12 decembrie

 

Horoscop Pe 12 decembrie s-au născut Frank Sinatra, Edward G. Robinson, Dionne Warwick, Emerson Fittipaldi, Connie Francis, Iolanda Balaş, Iosefini, Viorel Mărginean.

 

Tradiţional, în calendarul creștin-ortodox este Sf. Spiridon, Spiridon, făcătorul de minuni. Sânmicoară.

 

Sfântul prin tradiţie făcător de minuni, Spiridon, este protectorul ciubotarilor, al cizmarilor (şi prin extensie al tuturor lucrătorilor în piele). Este respectat şi de femei, pentru a nu face o ”minune” în sens negativ, ”schimbând lucrurile lor, din bune, în rele”! Uneori este considerat unul dintre Filipi, Lupul Şchiop”. Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 527.

 

Sf. Spiridon se ţine, că el face multe minuni şi bune şi rele. (Speranţia)

 

Ei bine, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, Sf. Spiridon provine din Cipru, s-a născut în a doua jumătate secolului III, unii spun pe la 270 iar numele lui însemna în greaca de pe atunci "coş, sau coşuleţ împletit".

 

Ciudat acest lucru, dar numai pentru cine nu cunoaşte. Există un vechi proverb elen din părţile Ciprului care într-o traducere aproximativă ar suna cam aşa: "eşti înţelept şi iscusit de potriveşti lucrurile cum se împleteşte un coş de răchită!"

 

Este un Sfânt Părinte, participant la Primul consiliu ecumenic şi cel mai important, de la Niceea, din 325. S-a ilustrat acolo, la Niceea, prin contribuţii deosebite la stabilirea canonului creștin, astfel ca să fie compatibil cu imperialii romani. A trăit mult, unii spun până, sau mai mult, de 80 de ani.

 

Dar legenda spune că Domnul Dumnezeu l-a sortit pe Sf. Spiridon cu darul de a face minuni şi după săvârşirea din această viaţă.

 

Este singurul sfânt din creştinătate, care, la rugăciunile creştinilor, îşi părăseşte racla şi se oboseşte alergând cât îl ţin puterile să ajute oamenii. De aceea îmbrăcăminte sfântului se ponoseşte iar condurii, pantofii de mătase se tocesc şi uneori sunt plini de noroi şi de iarbă lipită pe ei.

 

Racla de argint a Sf. Spiridon se află astăzi la Catedrala din Corfu, iar astăzi, de fapt, în fiecare 12 decembrie, părinţii slujitori de acolo schimbă îmbrăcăminte ponosită şi pantofii tociţi, uneori chiar rupţi, ai Sf. Spiridon. Îmbrăcămintea veche este dăruită, cu dragoste creştină, unor parohii sau mânăstiri din Grecia sau din străinătate, din lumea ortodoxă.

 

Acum mii de ani, în această perioadă a anului druizii, preoţii religiei naturale europene, făceau ”minuni”. Cel mai adesea, scamatorii şi iluzionism. Iosefini, iluzionistul de geniu, a fost născut în această zi. Dar unul dintre ei, Alesul, adică Merlin, chiar făcea minuni!

 

Merlin, pentru cine nu ştie, este un titlu, nu un nume. Noaptea era lungă şi druizii îşi arătau puterea magică pe care o vor folosi ca să aducă Soarele înapoi. Mici reprezentaţii de cabarat, sau de circ, spre mulţumirea şi veselia sătenilor. Noaptea era lungă şi lupii aproape. Este bine să fii prieten cu şeful lor, nu?! Din nou, iarăşi, mereu, Lupul Şchiop!

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți am un nou prieten de corespondență. Puțin mai mic ca mine ca vârstă, Vărsător și membru corespondent al Academiei din țara lui. Erudit peste poate și ceea ce apreciez foarte mult, cu un înalt simț al umorului. Eu mă plângeam că nu prea avem armată în aceste ceasuri grele. Iar, de colo, noul meu prieten meu sare cu gura: ”Io-te cine vorbește! Știu stăpânii voștri, americanii, de ce nu v-au lăsat să aveți armată. De câte ori ați avut armată tare, ia-ți ciocănit la greu pe vecini. Cu dreptate, sau fără! Românii sunt războinici, au gura mare și pe ce pun mâna, este al lor – nu este bine să te pui cu ei!”

 

În primul moment mi-a sărit muștarul, ca orice român verde cu falxul în mână și Luceafărul în cuget. Mă pregăteam să i-o trag membrului corespondent, când m-a cuprins un râs homeric. Românii sunt războinici??? Doamne, ajută, măcar să fie așa…

 

Prin telectualitatea română circulă opera colectivului coordonat de Daniel Barbu, volum intitulat ”Firea românilor”, Nemira, 2000. Din cele nouă volume scoase de Editură Științificã între 1968 și 1997, Călători strãini despre țările române, se selectează, predilect impresii nefavorabile: neam aplecat la beție și la lãcomie; deopotrivă cu vitele (Michael Bocignoli, 1524); născuți pentru furt; puși pe fapte crude; foarte puțin primitori (Anton Verancsics, 1538-49); românii au aici (în Transilvania) nume rău ca și cînd toți ar fi tâlhari (Ferrante Capeci, 1584). Neamul acesta al moldovenilor este aspru și primitiv (Georg Reicherstorffer); deprinderile lor sînt îndeobște barbare (Alessandro Guagnini); foarte crunți (Giovan Andrea Gromo); cruzi la rãzboi (Antoni Maria Graziani); urăsc foarte tare pe papă (Pierre Lescalopier); adeseori se îmbatã; neinimoși; sînt oameni fără carte și altã învățătură și religie (Franco Sivori); lăsători și leneși (Giorgio Tomasi). Se dedau unei vieți necumpătate, mâncând și bând (Bartolomeo Locadello, 1664); s-ar părea că toți se nasc cu aceastã aplecare spre hoție (Niccolo Barsi, 1633-39); este atît de mare orbirea acestui popor, neștiința și nebunia lui, încît el nu știe mai nimic despre Dumnezeu (Marco Bandini, 1647-48); tineretul crește întocmai ca animalele sălbatice (Erasmus Heinrich Schneider von Weissmantel, 1713); trădători și violenþi (Cronică de călătorie, turcească, 1740). Și pot să mai continui, dar m-am enervat…

 

În rãzboiul virtual, de exemplu, pe Facebook,  Ungaria versus România, categoric a învins cea dintîi, noi, românii având o strategie diplomatică și de PR greștită, foarte deficitară, ceea ce nu prea pare să ne displacã. A ajuns de bon-ton să spui, ca străin venit aici, că Budapesta e capitala României și niciodată că Bucureștii sunt capitala Ungariei, iar la bilanțul pe națiuni ieșim mereu șifonați, în urma vecinilor.

 

Într-o adresã a lui Spiru Haret, Ministrul Învățămîntului, către profesorii de gimnaziu, liceu, universitate, exista îndemnul de a-i face pe discipoli „să prețuiască evenimentele mari ale istoriei noastre mai mult decît acele din istoria altor popoare”. Și marele pedagog continua astfel: „Siliți-vă a-i convinge că țara lor este cea mai bună țară, cã neamul lor este cel mai viteaz, cel mai nobil, cel mai energic din toate neamurile”, în vederea obținerii „deșteptarii patriotismului”.

 

Noi, acum, în prezent, dimpotrivă, cultivăm în școală stilul resemnat și minimalist, așa sîntem noi, românii, brânzã bună în burduf de cîine, cînd nu defetist de-a dreptul: statul român va dispărea, ca și limba lui. Spune-i unui popor cu obstinație că-i ne-vital, ne-priceput, ne-isprăvit, ne-trebnic și efectul nu va întîrzia: disprețul față de istorie, față de sine.

 

 

Avem, acum, o mare oportunitate, uriașă! Președenția UE a României. Aproape 300 de evenimente vor avea loc în București și în alte părți ale României. Vor știi decidenții să promoveze România, istoria, spiritualitatea, poporul român și nu mă gândesc la turism, sau la alte afaceri. Sunt bune afacerile, sigur că da, dar mă tem că oportunitatea va fi confiscată politic. Sunt foarte mulți bani în joc, așa că se vor mai face mari averi pe seama ”imaginii României”! Iarăși mă tem că totul va fi confiscat de Cotroceni în vederea unei campanii electorale făcute pe gratis.

 

Să fi avut dreptate călătorii străini? Bună întrebare!

 

Până atunci o să semnez o petiție colectivă în favoarea Oliviei de Havilland, care, la 102 ani, este brici la minte, a juns la Curtea Supremă a SUA de gât cu nu știu ce rețea de televiziune care i-a nesocotit drepturile. Bravo! Una dintre actrițele la care țin mult, este ultima supraviețuitoare din ”Gone With the Wind”!

 

Apoi o să mai vorbesc cu familia mea risipită în cele patru vânturi, aici lângă Castrul Roman ”Fulmen” a nins, dar nu este frig. După aceea o să stau în fotoliul jerpelit și o să citesc câteva file dintr-o carte, nu știu care, încă, în timp ce focul se stinge în sobă.

 

Fiți treji, somnul rațiunii naște monștrii! Dar, așa cum se spune în ultima scene din Gone With the Wind, mai avem o șansă, în definitiv, mâine este o altă zi!

 

 

☼     ♂      ♀

 

 

BERBEC Dacă depinde de tine, amână tot ceea ce pare important şi mai ales dacă este în legătură cu planurile tale de viitor. Dă curs şi rezolvă problemele urgente, minore. Seară culturală. O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă, aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie. Ţine-ţi cunoştiinţele (mai ales cele feminine) strict la distanţa potrivită, nu încuraja efuziunile sentimentale şi micile confesiunile mincinoase. Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia pot rezolva situaţia.

 

TAUR Domeniul sentimental este bine aspectat, așa că poți organiza o seară plăcută. Astăzi, mai toată ziua ți se dă dreptate. Tragi concluzia că nu ai pierdut timpul și că experiența contează! Astăzi este ziua în care stelele te avantajează să termini proiecte sau acţiuni care au fost amânate, reprogramate sau întârziate. Sau, cel puţin să faci paşi esenţiali către finalizarea proiectelor. Se apropie sărbătorile de iarnă, mai e puțin și vine Crăciunul şi stelele din nou sunt favorabile călătoriilor şi distracţiilor, vai, aşa de plăcute dar care consumă aşa de mult timp. Nu lăsă pe mâine cînd poţi să laşi pe poimâine, dar la un moment dat lucrurile se aglomerează şi intri în criză de timp, ceea ce îţi este specific.

 

GEMENI Ai oarecare nesiguranţă, astăzi, neaşteptată şi nerecomandabilă. Trebuie să treci repede peste starea aceasta, dar este de înţeles, vremurile sunt aspre şi trebuie neapărat să prevalezi. Dimineaţa trebuie să te ocupi de problemele altora. Totuşi, ai o informaţie pe care o aşteptai de mai mult timp şi care te avantajează. Seară plăcută, poate la un film nou, poate la un spectacol. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la rude, la familie, sau la prietenii buni, la anturajul apropiat, în general.  O zi, o perioadă plină de inspiraţie şi idei noi. Nu te implica în conflicte deschise cu alți Gemeni sau cu Berbecii.

 

RAC Conjunctura astrologică te avantajează în folosirea iscusită a unor veşti sau informaţii. Atenţie la presă şi la reţelele de socializare, poţi avea unele date de excepţie. Nu le pierde! Este o perioadă favorabilă celor din zodie care caută un loc de muncă sau doresc o situaţie profesională mai bună. Perioada iti este favorabilă, in general. Ziua de astăzi face să-ti crească energia, ceea ce se  traduce printr-un mare volum al activităţilor făcute cu entuziasm.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp.

 

LEU Astăzi nu ai şanse foarte mari, nu te stresa, însă, mâine este o nouă zi în care poţi avea mai mult noroc. Însă, o parte dintre Lei pot realiza ceea ce îşi propun, cel puţin statistic vorbind. Ai un program aglomerat, cu multe de făcut, dar astazi este bine sa vorbeşti mult fără să spui mare lucru şi să nu iei decizii importante. Te pricepi… când vrei! Nu-ţi lipseşte ambiţia şi energia, dar în conjunctura actuală, astrală şi de la locul de muncă, nu-ţi foloseşte la nimic, singura cale de urmat este „politica struţului”.

 

FECIOARĂ Astăzi persoanele născute în semne de foc şi aer îţi sunt binevoitoare şi te ajută, în special Leii şi Săgetătorii, dar este bine să eviţi pe cei născuţi sub semne de apă şi pământ. O zi care se anunţă obişnuită, dacă nu te-ar nelinişti veştile rele din presă. Vezi-ţi de treburile tale, de familia ta, de programul tău şi gândeşte bine, pozitiv. Binele la bine trage!  Sfera comunicării este afectată dar şi evenimentele şi emoţiile în sensul întârzierii şi a estompării lor, mai ales in sfera personala, a propriilor interese. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente.

 

BALANŢĂ Configuraţia astrologică îţi este favorabilă, în special în ceea ce priveşte noile idei, noile proiecte, noile căi de urmat. Trebuie doar să îndrăzneşti, norocul ajută pe cei curajoşi! O zi de miercuri în care nu te simţi chiar extraordinar, dar cu puţin bun simţ si refuzând problemele, o s-o scoţi la capăt! Cum să refuzi problemele? Simplu, învaţă sa spui, nu! Nu, nu ştiu, nu pot, nu mă duce capul! Nu te da mare în probleme pe care nu le ştii, cu toate că talentul Balanţelor este să se dea mare ca să placă şi să obţină armonia de care are atâta nevoie… Ai prostul obicei să „abureşti” oamenii adică să vorbeşti pe lângă subiect. Dacă eşti politician este OK, dar ce te faci dacă eşti un om care contează, de la care se așteaptă responsabilitate, un muncitor, un salariat?

 

SCORPION  Lasă „înţepăturile” şi laudă-i pe cei din jur, dacă merită, concentrează-te cu entuziasm şi optimism pe ceea ce ai de făcut.  Domeniul sentimental este astăzi bine aspectat de stele. Ori problema cu care te confrunţi azi este foarte complexă, ori, din cauza oboselii, nu te poţi concentra. Şi într-un caz şi în celălat nu aştepta să intri în criză de timp, cere ajutor. Cu toate ca vremea si vremurile te influenţează negativ şi treci printr-o perioadă mediocră, fă în aşa fel ca să nu fie vizibil pentru anturaj. Cam de multă vreme duci un fel de viaţă dublă şi lucrul ăsta a început să se ştie şi să plictisească până şi pe proprii prieteni.

SĂGETĂTOR Ai unele probleme personale şi de familie şi simţi nevoia să le discuţi cu cineva. Îţi trebuie un sfat bun, o perspectivă obiectivă asupra problemei. Mai caută puţin şi vei găsi persoana. Azi a venit timpul să-ţi faci un plan, să analizezi şi să sintetizezi. Configuratia astrologică arata că poţi coopera bine cu semnele de aer şi foc, un Leu te poate ajuta decisiv într-un domeniu sensibil al activităţii tale. Evită, dacă poţi, Racii şi Peştii. Astăzi dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Aproape nimic nu te poate întrista sau perturba. Mergi înainte pe drumul tău însorit, fără să-ţi pese foarte mult de ceea ce se întâmplă în jur. Atitudinea ta este pragmatică şi utopică în acelaşi timp, performanţă rară şi notabilă, însă poţi să ratezi cu uşurinţă câteva ocazii.  

 

CAPRICORN Dimineața este mai aglomerată, dar seara pare relaxantă și distractivă. Azi nu intra in discuții cu Berbecii sau Leii, în general cu semnele de apă și foc, care pot să-ți facă probleme. Ai o mare dorinţă de a dărui şi chiar faci mici cadouri, aşa, fără motiv, sau din simplul motiv că aşa vrei tu.  Nu fă confidenţe despre viaţa ta personală, despre proiectele tale de viitor, mai ales la serviciu sau la muncă, sau unde activezi. Nu uita că ceea ce este important pentru tine este să placi celor din jur! Sigur, în primul rând este siguranţa proprie!

 

VĂRSĂTOR Energia ta nativă o poți folosi astăzi pentru organizarea vieții de familie, de cuplu, acest domeniu fiind bine aspectat. Stabilește programul de Crăciun, obține consensul. Astăzi ai ceva mai mult noroc decât în mod obişnuit. Iar configuraţia astrologică indică că ai noroc în toate domeniile, fie financiar, fie sentimental. Ai grijă, norocul este înşelător! Este cazul să nu mai fii aşa de încordat şi de tensionat.  Relaxeaza-te şi încercă să nu mai porţi de grijă altora, mai ales că, până la urmă, mai mult îi încurci decât îi ajuti. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. Străluceşti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit. Poate un spectacol, pe seară.

 

PEŞTI Ai făcut unele economii sau aștepți să primești niște bani. Te gândești cum să-i împarți mai bine. Stelele te sfătuiesc să împarți suma în două, o parte pentru casă, alta pentru Crăciun. Eşti într-o perioadă de reconstrucţie sentimentală şi ziua de azi e nimerită să-ţi lămureşti unele lucruri şi mai ales să te înţelegi pe tine, structura modului în care înţelegi dragostea. Configuratiile şi aspectele planetare oferă posibilitatea rezolvării unor vechi probleme. Călătoriile nu sunt sub un semn fast. Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea iţi este pusă la încercare.

 

horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop   horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop