Filmele „There Will Be Blood” si „No Country for Old Men” conduc in topul nominalizarilor la premiile Oscar. „432” a iesit definitiv din cursa.
Predictiile criticilor americani la Oscar s-au concretizat ieri, cand Academia Americana de Film a anuntat nominalizarile la cea de-a 80-a editie a premiilor. De cele mai multe voturi se bucura dramele „There Will Be Blood” / „Scandalul petrolului”, in regia lui Paul Thomas Anderson, si „No Country for Old Men” / „Nu exista tara pentru batrani”, al fratilor Joel si Ethan Coen, fiecare cu cate opt nominalizari, inclusiv la Cel mai bun film si Cel mai bun regizor.
La titlul de Cel mai bun film concureaza si comedia „Juno”, drama romantica „Atonement” si „Michael Clayton”, ultimele doua cu sapte nominalizari fiecare. Zarurile au fost aruncate, arata statisticile, conform carora, in 16 din ultimele 20 de editii, pelicula cu cele mai multe nominalizari a castigat si cea mai ravnita statueta - Cel mai bun film. Castigatorii vor fi premiati la ceremonia de pe 24 februarie, la Teatrul Kodak din Hollywood.
Mihalkov si Wajda, in finala
Desi ar fi avut, teoretic, sanse la o alta sectiune decat Cel mai bun film strain, „432” nu apare deloc pe lista Academiei. In schimb, productia „Persepolis”, reprezentanta Frantei - cealalta pelicula a carei absenta de pe lista a fost contestata vehement de criticii americani - si-a gasit un loc la Cea mai buna animatie, alaturi de „Ratatouille” si „Surf’s Up”.
In cursa Oscarurilor pentru Cel mai bun film strain au ramas remake-ul „12” al lui Nikita Mihalkov (Rusia) si drama de razboi „Katyn” a lui Andrzej Wajda (Polonia). Filmele celor doi veterani ai cinemaului „se bat” pentru trofeu cu „The Counterfeiters”, in regia lui Stefan Ruzowitzky (Austria), „Beaufort” al lui Joseph Cedar (Israel), si „Mongol”, regizat de Sergei Bodrov (Kazahstan).
„Regina” Cate Blanchett
Pe langa fratii Coen si Paul Thomas Anderson, isi disputa titlul de Cel mai bun regizor Julian Schnabel, vechiul competitor al lui Cristian Mungiu la Cannes, cu „Scafandrul si fluturele” (patru nominalizari in total), Tony Gilroy, cu „Michael Clayton”, si Jason Reitman, pentru comedia „Juno”.
Competitia se anunta anevoioasa si la categoria Cel mai bun actor, unde figureaza nume ca George Clooney (pentru rolul afaceristului din „Michael Clayton”), Daniel Day-Lewis, preferatul criticilor in „There Will Be Blood”, Johnny Depp, admirabil in „Sweeney Todd: Diabolicul barbier din Fleet Street”, Tommy Lee Jones („In the Valley of Elah”) si Viggo Mortensen („Eastern Promises”).
O statueta pentru cea mai reusita interpretare feminina ar putea primi Cate Blanchett pentru rolul Reginei in „Elizabeth: Epoca de Aur” (actrita e nominalizata si pentru rol secundar cu „I’m Not There”, unde-l joaca pe Bob Dylan tanar), Julie Christie (drama unei femei cu Alzheimer in „Away from Her”, Marion Cotillard (Edith Piaf in „La Vie En Rose”), Laura Linney („The Savages”) sau Ellen Page („Juno”).
Varianta de „asediu”
Lista nominalizatilor n-a lasat loc de controverse, cele mai multe titluri fiind deja anticipate de optiunile criticilor americani. In schimb, intrebarea care nu si-a gasit inca raspuns este daca ceremonia de pe 24 februarie va avea soarta Globurilor de Aur. Ieri, scenaristii au intrat din nou la tratative cu producatorii de la Hollywood, iar sansele ca greva sa ia sfarsit curand sunt destul de mari. Totusi, se pare ca Academia pregateste doua variante de ceremonie: una cu grevistii „pe cap” si alta fara, cu obisnuitele vedete si covor rosu.
ZMEURA DE AUR
Eddie Murphy, cel mai prost actor
Actorii Eddie Murphy, Lindsay Lohan si Adam Sandler sunt fruntasii nominalizarilor de anul acesta la premiul „anti-Oscar”, „Zmeura de Aur”. Premiile vor fi decernate pe 23 februarie, cu o zi inainte de gala Oscarurilor, in localitatea Santa Monica. Filmul „I Know Who Killed Me” este campion la rusinoasele premii, fiind nominalizat de noua ori, inclusiv la categoriile Cea mai proasta pereche de film,
Cel mai prost film horror sau Cel mai prost actor. Pentru actrita Lindsay Lohan este o dubla „onoare”, ea fiind nominalizata de doua ori pentru acelasi film. Eddie Murphy are chiar „sansa” a cinci zmeure, cu pelicula „Norbit”, unde interpreteaza atat rolul principal, cat si doua roluri secundare, ca barbat si ca femeie. Castigatorul Zmeurei de Aur din anul 1999, Adam Sandler, va avea sansa sa mai incaseze una pentru rolul sau de barbat care pretinde a fi gay din comedia „I Now Pronounce You Chuck&Larry”. (Traian Danciu)