HORMONII STRESULUI de vină pentru criza financiară GLOBALĂ? Nivelul ridicat de stres îi împiedică pe brokeri să îşi asume RISCURI

HORMONII STRESULUI de vină pentru criza financiară GLOBALĂ? Nivelul ridicat de stres îi împiedică pe brokeri să îşi asume RISCURI

Nivelul ridicat al hormonilor de stres îi face pe brokeri să nu-şi mai asume riscuri în momente dificile din punct de vedere economic, iar acest lucru poate provoca crize financiare majore, arată un studiu recent, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Potrivit Daily Mail, cortizolul, hormon secretat de glandele suprarenale ca reacţie la momentele de stres intens, cum sunt acelea din timpul unei grize, atinge la cote maxime în situaţiile de incertitudine, iar stiudiul cercetătorilor de la Cambridge ar putea schimba fundamental percepţia actuală asupra riscului.

Oamenii de ştiinţă atrag atenţia că acest hormon pregăteşte organismul pentru acţiune secretând glucoză şi acizi graşi în sânge, suprimând, de asemenea, funcţiile corporale care nu sunt necesare pe timp de criză - cum ar fi sistemul digestiv, reproducător şi imunitar. În cazul în care stresul devine cronic, aşa cum se întâmplă în momente de criză prelungită, nivelul ridicat de cortizol afectează capacitatea de învăţare, creşte anxietatea şi, în cele din urmă, duce la depresie. Preferinţele privitoare la riscul personal Preferinţele personale în legătură cu riscul financiar fluctuează substanţial, iar acestea ar putea avea legătură cu reacţiile hormonale, au constatat cercetătorii de la Cambridge Judge Business School şi de la Institutul universitar de ştiinţe metabolice din Cambridge, Marea Britanie.

Până acum, aproape fiecare model din economie şi finanţe - chiar şi cele utilizate de bănci - era bazat pe presupunerea că preferinţele privitoare la riscul personal rămân constante de-a lungul ciclului de piaţă, au afirmat autorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un studiu anterior, la care au participat brokeri din "City-ul" londonez, cercetătorii au observat că nivelurile de cortizol au crescut cu 68%, într-o perioadă de două săptămâni, în paralel cu creşterea volatilităţii pieţei. Efectele nivelului crescut de cortizol

În studiul cel mai recent, aceştia au combinat cercetarea de teren cu experimentele de laborator pentru a testa efectele nivelului crescut de cortizol asupra asumării riscurilor financiare.

Cercetătorii au administrat hidrocortizon - formula farmaceutică a cortizolului - unui grup de 36 de voluntari, 20 de bărbaţi şi 16 femei, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 36 de ani, timp de opt zile, ridicând nivelul de cortizol al acestora cu 69%, un nivel asemănător cu acela observat în rândul brokerilor. Principiul loteriei

Voluntarii au luat parte la sarcini financiare, pe principiul loteriei, ce presupuneau asumarea de riscuri, cu retribuţii reale în bani, cu scopul de a evalua preferinţele pentru jocuri de noroc riscante şi judecăţile de probabilitate care stau la baza asumării de riscuri.

Deşi nivelurile iniţiale de cortizol nu au influenţat semnificativ comportamentul, nivelurile ridicate şi susţinute - observate şi în cazul brokerilor - au dus la o scădere substanţială a disponibilităţii participanţilor de a-şi asuma riscuri, cu "nivelurile de risc premium" - adică gradul maxim de risc pe care îl va tolera o persoană pentru posibilitatea unui câştig mai mare - coborând cu până la 44%. Schimbări fiziologice schimbă abilitatea de a risca

"Orice broker ştie că organismul este purtat într-o cursă de montagne russe de fluctuaţia pieţelor. Ceea ce nu ştiam până la apariţia acestui studiu era faptul că aceste schimbări fiziologice - nivelurile subclinice ale stresului de care abia suntem conştienţi - schimbă de fapt abilitatea noastră de a ne asuma riscuri", a declarat John Coates, coautor al studiului şi fost broker de instrumente financiare pe Wall Street.

Deşi alte studii au afirmat că femeile au o aversiune mai mare faţă de risc decât bărbaţii, studiul cercetătorilor britanici nu a descoperit nicio diferenţă între sexe, în circumstanţe normale, relatează Mediafax, citând Daily Mail.

ARTICOLE POPULARE:

  • CERŞETORUL POET din Sao Paulo: O poveste de succes, după 35 de ani de MIZERIE | GALERIE FOTO / VIDEO

  • TOP 15 Cele mai scumpe substanţe din lume. Aurul este pe ultima poziţie | GALERIE FOTO

  • Imagini STUPEFIANTE din timpul inundaţiilor din China | GALERIE FOTO

  • LUX de PROST GUST. Imagini din PALATELE guvernanţilor din Ucraina | GALERIE FOTO / VIDEO

  • Fetiţa-lup, drama unui copil de 13 ani | GALERIE FOTO

  • Dovada că există fantome: O POZĂ într-o clădire veche de 750 de ani | GALERIE FOTO / VIDEO

  • DANSATOARE la bară cu DOCTORAT în chimie. O poveste mai puţin obişnuită | GALERIE FOTO / VIDEO

  • GROPI TERIFIANTE au început să apară peste tot în Anglia. Ce provoacă acest fenomen ciudat | GALERIE FOTO

  • TOP 10 ANIMALE care au ajuns subiect de PRESĂ în toată lumea | GALERIE FOTO

  • PENIBILI la propria NUNTĂ. Ruşii fac fotografii HILARE ce NU pot fi arătate urmaşilor| GALERIE FOTO