26 aprilie

 

Horoscop Pe 26 aprilie s-au născut împăratul Marc Aureliu, Eugene Delacroix, Michel Fokine, Charles  F. Richter, Rudolf Hess, Alfred Krupp, A.E. van Vogt, Ştefan Augustin Doinaş, Adriana Trandafir.

 

Horoscop Pe 26 aprilie, în calendarul creștin-ortodox fix sunt Sfinții: Vasile din Amasia, Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă). În cel mobil este Vinerea Mare. Post negru. Nimic în ”Kalendar”.

 

Evenimentul Zilei din 26 aprilie 1986 a fost explozia de la centrala atomoelectrică de la Pripiat-Cernobâl, din Ucraina. Dezastrul a fost imens, cu foarte multe pierderi de vieți omenești, atunci și în timp, radioactivitatea afectând până și oile din Țara Galilor. Sursă ”Book of Days”, pagina 214.

 

Sovieticii nu au anunțat oficial, imediat, catastrofa. Gurile rele spun că dacă nu era un submarin șiret NATO și niște măsurători făcute de suedezi ar fi tăcut și astăzi. Sunt vinovați de multe morți suspecte, de cancer fulminant, în toată Europa. În cazul unui incident, sau accident atomic, când ești expus la radiații este esențial să faci injecțiile și tratamentul de decontaminare cît mai repede posibil. Imediat, dacă se poate. Secundele sunt prețioase. Cînd intram într-o centrală atomică, întotdeauna ni se făcea un instructaj, ni se dădea un indicator de radiații și ni se arăta drumul cel mai scurt către cabinetul medical, unde erau dozele salvatoare.

 

Poate, zic, poate, sovieticii au fost și ei victimele sistemului birocratic, al raportelor pe cale ierarhică. Iar Mihail Sergheevici a văzut doar jocul politic, faptul că ar fi putut să-i facă să demisioneze pe unii și pe alții din prezidiul suprem, pe ucrainieni, în special. Așa cum Herr Johannis a văzut în tragedia de la Colectiv doar pretextul politic ca să scape de Victor-Viorel. Doar Dumnezeu știe, El știe, cu siguranță!

 

Doamnelor și domnilor, dragi lupi, padawani și hobbiți, tare aș vrea să știu istoria lui Iisus, așa cum s-a întâmplat, atunci…

 

Vedeți domniile voastre, pe atunci religia era politică și politica era religie. Și acum mai este în Orient, în unele părți. De exemplu în Republica Islamică Iran, unde clerul formează partidele politice, iar religia este izvor de drept.

 

Politica făcută de Iisus era extraordinară, revoluționară, o mișcare entuziastă a tineretului și nu numai, cu mulți aderenți și cu o structură piramidală: cei 5.000, apoi cei 70, cei 12 și Alesul, Mesia, șeful partidului. Platforma politică era revoluționară. Iubirea și respectul față de aproape deveneau valorile de bază ale societății. Un program politic pe care nimeni nu îndrăznește astăzi să-l repete. Iar prin afirmarea că este Fiul lui Dumnezeu, Iisus a spus că toți suntem Copiii Domnului! Nimeni nu i-a prigonit pe cei care îl urmau pe Iisus. Erau multe curente religioase, politice adică. Esenienii, saducheii, zeloții, irodienii, fariseii etc etc. De ce nu și creștini, membrii partidului lui Cristos, Yessus, în arameică. Prigoana a început după condamnarea lui Iisus de către Sanhedrin.

 

Intrarea lui Iisus în Ierusalim a fost, de fapt, intrarea în marea politică, amenința direct structura Soborului, Sanhedrinului, guvernul religios iudeu. Iisus avea mai mulți susținători în și în preajma Sanhedrinului. Oameni inteligenți care au realizat excepționala valoare a Învățăturii, a programului politic al Lui Iisus. Oamenii urmau să se supună unui Dumnezeu blând și iertător, să muncească, cu voie bună, pentru că Domnul era bun. Ce diferență, ca de la Cer la Pământ, față de Dumnezeul Vechiului Testament, care punea triburile iudee să omoare și să cucerească, să le fie frică și să se supună cu groază. Legea talionului era abolită, ca și multe alte legi din neolitic.

 

Numai în trei zile Iisus a intrat pe curs de coliziune cu nucleul dur și trebuie să spun, cam obtuz, al Sanhedrinului. Ce s-a mai întâmplat, ce a fost, este istorie…

 

Dar în traducere s-a pierdut un personaj. Iosif din Arimateea, consilier al Sanhedrinului, un om bogat și puternic. Care, dintr-o dată, îi dă mormântul propriu Lui Iisus! Chiar așa… Este evident că cei doi se cunoșteau, Iosif din Arimateea făcea parte din partidul lui Iisus. Spun partid pentru că este cel mai bun termen, dacă gândim ca acum aproape două mii de ani. Repet, politica era religie și religia era politică. Apoi iarăși dintr-o dată și fără motiv, Iosif din Arimateea este băgat la pușcărie, după Înviere. De ce? Sanhedrinul era obtuz, dar nu era prost. Încercarea de lovitură de stat se transforma în revoluție. Este foarte greu, imposibil, să lupți cu Cineva care a Înviat, nu-i așa? Iar Iosif cu postura lui de conducător, fiind cel care a adunat Sângele Fiului Domnului, așa spune legenda, ar fi fost unul dintre cei care putea să cârmească revoluția. Este iarăși greu de explicat ce s-a întâmplat cu Apostolii, CPEx-ul lui Iisus. Evangheliile spun că au stat într-un foișor până li s-a arătat Sfântul Duh. Îi puseseră Sanhedrinul în domiciliu forțat? Bună întrebare! Eu așa cred…

 

Nu sunt singurul care gândește politic religia, Doamne ferește, sunt doar un amărât de epigon. În secolul al XIX-lea, savantul german Adolf von Harnack a stârnit mirare cu interpretări ca cele de mai sus. Până ce Papa de la Roma a spus: ”…da, așa a fost!” și nimeni nu s-a mai mirat, pentru că, pe vremea aceea papa era infailibil!

 

Canonul meu pentru Vinerea Mare, același de mulți ani, este că încep să mă uit la un film, un film vechi și frumos, până în Duminica Învierii. Un film cu 11 (unsprezece) Premii Oscar, de trei ore și jumătate. ”Ben-Hur” o bună ecranizare după un roman de excepție din anul 1880, ”Ben-Hur: A Tale of Christ” a lui Lew Wallace, cea mai bine vândută carte din toate timpurile, în State. Este ceva, ceva greu de prins în cuvinte în acest film din anul 1959, de acum exact 60 de ani. Nu știu ce… ceva greu de spus, dar foarte ușor de simțit. Este prezența permanentă a Lui!

 

Fugit Irreparabile Tempus… Dar mereu avem speranța, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

NOTĂ Conform indicațiilor UE și a practicii multor ziare, vezi, de exemplu ”Capital”, nu se acceptă comentarii pe forum, acestea trebuie trimise numai la [email protected]. Pentru un dialog civilizat și eficient. Oricum, totul de pe forum se șterge, mai devreme, sau mai târziu, iar cei care postează riscă blocarea definitivă a accesului pe EvZ. Take it, or leave it!

 

☼      ♂     ♀

 

 

BERBEC  O zi favorabilă, în sensul că dacă te limitezi la activităţile obişnuite, ziua va trece liniştită, calmă. O situaţie din familie te îngrijorează, dar astăzi poţi lucra la rezolvarea ei. Pleci în călătorie? Poate te mai gândeşti, cu cine pleci! In prima parte a zilei poţi să ai o mică complicaţie de ordin financiar sau contabil: o factură sau ceva de plătit cu care nu eşti de acord, o cheltuială sau un proiect care nu te încântă, sau altceva de genul acesta. Stelele te sfătuiesc să amâni orice complicaţie fără să dai un răspuns negativ sau să ai o atitudine evident ostilă. În acest sfîrşit de săptămână de lucru, iar pentru unii chiar începutul unei mici vacanţe de Sf. Paști și 1 Mai călătoriile, excursiile, drumeţiile sunt bine aspectate.

 

TAUR Amână toate întîlnirile importante sau deciziile privind achiziţii, cheltuieli mari. Dimineaţa este favorabilă lucrurilor importante. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu specula nimic financiar, însă. Nu te speti cu munca şi nu fă eforturi pentru că a doua parte a zilei este foarte obositoare, mai ales dacă este ziua ta de naştere!  Aspecte favorabile deciziilor „importante” de genul – fac sau nu fac curăţenie în toată casa, mă duc sau nu mă duc la ultimile cumpărături pentru Sf. Paști! De asemenea astăzi, vineri, 26 aprilie, este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă sub aspectul cumpărăturilor si vizitelor pe care le poţi face. O persoana nesuferită iţi stă ca un spin in deget, aşa incât procedează aşa cum se cuvine: poarta-te ca şi când nu ar exista!

 

 

GEMENI Vorbeşte mai puţin şi zâmbeşte mai mult, aceasta este reţeta de succes pentru ziua de astăzi. Comunicare nu este în aspecte bune, aşa că nu te poţi folosi de atributul tău zodiacal forte. Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Ocoleşte cu abilitatea şi diplomaţie subiectele „tabu” . Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea! Ceva legat de un aspect al lucrului în echipă. Deocamdată aspectul este neutru şi nu te afectează în nici un mod. Cooperează mai strâns cu anturajul cu colegii şi spune-le exact şi precis ce aştepţi de la ei.

 

 

RAC  Zi favorabilă pentru activitatea cotidiană, eşti avantajat. Azi caută cu grijă prilejurile ca să te afirmi, să ieşi în evidenţă, fără să fii ostentativ sau obositor. Cine nu se gandeste şi socoteşte, poate avea probleme. Si datorii. Tu cheltuiesti prea mult, mai tine cont de zerouri. Spre seară, o veste nu prea grozava. Esti sanatos si ai putere de munca, dar te apasa grijile legate de familie. Raspuns favorabil pentru una dintre problemele tale, totuşi. Evită enervarea şi stresul printr-o atitudine prevenitoare faţă de anturajul apropiat, faţă de familie. Nu sta în curent şi este bine să verifici şi să cureţi aerul condiţionat înainte să-l pui în funcţiune. Că nu mai este mult şi vine căldura mare!

 

LEU  Nu te înşela singur, nu-ţi face scenarii grandioase, care cu siguranţă vor fi contrazise de realitate.  „Mic este frumos!” Oare nu sunt frumoşi copiii şi puii animalelor, pisoii, căţeii? Un sfîrşit de săptămână de lucru care aduce lucruri bune. Nu trebuie sa risipesti starea placuta de lene si rasfat cu proiecte belicoase despre ordine si curatenie, mai bine gândeşte-te la nişte “pauze”! Lenea, comoditatea, este o arta. Nu fii original cu orice pret. De obicei modul acesta de abordare sperie si instraineaza, in loc sa atraga! Trebuie doar sa inspiri incredere. Ia-o mai uşor, nu te ambala peste măsură, că nu este cazul. O veste aşa-şi-aşa îţi îndreaptă atenţia către o relaţie sau o afacere din trecut.

 

FECIOARĂ Astăzi nu arunca banii pe tot felul de substanţe alimentare dubioase. Sistemul tău digestiv e delicat, de natura zodiei, aşa că trebuie să foloseşti alimente naturale tradiţionale, verificate.  O zi de vineri obositoare, dar până la urmă foarte plăcută. Seară deosebită în compania celor dragi. Din nou ai de ales intre mai multe posibilităţi si ca intotdeauna te pierzi in amanunte. Nu fi preocupat sau îngrijorat de nerealizări, Cosmosul are alte priorităţi şi o altă scară a valorilor decât noi. Totul este bine, vorba câtecului şi aceasta stă scris în stele. Şi nu uita vorba anglo-saxonă : „No news – good news!”

 

BALANŢĂ Prietenul la nevoie se cunoaşte, dar nu încerca să verifici proverbul, pentru că vei avea surprize neplăcute.  Mai bine ajută-i tu, fără iluzii, pe cei pe care îi consideri prieteni. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Ceea ce cumperi astazi va face mare placere celei dragi, celui drag, celor dragi! Rezolvarile şi compromisurile cu iz de busuioc au in tine un maestru incontestabil.  Poţi media între membrii familiei care sunt de păreri diferite. Poate unde vrei să fie intotdeauna armonie! Un eveniment îţi reţine atenţia. Analiza ta este încă o dată justă, trebuie să-i dai curs, aşteaptă, însă, momentul favorabil.

   

SCORPION Între tine şi o zi favorabilă se interpune doar ironia ta. Nu poţi accepta că stelele îţi sunt favorabile în toate domeniile. „Dacă este o capcană”, gândeşti patetic şi  bănuitor!  Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului.  Dragostea şi carisma proprie sunt foarte bine aspectate. Norocul este prietenul tau cel mai bun, care te ajută să treci peste obstacole fără să faci nici un efort. Perioada în discuţie este favorabila iar aspectele negative nu sunt decât faulturi de joc. Nimic foarte malefic. Pe piaţa stelelor se spune că se creează noi „sindicate” între personaje şi persoane din anturajul tău, poate chiar dintre rude, aparent fără nimic în comun, dar care, pe termen lung pot sa-ti intersecteze interesele.

 

SĂGETĂTOR  Astăzi te îngrijorează o situaţie familială, ba nici la muncă treburile nu merg bine. Totuşi, stelele îţi şoptesc să ai încredere, viitorul îţi este favorabil, vine Soarele şi pe strada ta! În acestă zi de vineri, 26 aprilie – bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. O zi bună în toate, mai puţin la cumpărături. Nu cumpăra nimic, nu juca la bursă, nu împrumuta, ocoleşte băncile şi casele de pariuri. Climatul general la serviciu este neplăcut şi încordat, tensiunea tinde catre cote maxime, dar aproape nimic nu se petrece. Adică niciun eveniment important.

 

 

CAPRICORN  Nu te lăsa intimidat sau chiar păcălit, chiar dacă momeala este siguranţa ta. Evită astăzi orice negociere, târguială, care conduce către stabilirea unei înţelegeri în care ai obligaţii. Dimineaţa poţi întâlni o oarecare opoziţie într-o problemă. Nu reacţiona imediat, pentru că situaţia se rezolvă de la sine. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu te deplasa după căderea întunericului. Începe, din seara aceasta, o vreme deosebită, de un timp plăcut petrecut în compania celor dragi. Poate pentru că unii Capricorni au timp liber la dispoziţie.  O zi plăcută, in care te simti tot timpul vesel si entuziast si de aceea orice iti iese, iar familia si prietenii te apreciaza in mod deosebit.

 

VĂRSĂTOR   Conjunctura astrologică indică relaţii bune, astăzi, cu semnele de foc şi apă. În special Berbecii şi Scorpionii te pot ajuta mult. Evită semnele de pământ şi în special semnele de aer. O perioadă din nou puţin tensionată, mai ales de bârfe şi vorbe. Nimic foarte important, însă. Dupa ce ai decretat ca ocupi primele trei locuri la inteligenta, frumusete si profesionalism, trebuie sa te uiti si cati bani ai in buzunar! In acestă zi de vineri, înainte de o scurtă vacanţă conjuncturală, trebuie sa lupti din greu ca sa-ti aperi convingerile si ideile tale, dar nu duci lipsa nici de argumente nici de inspiratie. Primesti sau faci vizite. Seara te poţi găsi într-o colectivitate favorabilă care, până la urmă, îţi  aprobă ideile. 

 

PEŞTI  Dacă nu poţi rezolva, azi amână. Sigur, dacă este în puterea ta şi nu eşti obligat de viaţă. În care caz mai bine cere ajutor cu diplomaţie şi tact. Timpul soluţionează aprope orice! Ziua de astăzi, vineri, 26 aprilie, este favorabilă lucrurilor importante. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu te speti cu munca şi nu fă eforturi colosale – pentru alţii! Nu ai frică, pastreaza speranţa şi portile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual, respectă programul stabilit de Sf. Paști și 1 Mai! Gândeşte bine înainte de a face sau accepta ceva.      

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: