Horoscop  Pe 1 decembrie s-au născut Ana Comnena, Woody Allen, Violette Verdy, Cezar Petrescu, Ion Brezeanu, Johnny Răducanu, Ştefan Radof, Florenţa Albu.

 

Ziua de 1 decembrie este deosebit de importantă, fiind legiferată ca Ziua Naţională a României.

 

Horoscop  Conform uzanţelor uniforme din astrologia globală, zodia României ar trebui să fie Săgetătorul. Regiunile istorice, Transilvania, Muntenia, Moldova, Dobrogea au, însă, fiecare în parte, zodia ei. Sunt multe de discutat, poate odată o să revin, dacă vă interesează.

 

Cu toate că am militat deseori pentru o zi naţională care să fie în luna mai, celebrând Independenţa, după modelul american şi, de fapt, a majorităţii ţărilor, nu pot să nu accept şi logica celor care au stabilit ziua de 1 decembrie ca Zi Naţională a României.

 

Nu este vorba numai de evenimentul istoric de la 1 decembrie 1918, ci de ceva mult mai profund, dacă nu, poate, mai important.

 

Se face legătura peste milenii cu Anul Nou dacic, care, aproape sigur, că se serba în această perioadă, trei zile. Cu Sf. Andrei, protectorul României şi cu avatarul lui, Lupul Şchiop, eternul protector zoomorf al acestei părţi de lume, (prima data pomenit ca sfetnic al lui Zamolxe, ucenicul lui Pitagora), numită Grădina Maicii Domnului.

 

Horoscop  Este o concentraţie de sacru, de simboluri importante şi încărcătură emoţională deosebită, în aceste zile, care trebuie să însemne ceva… de fapt adunarea naţională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 a fost convocată, de cei care ştiau, după Lega Veche, după Anul Nou dacic. Cine ştie, ştie, cine nu, să asculte!

 

Poate cel mai interesant este faptul că pe 1 decembrie pomenim pe Sf. Prooroc Naum cel Învăţat. „În această zi, părinţii care ştiu puţină carte îşi pun copii la învăţătură, ca să se facă deştepţi şi domni” (Pamfile).

 

Horoscop  Şi nu, întâmplător, un raport UNESCO, arată că naţiile care au cel mai înalt procent de şcolarizare au şi cel mai mare venit naţional pe cap de locuitor. 

 

Aceasta este calea!   „Învăţaţi, învăţaţi, învaţaţi – ceva trebuie să iasă!” – nu a spus-o Lenin, ci Cicero, cu două mii de ani mai înainte!

 

Horoscop  Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, Ziua Naţională înseamnă şi reflecţii asupra unor lucruri importante. Patrie, patriotism, naţiune… Parafrazând-ul pe Malraux: „Secolul XXI va fi al naţiunilor, sau nu va mai fi deloc!” Şi, ceea ce spunea Nicolae Bălcescu, pe care îl consider cel mai mare patriot român, că ar fi declarat Tudor Vladimirescu: „Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor!” Cred că ar trebui să-l citez aici și pe marele meu învățător și călăuză în labirintul afacerilor externe, Corneliu Mănescu: ”Civilizație se poate numi doar de la dreptul națiunilor!”

Iată, am pornit-o din nou pe latura însorită a amintirilor. M-am pustnicit și de preaplin, sufletul meu nu mai putea suporta călătorii, afaceri, miliarde, aventuri și întâmplări de mare mirare.

 

Horoscop   Dar ar fi, poate, potrivit să vă spun ceea ce mi-a spus și mie Starețul Dionisie, de la Colciu, lavra Sf. Gheorghe a Sfântului Munte Athos. În nemernicia mea de mare păcătos și prost l-am supărat pe bunul meu părinte și călăuză spirituală. Iată ce mi-a spus în anul 1988, în august, la chilia Sf. Gheorghe de la Sf. Munte Athos, la masa de sub măslinul din curte. A fost martor și fratele Eugen Roșca, care poate depune mărturie, că așa a fost și nu altfel.

”Constantine, Constantine, ești păcătos și nu știi! Zici că ai viza australiană? Și femeia și prunca? Și biletele de avion? Și contract pe 15 ani cu federația? Și că ambasadorul a zis că cei din țară sunt de acord? Dar pe Maica Domnului ai întrebat-o? Că a Ei este România, este grădina Ei, nu a lui Ionescu, sau Popescu! Nu fi laș, nu da bir cu fugiții, nu spune: ”nu-i nimica aceea și nu-i nimica cealaltă”. Nu! Odată ce suntem creștini, ortodocși, de mici copii, ne-a învrednicit Dumnezeu să știm, puțin, mult, ceea ce ne vatămă. Știm drumul adevărat pe care trebuie să călătorim că să căpătăm Împărăția Cerurilor. Fiecare, după puteri, cu înțelepciunea pe care i-a dat-o harul Duhului Sfânt. Și mult, puțin, ne luminează Dumnezeu! Și tu vrei să fugi, te duci după bani mulți și trai bun și ușor! De câte ori ai venit aici, la Sf. Munte și te-ai rugat, nu ți-a îndeplinit Sf. Treime rugăciunile? De ce arăți acum dosul? Du-te în România și împlinește-ți destinul, nu fii prost, băiatule, du-te în România, știu eu de ce. Suntem în timpurile din urmă, după toate proorocirile Proorocilor și ale Sfinților Apostoli. Toți spun, într-o glăsuire, că în al VIII-lea veac (al optulea secol de la Facerea Lumii, n.a.) o să fie mare greutate, mare depărtare de adevăr, la stânga, de la Dumnezeu, la cele false. Tu ai ceva de făcut în România, nu aiurea. Lasă-i să plece pe oricine vrea, să se ducă, dacă așa o să dorescă, tu, însă, nu!”

 

Horoscop   Așa am făcut. Am luat avionul spre București, nu ne-a așteptat nimeni la Otopeni, credeau că suntem la Sydney. Ce a văzut bunul stareț Dionisie în sufletul meu, ”baraka”, sau altceva, nu mi-a spus niciodată. Încă mai caut să-mi găsesc rostul. Pustnicia? Sau poate că destinul meu este să vă dau sfaturi bune (o să vă spun altădată și porunca starețului atonit asupra astrologiei creștine), să vă spun, în fiecare zi, că mai există o lume normală, morală, credincioasă, că aveți o țară, România, pe care trebuie să o iubiți ca pe Maica Domnului! Să vă dau forță și speranță, să izbândiți acolo unde toți se retrag. Dacă un singur tânăr, sau un senior, oricine, dintre cei care mă citesc înțelege aceste lucruri și le urmează, starețul Dionisie a avut dreptate, îmi îndeplinesc destinul!

 

Dar, acum, sărbătoriţi Ziua Naţională, scoateți tricolorul, ridicați-l cât mai sus, distraţi-vă, dansaţi şi ciocniţi paharele de şampanie, chiar dacă greul abia începe – spuneam acum mai mulţi ani şi nu pot decât să repet. În România, mereu începe ceva greu, oare de ce? Poate, unde nu suntem conduşi de patrioţi, ci de „tagma jefuitorilor”?  Bună întrebare!

 

Nu o să vă spun "La mulţi ani!", aceasta este o formulă nouă, modernă, ci o să folosesc urarea strămoşească:

 

"Români, să fiţi sănătoşi, oriunde vă aflaţi! Trăiască România!" 

 

                                                      ⃰    ⃰    ⃰

 

 

 

horoscop

 

 

BERBEC   Ai probleme de Ziua Națională, dar acest lucru, paradoxal, nu-ţi ştirbeşte capacitatea de a te distra! Nu ţi se cere să te schimbi fundamental, ci doar să respecţi anumite reguli în cuplu! O zi bună, este doar o zi liberă, care poate deveni şi mai bună dacă gândeşti pozitiv şi nu te repezi. Mai pe seară, o veste bună despre o călătorie şi nişte bani. Adesea, şi astăzi este unul dintre acele cazuri, soluţia problemei se gaseşte în analiza atentă a descrierii faptelor, aşa că analizeaza situaţia cu multă atenţie. Astazi coopereaza, dar atentie la confesiuni.

 

horoscop

 

TAUR    Majoritatea scenariilor şi planurilor, atât de distracţie cât şi in viaţa personală, suferă din cauza întârzierilor produse de Saturn. În această mică vacanţă poţi rezolva unele situaţii. Poate că ar fi bine, dacă îţi permite punga, să faci cumpărăturile pentru Moş Nicolae încă de astăzi, direct de la producător, vezi dacă au deschis – măcar ştii ce cumperi. Proiectele începute astăzi pot aduce rezultate excelente. Atenţie la presă şi la reţelele de socializare, poţi avea unele date de excepţie, de Ziua Naţională. Nu le pierde.

 

horoscop

 

 

GEMENI   Nu-i copleşi pe cei din jur, nu-ţi impune astăzi părerile cu orice preţ, chiar dacă ai dreptate. De Ziua Naţională lasă şi pe cei din jurul tău să ia atitudine! Libertate pentru toţi! Configuraţia astrologică nu este foarte prielnică in abordarea unor persoane din sfera sentimentală a preferinţelor tale nemărturisite. Aşa că lasă pe după Ziua Naţională! Concentreaza-te, lasa confuzia pe alta data. Confuzie care iti sta bine uneori. Uneori, numai uneori.

 

horoscop

 

 

RAC   Prea multe informaţii, imagini, prea multe minciuni. Te doare capul, la propriu şi figurat şi cauţi linişte şi concordie. Stai, în ziua aceasta liberă, împreună cu cei pe care îi iubeşti! Aspectele favorabile din casa a a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără cheltuieli nejustificate.  Perioada îţi este prielnică, în general în această zi de sărbătaore naţională; cu moderaţie, mai ales la cheltuieli, astazi veţi evita neplăcerile. O petrecere, o masă cu familia sau prietenii, în orice caz o adunătură, acolo, iti poate da unele indicii pretioase.

 

horoscop

 

LEU   Dacă încă îţi mai cauţi sufletul-pereche, astăzi mai ai o şansă. În spaţiul virtual sau foarte real, poţi avea o întâlnire interesantă sau chiar promiţătoare. Dar, nu te grăbi, fii atent! Uneori ai nevoie de putina solitudine. Este o perioadă perfectă să-ti iei ceva de citit, sau un joc nou, acasă si sa te bucuri de căldura caminului, sau mai bine zis de ceea ce plăteşti că ar trebui să fie căldură. Evită imprumuturile de bani sau orice cheltuială importantă. Ultima parte a zilei îţi poate aduce surprize plăcute, veşti de departe.

 

horoscop

 

 

FECIOARĂ    O zi plăcută, interesantă. Sensibilitatea ta emoţională te face să apreciezi ceremoniile, defilarea de Ziua Naţională. Aşa ai simţământul reconfortant că faci parte din ceva mare, important!  Aspectele benefice sunt în cumpană astazi cu influenţe mai puţin favorabile, asa că astăzi ai o zi obositoare, dar placută! Acasă, sau unde eşti, fii pragmatic şi nu contrazice pe cei din jurul tău. Un zâmbet şi atât, este mult mai indicat. O zi bună în care este bine să vorbeşti mai puţin şi să asculţi mai mult. Poţi afla o mulţime de noutaţi care iţi vor fi de folos.

 

horoscop

 

BALANŢĂ   Anumite informaţii meteo te descurajeză, dar cu puţin bun simţ şi refuzând complicatiile inutile, o s-o scoţi la capat! Concentrează-te pe problemle tale şi distrează-te, e Ziua Naţională! Trebuie să fii iscusit şi diplomat, să arăţi consideraţie şi spirit de cooperare, pentru ca să eviţi o mica decepţie. Probabil cineva nu-şi respectă cuvântul, fapt care a început să devenit regulă.  In general ziua îţi este favorabilă, mai ales în afirmarea propriei personalităţi. Mai pe seară, o cină plăcută şi rafinată.

 

horoscop

 

SCORPION   Astăzi reuşeşti să faci ceea ce ţi-ai propus. Se pare că ai găsit echilibrul stării de bine, al gândirii corecte. Nu te abate de la programul pe care l-ai stabilit pentru Ziua Naţională! Promovează propriile interese, bazându-te pe prietenii vechi. Astazi eşti plin de energie – energia de care ai atâta nevoie. Pe de altă parte este bine să foloseşti cât mai multe ocazii şi să te relaxezi. Pe total:  bune rezultate în domeniul relaţiilor umane şi ale relaţiilor sociale.  

 

horoscop

 

 

SĂGETĂTOR   Este evident, pentru toţi din jurul tău, că eşti într-o formă bună. Mai ai de convins o singură persoană: pe tine însuţi! Neîncrederea în forţele proprii este un vechi defect de al tău! O oportunitate ţi se oferă, aşa că fă bine şi nu-i da cu piciorul. Stăpâneşte-ţi remarcile ironice şi criticile la persoană. Vremea în schimbare, în răcire, iţi dă nelinişti care nu sunt ale tale. Scutură-te de ele şi regăseşte-ţi optimismul şi buna dispoziţie!

 

horoscop

 

CAPRICORN   O zi cu ceremonii de stat şi cu o impresie ciudată de “déjà vu”.  Totuşi, o veste, o impresie generală, care îţi pare a fi bună! Poate, să sperăm că Dumnezeu nu Şi-a întors Faţa de la noi! Astăzi ai uşurinţă în exprimare. Regaseşti un obiect pe care l-ai crezut pierdut. Sinceritatea şi spontaneitatea ta cuceresc imediat, doar ai tot interesul să fi plăcut de toată lume. Lucrurile sunt foarte clare şi simple dacă doreşti să te simţi bine astăzi! Zâmbeşte şi… atât.

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR   Nu merge totul în sensul pe care-l vrei tu. Nu te panica, Ziua Naţională îţi aduce şi veşti bune. Ai dori o insulă pustie unde să trăieşti doar din iubire, fructe exotice şi apă de izvor! A treia zi liberă din triada dacică a Anului Nou şi Ziua Naţională! Trebuie să sărbătorești, neapărat! Stelele favorizează o seara relaxantă şi odihnitoare. Cerul înstelat deasupra şi adevărul in inimă – daca adaugi şi puţin mai multă dragoste ai tabloul zilei de azi pictat de astre.

 

horoscop

  

PEŞTI    Lucrurile devin mai clare, de acum ştii cine sunt amicii şi ostilii. Trebuie să faci noi strategii, atât în afaceri, cât şi în dragoste. Ca să câştigi, trebuie să faci parte din schimbare! Ai timp, în sfârşit, să stai de vorba îndelung cu prieteni pe care nu i-ai vazut de mult şi pentru care eşti gata să pui masa. Evită, pe cât poţi, grijile şi enervarile, nimic nu este mai important pentru sănătate decat o judecata clara şi echilibrul interior. Până la urmă o zi blândă faţă de tine, pe care o meritai după o perioadă mediocră!

 

horoscop