Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOP Slovenia, o țară normală, Ljubljana, un oraș liniștit. Planeta Neptun, istorie și astrologie │ Horoscopul lui Dom’ Profesor
HOROSCOP   Slovenia, o țară normală, Ljubljana, un oraș liniștit. Planeta Neptun, istorie și astrologie  │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

HOROSCOP Slovenia, o țară normală, Ljubljana, un oraș liniștit. Planeta Neptun, istorie și astrologie │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

HOROSCOP Planeta Neptun guvernează zodia Peștilor, unde este în domiciliu. Exaltată în Leu, detriment în Fecioară și exil în Vărsător. Sursă: Julia și Derek Parker ”The Compleat Astrologer” 1971. În prezent, Neptun este în domiciliu, în zodia Peştilor, retrograd, la 12 grade şi 18 minute. Va sta în Pești până pe 30 martie 2025, într-o duminică, când va intra în zodia Berbecului.

 

HOROSCOP  Pe 23 septembrie s-au născut Gaius Octavius Augustus Cezar, Bruce Springsteen, Ray Charles, Ion Gheorghe Maurer, Alfred Margul Sperber, Sofia Vicoveanca, Şerban Ionescu, George Mihăiţă, Eugenia Bădulescu. Pe 24 septembrie s-au născut F. Scott Fitzgerald, Jim Henson, Grigori Potemkin, Albrecht von Wallenstein, Aurel Giroveanu, Nicolae Licareţ, Corneliu Omescu.

 

În calendarul creştin-ortodox, pe 23 septembrie, este Zămislirea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, Sfintele Xantipa şi Polixenia. Pe 24 septembrie este Sf. întâia Muceniţă şi întocmai cu Apostolii, Tecla. Mai este şi Sf. Siluan de la Muntele Athos.

 

HOROSCOP Tradiţional, în ”Kalendar” pe 24 septembrie sunt Teclele, Teclele Berbecilor. Sărbători de toamnă foarte vechi, din neolitic, destinate „înfrăţirii cu lupii”. „Încep sărbătorile de toamnă consacrate lupilor” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 416.

 

Prin alte părţi Teclele se numesc Filipi, de exemplu în judeţul Prahova şi ţin trei zile. În aceste zile nu se mătură prin casă, nu se râşneşte, nu se macină, nu se coase, nu se spală, nu se umblă cu frigări, ţepoaie, furci, topoare sau alte unelte ascuţite. Pamfile, SLR, 1997, pagina 177.

 

Lupul Şchiop şi cu a lui haită de nouă Lupi de Foc (iniţial au fost şase, dar au furat lupoicele tăciuni aprinşi pe Lună Plină şi au zămislit încă trei Lupi de Foc, că s-a stricat tare poporul) ei bine Filipii şi cu Lupul Şchiop se pregătesc să-i muşte de inimă pe cei care sunt pe lista lu' Sân Petru.

 

HOROSCOP Tradiţia orală, folclorul, spune că până prin secolul XIX exista la români, în unele sate, un „voievod al lupilor”. Desenele de epocă îl arată îmbrăcat în alb şi cu o căciulă arătoasă, specifică. Seamănă până la identificare cu un „tarabostes”, cu un nobil dac. "Bărbaţii tari", cei care se trăgeau din lupi.  Numai voievodul lupilor ştia cuvintele, formula, care îi făcea pe lupi să asculte şi să nu mai atace animalele oamenilor. Pentru că lupii nu atacau pe daci şi pe urmaşii lor atâta timp cât erau din aceiaşi rasă, miroseau la fel ca strămoşii. Erau „fraţi”!

 

HOROSCOP  Pe 24 septembrie, la câteva zile de la echinocţiu, voievodul lupilor pleca singur, cu „daruri” pentru lupi. De obicei, un stârv, o carcasă de berbec. Se întâlnea cu haita, oferea darul şi „vorbea” cu şeful haitei, cu lupul alfa. Niciodată voievodul nu a fost atacat de lupi şi niciodată haita nu a rupt legământul. Sigur, atacau lupii, uneori, răzbiți de foame, turme şi cirezi, dar nu din satul voievodului.

 

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobbiți, se întâmplă lucruri în pustnicia mea. Ieri, joi, pe la mijlocul zilei, mobilul meu a sunat lung și insistent. Nu răspund la telefon la numere pe care nu le cunosc, nu le am salvate în agenda mobilului. Dar, era un număr lung, de Europa. Am crezut că este din Germania de la regizorul care m-a vizitat în weekend. Nu era regizorul, era cineva din Maribor, din Slovenia. Vorbea în germană, cu accent pronunțat. Un astrolog tânăr, avea numărul meu de la un astrolog austriac, venerabil, cu care vorbeam adesea pe ”Dimineața Astrologilor”. Mă invita cu cerul cu pământul la Ljubljana, totul plătit. Când i-am spus de pustnicia mea și de faptul că nu mai părăsesc niciodată locul acesta, slovenul, Franjo, pe nume, a spus că Eckard, astrologul austriac i-a povestit de mine și de aventurile mele dar nu a crezut că sunt o persoană reală. ”Vedeți, sfinția voastră, Slovenia este o țară normală, plictisitoare, aici nu se întâmplă niciodată nimic, iar Ljubljana este un oraș liniștit și calm, cu oameni care se țin de mână, se plimbă liniștiți și zâmbesc.” I-am spus să nu mă mai sfințească, pentru că sunt un om obișnuit, dar care a trecut prin multe și l-am invitat la mine. Am făcut o greșeală, tânărul a acceptat imediat și mi-a cerut permisiunea să vină și cu familia. ”Știți, aici, în Slovenia, minunile sunt rare.” L-am întrebat la ce se referă. Franjo a râs și a spus:” știți sfinția voastră, la ce mă refer!” Oare ce i-o fi spus păcăliciul de Eckard, altfel om bătrân și serios, ba foarte competent în astrologie? O să aflu în weekend.

 

HOROSCOP  Dar când este 23 septembrie vă spun, în fiecare an, aceiaşi poveste, cu mereu noi adăugiri, o s-o repet mereu pentru că este frumoasă, este un moment când omul a fost mai aproape de Dumnezeu decât de ”planeta maimuțelor”.

"Evenimentul Zilei" din 23 septembrie 1846 a fost că astronomul german Johann Gale a descoperit planeta Neptun. Mare lucru, o să spuneţi, s-a uitat prin lunetă şi a descoperit! Nu, nu este deloc aşa, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. Când te uiţi printr-o telescop, un refractor sau un reflector, vezi imens de puţin din bolta cerească, un punct acolo, mai puţin de un grad de con solid, uneori nici 0,10 dintr-un grad.

 

Trebuie să ştii unde să te uiţi!

 

HOROSCOP  Iar onorabilul astronom german avea o bănuială… trimisese cu un an mai înainte o scrisoare şi teza lui de doctorat marelui matematician (în secret şi mare astrolog) specializat în mecanica celestă, francezul Urban Le Verrier, care observase, prin compararea efemeridelor planetei Uranus ca aceasta are o perturbaţie în mişcare ei, care însemna existenţa încă unei planete exterioare. Pe 23 septembrie, dimineaţa, în anul 1846, Johann primeşte răspunsul francezului, trimis pe 18 septembrie (ce bine mergea poşta pe atunci) cu indicaţia precisă unde să se uite pe boltă în preajma momentului echinocţiului de toamnă, la o oră foarte precisă.

 

Johann Gale era asistentul lui Johann Franz Encke la Observatorul Astronomic din Berlin. Dispuneau de un refractor celebru, un Fraunhofer de 22,5 cm. O bijuterie, cum astăzi nu se mai fac, cu lentile polizate manual prin metoda franjurilor de interferenţe şi lipite cu celebrul balsam de Canada.

 

Ecke era sceptic, i-a spus tânărului Johann cu ironie: "Uită-te unde a zis francezul, dacă vezi ceva, o planetă, să ştii că-i dau numele tău!"

 

HOROSCOP  A rămas în istorie relatarea făcută de Johann Gale. Stătea singur, bun, era şi studentul care îl ajuta, dar el se simţea singur în faţa Cosmosului. Simţea ostilitate în noapte, omul avea să mai fure o taină şi întotdeauna demonii se opun. Noaptea, în cupola observatorului din Berlin, ce aventură! Aparatele sclipeau rece şi misterioase, în întuneric. Pentru că, dacă nu ştiţi, astronomii, astrologii, amatorii, în fine toţi care care observă cerul direct, fac nişte exerciţii de adapatare a vederii, la întuneric complet, ca să-şi ascută vedera să poată descoperi corpurile cereşti ce abia scânteiază undeva departe la distanţe imposibil de cuprins cu mintea noastră, cea omenească.

 

HOROSCOP Johann Gale se uita neliniştit la cele două ceasuri, extrem de precise, pe care le avea observatorul, ceasuri cu limbile fosforescente. Trebuia să se uite pe cer exact la ora stabilită de Le Verrier, în exact punctul de pe cer indicat de francez.

 

Se uită din nou la ceas. Îşi dă seama că nu a potrivit refractorul. Se ridică repede şi varsă ceaşca de cafea parfumată. "Semn rău!" se gândeşte el. Dar a greșit, a fost un semn foarte bun. Apoi, cu ajutorul studentului Heinrich Louis, pune la punct refractorul de 22,5 cm.

 

Apoi nu se mai gândeşte la nimic. Exact la momentul precizat, la numai un grad de arc de cerc diferenţă, la limita dintre constelaţiile Capricorn şi Vărsător, Johann vede o… planetă!

 

HOROSCOP  Timp de patru nopţi, toţi astronomii din Berlin, cu toate refractoarele și reflectoarele mari, urmăresc corpul celest descoperit de Johann la coordonatele respective şi apoi spun într-un cor: da, este o nouă planetă!

 

Şeful lui Johann îi aduce un tort şi îi spune că îşi va respecta promisiunea, ceea ce a şi făcut-o comunicând descoperirea lui Johann Gale la prestigioasa Academie germană.

 

HOROSCOP  Toată viaţa Johann Gale a luptat ca descoperirea să-i fie atribuită şi francezului Urban Le Verrier spunând: "este uşor să ajungi cu ochii, acolo unde altcineva a ajuns înaintea ta cu mintea!" Ţineţi minte vorbele acestea, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, sunt vorbele unui om înţelept şi modest! De aceea a refuzat ca numele lui să fie asociat cu numele noii planete descoperite de el şi a ales un nume din mitologie: Neptun, puternicul săpân al oceanelor, fratele lui Jupiter-Zeus. Doar şi celelalte planete purtau numele unor zei greco-romani!

 

HOROSCOP  Neptun este ceea ce astronomii numesc o planetă grea, iar astrologii o planetă colectivă. Are o masă de 17,24 de ori mai mare ca a Pământului. Un bărbat de o sută de kilograme ar cântări pe suprafaţa lui Uranus aproape două tone. Practic, oasele astronautului nu ar rezista şi nici inima, ar fi strivit. NASA a proiectat, visătoare la lungi călătorii interplanetare, deocamdată interzise din cauza tehnologiei primitive, ei bine, a desenat nişte exoschelete, nişte armuri electromecanice care să-i ajute pe astronauţi într-o posibilă, dar puţin probabilă, vizită pe Neptun. Să mai menţionăm că „anul” pe Neptun are 164,8 ani tereştri iulieni, iar distanţa maximă de Pământ este de 4,738 milioane kilometri, cea minimă este de 4,274 milioane kilometri.

 

HOROSCOP  Din punct de vedere astrologic, Neptun a fost descoperit când existau în lume mai mulţi astrologi de foarte bună calitate, oameni de ştiinţă, majoritatea astronomi şi matematicieni. Aşa încât a fost uşor să se dea o personalitate astrologică noii planete descoperite. Sigur, a durat cam trei ani de zile, pe atunci nu existau computere şi baze de date. Astrologii jumătăţii de secol XIX au folosit efemeridele, formule de mecanică crească, rigla, compasul şi raportorul şi multe enciclopedii şi cronologii istorice. Au văzut, în decursul istoriei omeneşti scrise, retroactiv, în ce zodie se afla Uranus când s-au petrecut diferitele evenimente istorice. Şi au făcut corelaţiile respective.

 

HOROSCOP Unii astrologi moderni sunt de părere că nu se poate lua în consideraţie perioada dinaintea descoperirii. Ei cred că o planetă influenţează, direct sau sincronic, numai dacă este cunoscută de toată lumea. Ţine un pic de principiul practicii magice, în care o prezicerile, sau un blestemele, nu funcţionează decât dacă sunt cunoscute. Ştiute de cât mai multe persoane. Carl Gustav Jung spunea că, în acest caz, subconştientul colectiv funcţionează ca un amplificator psihic în vederea realizării actului respectiv. Cam teatral, pentru gustul meu, dar să nu ignorăm puterea colectivului!

 

După cum arată Derek Parker, tutorele şi profesorul meu în studiul astrologiei, Neptun este asociat cu: inspiraţia artistică şi religioasă, dansul, poezia, mima, domenii şi probleme maritime, droguri şi otrăvuri, medicamente, gaze, anestezice, procesele mentale şi nervoase, canalul coloanei vertebrale, talamusul.

 

Caracteristicile pozitive neptuniene dau nativului: spiritualitate, idealism bine temperat, imaginaţie, sensibilitate, creativitate artistică.

 

Caracteristicile negative sunt: neglijenţa, tristeţea nemotivată, confuzia, indecizia, agresivitatea, lipsa de perspectivă, spirit nepractic.

 

Planeta Neptun guvernează zodia Peștilor, unde este în domiciliu. Exaltată în Leu, detriment în Fecioară și exil în Vărsător. Sursă: Julia și Derek Parker ”The Compleat Astrologer” 1971.

 

HOROSCOP  În prezent, Neptun este în domiciliu, în zodia Peştilor, retrograd, la 12 grade şi 18 minute. Va sta în Pești până pe 30 martie 2025, într-o duminică, când va intra în zodia Berbecului. Ca toate planetele transaturniene, Neptun trebuie privit cu prudenţă, într-o temă nativă sau globală. Este o planetă care descrie o generaţie, o planetă colectivă, care arată un eveniment continuu, sau de timp foarte lung. Stă mult în fiecare zodie, zeci de ani. Să ne uităm, în primul rând, la aspectele lui, pe cine întărește, pe cine diminuează.

 

Să vedem, până atunci, până în anul 2025, ce va indica Neptun nativilor din zodia Peştilor şi lumii, în general, fiind ferm convinşi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                                  ⃰    ⃰    ⃰

 

 

HOROSCOP 

 

 

BERBEC  Cu Uranus, retrograd, mereu prezent în zodie astăzi îţi faci griji degeaba. Lucrurile se aranjeză parcă de la sine. Evită să repeţi greşelile trecutului şi acest weekend poate deveni foarte confortabil! Perioada de timp a acestui weekend este numai bună pentru începerea unui program de toamnă, adică de mici cumpărături şi mai mari aranjamente în casă. Sâmbătă este o zi placută care se termina intr-o petrecere sau la o zi de naștere a unui nativ din Balanță, doar am intrat în zodie. Duminică, un drum, dar cu profit, atenție la vreme.  Weekendul este sub semnul vitezei. Atenție!

 

HOROSCOP

 

TAUR   Sâmbată este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă – sunt posibile unele întâlniri întâplătoare cu prieteni vechi dar neglijaţi. Probabil ca te duci la cumparaturi, duminica o sa vrei sa faci putina curatenie in casa si în suflet.  Ai un moment de inspiraţie în care crezi că ai găsit o solutie pentru rezolvarea unor probleme. Sfârşitul weekendului, adică duminică seara te gaseste în activitate, in orice caz muncind din greu la un proiect – probabil că este ziua de naştere a vreunui prieten din Balanță.

 

GEMENI   Un weekend inspirat şi norocos, mai ales pentru promovarea intereselor personale, sentimentale. Evită să vorbeşti mult! Gemenii sunt specialiştii în relaţii publice ai zodiacului.  Buni de gură, energici şi ironici au în acest weekend mai multe ocazii să iasă în evidenţă. Totuşi o bună parte din Gemeni trebuie să ocolească cu abilitate şi diplomaţie subiectele tabu de acasa, problemele tăioase din familie. Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea!  Venus face aspecte favorabile cu zodia. Foloseşte perioada ca să-ţi lămureşti problemele de amor sau să începi alte cuceriri.  Se mai face lumină şi pe strada ta şi in acest weekend ai sentimentul că, în fine, zările îţi sunt deschise şi că până la urmă viaţa este plină de farmec.

 

HOROSCOP

 

 

RAC    Sâmbătă, cu Luna, patroana ta, ca o seceră, dar în creştere, ai mai multe oportunităţi şi posibilităţi, pe care cu înţelepciune şi chibzuinţă nu o să le risipeşti, cum faci de obicei. Configuraţia astrală te sprijină să obţii mai multă stabilitate în familie sau printre prieteni. În ultima zi din weekend îţi este mai uşor să învingi dificultăţile vieţii cotidiene – doar este duminica. Poti sa intalnesti o persoană deosebită şi întâlnirile îţi încălzesc inima şi îţi oferă suficiente rezerve de bună dispoziţie şi optimism.

 

HOROSCOP

 

LEU   Trebuie să te interesezi mai mult de problemele celorlalţi! În această perioadă  este bine să nu ai o atitudine prea dinamică sau chiar agresivă.  Evită orice decizie luată  în stare emotivă.  Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei constata ca nu ai cui sa-i ceri ajutorul.  Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta – aşa, pur ideatic. Ceva mocnea de mai mult timp, fie ca ştiai, fie nu. Acum nu mai ai de facut decât să-ţi salvezi imaginea publică, cum se zice!  Este cazul să devii mai practic şi ceva mai diplomat, totodată; numai aşa poţi evita un mic, dar bine organizat, dezastru personal sentimental.

 

HOROSCOP

 

FECIOARA   O zi ceva mai obositoare şi enervantă. Nu pleca la drum lung! Magnetismul personal al nativilor şi nativelor din Fecioară este în creştere – în special sâmbătă.  Duminică este o zi liniştită şi relaxantă în mijlocul familiei.  Acordaţi mai mult timp familiei, prietenilor vechi – vă veţi simţi foarte bine in compania lor!  Un weekend obositoar, dar foarte plăcut, până la urmă. Seară de duminică deosebită în compania celor dragi. Nu te mai lăsa prins in capcana clasică întinsă zodiei tale, cea cu detaliile ca să nu vezi intregul. Deschide bine de tot ochii! Pe de alta parte vremea draguta te invita la ţară, poate si pentru o aprovizionare direct de la producator, dar este bine să nu pleci la drum lung, te averizează stelele!

 

HOROSCOP

 

 

BALANȚĂ     În acest weekend acţionezi cu multă energie şi pasiune. Păcat că cei din jur nu au ritmul tău şi nu te urmează. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături si petreceri. Sau cumparaturi pentru petreceri, pentru ca ceea ce cumperi in acest weekend va face mare placere celor dragi. Petrecere care, cum altfel, s-a stabilit pentru sâmbătă seara. Sâmbătă, este un bun prilej pentru nativii şi nativele din Balanţă să călătorească şi/sau să înceapă o scurtă excursie. Pentru cei care, dintr-un motiv sau altul nu pot pleca de acasă, perspectiva se îmbunătăţeşte într-un mod spectaculos. Perioada este favorabilă, mai puţin în ceea ce priveşte noile relaţii amoroase.

 

HOROSCOP

 

SCORPION   Duminică, din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului. Dragostea şi carisma proprie sunt foarte bine  aspectate. Norocul este în acest weekend prietenul tau cel mai bun, care te ajută să treci peste obstacole fără să faci nici un efort. Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. Un weekend bun în toate, mai puţin la bani. Nu trebuie sa faci cheltuieli importante.

 

HOROSCOP

 

SĂGETĂTOR    Nu  împrumuta bani, nu lua cu imprumut, ocoleşte cazinourile şi casele de pariuri. Mare oboseală în acestă perioadă, cu toate că ai acelaşi program supraâncărcat  – sau tocmai de aceea. O schimbare este necesară. Noi prietenii şi/sau alianţe. O mică nerealizare, sau un eşec minor care te pune pe gânduri, asta sâmbată. Nu te lăsa copleşit de rutina, caută noi distraţii, petrece timpul cu ceva nou în acest weekend şi caută noi prietenii. Atenţie la regimul alimentar şi la oboseală. Dacă poţi să te odihneşti mai mult, nu ar fi deloc rău!

 

HOROSCOP

 

CAPRICORN   Un weekend bun. Cu un moral bun şi bună dispoziţie, poţi întâlni oportunităţi favorabile. Primeşti o informatie neasteptată, plăcută, însă, sau ai o întâlnire neanunţată cu o personă dragă.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp.  Duminică eşti la un spectacol sau la un eveniment, nuntă, botez. Weekendul este o vreme când trebuie să accepţi responsabilităţi sporite într-o perioadă tensionată şi afectată financiar.  Asta inseamna ca trebuie sa faci o cheltuiala neprevazuta. Retrage-te astăzi, ca să câştigi mâine! Dacă ai probleme în dragoste nu este indicat să le discuţi in acest weekend, mai gândeşte-te. Amână!

 

HOROSCOP

 

VĂRSĂTOR    Este necesar să dai mai multă atenţie domeniului sentimental. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Duminică ai un program scurt: te trezeşti târziu şi te culci devreme, asta dacă nu te duci pe seară la vreun spectacol, club securizat sau o petrecere de zi de naştere. O perioadă din nou puţin tensionată, duminică seara, mai ales de bârfe şi vorbe. Nimic foarte important, însă. Mai mult comicării decat lucruri serioase. Asa ca poti pleca undeva, cumva, cu primul tren din gara ca sa te relaxezi cumva, undeva, cândva, sigur, virtual şi numai în imaginaţia ta!

 

HOROSCOP

 

PEŞTI    În weekend reflectă bine înainte de a lua o decizie. Dar, este timpul unor decizii, mai mult sau mai putin importante şi dacă ai tărie de caracter o să dobândeşti mai multe avantaje.  Weekendul este favorabil lucrurilor importante. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu te speti cu munca şi nu fă eforturi, însă, că oamenii de succes nu sunt obosiţi! Nu par că sunt obosiţi.  Nu ai frică, păstreaza speranţa, direcția strategică hotărâtă şi portile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual!

 

HOROSCOP

 

END