Regimul de la Beijing a impus fostei colonii britanice o lege controversată privind „securitatea”, denunțată de opoziție ca un nou instrument de restrângere a libertăților.
În Hong Kong, cărțile scrise de figurile mișcării pro-democrație au început să dispară din bibliotecile orașului, potrivit registrelor online, la câteva zile după intrarea în vigoare a legii de securitate națională.
Printre autorii ale căror titluri nu mai sunt disponibile se numără Joshua Wong, unul dintre cei mai cunoscuți activiști, și Tanya Chan, un cunoscut parlamentar pro-democrație. Dispariții care intervin după introducerea, marți a unui text de lege foarte controversat impus de regimul chinez.
Această lege ridică temeri opoziției cu privire la un recul fără precedent a libertăților din Hong Kong, din momentul retrocedării acestui teritoriu autonom Chinei de către Marea Britanie, în 1997.
Totuși, autoritățile de la Beijing, care intenționează să reinstaureze stabilitatea după câteva luni de proteste,anul trecut, spun că legea va viza doar „o mică minoritate” de persoane.
Un climat de frică s-a instaurat deja în oraș, poliția arestând oamenii care dețin sau afișează simboluri ale independenței sau ale unei autonomii mai mari a teritoriului, în timp ce comercianții își îndepărtează afișele care susțin mișcarea de protest.
Joshua Wong a spus că retragerea cărților a provocată de legea de securitate națională.
„Teroarea albă continuă să se răspândească, legea de securitate națională este, prin natura sa, un instrument de a contesta libertatea cuvântului”, a scris pe Facebook această figură a mișcării pro-democrație, folosind o expresie care face referință la persecuții politice.
Cercetările de pe site-urile bibliotecilor arată că cel puțin trei cărți ale lui Joshua Wong, Tanya Chan și ale intelectualul Chin Wan nu mai sunt disponibile pentru împrumut la zeci de astfel de puncte din oraș.
Un jurnalist AFP nu a reușit să găsească cărțile într-o bibliotecă din cartierul Wong-Tai-Sin, sâmbătă după-amiază.
Departamentul de servicii culturale și de agrement al orașului, care este responsabil pentru administrarea bibliotecilor, a declarat că aceste cărți au fost eliminate, deoarece s-a constatat că încalcă legea privind securitatea națională.
„În timpul examinării lor, cărțile nu vor fi disponibile pentru împrumut și nu vor mai fi fișate” , a precizat acest departament.
Grupurile de apărare a drepturilor fundamentale și analiștii juridici subliniază că formularea legii este foarte vagă și interzice anumite opinii politice, chiar și cele exprimate în mod pașnic.