Editura Evenimentul si Capital

Cum i-au păcălit aliații pe germani acum 75 de ani. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 16687 Vizualizari

Horoscop Cum de a reușit debarcarea din Normandia, în fața unei apărări redutabile, a Zidului Atlanticului, cu mii de tunuri, cu adevarate fortărețe, cu o armată odihnită și cu un moral bun, Grupul de armate B, condus de cel mai competent militar al celui de al Treilea Reich, feldmareșalul Erwin Eugen Rommel? Bună întrebare!

5 iune

Horoscop Pe 5 iunie s-au născut Federico Garcia Lorca, Francisco „Pancho” Villa, Regiomontanus Johann Muller, John Maynard Keynes, Cornelius Ryan, Constantin Nottara, Alexandru Mirodan.

Horosop În calendarul creștin-ortodox fix, pe 5 iunie, sunt Sfinții Dorotei, episcopul Tirului, Marchian, Apolo, Licandru și Leonid. În calendarul mobil, cel care urmează reperul Sf. Paști este Odovania Sf.Paști.

Încă o zi de muncă în calendarul strămoşesc. Se pare că ne tragem dintr-un neam harnic, din dacii care nu aveau în fiecare zi un prilej de leneveală, şi la care, de aceea, sărbătorile erau sărbători! Durau trei zile.

Pe 5 iunie 1910 se năştea, la Dublin, Cornelius Ryan, cel care avea să publice în 1959 o carte de istorie, poate uşor, sau mai mult, popularizată: „The longest Day: 6 June 1944 D-Day”.

După cartea istoricului irlandez s-a făcut o superproducţie lansată în septembrie 1962, de 178 de minute, cu cinci regizori şi toţi actorii importanţi de pe cele două maluri ale Atlanticului: “The Longest Day”. A primit multe premii Oscar şi este unul dintre filmele mele preferate. Vi-l recomand cu căldură, pentru că este un exemplu de rescriere artistică a istoriei, cometicizând şi aranjând lucrurile... cum trebuie! Adică, după cum știți, istoria este scrisă de învingători!

Istoria spune că în 1944, BBC continuă să transmită mesaje personale. La ora 18,30 în seara zilei de 5 iunie se transmit, printre altele, mesjele codificate: “"Il fait chaud a Suez" , "Les dees sont sur le tapis", "Le chapeau de Napoleon est dans l'arene", "John aime Marie", "La Guerre de Troie n'aura pas lieu" şi "La fleche ne passera pas".

Situaţia devenea mortal de serioasă. Se dădeau ordine directe grupărilor de partizani FFI ca imediat, în acea noapte, să arunce în aer obiectivele desemnate, să distrugă sistemele de comunicaţii şi căile ferate. Şi ceea ce era mai important să doboare ţepele din locurile de paraşutare ale diviziilor aeropurtate americane. Înspiraţi de conaţionalul nostru Vlad Ţepeş, germanii plantaseră zeci şi sute de mii de ţepuşe în poienile şi câmpurile banuite a fi bune pentru un atac al paraşutiştilor. Francezii şi-au făcut treaba, dar americanii au nimerit la câţiva kilometri distanţă. Din fericire, fără ţepe...

Istoria consemneză că debarcarea din Normania, Operaţiunea Overlord, a început la ora 00:16 în noaptea de 5 spre 6 iunie 1944. Şase imense planoare de luptă “Horsa” în care se aflau 181 de britanici din diverse arme, (infanterişti, genişti) conduşi de maiorul John Howard, au aterizat, fără zgomot, la câţiva metri de obiective, două poduri peste râul Orne, Caen. Au reuşit să le cucerească imediat, în zece minute, cu o singură victimă: locotenentul Den Brotheridge care a primit în plin o rafală de mitralieră germană MG-42 pe când traversa podul. Locotenentul a fost prima victimă a focului inamic. De fapt prima victimă a debarcării a fost caporalul şef Fred Greenhalgh care s-a înecat imediat după aterizare.

A rămas în istorie ca bătălia de la Cafeneaua Gondree.

Dar cum de a reușit debarcarea din Normandia, în fața unei apărări redutabile, a Zidului Atlanticului, cu mii de tunuri, cu adevarate fortărețe, cu o armată odihnită și cu un moral bun, Grupul de armate B, condus de cel mai competent militar al celui de al Treilea Reich, feldmareșalul Erwin Eugen Rommel? Bună întrebare!

Aliații i-au păcălit pe germani! Cu câteva luni în urmă, față de iunie 1944, în largul coastelor Portugaliei, un U-Boot a pescuit cadavrul unui ofițer britanic, care avea un porthart. Planurile de invazie a Europei, planificate pentru iunie 1944. Lovitura principală urma să aibă loc la Calais, cu o manevră de distragere a atenției în Normandia. Așa că germanii și-au concentrat cele mai bune divizii de blindate și mai toată flota aeriană în Calais. Când a început invazia, germanii au fost chiar mulțumiți, pentru că diviziile prezente în Normandia erau cele menționate în porthartul căpitanului ”înecat”. Deci, se confirma! Invazia principală urma să aibă loc la Calais.

Confuzia înaltului comandament german a durat o săptămână, până când și-au dat seama că nu o să aibă loc nicio debarcare la Calais, invazia începuse… în Normandia! Acea săptămână a fost hotărâtoare pentru soarta războiului și a Europei. Aliații aveau superioritatea aeriană, peste zece mii de zboruri pe zi față de numai trei sute ale Luftwaffe. În acea săptămână hotărâtoare aduseseră suficient echipament, muniții, tehnică și militari, ca să consolideze capul de pod și să nu mai poată să fie respinși. Mai mult, aduseseră un port cu ei, docurile mobile plutitoare Mulberry, o invenție ciudată, dar care i-a surprins pe obtuzii teutoni. În mintea lor era clar: ca să invadezi ceva, de pe mare, o debarcare, adică, îți trebuie un port! Portul Calais, adică. Dar dacă aduci portul cu tine? O vorbă veche spune că în război și în dragoste orice înșelătorie este permisă!

Dar tot o vorbă veche spune că mâine, este, în definitiv, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Aspecte favorabile atît sub aspect economic cât şi sentimental. Astăzi nu trebuie să te nemulţumescă faptul că nu poţi să faci mai mult: “drumul de o mie de leghe începe cu un pas”! Totul pare un imens arc care se comprimă, se comprimă... Din punctul tău de vedere este o perioadă... interesantă. Astepţi să vezi ce se întamplă. Nativii si nativele trebuie să-şi îndrepte atenţia către rude, asociaţi, parteneri sau colegii de la serviciu pentru ca să evite defectele de comunicare. Cineva are nevoie de ajutorul tău. Dar nu doreşte să ţi-l ceară direct. Trebuie să fii diplomat şi să oferi tu sprijin!

TAUR Astăzi este momentul să vezi ce este al tău, să ceri ce ţi se cuvine. Trebuie să-ţi canalizezi cu pricepere energia, spre activitatea cu care te dăruieşte conjunctura. Nu amâna lucrurile! Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu te deplasa după căderea întunericului. Vremea ciudată, când cald, când rece când plouă, când furtună, inundații și nenorociri te face sa te iriţi repede. De fapt mai toata lumea este cu capsa pusa sau cu fitilul aprins. Nu spera şi nu ai teamă, ziua trece repede pentru că pe seară ai o întâlnire. Importantă!

GEMENI Trebuie să dai dovadă de imaginaţie ca să-i înţelegi pe cei din jur. Ei sunt grăbiţi, eclectici şi monosilabici! Nu te enerva degeaba, lumea seamănă din ce în ce cu o imensă terapie de grup! In prima parte a zilei poţi să ai o mică complicaţie de ordin financiar sau contabil: o factură sau ceva de plătit cu care nu eşti de acord, o cheltuială sau un proiect care nu te încântă, sau altceva de genul acesta. Stelele te sfătuiesc să amâni orice complicaţie, fără să dai un răspuns negativ sau să ai o atitudine evident ostilă. În relaţiile amoroase, in familie sau in cuplu nu te lăsa condus numai de propria încăpăţânare, încearcă să negociezi şi să afli şi parerea celui drag.

SOCANT! IUBITA unui jucator, BATUTA pe stadion! Primele IMAGINI

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI