Decizia CCR îi salvează pe Horia Simu și Șerban Pop. Procuror DNA: „Desființați-le condamnările!”

Decizia CCR îi salvează pe Horia Simu și Șerban Pop. Procuror DNA: „Desființați-le condamnările!”

Procurorul DNA a pus concluzii de admitere a contestației în anulare în cazurile fostului șef al Fiscului, Șerban Pop, și al milionarului Horia Simu, cunoscut ca „Regele Cuprului”. Cei doi erau condamnați deja definitiv pentru fapte de corupție.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) urmează să se pronunțe în acest caz.

Solicitarea a fost făcută în baza deciziei CCR privind nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători. Horia Simu a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență, iar Șerban Pop - la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență.

Avocații celor doi au insistat pe decizia CCR în cazul completurilor de 5 judecători: concluziile sunt în sensul de a admite contestațiile în anulare.

„Admiteți contestația în anulare, desființați în parte deciziile de condamnare cu privire la cei doi condamnați. Se impune rejudecarea apelului.”, a spus astăzi procurorul DNA, conform Ziare.com.

Afaceristul Horia Simu a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce a fost condamnat, în 26 iunie 2018, la patru ani de închisoare, fiind acuzat că i-a dat mită 230.000 de euro fostului șef al ANAF, Șerban Pop, pentru a interveni la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în scopul soluționării favorabile a unui dosar penal. 

De asemenea, Șerban Pop ar fi primit mita cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

În această cauză, Alina Bica a fost achitată. De altfel, magistrații ÎCCJ au decis să suspende și pentru fostul șef ANAF pedeapsa de 4 ani cu executare, după ce avocații acestuia au formulat contestații față de formarea completurilor de 5 judecători.