Mici grupuri de manifestanţi prodemocraţie se mai aflau, în această dimineață, pe străzile din Hong Kong, după ce liderii studenţilor au dat undă verde începerii negocierilor cu autorităţile.
Protestatarii solicită un sistem de vot mai transparent şi mai democratic, dar şi o mai mare descentralizare a regiunii autonome faţă de administraţia centrală de la Beijing, transmit agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.
În cele trei locuri unde săptămâna trecută au avut loc cele mai importante proteste se aflau, azi dimineaţa, doar 300 de manifestanţi.
Mişcarea de protest a beneficiat de susţinerea opiniei publice timp de opt zile, în care transporturile şi alte servicii publice au fost practic paralizate în insula Hong Kong.
Liderii studenţilor, care s-au întâlnit, aseară, cu un reprezentant al guvernului local pentru „discuţii preliminare” pentru negocieri oficiale, au acceptat dialogul în principiu.
„Vom avea mai multe runde de negocieri'', a explicat Lester Shum, secretar general-adjunct al federaţiei studenţilor din Hong Kong.
Hong Kong-ul traversează cea mai gravă politică de după retrocedarea sa către China, în 1997.
China a acceptat să instaureze sufragiul universal pentru alegerea viitorului şef al executivului local, din 2017, dar doreşte să păstreze controlul asupra candidaturilor, o propunere inacceptabilă pentru mişcarea prodemocraţie condusă de studenţi.
O altă revendicare a studenţilor este demisia şefului executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, acuzat că este o simplă marionetă a guvernului central de la Beijing.
Pe de altă parte, poliţia din Hong Kong a arestat cinci persoane suspectate de legături cu gruparea Anonymous care a declarat un război online împotriva autorităţilor locale, pe fondul protestelor prodemocraţie.
„Piraţii cibernetici” arestaţi, cu vârste între 13 şi 39 de ani, sunt bănuiţi de implicare în recentele atacuri cibernetice contra website-ului guvernului regiunii autonome.