Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOP Incidentul Gleiwitz. Impactul roboţilor şi al inteligenţei artificiale asupra pieţei muncii │ Horoscopul lui Dom’ Profesor
HOROSCOP  Incidentul Gleiwitz. Impactul roboţilor şi al inteligenţei artificiale asupra pieţei muncii │ Horoscopul lui Dom’  Profesor

HOROSCOP Incidentul Gleiwitz. Impactul roboţilor şi al inteligenţei artificiale asupra pieţei muncii │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

HOROSCOP Deşi numeroase rapoarte arată că se vor pierde multe locuri de muncă din cauza introducerii roboţilor inteligenţi în uzine şi a inteligenţei artificiale în posturi de răspundere, de la serviciile pentru clienţi, la sectorul bancar, tinerii care lucrează nu se tem de viitor.

 

 

HOROSCOP  Pe 31 august s-au născut Caligula, James Coburn, Richard Gere, Regina Wilhelmina, Sir Bernard Lovell, Dan Deşliu, Ioan Gyuri-Pascu.

 

HOROSCOP  În calendarul creştin-ortodox este Aşezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului. Sfinţii Andrei, Iraclie, Faust şi Mina. Sfârșitul calendarului bisericesc anual. Nimic în „Kalendar”.

 

HOROSCOP   În istorie, dragi lupi, padawani și hobbiți statele agresoare întotdeauna au provocat, au înscenat, un eveniment emoţional ca să atragă simpatia opiniei publice şi să justifice actul de agresiune drept un răspuns la forţă, drept represalii justificate.

În cazul WW2, germanii nazişti au produs "incidentul Gleiwitz",  în noaptea de 31 august 1939.  A doua zi, 1 septembrie, 1939 Hitler a pretins că "teritoriul sfânt al Germaniei" a fost atacat de trupe poloneze care au ocupat staţia de radio de la Gleiwitz, din apropierea frontierei cu Polonia, şi au lansat în eter ameninţări şi provocări.

 

HOROSCOP  Totul, extrem de adevărat! Trupe de asalt, de elită, germane, îmbrăcate în uniforme poloneze au executat respectivul atac, vorbind tare şi înjurând în limba poloneză, au luat prizonieri pe cei de la radio, pe care i-au încuiat într-un birou. Apoi s-au retras lăsând unul, sau câţiva morţi, nu mai ţin bine minte, polonezi adevăraţi, îmbrăcaţi în uniforme de război şi cu o hartă falsă care arăta închipuite planuri de atac împotriva Germaniei.

Așa a început al Doilea Război Mondial cu atacarea Poloniei de către Germania.

Cât de pregătită de război era Polonia şi cât dorea acest război s-a dovedit în prima bătălie de la Westerplatte în care mândrii polonezi au atacat tancurile naziste cu cavaleria şi la Gdansk cuirasatele cu pietre!

 

HOROSCOP  În istoria mai veche, sau mai nouă, Statele Unite ale Americii s-au dovedit, incontestabil, marele maestru, profesorul strategiilor de implicare într-un război. Totul este perfect pus la punct, istoria este martoră.

Întotdeauna americanii sunt "obligaţi" de o gravă ofensă, sau de un principiu înălţător, de o nerespectare gravă a convenţiilor internaţionale, să dezgroape securea războiului.

 

HOROSCOP   Aceiaşi propagandă de război a fost folosită, cu mult succes, acum aproape două mii de ani de către Imperiul Roman. Întotdeauna graniţa imperiului era atacată de hoarde barbare care tăiau capete şi purtau prunci în suliţe. Poporul, furios, se aduna în forum şi cerea răzbunare. Senatul vota repede o lege, iar împăratul îşi freca mâinile şi mai pleca cu vreo două-trei legiuni să mai anexeze o regiune din Europa.

Dar nu despre istorie doream să vă povestesc, cu toate că istoria este interesantă și plină de pilde. Ca în fiecare săptămână am primit curierul de la Bruxelles. O informație mi-a atras atenția. Iată:

 

Impactul roboţilor şi al inteligenţei artificiale asupra pieţei muncii nu îi nelinişteşte pe Millenials (tinerii între 18-35 de ani). Majoritatea consideră că va fi mai important să se creeze locuri de muncă, decât să ne plângem că ele dispar, rezultă dintr-o recentă anchetă internaţională. Deşi numeroase rapoarte arată că se vor pierde multe locuri de muncă din cauza introducerii roboţilor inteligenţi în uzine şi a inteligenţei artificiale în posturi de răspundere, de la serviciile pentru clienţi, la sectorul bancar, tinerii care lucrează nu se tem de viitor.

Marea majoritate (79%) dintre tinerii între 18-35 de ani, grup cunoscut sub denumirea de Millenials, consideră că tehnologia creează mai multe locuri de muncă decât distruge, potrivit unui sondaj publicat pe 28 august de Forumul economic Mondial, organizaţia care găzduieşte în fiecare an Forumul de la Davos. Sondajul pe 2016 a fost efectuat pe un eşantion de 31 000 de persoane din 186 de ţări.

Tinerii intervievaţi afirmă, între altele, că  cei dintre ei care nu deţin competenţe în tehnologie vor găsi mult mai greu un loc de muncă în viitor. Potrivit Comisiei Europene,  două cincimi din mâna de lucru europeană au competenţe digitale slabe sau deloc. Deşi şomajul este foarte mare şi în prezent pe teritoriul UE, circa 756 000 locuri de muncă ar putea deveni vacante  până în 2020 în sectorul TIC (tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor) european. Optimismul celor care vor simţi primii efectele acestei a patra revoluţii industriale contrastează cu numeroasele rapoarte publicate de experţi şi organizaţii cum sunt Universitatea Oxford, FMI sau Forumul Economic Mondial. Un prim pas pentru a ţine piept asaltului inteligenţei artificiale îl va face Parlamentul European care va pregăti reglementari pentru roboţi, până la elaborarea unei veritabile legislaţii. Eurodeputaţii ne previn că este posibil să fie nevoie de stabilirea unui venit minim universal pentru a face faţă evoluţiilor pieţei muncii. Sănătatea, educaţia şi industriile de bază vor fi sectoarele care vor beneficia de cele mai recente evoluţii tehnologice, mai spune sondajul. Dar, rezultatele lui nu înseamnă neapărat că Milenialii sunt amatori de roboţi. Peste 51% nu au încredere în maşinile care iau decizii în locul lor şi aproape acelaşi procent se opune acordării de drepturi roboţilor umanoizi. Doar în China, 42% dintre persoanele întrebate, ar fi de acord ca roboţii umanoizi să aibă drepturi. Dar, au fost şi alte întrebări în sondaj, din domeniul politic, economic, afaceri şi carieră. A rezultat drept preocupare preponderentă neliniştea legată de corupţie. Astfel, dacă tinerii ar putea rezolva o problemă în ţara lor, acesta ar fi legată de corupţie, deoarece acesta este motorul inegalităţilor (58%). Acelaşi procent de tineri afirmă că abuzul de putere şi corupţia sunt problemele care îi frustrează în raport cu guvernele lor. Tinerii europeni sunt din ce în ce mai critici faţă de UE. Pentru al doilea an consecutiv, schimbările climatice îi preocupă pe tineri în cea mai mare măsură (45%). 45% se tem de conflicte majore şi 34% de conflicte religioase. Deşi preşedintele Donald Trump nu se bucură de popularitate, tinerii ar prefera SUA în proporție de 31% pentru a-şi dezvolta cariera, iar 12% ar alege Canada. În Europa, cea mai atractivă ţară pentru emigrare rămâne Marea Britanie (10%), urmată de Germania (8%).

https://www.euractiv.fr/section/economie/news/millennials-see-robots-as-job-creators-rather-than-a-threat/

 

HOROSCOP  Sociologul, cercetător independent afiliat la Universitatea din Amsterdam, Liam de Beers, afirmă că rezultatele sondajului arată un tineret debusolat, fără dorință de muncă, cu multe iluzii egalitariste de tip anarhist și că unele păreri pe care le afirmă, majoritatea false, sunt mai mult dorințe decât realități. Tinerii sunt victimele presei de stânga și a ”fake news” de pe Facebook, adaugă olandezul. Trebuie să-l credem, are numai 35 de ani, dar face parte din familia de Beers, cea cu diamantele. Adică știe ce este valoros și ce nu!

 

În pustnicia mea totul este valoros, dar o carte încă necitită are o mare valoare pentru mine. Am primit un colet voluminos, multe cărți rare de istorie, cronici medievale și documente inedite, dar autentice, despre geto-daci. Trimis, coletul, de directorul unui mare muzeu de istorie, unul dintre foștii mei studenți de la ASE. Într-un fel, aplică relațiile și comerțul internațional învățate de la mine, așa cum le-am spus, aplicate la viața reală, nu cine știe ce teorii seci.

 

HOROSCOP    Așa că vă rog să mă scuzați, am de citit și de conspectat. O să-mi ia câteva nopți albe, sunt peste o duzină de cărți, dar am timp, mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

                                                        ⃰    ⃰    ⃰

 

HOROSCOP

 

BERBEC    Astăzi traversezi o perioadă de conflicte îngheţate, care se încălzesc și este necesar să faci mici, sau mai mari, compromisuri "de joc". E cazul să te gândeşti la o nouă ordine de interese. Priveşte în jur cu atenţie, oamenii de calitate nu sar în ochi. O zi bună, care poate deveni şi mai bună dacă gândeşti pozitiv şi nu te repezi. O veste bună despre o călătorie şi nişte bani. Adesea, si astăzi este unul dintre acele cazuri, soluţia problemei se gaseşte in analiza atentă a descrierii faptelor, asa ca analizeaza situatia cu multa atentie.

 

HOROSCOP

 

TAUR    O zi de joi, ziua lui Jupiter, în care eşti în centrul interesului. Mulţi dintre prieteni vor să fie cu tine, pentru că reuşeşti să-i faci să se simtă bine, confortabil, fără stres și griji. O zi bună în care nu te mai doare capul, nici la propriu, nici la figurat. Necazurile au trecut, de azi norocul îţi surâde din nou! Nu te repezi să tragi concluzii după ce ai evaluat situaţia cateva minute, lasă decizia până mâine, că noaptea este un sfetnic bun! O zi bunicică. Te-ai mai liniştit după grijile din ultimul timp. Trebuie sa-ţi adaptezi şi regimul alimentar şi totul va fi bine!

 

HOROSCOP  

GEMENI  Este posibil ca ziua de azi să-ți aducă unele rezultate chiar mai bune decât te așteptai. Trebuie să împarți sarcinile, poverile vieții, cu cei din familie, așa obții solidaritatea necesară. Astăzi este o zi densă şi anturajul tău nu are timp de tine. Lucrurile neterminate sunt specialitatea ta. Astăzi trebuie să faci o listă de cum o să rezolvi tu toate lucrurile lăsate aiurea, in coada de peste de-a lungul timpului. Eşti făcut din pulbere de stele. Azi eşti cât poţi tu de interesant, vesel şi inteligent – convinge-i de aceasta şi pe cei din jur. După o dimineaţă densă şi evident obositoare, stelele îţi recomandă să te relaxezi, să faci puţin sport, poate masaj, poate sauna.

 

HOROSCOP

 

RAC   Domeniile favorizate astăzi sunt cele ale familiei, relaţiilor sociale şi de prietenie. Găseşti şi nota potrivită în gama sentimentală, în care domeniu mai ai multe de făcut! La serviciu este o perioadă calmă, fară prea mult de lucru. Pe seară o veste despre o excursie şi ceva petreceri, în weekend. Aspectele benefice sunt in cumpană astazi cu influenţe mai puţin favorabile, asa că ai astăzi o zi obositoare, dar placută! Astăzi, la serviciu, fii pragmatic şi nu contrazice şefii şi colegii seniori. Un zâmbet este mult mai indicat. O zi bună în care este bine să fii reținut la vorbă şi doar să asculţi. Poți afla o mulţime de noutaţi care iţi vor fi de folos.

 

HOROSCOP

LEU   Astăzi vorbeşti tot timpul de bani, dar eşti prudent ca o pisică într-o casă nouă, simţi că cineva vrea să te înşele!  Dacă eşti acasă, în familie, atenție la o notă falsă, o nepotrivire. Primeşti ceva bani, nu prea mulţi, probabil salariul, dar îţi acoperă facturile. O zi cam amestecată, dar trece repede, şi devine doar o amintire. Dupamiaza asta o poţi petrece făcând ceva sport, bazin sau sauna, ca să te relaxezi, scoţi toxinele si să mai dai din kilograme. O zi plăcută în care totul pare echilibrat. Necazurile au încetat, norocul îţi surâde din nou. Te simţi bine şi zâmbeşti tot timpul, ba mai eşti şi generos!

 

HOROSCOP

 

FECIOARĂ  Nu ai încredere în nimeni şi refuzi să dai curs informațiilor primite. Îţi păstrezi judecata rece şi îţi vezi, în tihnă şi cum vrei, de interesele tale, de programul zilnic, obișnuit! Domeniile favorizate astăzi sunt cele ale familiei şi relatiilor de amor, cele defavorizate privesc sectorul financiar, banii, adică. Adică cine are noroc la dragoste nu are noroc la bani! Ai o singură oportunitate de făcut bani, aşa că fă bine şi nu-i da cu piciorul. Stăpâneşte-ţi remarcile ironice şi criticile la persoană. Vremea în schimbare iţi dă nelinişti care nu sunt ale tale.

 

HOROSCOP    

 

BALANŢĂ    Eşti adus în situaţia de a purta conversaţii interesante cu cei din jurul tău, ceea ce îţi sporeşte gradul de socializare. Seară plăcută, te poți duce la un eveniment artistic, sau cultural. Astăzi ai uşurinţă în exprimare. Regaseşti un obiect pe care l-ai crezut pierdut. Astăzi sinceritatea şi spontaneitatea ta cuceresc imediat, doar ai tot interesul să fi plăcut de colegii de la serviciu. Lucrurile sunt foarte clare şi simple dacă doreşti să te simţi bine astăzi. Zâmbeşte şi soarele va străluci din nou! Nu e greu!

 

HOROSCOP

 

SCORPION    Interzici cu hotărâre să se bage cineva în treburile tale. Nu vrei niciun ajutor, nu îţi trebuie sprijin! E foarte bine, ţine oala acoperită, mai ales dacă e vorba de domeniul sentimental! Chiar dacă e încă cald, acum eşti motivat aşa că poţi mări ritmul activităţii. O zi plină de satisfacţii pentru tine. Cei din jur recunosc că ai dreptate si iţi acceptă argumentele. Pentru unii Scorpioni, o zi calmă şi fără prea mult efort. Te simţi excelent, puţin obosit, iar la serviciu lucrurile par că merg mai bine. Horoscopul iţi arată că astăzi nu trebuie să incepi nimic nou, mai ales in domeniul serviciului, sau să faci cheltuieli exagerate.

 

HOROSCOP

 

SĂGETĂTOR  Un vârf de energie te face să acţionezi rapid şi fără multă gândire și strategie. Ca urmare ai tendinţă să-ţi pui prea multe întrebări, să te îngrijorezi, ca de obicei, din nimic precis! In cursul dimineţii trebuie să clarifici o serie de probleme întârziate, pentru că in a doua parte a zilei ai o intalnire. Esti foarte aglomerat, ai mult de munca şi niciun spor. Ofera-ţi o pauză necesară şi dă telefon unei prietene, poate ieşiţi in oraş. O zi dedicată in special lucrarilor urgente in care vei risipi multă energie. Stelele favorizează o seara relaxantă şi odihnitoare. Cerul înstelat deasupra şi adevărul in inimă – daca adaugi si puţin mai multă dragoste ai tabloul zilei de azi pictat de astre.

 

HOROSCOP

 

CAPRICORN    Se apropie toamna şi trebuie să te pregăteşti pentru sezonul rece! Eternul Pluton, retrograd, în zodie te poate ajuta să găsești noi surse de venituri, doar este planeta plutocraților. Ordine şi disciplină! Ai nevoie de ceva mai multă stabilitate. Foloseşte ziua ca să pui ordine în afacerile tale sentimentale. Ai timp, in sfârşit, să stai de vorba îndelung cu prieteni pe care nu i-ai vazut de mult şi pentru care eşti gata să pui masa. Astăzi poţi primi o informaţie despre un loc de muncă mai civilizat, intr-o atmosferă mult mai placută, cam cu acelaşi salariu. Evită grijile şi enervarile, nimic nu este mai important pentru sănătate decat o judecata clara şi echilibrul interior.

 

HOROSCOP

 

VĂRSĂTOR  Astăzi nu este bine să faci valuri, să ieşi în faţă. Poţi imediat să primeşti o sarcină, la serviciu, sau acasă. Respectă părerile celorlalți, mai ales dacă se referă la activități comune. O zi obişnuită in care eşti greoi şi neinspirat şi  rutina te cam plictiseşte. O veste mai pe seara, dar nimic interesant, pâna la urma. Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Nimeni nu te obliga să le faci pe toate impecabil şi în timp record. Dar trebuie să te străduieşti mai mult, aşa, pentru imagine si posibilelel laude pe care poti sa le primesti!

 

HOROSCOP

 

PEŞTI    O zi bogată în emoţii. Întâlniri neaşteptate şi, pe seară, un prilej să te relaxezi, zâmbind și să-ți umpli rezervoarele de starea de bine. Dacă ai îndoieli, cere un sfat de la cei din jur! Astazi poti sa ceri o favoare sau o inlesnire de la prieteni sau de la familie, pentru că la serviciu nu ai nicio secundă liberă! Mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept sau o nouă idee. Eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită pe cât posibil discuţiile în contradictoriu pe subiecte de familie. Astăzi nu trebuie să faci nimic important, numai activitaţile de rutină. Daca eşti alergic la prostie evită să deschizi televizorul.

 

HOROSCOP                  END