Autoritățile au impus portul obligatoriu a măștii de protecție în public și au anunțat construirea unui spital de campanie pentru a sprijini unitățile medicale în fața creșterii numărului de infectări.
În fața riscului unui al doilea val de coronavirus, autoritățile din fosta colonie britanică anunță o serie de măsuri. În special, rezidenții vor fi obligați să poarte masca în public începând de miercuri. Adunările sunt, de asemenea, interzise.
„Situația epidemică este extraordinar de gravă în Hong Kong”, a declarat presei adjunctul șefei executivului din Hong Kong, Matthew Cheung, anunțând că adunările publice de peste două persoane vor fi interzise (de la patru inițial), iar restaurantele nu vor funcționa decât pentru livrarea de mese la pachet.
Matthew Cheung a mai spus că Beijingul a fost de acord să ajute Hong Kongul să construiască un spital de campanie pentru a face față creșterii czurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
Fosta colonie britanică, foarte dens populată, a fost una dintre primele zone afectate de epidemie după ce virusul s-a răspândit din epicentrul pandemiei, orașul Wuhan, din centrul Chinei, dar care a înregistrat inițial rezultate remarcabile împotriva coronavirusului.
Însă contaminările au început să crească din nou în urmă cu câteva săptămâni, ceea ce a determinat autoritățile să ordone noi măsuri de distanțare socială.
Peste 100 de cazuri au fost înregistrate zilnic în ultimele cinci zile, ceea ce a adus numărul total de contaminări din acest oraș cu 7,5 milioane la la 2.779 și la 22 decese.
Purtarea unei măști - deja răspândită în rândul populației – a devenit obligatorie în transportul public și în locuri publice închise.
„Guvernul central a fost de acord să ne ajute să construim un spital care va avea până la 2.000 de paturi”, a declarat Matthew Cheung reporterilor, scrie 20 Minutes.
Pe de altă parte, șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, urmează să discute marţi în cadrul Consiliului Executiv despre o posibilă amânare cu până la un an a alegerilor din septembrie pentru Consiliul Legislativ (LegCo, parlamentul local), potrivit unor informaţii apărute în presa locală, scrie Agerpres.
Alegerile ar putea fi amânate din cauza îngrijorărilor legate de creşterea cazurilor de COVID-19, a relatat Hong Kong Economic Times.
La 11 şi 12 iulie, un număr record de 610.000 de locuitori ai Hong Kongului au votat în alegerile pentru tabăra pro-democraţie.
Scopul „Taberei Democrate 35+ Alegeri Primare” a fost de a câştiga o majoritate de 35 sau mai multe locuri (peste jumătate) în alegerile din septembrie, ceea ce i-ar oferi mai multă putere de a se opune prin veto legislaţiei pro-Beijing.