Pentru a conduce lumea ai nevoie de bani, de oameni inteligenti, de oameni faimosi, de scriitori priceputi, de familie, de camere de televiziune si de multe altele. Hillary Clinton si Barack Obama au inteles ca lupta pentru Casa Alba inseamna si lupta pentru imagine.
Lupta pentru un loc in cursa pentru Casa Alba nu se mai rezuma la activitatea politica si la planurile pentru viitor. In spatele candidaturii democratilor Hillary Clinton si Barack Obama se da o alta batalie. Aceea pentru imagine. O imagine la care au lucrat atat ei, cat si echipele lor de campanie.
Puterea discursului
In aprilie 2007, Hillary Clinton a avut prima dezbatere televizata, impreuna cu alti sapte candidati democrati. De-a lungul campaniei a tinut discursuri bune, ba chiar a fost vazuta drept candidatul care nu facea greseli. Asta pana in octombrie, la o dezbatere desfasurata in Philadelphia, in care contracandidatii ei democrati au atacat-o destul de dur. Ea a refuzat atunci sa-si spuna punctul de vedere referitor la teme importante precum securitatea sociala sau imigratia ilegala. Mai mult decat atat, la un moment dat chiar s-a contrazis in raspunsuri.
Obama a avut si el reactii pozitive inca de la inceputul campaniei. Dupa prestatia slaba a lui Hillary Clinton din Philadelphia, campania senatorului de Illinois a inregistrat o revigorare, iar acesta a inceput sa urce in sondaje. In noiembrie, Obama a declarat pentru cotidianul „The Washington Post” ca, daca ar castiga nominalizarea din partea democratilor, ar reusi sa adune mai multe voturi din partea celor care ar inclina sa voteze un independent sau un republican la alegerile generale.
Puterea banilor
La inceputul anului trecut, Hillary Clinton a anuntat ca nu va folosi in campanie bani publici. A plecat insa cu un avantaj considerabil deoarece ii mai ramasesera fonduri de la alegerile pentru Senat.
In aprilie a anuntat ca stransese deja 26 de milioane de dolari. In al doilea trimestru al anului a anuntat fonduri de 27 de milioane de dolari, mai putin decat stransese Obama, 32,5 milioane, dar mai mult decat alti candidati. Senatorul din Illinois stransese in primul trimestru al anului trecut 25 de milioane de dolari. Puterea sa de convingere i-a adus aceste donatii, o mare parte din ele fiind stranse prin intermediul internetului.
In al treilea trimestru, echipa lui Obama a anuntat 20 de milioane de dolari, mai putin decat Hillary, care a strans 27 de milioane. In ultimul trimestru, ambii au adunat cate 20 de milioane de dolari.
Intrebata daca va face o donatie pentru campania lui Obama, Oprah Winfrey, sustinatoarea senatorului, a spus ca nu s-a gandit la acest lucru, dar ca simpla ei prezenta valoreaza mai mult decat orice cec ar semna. Lucru care s-a dovedit adevarat. La discursurile pe care acesta le-a tinut impreuna cu ea in Iowa, New Hampshire si Carolina de Sud, s-a adunat un numar-record de oameni.
Puterea familiei
In campania electorala, rolul pe care il are familia este foarte important. Hillary Clinton a stiut asta, asa ca a profitat de avantajul pe care il avea ca fosta prima-doamna. In prima parte a anului 2007, ex-presedintele Bill Clinton i-a fost cel mai mult aproape. A calatorit cu ea in Iowa, unde nu avusese un inceput bun, si a sustinut discursuri care sa atraga atentia.
Desi in acel moment analistii politici americani au fost de parere ca asocierea celor doi nu este foarte buna, intrucat oamenii si-ar putea imagina candidatura ei ca o reintoarcere a lui Bill Clinton la Casa Alba, sondajele au aratat contrariul. Un sondaj realizat de CBS si „New York Times” la sfarsitul lui noiembrie anul trecut arata ca 38% dintre alegatorii din Iowa au spus ca implicarea lui Bill in campania electorala a sotiei i-a facut sa se gandeasca mai mult la a o sprijini.
Si aparitiile lui Michelle Obama alaturi de sotul ei si de cele doua fiice ale lor, Malia Anna si Natasha, au avut un impact pozitiv. Familia i-a fost alaturi lui Obama in momentul in care si-a lansat candidatura, apoi nevasta lui l-a insotit in diferite locuri in care si-a tinut discursurile electorale.
Mai mult decat atat, Michelle a fost cea care a vorbit despre posibilitatea ca un barbat de culoare sa devina presedinte si despre tot ceea ce implica acest lucru. Discursurile ei atrag foarte multi oameni, sotul ei recunoscand chiar ca ea e mult mai directa in abordarea subiectelor mai delicate.
ECHIPELE
Cine se ocupa de campaniile celor doi democrati?
> In cursa pentru Casa Alba intri doar daca ai o echipa puternica in spate. Hillary Clinton a pariat pe sugestiile consilierului politic Patti Solis Doyle, iar Barack Obama pe cele ale lui David Plouffe. In afara de ei mai exista insa o armata de consilieri.
> Hillary Clinton si-a construit o echipa de specialisti, din care fac parte consilierul Mike Henry, cel care i-a coordonat cu succes campania electorala lui Tim Kaine, ales guvernator al statului Virginia in 2005, purtatorul de cuvant Howard Wolfson, un veteran al politicii, dar si Evelyn S. Lieberman, cea care a consiliat-o si pe timpul cand era prima-doamna. Alaturi de Hillary este si cunoscutul Roy Spence, un „guru al mesajelor”, cum il caracterizeaza „ABC News”.
> Cel mai important sprijin pentru ea este insa cel al fostului secretar de stat Madeleine Albright, care s-a si implicat activ in campania ei. In plus, Hillary beneficiaza si de sustinerea lui Geraldine Ferraro, o fosta candidata pentru postul de vicepresedinte al Statelor Unite.
> Seful de campanie al lui Barack Obama este David Plouffe, dar primul candidat de culoare la functia de presedinte al Statelor Unite beneficiaza si de sfaturile consilierului media David Axelrod.
> In presa americana s-a zvonit, la un moment dat, ca Obama i-ar fi cerut sprijin pe probleme de politica externa fostului secretar de stat al administratiei Bush, Colin Powell.
INFLUENTA CELEBRITATILOR
> Sprijinul neconditionat al unor personalitati contribuie la dezvoltarea campaniilor electorale. Iata cine pe cine sustine si motivele pentru care acestia s-au alaturat uneia sau alteia dintre tabere.
Barack Obama
> George Clooney: „Are acea singura calitate pe care nu o poti preda sau invata... Este un lider”.
> Warren Buffet: „Mi-a dat o siguranta pe care nu o intalnesc foarte des la o persoana. Are mai mult potential decat altii de a avea un impact important pentru perioada urmatoare pe drumul pe care merge America”.
> Will Smith: „Eu si sotia mea il sustinem pe Barack Obama. Am discutat de nenumarate ori cu el si mi-am petrecut timpul alaturi de el. Cred ca este cu adevarat un om extraordinar”.
> Oprah Winfrey: „Il cunosc personal si cred ca ceea ce sustine, ceea ce a demonstrat m-a facut sa ii acord sprijinul meu. Cred ca speranta si optimismul sau pentru aceasta tara si pentru ceea ce este posibil pentru Statele Unite sunt lucrurile pe care as vrea sa le sustin”.
> Alti sustinatori: Halle Berry (actrita), Forrest Whitaker (actor), Matt Damon (actor), Ben Affleck (actor), Brad Pitt (actor), Scarlett Johansson (actrita).
Hillary Clinton > Steven Spielberg: „Sunt convins ca Hillary Clinton este candidatul cel mai in masura sa ajunga la Casa Alba. Hillary este un lider puternic si este respectata in toata lumea. Ca presedinte, va reuni din nou America, ii va readuce prestigiul si ne va asigura protectia aici, la noi acasa”.
> Barbra Streisand: „Hillary Clinton a demonstrat deja unei generatii de femei ca nu exista limite ale succesului... O alta prima- doamna, Eleanor Roosevelt, a scris odata: „In guvern, in afaceri si in alte cateva profesii ar putea veni o zi cand femeile vor fi privite ca oameni. Totusi suntem departe de acea zi”. Mai mult de 50 de ani dupa, „acea zi” a venit... iar Hillary Clinton este pregatita sa sparga acel zid de sticla”.
> Martha Stewart: „Cred ca va fi o lupta foarte dificila pentru Hillary Clinton, dar cred ca, din toate femeile, ea ar fi cea mai potrivita pentru aceasta functie. Si poate ca a venit momentul ca o femeie sa devina presedinte”. > Alti sustinatori: Rob Reiner (regizor), Quincy Jones (impresar), Chevy Chase (actor), Michael Douglas (actor), Madonna (cantareata), Janet Jackson (cantareata), John Grisham (scriitor), Jerry Springer (actor).
IN PAGINI SA NE RAZBOIM!
Carti-prezentare
Aparitiile editoriale semnate de cei doi candidati, dar si cartile despre viata lor incing lupta pentru imagine. Hillary Clinton a publicat cartea „Living History” („Istorie traita”). „In 1959 mi-am scris autobiografia pentru o tema din clasa a sasea, in douazeci si noua de pagini, cele mai multe umplute cu mazgaleli labartate, dar sincere. Patruzeci si doi de ani mai tarziu, am inceput sa scriu alte amintiri, de data aceasta despre cei opt ani petrecuti la Casa Alba, traind istoria alaturi de Bill Clinton. Am realizat rapid ca nu imi puteam explica existenta ca prima-doamna fara sa ma intorc la inceputuri - cum am devenit femeia care eram in ziua cand am pasit pentru prima oara la Casa Alba, pe 20 ianuarie 1993, pentru a-mi asuma un rol nou si noi experiente care aveau sa ma puna la incercare si sa ma transforme in feluri nebanuite”, scrie candidata democrata la Casa Alba. Hillary Clinton a mai publicat si alte carti printre care si „It Takes a Village: And other Lessons Children Teach Us”.
Viitorul lui Obama
Barack Obama a publicat si el cartea intitulata „The Audacity of Hope” („Curajul de a spera”).El a mai scris si in 1995 o carte, chiar inainte de a fi ales senator de Illinois - „Dreams from my father”. In aceasta atinge subiectul rasei din punctul de vedere al cuiva care a vazut si a facut parte din mai multe culturi.
Cartile publicate nu sunt insa singurele care incearca sa le traseze portretul. Scriitori celebri sau mai putin celebri au incercat si ei sa contureze o imagine prin intermediul persoanelor care ii cunosc.Despre Barack Obama a scris John K. Wilson, Joseph Vogel, Steve Dougherty si jurnalistul de la „Chicago Tribune” David Mendell.
Hillary, asocierea cu Casa Alba
Avand o viata legata pentru foarte multi ani de tot ceea ce inseamna Casa Alba, Hillary Clinton si-a atras multe prietenii, dar si multe antipatii. Asa se explica, probabil, si numarul mare de carti ale caror subiecte sunt strans legate de viata si activitatea ei. Dintre cele care o favorizeaza in mod evident, cea mai cunoscuta este cea a lui Patrick Halley - „On the Road With Hillary: A Behind-the-Scenes Look at the Journey from Arkansas to the US Senate”. Exista insa si carti care vor sa o arate intr-o lumina negativa, dar si carti neutre.
In 2007 au aparut „A Woman in Charge: The Life of Hillary Rodham Clinton” („O femeie la putere: Viata lui Hillary Rodham Clinton”) scrisa de Carl Bernstein, laureat al Premiului Pulitzer pentru acoperirea scandalului „Watergate” si „Her Way: The Hopes and Ambitions of Hillary Rodham Clinton” („Drumul sau: Sperantele si ambitiile lui Hillary Rodham Clinton”), scrisa de ziaristii Jeff Gerth si Don Van Natta.