice, în general producătoare de fum. Mulţi ani al rînd, Hatfield şi-a experimentat metoda şi a perfecţionat-o la ferma tatălui sau din Kansas. La început, fumul gros şi rău mirositor care se ridica spre cer, dintr-un fel de turnuri înalte de lemn, nu făcea decît să sperie animalele de la fermă. "Omul care aduce ploaia" a schimbat de mai multe ori formula substanţei pe care o ardea şi, la un moment dat, primele rezultate au început să se arate: mai întîi cîteva picături de ploaie, apoi averse, ba uneori, chiar ploi torenţiale.

 

Faima lui Hatfield începe să se răspîndească: ferma lui din Kansas era deosebit de prosperă, deoarece nu-i lipsea niciodată… ploaia !

Charles Hatfield miroase imediat afacerea. De exemplu, mai mulţi fermieri din  San Joaquin îl solicită pe Hatfield să pună capăt secetei care domnea de mai bine de un an in valea lor. Charles işi ridică ciudatele turnuri, dar încheie şi un contract în toată regula. În acel an fermierii, foarte mulţumiţi de ploile "la comandă",  îi plătesc lui Hatfield 10 000 de dolari, reînnoind comanda în fiecare an. Devenit "profesionist", Charles Hatfield doreşte să demonstreze întregii Americi valabilitatea metodei sale prin care aduce ploaia.

 

HOROSCOP Işi ofera serviciile oraşului San Diego, care suferea de o secetă cumplită, de mai mult de doi ani. Sistemul de alimentare cu apa al oraşului era compus în principal din lacul arificial Morena, la acea dată, complet golit. Apa potabilă se aducea in oraş de la mari distanţe, cu eforturi greu de închipuit. În ianuarie 1916, Consiliul municipal al oraşului San Diego voteaza angajarea lui Hatfield ca să … aducă ploaia. Contractul încheiat stipula ca suma platită sa fie de 50 000 de dolari dacă Hatfield va fi în stare să umple lacul Morena, fapt ce nu se întîmplase niciodată în istoria oraşului.

 

Hatfield îşi respectă contractul, ridică nişte turnuri de lemn mai înalte ca niciodată şi arde o cantitate dublă din substanţa fumigenă care aducea ploaia. Şi începe să plouă. Numai că după trei zile de ploaie torenţială, mai multe case sunt avariate, pistele de curse de la Tia Juana sunt inundate, iar lacurile artificiale din amonte de Morena sunt umplute, apa trecand peste coronamentul barajului de pămant. O viitura de 20 de metri înalţime se repede la vale, omorînd pe loc peste 50 de persoane. După ce lucrurile se mai potolesc, Hatfield se înfăţişeaza primarului cerîndu-i achitarea obligaţiilor asumate. Nu-şi va primi, însa, banii. Motivul : pagubele produse de ploile lui artificiale s-au ridicat la aproximativ 10 de milioane de dolari. Se spune că Hatfield s-a retras la ferma lui din Kansas unde a mai bricolat vesel cîteva idei , dar pe care nu le-a facut publice – probabil că lumea ar fi arătat altfel… Charles Mallory Hatfield a încetat din viaţă în 1958, fericit că oamenii de ştiinţă, care pînă mai ieri îl combăteau, i-au aprobat principiul de producere a ploilor arificiale prin producerea de microcentre de condensare a vaporilor de apă.

 

HOROSCOP  Dacă la începutul secolului XX se putea produce ploaia artificial, probabil că lucrurile au avansat până astăzi foarte mult.

Dar, nimeni, niciodată nu o să recunoscă că deține tehnologia de declanșare artificială a unui cutremur, sau a unui uragan.

 

HOROSCOP  Sigur că în urma cataclismelor se deschide un front de lucru, se fac mulți bani din lucrările de salvare și reconstrucție. Dar în cataclisme mor oameni, se pierd valori imense. Nimeni nu vrea să fie numit criminal și să i se intenteze procese pentru imense daune-interes.

 

HOROSCOP Regizorul neamț mi-a atras atenția asupra cutremurelor din Italia. Care au fost ”chirurgicale”, s-au abătut numai asupra unor locații valoroase din punct de vedere imobiliar.

 

Când a plecat mi-a lăsat un bilețel cu câteva nume de firme pe el. ”Ia verifică, mi-a spus neamțul, dacă aceste firme nu sunt mereu implicate în operațiunile de salvare și ajutor”. Am verificat, mai bine nu verificam. Chiar așa să fie?

 

HOROSCOP  O să mai verific, poate o să văd luminița de la capătul tunelului, dar mă tem că sunt luminile unei locomotive.

 

Haide să mai luăm o pauză, eu verific în continuare, nu-i așa, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                                             ⃰    ⃰    ⃰

HOROSCOP

 

BERBEC  Cu Uranus, retrograd, mereu prezent în zodie, e o zi paradoxală. Lucrurile se aranjeză, parcă, de la sine. Evită să repeţi greşelile trecutului şi acestă zi de joi poate deveni confortabilă! Posibile mici dureri de cap, la propriu şi la figurat pe fondul unui Marte complex aspectat. Este indicat să amâni deciziile importante pe mai târziu. Ziua este favorabilă cumpărăturilor, tratamentelor sofisticate cosmetice sau de întreţinere, vizitelor la prieteni credinciosi sau la bănci bogate.

 

HOROSCOP

 

TAUR   Dimineaţa eşti mai sociabil şi mai bine dispus decât de obicei. Trebuie să arăţi bine, ca să te simţi bine! Eşti motivat şi poţi  rezolva bine mai toate problemele profesionale sau personale! Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt favorabile. Ceva legat de un aspect legal, de jurisprudenţă. Deocamdată aspectul este neutru şi nu te afectează în nici un mod. Cooperează mai strâns cu partenerii, fie de afaceri, fie de amor şi spune-le exact şi precis ce aştepţi de la ei, cu un zâmbet şi dulce- dulce ca o prăjiturică din Orient.

 

HOROSCOP

 

GEMENI   Ceva pare că te supără! Oare, ţi-ai pierdut simţul umorului? Totuşi, un mijloc de săptămână inspirat, mai ales pentru promovarea intereselor personale, sentimentale. Evită să vorbeşti mult! Astazi investeşte în relaţii de afaceri şi în dragoste. Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă,  Leu sau Scorpion, te va ajuta, sau mai curând poate să te ajute. Este o perioadă splendidă ca să începi proiecte noi, să legi noi prietenii. O veste bună şi una mai puţin bună, dar din fericire veştile nu sunt legate între ele. Nu te lăsa dus de nas de intrigi şi bârfe!

 

HOROSCOP

 

RAC    Tot încerci să obţii unele fapte, informaţii, mărturisiri! Nu te potoleşti până nu afli ceea ce s-a întâmplat, în acestă zi de luni risipind energia care s-ar fi potrivit mai bine la muncă! Lasă ambiţiile şi vanitatea de o parte şi bucură-te de toamna care o să fie frumoasă, o adevărată vară indiană. Perioada zilei de azi este pentru cei născuţi sub semnul Racului o perioadă splendidă ca sa admire natura sau natura umana. O mică supărare dar pe total perioada – îţi este favorabilă. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nicio importanţă.

 

HOROSCOP

 

LEU   Eşti pe cale să ai mai multă grijă de tine şi de cei din jur. În această zi de luni dedică mai mult timp familiei, celor dragi. Trebuie să te interesezi mai mult de problemele celorlalţi! Nu lua decizii pe termen lung, mai ales în ceea ce priveşte banii. Astăzi, joi, este ziua în care trebuie să dai dovadă de exactitate şi precizie, altfel vei avea de pierdut. Trebuie, de asemenea, să fii foarte clar în exprimarea sentimentelor. Nu trebuie să vorbeşti mult. Pregăteşte din timp ce ai de spus, fă-ţi stereotipuri de exprimare şi repetă de mai multe ori ceea ce este într-adevăr important pentru tine. Aşa, nu poţi să greşeşti!

 

HOROSCOP

 

FECIOARĂ   Evită, la muncă, intervenţiile bruşte şi deciziile pripite. Evită şi mişcările bruşte care pot provoca crampe muşchiulare. O zi ceva mai obositoare şi enervantă. Nu pleca la drum lung! Astăzi poate fi o periodă de realizări şi acumulări. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză  aprofundată. Noi prietenii sau relaţii pot face perioada interesantă.  Nu trebuie să neglijezi propriul confort nervos – o activitate prea tumultoasă  face să nu obţineţi rezultatul dorit şi vei pierde încrederea subalternilor sau a micului grup din care faci parte.

 

HOROSCOP

 

BALANŢĂ    Azi, joi, ziua lui Jupiter, acţionezi cu multă energie şi pasiune. Păcat că cei din jur nu au ritmul tău şi nu te urmează. Colegii, familia, dau semne că au probleme şi că nu le arde de planurile tale! Realizări mici, însă pline de bucurii. Astazi te vei simţi foarte bine citind o carte, sau vizionând un film bun. Poţi face ceva cumparaturi – poate vei întâlni o persoană interesantă din trecutul nu prea îndepărtat. Este o perioadă foarte prielnică studiului şi creaţiei. Fă-ti stereotipuri de exprimare şi de comportament! Ştii că eşti harnic, curat şi minuţios, dar nu eşti spontan!

 

HOROSCOP

 

SCORPION   Eşti pus în faţa unei situaţii total lipsită de sens. Poate unde ziua este slab aspectata astrologic. Poate unde peste tot este haos şi nepăsare. Totuşi, eşti aproape de o soluţie, insistă! Păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei dragi, vei constata bunele lor intenţii.  Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Nu specula, nu da sau primi bani cu împrumut. Mare atenţie dacă călătoreşti, sau eşti departe de casă.

 

HOROSCOP

 

SĂGETĂTOR    Prea multă vorbărie şi prea multe destăinuri pot să-ţi influenţeze negativ reputaţia. "Rufele murdare se spală în familie" este un proverb vechi, respectat de cei care vor să aibă succes. Totuşi, călătoriile sunt sub un semn fast. Aspectele planetare complexe oferă posibilitatea rezolvării unor vechi probleme. Transformări în bine, la serviciu şi acasă.  Atenţie mărită la sfârşitul zilei când starea de bine îţi este pusă la încercare – niste dureri suspecte şi insistente… Femeile Scorpion, mai ales, sunt astăzi avantajate în dragoste.

 

HOROSCOP

 

CAPRICORN   Un mijloc de săptămână bun. Cu un moral bun şi bună dispoziţie, poţi atrage oportunităţi favorabile. Ai păreri precise despre orice şi nu faci un secret din ele. Nu exagera cu efortul fizic! O problemă personală îşi va găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Spaţiile largi te aşteaptă: în natură şi în viaţa socială. Trebuie să ai mai multă încredere în colaboratori. Dar nu uita: “schimbările dese – cheia marilor succese”! Protejează-ţi sănătatea în cel mai înalt grad şi evită orice are un grad de risc.

 

HOROSCOP 

 

VĂRSĂTOR    Astăzi trebuie să dai dovadă de motivaţie şi de pasiunea ta pentru tehnologie, ca să poţi face faţă problemelor de la serviciu. Poate e numai reinstalarea „Windows”, sau automatul de cafea! Pentru unii Vărsători de apă, dar semn de aer: câştiguri neaşteptate urmate de pierderi la fel de neaşteptate. Nu conteză ce şi cum faci, contează mai mult pentru cine – iar până la urmă rămâne doar rezultatul. Căci, nu schelele conteză, ci casa care rămâne!  Orice are o regulă. Până şi razboiul si duelul au regulile lor, şi execuţiile publice. Nerespectarea regulilor sau lipsa lor aduce dezastru. Fă-ţi reguli şi respectă-le.  Asta se chiamă „voinţa de a învinge”!

 

HOROSCOP

 

PEŞTI    O problemă din trecut te-a ajuns din urmă. Eşti pe cale să primeşti atenţionări atât de la familie şi/sau de la "jumătatea" ta, cu acte, sau nu. Reflectă bine înainte de a lua o decizie! Partea solidă, consistentă, a zodiei te ajută să-ţi înţelegei mai bine limitările sau să îţi aminteşti de “adevărata ta chemare” în viaţă. Nu trebuie să dai dovadă de naivitatea proverbială a zodiei, mai ales în relaţiile cu necunoscuţii. Sau dacă este vorba de un medicament minune pentru beteşugurile tale, sau pentru slăbit. Iar te păcălesc! Atenţie la mijloacele de transport în comun. Nu te lăsa tentat de cumpărături extravagante.

 

HOROSCOP

 

END