4 decembrie

 

Horoscop Pe 4 decembrie s-au născut Francisco Franco, Vasili Kandinsky, Deanna Durbin, Horst Buchholz, Nicolae Cartojan, Octav Desilla.

 

Sinaxar, Sf. Mare Muceniţă Varvara.

 

Horoscop Tradiţional, Bubatul, Zilele Bubatului, Sărbătoarea bubelor, Sărbătoarea Vărsatului, Barboasele, Varvara, Barbura, Savele.

 

Horoscop Timp de trei zile se ţine festivalul vărsatului de vânt, boală de temut în colectivităţile ţărăneşti de demult. În special copiii sunt ţinta unor parctici strămoşeşti. De exemplu mamele „îmbărburează” copiii ungându-i pe faţă cu miere, cu apă cu zahăr – ca cei mici să facă o formă uşoară de vărsat, „boala să fie dulce”. Se pare că obiceiul vine de la ciuma cea mare, din secolul XIV. Unii autori consideră că mai de dimpuriu, din neoliticul superior, fiind şi un obicei dacic.

 

În această zi se pun în apă crengi de măr, vişin, prun etc. unde se lasă până de Florii. Dacă rămurelele înfloresc e semn de an mănos, cu recoltă bună. (Pamfile).

 

Sf. Varvara este protectoarea minerilor. „Sf. Varvara îi plac petrecerile, glumele şi cântecul” (Ghinoiu). Nimeni nu intră în mină, minerii chefuiesc, pentru că se spune că Sf. Varvara inspectează mina şi pune semne unde este pericol. (Speranţia)

 

O versiune creştinată a Marii Zeiţe Demeter şi a ficei ei Persephona din mitologia greco-romană, vechea credinţă europeană. Demeter stâpânea asupra solului, a recoltei, şi prin fiica ei şi subsolul, peşterile, minele, râurile subterane. Nimic nu se întâmpla în mină fără voia ei. Minerii o adorau şi îi aduceau jertfe. Demeter şi Persephone sunt la baza Misterelor Eleusis, iar tainele minerilor sunt mai multe decât lasă ei să se vadă.

 

Am primt de la domniile voastre niște horoscoape pe anul 2019, pe care le-ați cumpărat de la chioșcul de ziare. Vreo două. Îmi pare rău pentru domniile voastre, nu pot să fac o recenzie la așa ceva. Am făcut doar lui Lesley Francis, mi s-a părut decentă. Restul, își bat joc de domniile voastre, nimic nu este astrologic corect. Să nu vă supărați, dar o să folosesc exemplarele primite de la domniile voastre ca să aprind focul în sobă, sper că măcar la asta sunt bune! Nu pomenesc autorii și editurile, că nu merită!

 

Măi, dar prost mai sunt! Câteodată… sper! Din corespondenţa primită şi din ceea ce se petrece pe piaţa astrologiei şi a horoscoapelor mi-am dat seama brusc şi neaşteptat, ca o durere de măsele, că publicul din România nu ştie ce, cum şi de ce să consulte un horoscop!

 

Cu asta trebuia să încep, cu introducerea în horoscop! Dar am circumstanţa atenuantă că fiind plecat din ţară atâţia ani, m-am obişnuit cu un anumit nivel de înţelegere al publicului faţă de astrologie, horoscop, zodiac etc. În India, de exemplu, sunt mulţi industriaşi importanţi, oameni de afaceri prosperi, care nu pleacă la birou până nu consultă astrologul propriu, sau horoscopul general.

 

Şaizeci de ani de dictatură din România, în care astrologia era interzisă, dar folosită de mai marii comunişti, au lăsat urme, primitivism, ca în multe alte domenii. Iar democrația, înțeleasă de majoritate că poate face ce vrea, adică să fure și să mintă, nu a făcut decât mai rău astrologiei, a adus o diaree de pseudo-astrologi, au apărut ca gândacii de bucătărie în casa unei gospodine puturoase. Totuși mi se pare un rău infim, chiar comic, față de toate celelate rele mari din viața românului obișnuit de astăzi. Dar, astrologia este pasiunea mea, mon violon dIngres, o studiez de peste cincizeci de ani și mă doare când văd cum este compromisă, negată, prostituată.

 

Horoscopul pe, sau, cu zodii, aşa cum îl găsiţi în ziare, reviste şi cum îl comit şi eu, aici, a apărut nici acum o sută de ani. În America în timpul marii crize, în Marea Britanie cu câţiva ani mai înainte. Erau vremuri grele şi în timpul perioadelor dificile oamenii se îndreaptă către astrologie. Ea pare, sau chiar poate oferi răspunsuri la întrebările fundamentale, vechi de când lume: „Cine sunt eu? Cine este cel de lângă mine? Ce îmi poate rezerva viitorul?” Aşa că întrebările către rubrica de horoscoape ale ziarelor erau de ordinul miilor şi al zecilor de mii. Soluţia a fost trecerea de la răspunsul personal, la unul colectiv. De la tema astrală personală, la horoscopul cu zodii! A fost un succes răsunător. Ziarele care publicau horoscoape cu zodii au înregistrat o neaşteptată şi surprinzătoare creştere a vânzărilor cu 17%. Enorm! Aşa că toate ziarele care trăiau cinstit din vânzarea produsului editorial au îmbrăţişat horoscopul. Făcut mai bine, mai prost, de astrologi, sau de redactorul sportiv şi monden. Din anul 1971, în Occident, horoscopul din ziarele importante a fost făcut numai de astrologi profesioniști, unii de renume. Succesul horoscopului cu zodii s-a bazat pe altă caracteristică umană: spiritul de solidaritate în faţa dificultăţilor. De exemplu, în State, prin anii 30’ ai secolului trecut, în timpul marii crize, zilele de naştere se serbau împreună, pe zodii, în aceiaşi zi toţi. Leii cu Leii, Berbecii cu Berbecii. Era şi pentru economie, dar şi mai multă distracţie, mai multă lume!

 

Bun, haideţi să fim pragmatici! Cum, ce şi de ce să consultaţi un horoscop cu zodii?

 

Horoscoapele pe, sau cu zodii, sunt în funcţie de timp: pe un an, o lună, o săptămână, sau cotidiene. Cele mai greu de făcut sunt cele zilnice, v-o spun din proprie experienţă. Cele mai „bune” sunt cele săptămânale, care permit astrologului suficient spaţiu de manevră, iar pe de altă parte au procentul de realizare cel mai ridicat, în jur de 89%. Cine este fată, sau băiat deştept, face horoscoape săptămânale! Este imposibil ca într-o săptămână, un timp relativ lung, să nu se petreacă ceva din ceea ce s-a prezis, iar pe de altă parte, este un timp suficient de scurt ca persoana respectivă să-şi amintească ceea ce a citit, sau ascultat, despre horoscopul zodiei ei. Psihologic și statistic vorbind.

 

Horoscopul cu zodii are în ziare, reviste, sau pe net, diferite lungimi. Ani de zile, vreo şapte-opt, am lucrat pentru o platformă de telecomunicaţii din Occident care oferea şi horoscopul în multe limbi străine. Lungimea unui horoscop trebuia să fie fix de 144 caractere, fără diacritice. Apoi am colaborat cu Jonathan Cainer, l-am ajutat să edifice celebrul său Trust Astrologic. A fost o perioadă foarte bună pentru stabilirea unui flux principal, în astrologie. Apoi ”Dimineața Astrologilor” – să ai la îndemână părearea celor mai mari astologi din lume, nu este un lucru rău. Am tras concluzia că un horoscop zilnic pe o zodie, lungimea optimă, ar fi de 250-300 de caractere, în care astrologul are destul spaţiu să exprime două-trei idei.

 

Didier Colin, un astrolog francez de succes, cu care am schimbat unele idei pe ”Dimineața Astrologilor” are nişte reguli care încep cu „Nu” pe care cred că nu se va supăra dacă vi le spun, adaptate de mine, pe măsura domniilor voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi:

 

Nu consulta niciodată un horoscop cu zodii care nu este semnat. Poate fi opera unui computer, sau a redactorului de gastronomie.

 

Nu consulta niciodată un horoscop care este o traducere, sau te trimite la alt site. Horoscopul respectiv poate fi făcut pentru altă ţară, alt continent. Trăieşti în Australia?

 

Nu lua cuvânt cu cuvânt ceea ce scrie în horoscop, ci personalizează. Adaptează la propriul tău caz.

 

Nu consulta horoscoape care amestecă astrologia cu numerologia, tarotul, runele etc sau cu religii şi psihologii orientale.

 

Nu consulta horoscoape care nu au un caracter suficient de general. „O să câştigi la Loto!” Este o prostie funciară, nu pot toţi nativii din Rac, de exemplu, să câştige la Loto în aceiaşi zi, toţi! Poate, niciunul!

 

Bun, ar mai fi mai multe reguli ale astrologului francez, dar sunt mult prea critice pentru ceea ce vedeţi şi auziţi în România, în general pe micul ecran. O să mai revin asupra subiectului, că nu au intrat zilele în sac.

 

Când să consultați horoscopul? Mereu, dimineața înainte de a pleca la lucru. Este un obicei nefericit să consulți astrologul numai când ai o problemă, un necaz mare. Ce vrei să mai facă atunci astrologul, îmi spune o doamnă astrolog cu o reputație bine stabilită în România. Este ca și când te-ai duce la doctor cu un cancer generalizat, în faza terminală. Astrologul poate da sfaturi bune, nu face minuni, nu este vrăjitor, sau magician. Bun, vrăjitorii sau magicienii adevărați, sunt mai puțini decât degetele unei mâini, pe tot globul. Doar patru. Da, există și doamne astrolog pe care le apreciez mult, pentru că practică astrologia, nu altceva!

 

Nu vă descurajez să-mi mai trimiteți cărți, chiar horoscoape pe anul 2019, trimiteți, cum să nu, îmi plac cărțile. Săracele de ele, nu au nicio vină!

 

Haideţi să păstrăm climatul paşnic de sărbători de iarnă, nu mai critic pe nimeni și nimic, dar poți să lași prostia, impostura și hoția să se dezvolte nestingherite? ”Când se urcă scroafa-n pom, cine tace, nu e om!”

 

Acum cred că o să mă uit la un film, mai mulți dintre domniile voastre au avut amabilitatea să-mi indice unele titluri. Se fac enorm de multe filme astăzi, câteva sunt și bune. Talentul este să le găsești. Vedeți, de aceea nu am televizor, ca să fiu liber, să am libertatea de a alege ce, când și cum văd. Niciodată nu am lăsat pe nimeni să-mi facă programul de viață, iar acum, la bătrânețe, cu atât mai puțin.

 

Dar o să discutăm despre asta și despre multe altele, pildele de viață ale lui Nastratin Hogea, cum mi se spunea la centrala de externe, poate mâine, poate altădată, doar mereu și mereu mâine este o altă zi!

 

 

☼     ♂      ♀

 

BERBEC Fiind vorba despre nişte probleme personale, de familie, veştile primite astăzi nu trebuie anunţate în gura mare, ci analizate cu discreţie. O veste primită dimineaţa te poate bucura foarte tare. Este o zi în care trecutul este important şi poţi să te simţi bine depănând amintiri şi schimbând informaţii şi impresii.  Ziua aceasta este perioada de timp amestecată în care aspectele benefice si malefice se succed rapid, în funcţie de aspectele Lunii. Sunt şi unele aspecte care arată noroc la bani, la obţinerea lor sau la cheltuirea lor inspirată, pentru că după cum spune înţeleptul chinez „sunt două căile să faci avere – să câştigi mulţi bani sau să faci cheltuieli inspirate”. Sunt unele probleme in familie – dar o atitudine fermă, dar şi uşor comica rezolva situaţia.  

 

TAUR O felicitare de Moş Nicolae de la un amic din străinatate te poate bucura foarte mult, mai ales ca vei primi şi o propunere. Din nou faci planuri de călătorie, din nou visezi la tărâmuri exotice! Profită de favorurile stelelor şi comunică cu anturajul. S-ar putea să ai surprize plăcute. Astrele ghideză acţiunile tale în sensul cel bun. Norocul este de partea ta, mediul social îţi este binevoitor, iniţiativele pe care le iei sunt pozitive. Optimismul şi entuziasmul îţi dau aripi ca să avansezi pe calea ta, pe drumul tău ales. Totuşi, fii foarte atent la anturaj, la cei care profitând de faptul că te afli „pe caii cei mari” vor să-ţi smulgă o promisiune, un angajament.

 

GEMENI Poziţiile planetelor arată un plan sentimental foarte încărcat, cu situaţii noi care vor ridica probleme greu de rezolvat. Mici reproşuri din partea anturajului din cauza neatenţiei tale. Evită sau amînă orice întîlnire sau decizie importantă şi petrece ziua într-un cadru plăcut şi confortabil.  Călătoriile, însă, sunt bine aspectate. La serviciu, sau unde activezi, ai o opinie corectă despre un coleg. Care coleg, la rândul său îţi poate fi de mare ajutor în viitorul apropiat. Astăzi radiezi optimism şi energie şi îi influenţezi favorabil pe cei din jur, îi motivezi. Adaugă şi o vorbă bună, o laudă. Se deschide o posibilitate, o oportunitate, care pote deveni profitabilă numai cu condiţia să poţi duce lucrurile la bun sfârşit, să poţi să faci un efort suplimentar.

 

RAC Astăzi trebuie să-ţi regăseşti echilibrul interior de care ai atâta nevoie. Nu te lasa impresionat de vremuri nesigure şi perspective sumbre, concentrează-te şi rezolvă-ţi problemele tale! Cu o Lună în scădere nu te baza foarte mult pe intuiţie, totuşi ideile îţi vin foarte repede – găseşti soluţii şi legături la toate situaţiile prezentate astăzi. Totuşi, astăzi ai dificultăţi să te adaptezi la ambianţă, la ritmul impus. Trebuie să te menajezi, nu face eforturi mari astăzi, oboseala ta a devenit cronică. De asemenea nu trebuie să te laşi distras şi influenţat de veştile care circulă la serviciu. De obicei tensiunile produc alte tensiuni şi lipsă de productivitate. Şi tu nu vrei asta! Pe seară, poate un masaj, poate un bazin, poate la sală, pot să-ţi reducă din suma tensiunilor provocate de griji.

 

LEU Dispunerea ordonata a zodiacului de astazi te ajuta să faci mai multă ordine şi să aduci logica carteziană în propriile gânduri. De ceva timp încerci să faci faţă unei enervari fără motiv. Stelele te avantajeaza astazi in relatiile cu semnele de pamant si foc. Este bine sa ocolesti nativii născuți sub semne de aer si apa. Cu toate ca iti place sa faci pe şeful, astazi configuratia astrologica iti indica s-o lasi ceva mai moale, asa, pentru deliciile democraţiei. În scenariul pe care-l construieşti astăzi lipsesc amănunte, dar fiind vorba de sănătate nu trebuie sa uiţi niciun detaliu.

 

FECIOARĂ Ca să-ţi impui punctul de vedere personal astăzi trebuie sa vorbeşti cu convingere şi patima, astfel lipsa de argumente logice, de dovezi, nu se observă. Seara, cumpărături de Moş Nicolae! Ai o perioadă care te avantajează, mai ales în relatiile sentimentale. Charisma, magnetismul personal, îţi este în creştere, lucru de care poti să profiţi, mai ales dacă eşti implicat în showbiz, politică sau afaceri.  E o zi bună, iţi şoptesc stelele. E încă potrivit, nu este foarte frig, aerul este tare şi rece, dar tocmai de aceea e plăcut. Relaxează-te, zâmbeşte! Daca eşti la birou gândeşte-te la vacanţa de Crăciun şi cu siguranţă vei zâmbi!

 

BALANŢĂ  Zi de austeritate, încearcă să nu scoaţi niciun ban din buzunar. Limitează-te la activităţile obişnuite. Dar, pregăteşte-te pentru mâine, când trebuie să-l ajuţi pe Moş Nicolae la cadouri. Configuraţiile benefice sunt in cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că ai o zi obositoare, dar fără evenimente notabile. O zi care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi! Eşti obosit şi nu prea ai chef de discutii. Mai bine fă-ţi ordine prin lucruri. Poate o sa gaseşti ceva ce iţi va da o idee bună! Încercă să combini în mod eficient experienţa cu originalitatea. Şi un curcubeu care stă jumătate de oră pe cer nu mai este privit de nimeni, spune o vorbă din Orient.

 

SCORPION Zi favorabilă corespondenţei, comunicării. Poate, o veste bună de la un prieten. Evită stresul, enervarea, suprasolicitarea alimentară şi mai ales nu mânca dupa căderea întunericului. Este, de asemenea, cea mai bună perioadă pentru rezolvarea afacerilor de familie. Singurul aspect negativ se referă la profesiune, sau meserie – atenţie la bârfe şi intrigi! Posibile mici dureri de cap, la propriu şi la figurat pe fondul unor aspecte complexe şi dificil de interpretat. Influenţe astrale puternice te favorizează in ceea ce priveste ordinea si legalitatea. Este o perioadă în care nu trebuie să te laşi descurajat de nerealizări sau de întîrzierea finalizării unor proiecte.

 

SĂGETĂTOR  Este cazul unei cure de stabilizare, ajustează regimul alimentar și programul de muncă și distracție. Calitaţile zodiei, în care spontenaitatea şi umorul sunt de mentionat, te ajuta azi să ai succes în domeniul sentimental! Ai un program aglomerat, cu mult de lucru şi cu multa agitatie, dar astazi este bine sa vorbeşti mult fara sa spui mare lucru si sa nu iei decizii importante. Ceea ce nu poţi rezolva, amână, că nu este nicio ruşine, amână, dar cu termen fix! In a doua parte a zilei limitează-te la un program plăcut şi patriarhal. Odihneşte-te şi lasă grijile deoparte. Nu te lăsa enervat de incidente minore!

 

CAPRICORN  O perioadă cam incertă, dar pe total favorabilă. Cu toate că eşti o fire prudentă, astăzi, pe lingă prudenţă trebuie să adaugi vigilenţă, tact, foarte multa diplomaţie şi chiar un zâmbet! Implică-te în rezolvarea problemelor domestice, lăsând la o parte orice altceva. Mulţumirile celor dragi sunt o recompensă consistentă. Abordarea sistematica a situatiei iti furnizeaza datele necesare rezolvarii ei. Fereşte-te de prietenii sau relaţii noi, aspectele nu te avantajează. Cu anturajul apropiat zâmbeşte larg şi evită orice discuţie care poate degenera în replici.

 

VĂRSĂTOR Cine crede ca are mereu timp, se înşeală mereu. Timpul parcă zboară! Poţi să regreţi mai târziu daca nu te hotărăşti astăzi să alegi mai repede. Stelele îţi sunt favorabile, îndrăzneşte! Nu fii naiv, nu da crezare bârfelor şi zvonurilor, mai ales daca sunt evident opera unor persoane interesate sau dornice de glorie cu orice pret. Inteleptul spune ca a pierdut ziua in care nu a invatat ceva, asa ca daca continui sa faci pe cel care le stie pe toate nici nu vei sti pe ce lume esti si ii vei incurca si pe cei din jur. Toata lume ştie că esti bun de gura, dar că eşti dezordonat – încearcă măcar astăzi sa fii mai reţinut şi mai ordonat.

 

PEŞTI  Astăzi eşti obligat de situaţie şi trebuie să iei neapărat o decizie, dar dualitatea zodiei nu prea te ajută, mai ales dimineaţa, aşa încât este bine să ceri sfatul unui prieten cu experienţă. Consumă mancare naturală, nechimizata şi nemodificată genetic. Reducere substantială a portiei de alcool și țigari. Acesta tactica te ajuta sa suporti mai bine schimbarea anotimpului înspre foarte frig si stresul cotidian. Pentru a doua parte a zilei îți propun un program de tip SMS, adică somn-mâncare-somn. Oboseala acumulată şi vremea încă caldă te trag la somn. Profită! Daca cauţi un apartament sau o garsoniera decenta, horoscopul tău iţi precizează ca astăzi eşti avantajat aşa că insistă şi poţi reuşi.

 

horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop   horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: